RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6 – 8 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 6 decembrie ]
[13 persoane aspiră să devină director „Moldexpo” ]
13 persoane şi-au depus dosarele la concursul pentru ocuparea funcţiei de director general al Centrului Internaţional de Expoziţii „Moldexpo”. Comisia de concurs urmează să anunţe câştigătorul până la mijlocul lunii decembrie, a declarat secretarul comisiei, Viorel Jangă. Candidaţii au trebuit să demonstreze că sunt capabili sa elaboreze strategii de dezvoltare, să identifice oportunităţi de angajare a resurselor financiare, tehnologice şi umane necesare. Noul director al „Moldexpo” trebuie să dea dovadă de abilităţi de elaborare şi implementare a noilor planuri de afaceri, de atragere a viitorilor participanţi la expoziţii şi de vânzări a spaţiilor expoziţionale.
[Parteneriat public-privat în domeniul serviciilor de radiologie şi diagnosticare]
Ministerul Sănătăţii, cu asistenţa Corporaţiei Financiare Internaţionale, parte a grupului Băncii Mondiale, a elaborat cadrul juridic pentru activitatea primului parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătăţii. Acesta va propune servicii de radiologie şi diagnosticare imagistic. Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Sănătăţii şi aprobat de Guvern, procedura de selectare a partenerului privat se va desfăşura în două etape. Mai întâi va fi prezentată o oferă tehnică, apoi una financiară. Ofertanţi pot fi persoane juridice de drept privat, persoane fizice, asociaţii rezidente sau nerezide. În cazul în care învingătorul tenderului nu va fi rezident al Republica Moldova, acesta trebuie să înfiinţeze o societate comercială pentru implementarea PPP şi s-o înregistreze în Moldova.Serviciile în cadrul primului PPP în domeniul sănătăţii vor fi prestate în cadrul Spitalului Clinic Republican din strada Nicolae Testemiţanu, 29. La etapa evaluării ofertelor financiare prioritate se va da ofertantului care va propune cea mai mare plată virată anual acestui spital, care necesită reparaţii capitale.
[Gaze mai scumpe începând cu anul nou ]
În primul trimestru al anului viitor tarifele la gaze pentru consumatorii finali ar putea creşte cu 10 la sută, a declarat, luni, preşedintele SA „Moldovagaz”, Alexandru Gusev. „Deocamdată nu am primit informaţia oficială de la Gazprom în ceea ce priveşte preţul de livrare a gazelor din Rusia. Noi însă credem că acest preţ va fi puţin mai mare decât cel cu care procurăm gazele în trimestrul IV al anului curent. În prezent plătim 270 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Noul preţ de achiziţie ar putea fi de 290 de dolari”, a menţionat Alexandru Gusev la o conferinţă. Preşedintele SA „Moldovagaz” a spus că această întrebare este mai bine să fie adresată ANRE, care stabileşte tarifele. Alexandru Gusev anticipează, totuşi, o creştere a tarifelor pentru consumatorii finali cu 10 la sută. Datoriile Republicii Moldova faţă de Gazprom, luând în calcul şi restanţele părţii transnistrene, inclusiv penalităţile, constituie 2,15 miliarde de dolari. Din această sumă, datoria consumatorilor de pe malul drept al Nistrului este de 350 milioane de dolari, inclusiv 75 de milioane consumul din anul curent.
[●MARŢI, 7 decembrie ]
[Moldtelecom aduce în premieră TV în format HD]
Piaţa de televiziune din Republica Moldova trece printr-o nouă etapă de modernizare. Este vorba de lansarea în premieră a televiziunii digitale de înaltă definiţie HD TV pe platforma internetului de bandă largă (IPTV) propusă de SA Moldtelecom. Inovaţia constă în difuzarea canalelor de televiziune în standardul HD (High Definition), prin care este asigurată o imagine mai clară decât obişnuitul SD (Standard Definition).Potrivit conducerii companiei, pe lângă pachetul de bază care este oferit, clienţii au posibilitatea de a alege şi pachetul HD, care conţine în acest moment 5 canale – Discovery Showcase HD, Eurosport HD, Fashion HD, Bebe TV şi postul local Jurnal TV HD. Posturile de televiziune menţionate vor fi adăugate grilei de programe deja existente pe care le oferă Moldtelecom.Doritorii de a se conecta la pachetul dat vor trebui să scoată din buzunar câte 120 de lei lunar. Serviciul de televiziune dat este disponibil începând din 7 decembrie tuturor clienţilor Moldtelecom din reţeaua MaxFiber.
