● LUNI, 6 martie
Lista companiilor care pot exporta vin în Rusia nu este închisă
Anunțarea de către Rospotrebnadzor a celor șapte companii din Republica Moldova care pot exporta vin în Federația Ruse nu înseamnă că lista este închisă, declară ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama. Potrivit oficialului, procesul de verificare este de durată și nu este exclus că lista ar putea fi completată.
Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite negociază acorduri de colaborare
Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite inițiază negocierea unor acorduri de colaborare în domeniul dezvoltării economiei, evitării dublei impuneri, dar şi deschiderii de ambasade. Inițiativele au fost discutate de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și viceprim-ministrul Andrei Galbur, ministru de externe, în cadrul unei întrevederi cu ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Emiratelor Arabe Unite, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Sindicatele de la CFM anunță proteste
Salariații-membri de sindicat din cadrul ÎS „Calea Ferată din Moldova” vor protesta sâmbătă, 11 martie, iar principala revendicare va fi achitarea, până la 31 martie curent, a restanțelor la salarii, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat. Președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, a precizat că suma datoriilor salariale depășește 130 de milioane de lei, iar soarta celor 9800 de angajați rămâne în continuare incertă.
SFS raportează încasări în creștere în Bugetul Public Național
Serviciul Fiscal de Stat raportează încasări în creștere în Bugetul Public Național în primele două luni ale anului curent. În ianuarie-februarie, s-au acumulat peste patru miliarde de lei, cu circa 250 de milioane mai mult decât sarcina stabilită. Într-un comunicat de presă remis de SFS se menționează că la bugetul de stat în primele luni ale anului curent au fost încasate 1,7 miliarde de lei. Comparativ cu sarcina stabilită, încasările sunt în creștere cu 119 milioane de sau cu 7,31%.
Investițiile în Zonele Economice Libere au crescut anul trecut cu 24%
Investițiile în Zonele Economice Libere (ZEL) pe parcursul anului 2016 au constituit 55,2 milioane de dolari sau cu 24% mai mult comparativ cu anul 2015. Din volumul total al investițiilor străine atrase în zonele economice libere, 68% au revenit ZEL Bălți și 18% ZAL Expo-Business-Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, în Zonele Economice Libere crește ponderea activității industriale, care a devenit genul prioritar, în anul 2016. Volumul total al mărfurilor produse și al serviciilor prestate în Zonele Economice Libere a constituit circa 6 miliarde de lei, din care ponderea producției industriale a constituit 74,5%. Din volumul total al producției fabricate în zonele economice libere 81,4% a fost exportată.
● MARȚI, 7 martie
ANRE a anunțat noi prețuri plafon la benzină și motorină
În următoarele două săptămâni, începând cu miercuri, 8 martie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa cel mult 17,83 lei, iar un litru de motorină – 15,62 lei. Potrivit noilor prețuri plafon, afișate astăzi, 7 martie, de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, prețul la benzină, în comparație cu ultimele două săptămâni, este în scădere cu 32 de bani, iar prețul la motorină este în scădere cu 3 bani.
Aproape cinci milioane de dolari vin din partea Japoniei pentru agricultorii moldoveni
Guvernul Japoniei oferă un grant de 4,8 milioane de dolari Republicii Moldova pentru procurarea echipamentului agricol. Banii sunt acordați în baza Acordului de grant, prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei, pentru implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”. Acordul a fost semnat marţi, 7 martie, la Chișinău de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Galbur, şi Masanobu Yoshii, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Experţii japonezi analizează domeniile în care Moldova poate primi asistență tehnică
O misiune de experți ai Agenției japoneze pentru cooperare internațională (JICA) efectuează vizite în Republica Moldova pentru a cerceta necesitățile sectorului agricol şi pentru a identifica domenii specifice unde Japonia ar putea iniţia proiecte de asistenţă tehnică. Anunţul a fost făcut de către ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii, în cadrul unei conferințe de presă.
● JOI, 9 martie
Termoelectrica solicită ajustarea tarifelor la energia termică
Termoelectrica a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o solicitare de actualizare a tarifelor la energia termică livrată consumatorilor. Furnizorul solicită majorarea prețului pentru o Gcal de la 1068 de lei la 1132 de lei.
Taxa ecologică a adus în Bugetul Public Național 17 mln de lei
Încasarea taxei ecologice a adus, de la începutul anului, în Bugetul Public Național 17 milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei alcătuiesc taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului și 5 milioane lei sunt plăți pentru emisiile, deversările de poluanți și depozitarea deșeurilor. Taxa pentru poluarea mediului este achitată de către persoanele juridice, indiferent de tipul de proprietate și de forma juridică de organizare. La fel, se achită de către persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător și care produc, importă sau procură de la agenții economici de pe teritoriul Republicii Moldova, care nu au relații fiscale cu sistemul ei bugetar, mărfuri sau produse în ambalaj din materiale plastice. Este vorba și despre produse în ambalaj din carton neondulat, cu sau fără folie de aluminiu sau polietilenă.
