● MARŢI, 7 februarie
Se scumpesc carburanții
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 8 februarie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu patru bani, iar pentru motorină cu 13 bani.
În capitală a fost inaugurat primul Centru Ipotecar Mobiasbancă
Persoanele fizice vor putea accesa credite ipotecare destinate cumpărării, construcției sau modernizării locuinței în cadrul primului Centru Ipotecar inaugurat de către banca comercială „Mobiasbancă – Groupe Société Générale”. În cadrul evenimentului de inaugurare a Centrului, președintele Comitetului de Direcție – CEO al Mobiasbancă, Ridha Tekaia, a declarat că Centrul Ipotecar vine să sprijine cetățenii moldoveni în achiziționarea unei locuințe, iar Mobiasbancă este lider în creditarea ipotecară cu o cotă de 36% după numărul de credite acordate în 2016. „Am devenit parteneri de încredere ai clienților noștri, iar prin noul Centru Ipotecar ne dorim să îi susținem și mai mult, să le oferim consultanța și asistența necesară de la A la Z în procesul alegerii și achiziționării locuinței, precum și cele mai avantajoase condiții de creditare”, a notat Ridha Tekaia.
ANSA a primit din partea Germaniei echipamente de laborator în valoare de 19 mii de euro
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a primit din partea Guvernului Germaniei echipamente de laborator în valoare de 19 mii de euro. Echipamentele includ 30 de poziții: termometre cu infraroșu pentru produse alimentare, instrumente inoxidabile pentru efectuarea inspecțiilor și prelevarea probelor, echipamente speciale de protecție etc. În cadrul ceremoniei de transmitere a donației, directorul general ANSA, Gheorghe Gaberi, a menționat că echipamente urmează să ajungă la inspectorii din cadrul subdiviziunilor teritoriale ale Agenției și urmează să contribuie la îmbunătățirea activității lor. Partenerii germani au acordat sprijin inclusiv sub formă de instruire pentru inspectori.
●MIERCURI, 8 februarie
Vizita FMI coincide cu perioada de monitorizare a băncilor
Unele dintre angajamentele asumate de Guvernul de la Chișinău în acordul cu FMI sunt în derulare și nu se știe cum va reacționa echipa de experți a fondului, care urmează să vină, pe 14 februarie, în Republica Moldova pentru a face prima evaluare a programului. Despre aceasta a vorbit comentatorul Vlad Bercu, în emisiunea „15 minute de realism economic”, referindu-se la diagnosticarea creditelor persoanelor afiliate și acționarilor băncilor.
Guvernul aprobă ridicarea restricțiilor la deschiderea farmaciilor
La deschiderea noilor farmacii și filiale nu se va mai impune respectarea distanței de cel puţin 250 de metri de la o farmacie existentă sau 500 de metri de la o farmacie care prepară medicamente. Restricția respectivă este ridicată printr-un proiect de modificare a Legii cu privire la activitatea farmaceutică, aprobat de Guvern.
● JOI, 9 februarie
Vinieta va putea fi achitată online
Prim-ministrul Pavel Filip a readus în discuție în ședința guvernului subiectul privind eliberarea vinietelor la trecerea frontierei de stat. „Am solicitat să vedeți ce se întâmplă în vamă atunci când se formează cozi din cauza procedurii de achitare a vinietelor. Am rugat Ministerul Finanțelor, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și Serviciul Vamal să identifice soluțiile pentru ca procedura de plată a vinietelor să nu reprezinte o barieră de trecere a frontierei”, a menționat șeful Executivului.
Guvernul a aprobat modificări și completări la bugetul de stat pe anul curent
Veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat pentru anul 2017 urmează a fi majorate cu 385,9 milioane lei. Schimbările nu afectează deficitul bugetar estimat. Cele mai importante modificări vizează majorarea transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale și repartizarea către acestea a unei părți din fondul rutier. Astfel, alocațiile Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor au fost diminuate cu 350,3 milioane lei, care vor fi transferate autorităților publice locale de nivelul doi pentru administrarea drumurilor de interes raional. