● MARȚI, 7 octombrie
Premier Energy propune micșorarea tarifului cu 16 bani
Premier Energy propune Agenției Naționale pentru Reglementare (ANRE) în Energetică micșorarea tarifului la energia electrică cu 16 bani pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune.
Consumatorii casnici conectați la Premier Energy achită actualmente 2,57 lei/kWh Tariful propus este de 2,41 lei/kWh (fără TVA).
Și FEE Nord a solicitat mai devreme micșorarea tarifului la energie electrică cu 30 de bani.
Prima tranzacție cu Obligațiuni de Stat încheiată pe Bursa de Valori a Moldovei
Pentru prima dată, Bursa de Valori a Moldovei a încheiat o tranzacție cu obligațiuni de stat, marcând astfel un moment semnificativ în dezvoltarea pieței financiare naționale. Ministerul Finanțelor menționează că admiterea tranzacționării obligațiunilor de stat la Bursa de Valori a Moldovei a fost anunțată în luna mai 2023.
La această tranzacție, au fost procurate 50 de obligațiuni de stat cu dobândă fixă de 8,5% și termen de circulație de 5 ani. Valoarea nominală a unei obligațiuni de stat este de 100 de lei, iar prețul de vânzare-cumpărare la bursă a fost de 103,07 lei.
Rata de bază și norma obligatorie a rezervelor obligatorii în lei și valută, reduse
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să micșoreze rata de bază la nivelul de 4,75 la sută anual. Tot astăzi au fost micșorate și ratele la creditele și depozitele overnight, până la 6,75 la sută anul, respectiv 2,75.
O altă decizie se referă la micșorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 34,0 la sută la nivelul de 33,0.
● MIERCURI, 8 noiembrie
Reguli mai clare la etichetarea încălțămintei
Eticheta de pe încălțămintea din comerț va putea fi în formă scrisă sau în formă de pictogramă, însă trebuie să fie vizibilă, bine aplicată și accesibilă. Eticheta trebuie să fie imprimată sau aplicată pe articolul de încălțăminte și să apară pe cel puțin unul dintre elementele care compun perechea de încălțăminte. Noile reguli cu privire la etichetarea materialelor folosite la producerea încălțămintei au fost aprobate miercuri de Guvern.
Moldova se împrumută pentru a reabilita o parte din centura capitalei și traseul Dubăsari-Chișinău-Leușeni
O parte din centura capitalei și drumul Dubăsari-Chișinău-Leușeni vor fi reabilitate. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”.
Din contul banilor oferiți va fi reabilitat drumul M2, centura orașului Chișinău, sectorul 2, prin extinderea acestuia la 4 benzi de circulație, cu o lungime estimativă de șapte kilometri. De asemenea, vor fi reabilitați 85 de kilometri din drumul M1, frontiera cu România-Leușeni-Chișinău-Dubăsari-frontiera cu Ucraina.
Și autoritățile publice locale vor putea decide deschiderea curselor regulate de pasageri
Mai multă flexibilitate pe piața serviciilor de autogară. De acum încolo și autoritățile publice locale vor putea decide deschiderea sau modificarea curselor regulate de pasageri. Mircea Păscăluță, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că există zeci de situații în care oamenii și primarii le solicită autorităților centrale deschiderea de rute noi, dar limitările care existau până acum nu permiteau să se întâmple acest lucru.
Administratorul unei rețele de restaurante, reținut pentru spălarea a 16 milioane de lei
Administratorul unei rețele de restaurante a fost reținut pentru spălarea a 16 milioane de lei din neachitarea impozitelor. Potrivit oamenilor legii, bărbatul reținut administra afacerea prin interpuși, iar infracțiunea pentru care este investigat ar fi comis-o începând din octombrie 2022.
● JOI, 9 noiembrie
Refugiați romi din Ucraina se confruntă cu dificultăți în proces de încadrare pe piața muncii
Comunitatea de romi strămutată din Ucraina la Chișinău din cauza războiului nu are suficientă pregătire profesională și nu poate să se angajeze la posturi bine plătite. Cei care au reușit să se încadreze pe piața muncii, au găsit locuri din sfera deservirii care sunt mai accesibile pentru reprezentanții grupului etnic. O spune directorul general al organizației „Tarna Romˮ, Marin Alla, la o conferință de presă.
Germania va investi 5 milioane de euro în proiecte de eficiență energetică în Moldova
Guvernul Germaniei va investi în următorii trei ani cinci milioane de euro în proiecte de eficiență energetică în Republica Moldova și fortificarea capacităților Ministerului Energiei și Agenției pentru Eficiență Energetică, care va fi reorganizată în Centrul Național de Energie Durabilă. Resursele financiare vor fi alocate prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova).
Vot final pentru simplificarea procedurilor aferente dezvoltării unui proiect în domeniul energiei regenerabile
Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede armonizarea legislației naționale cu cea a Uniunii Europene în domeniul energiei din surse regenerabile. Documentul reglementează aspecte ce țin de introducerea obligației Guvernului de stabilire a țintei naționale sectoriale pentru anul 2030. Republica Moldova și-a stabilit ca nu mai puțin de 30 % din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent ponderea este de 6%. Cu ocazia adoptării legii, în Republica Moldova efectuează o vizită directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkovski.
● VINERI, 10 noiembrie
Se ieftinește lumina
Se ieftinește energia electrică. Consumatorii Premier Energy vor achita un tarif de 2,39 lei/kWh (fără TVA), în comparație cu 2,57 lei/kWh în prezent. Consumatorii FEE Nord vor plăti 2,88 lei/kWh (fără TVA), comparativ cu 3,20 lei/kWh în prezent . Noile tarife au fost aprobate astăzi de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza demersurilor depuse de cei doi furnizori.
Serviciul Vamal oferă date despre vămuirea mijloacelor de transport cu scutire de 70%
Persoanele fizice au solicitat, în perioada 1 iulie – 9 noiembrie, plasarea în regim vamal de import a peste 5200 de mijloace de transport cu achitarea a 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2023 aferent mijloacelor de transport cu termenul de exploatare de 7 ani.
● SÂMBĂTĂ, 11 noiembrie
Sectorul de încălzire va integra în câțiva ani surse de energie regenerabilă, discuții
Un sistem centralizat de încălzire eficient trebuie să producă, înainte de anul 2030, peste 75% din energia termică în bază de cogenerare, adică simultan energie electrică și energie termică, sau cel puțin 50% din energia termică să provină din surse de energie regenerabilă. Sunt prevederi care se conțin în directivele europene pe care Republica Moldova le-a transpus. Soluțiile de încălzire a locuințelor și oficiilor în contextul agendei de decarbonizare și atingerii neutralității climatice zero înainte de anul 2050 au fost discutate de Ministerul Energiei cu Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă și Secretariatul Comunității Energetice în cadrul unui atelier de lucru.