Proiectul de eficiență energetică a fost aprobat de CMC
Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi, 9 martie, ca bază Proiectul privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice, finanțat de BERD și BEI. Proiectul a fost susținut de către 17 consilierii ai Partidului Liberal, patru ai Blocului „Iurie Leancă”, doi consilieri ai Partidului Liberal Democrat, câte un consilier de la Partidul Democrat și Partidul Comuniștilor și al celor fără de partid, dar și de către neafiliații Oleg Onișcenco și Ion Ștefăniță. S-au abținut aleșii locali din Partidul Socialiștilor și cei din Partidul Politic Partidul Nostru.
AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 461 de milioane de lei
Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reluat procesul de achitare a subvențiilor pentru agricultori în baza cererilor depuse în anul 2016, rămase fără acoperire financiară. Într-un comunicat de presă remis de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare se menționează că în 2016 AIPA a recepționat 4530 de cereri, în valoare de aproximativ 640 de milioane de lei. Din mijloacele rămase disponibile, în anul 2016 au fost achitate subvenții în baza a 1643 de solicitări, în sumă totală de 230 de milioane de lei, iar pe parcursul lunilor ianuarie-februarie curent, din alocațiile Fondurilor anului 2017, au fost achitate alte 231 de milioane de lei, în baza a 2100 de cereri. În total, la ziua de astăzi AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 461 de milioane de lei.
Registrul vitivinicol va asigura evidența tuturor plantațiilor și unităților vinicole
Registrul vitivinicol va fi gestionat de către Oficiul Național al Viei și Vinului și va asigura evidența agenților economici care desfășoară activități de fabricare, stocare, comercializare cu ridicata a vinurilor, a produselor obținute pe bază de must și de vin, precum și activități de producere și comercializare a strugurilor folosiți ca materie primă în vinificație.
ANRE dezbate solicitările de majorare a tarifelor la energia electrică
Întreprinderile grupului Fenosa în Moldova solicită majorarea, din 1 aprilie, a tarifelor la serviciile de distribuție și de furnizare a energiei electrice. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a organizat joi, 9 martie, dezbateri publice privind cererile de ajustare a tarifelor. Sergiu Codreanu, expert în reglementare al companiei „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie”, a menționat că se cere aprobarea tarifelor în mărime de 1,6 lei pentru kw/h pentru consumatorii racordați la rețele de înaltă tensiune, 1,71 lei – pentru consumatorii racordați la rețele de distribuție medie și 2,26 lei – pentru cei racordați la rețelele de distribuție de tensiune joasă. „Deci, creșterea medie a tarifului solicitat să fie aplicat din 1 aprilie este de circa 12,7%”, a notat Sergiu Codreanu.
● VINERI, 10 martie
Programul de agent economic autorizat va fi ajustat la cel aplicat în UE
Programul de agent economic autorizat (AEO – Authorised Economic Operator) al Republicii Moldova va fi ajustat la cel aplicat în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă că față de firmele deținătoare de AEO eliberat de Republica Moldova și în UE se vor aplica proceduri vamale simplificate, cu reducerea numărului de controale efectuate de serviciile vamale.
Se negociază lansarea unor zboruri directe către Elveția
Guvernul Republicii Moldova a aprobat inițierea negocierilor cu autoritățile de resort elvețiene pe marginea proiectului Acordului cu privire la serviciile aeriene. Ministrul transporturilor și infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a spus că semnarea unui asemenea document va diversifica lista destinațiilor spre care se poate ajunge din Aeroportul Internațional Chișinău.
Uniunea Europeană oferă granturi pentru 15 antreprenori din Moldova
Cincisprezece antreprenori îşi vor dezvolta afacerile în Găgăuzia și în Taraclia grație granturilor de până la 18400 de euro oferite de Uniunea Europeană. Antreprenorii selectați vor beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță pentru dezvoltarea afacerilor în mai multe domenii, cum ar fi: agricultură, producție, zootehnie și servicii. Printre ideile de afaceri câștigătoare se regăsesc: creșterea legumelor în solarii, ambalarea și păstrarea fructelor, fabricarea produselor de panificație, producerea materialelor textile sau a obiectelor din metal sau producerea uleiului din semințe de struguri. Cu ajutorul acestor afaceri, vor fi înființate 90 de locuri noi de muncă.
Consiliul Economic pe lângă premier şi-a trasat prioritățile pentru anul curent
Modificările la Codul Muncii, reducerea numărului de documente obligatorii solicitate de Inspectoratul de Stat al Muncii, dar şi reducerea ocupării informale și a fenomenului salariului în plic – sunt priorități ale Consiliului Economic pe lângă prim-ministru pentru anul 2017. Prioritățile au fost anunțate în cadrul unei ședințe care a avut loc vineri, 10 martie.
● SÂMBĂTĂ, 11 martie
Ministerul Economiei a revizuit în creștere estimările privind avansul economiei naţionale
Ministerul Economiei a revizuit în creștere, până la 4,5 la sută, estimările privind avansul economiei naţionale în acest an, de la 3 la sută pe care îl anticipa anterior. Potrivit notei de prognoză, pentru anii 2017-2020 se prevede o creștere a Produsului Intern Brut de 3,5-4,5 la sută anual. Creșterea va fi determinată de îmbunătățirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susținerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului și alți factori, apreciază Ministerul Economiei.