[Scumpirea benzinei şi motorinei este cauzată de creşterea preţurilor de import la aceste produse, ANRE]
Majorarea preţurilor de comercializare cu amănuntul a benzinei şi motorinei a fost cauzată de creşterea preţurilor de import la aceste produse, evoluţie determinată de majorarea semnificativă a cotaţiilor petrolului la bursele internaţionale şi a preţurilor Platt`s pe pieţele regionale, anunţă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).Potrivit ANRE, începând cu 15 iunie, dată la care au fost modificate ultima oară preţurile la benzină şi motorină, şi până pe 30 noiembrie, preţurile Platt`s la benzină au crescut cu 10,7% şi au alcătuit 775 USD/tona, iar la motorină – cu 10,6% şi au însumat 741 USD/tona.În urma acestor creşteri preţurile medii de import la benzină şi motorină s-au majorat cu 77 USD/tona (10,6%) şi, respectiv, cu 89,5 USD/tona (12,8%) şi au ajuns la 802 şi, respectiv, 786,5 USD/tona. Totodată, în perioada vizată cursul oficial al valutei naţionale în raport cu dolarul SUA s-a apreciat cu 4,8%, de la 12,8 lei/USD la 12,18 lei/USD.
[Sistemul de salarizare a fost liberalizat şi la întreprinderile de stat]
În întreprinderile de stat, cele cu capital majoritar de stat şi cele monopoliste angajatorii vor putea să decidă ce sistem de salarizare să aplice la remunerarea angajaţilor – tarifar sau netarifar. Acest lucru a devenit posibil după ce Guvernul a operat modificări în mai multe decizii anterioare, iar pe altele le-a abrogat. Premiile stabilite nu pot depăşi 50 la sută din salariul de funcţie lunar sau anual 4,8 salarii de funcţie. Salariile conducătorilor care au admis restanţe la remunerarea angajaţilor nu vor putea fi majorate până la lichidarea integrală a restanţelor. De asemenea, aceşti conducători nu pot beneficia de premii, alte sporuri la salariu sau plăţi de stimulare. Sistemul de salarizare a angajaţilor din sectorul real a fost liberalizat prin modificările adoptate în Legea salarizării la 20 noiembrie 2008.
[● MIERCURI, 8 decembrie]
[Portabilitatea numerelor de telefon va fi implementată din 2012]
Portabilitatea numerelor de telefon în Republica Moldova va fi implementată din 2012 în reţelele de telefonie mobilă, iar din 2013 şi în cele de telefonie fixă. Portabilitatea numerelor reprezintă posibilitatea abonaţilor de a-şi păstra numărul de telefon atunci când au decis să-şi schimbe furnizorul de servicii de telefonie.Termenele de 2012 şi 2013 sunt stabilite în proiectul elaborat şi prezentat de către ANRCETI în cadrul unei şedinţe a Grupului de lucru pentru implementarea portabilităţii numerelor în Republica Moldova. Astfel, portabilitatea se va efectua la cererea abonatului. De proces va fi responsabil furnizorul acceptor. În 2011 ANRCETI desfăşura un concurs de selectare a entităţii care va realiza şi administra baza de date centralizată necesară pentru efectuarea portabilităţii numerelor. Portarea numerelor va fi realizată numai în cadrul aceluiaşi tip de reţele: mobil – mobil, fix – fix.
[Târgul cadourilor de Crăciun]
Jucării, suvenire, bijuterii, dulciuri şi alte alimente şi mărfuri de uz casnic vor fi prezentate la Târgul cadourilor de Crăciun “Christmas Fair”, care se va desfăşura la “Moldexpo” între 21 şi 25 decembrie. Până acum la târg şi-au anunţat participarea peste 70 de companii din diverse domenii. Cumpărătorii se vor bucura de prezenţa lui Moş Crăciun şi a Fulguţei, şi vor putea participa la diverse concursuri cu premii, a declarat directorul pentru activitatea expoziţională, Valentin Cainarean. Târgul se desfăşoară deja al 7-a an.