RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6-12 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 7 mai

Mai puține transferuri bănești

În primul trimestru al anului curent, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a depășit 276,81 milioane de dolari. Aproximativ 83% din transferuri au fost efectuate prin sisteme de remitere de bani în principal, fără deschiderea conturilor bancare. Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea recalculată a transferurilor în dolari s-a diminuat cu 7% față de primul trimestru al anului trecut, inclusiv cu 4,7 puncte procentuale ca urmare a fluctuațiilor cursului de schimb al valutelor originale față de dolar. Diminuarea reală a transferurilor a constituit 2,3%. Cele mai multe transferuri au fost în euro (152,83 milioane dolari), urmate de cele în dolari (112,14 milioane dolari), ruble rusești (8,88 milioane dolari) și alte valute (2,96 milioane dolari).

● MIERCURI, 8 mai

Blocul ACUM vrea să fie anulată legea care permite deschiderea benzinăriilor în zonele duty free

În aceste zile blocul ACUM va înregistra o inițiativă legislativă prin care să anuleze legea cu privire la deschiderea benzinăriilor în zonele duty free. Declarația a fost făcută de lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, deputată din partea blocului ACUM în Parlament, Maia Sandu. Potrivit ei, această lege a fost votată de deputații Partidului Democrat în Parlament și a fost promulgată de președintele Igor Dodon. Maia Sandu consideră că această lege „a fost strict făcută pentru a promova afacerile lui Ilan Șor”. „Această lege este neconstituțională și comportă costuri enorme pentru bugetul de stat. „De exemplu, dacă se deschid zece benzinării în aceste zone duty free, noi am calculat că aproximativ 100 de milioane de lei pierde bugetul”, a declarat Maia Sandu.

● VINERI, 10 mai

Banca Mondială oferă un împrumut de 70 mln dolari pentru dezvoltarea sistemului energetic

Republica Moldova va beneficia de o capacitate mai mare și de o fiabilitate mai bună a sistemului său de distribuție a energiei electrice. Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut în sumă de 70 de milioane de dolari pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic. Proiectul va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la rețeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vital pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la prețuri competitive și transparente. Într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale se menționează că sporirea eficienței energetice și securitatea aprovizionării cu energie sunt factori critici pentru ameliorarea competitivității economice a Moldovei – o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale. În prezența unei eficiențe și capacități de generare în scădere, Moldova este nevoită să importe 80% din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă și se bazează pe un număr limitat de surse. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie și structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare și limitează concurența în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în prețuri mari pentru energia electrică și vulnerabilitate față de șocurile externe.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.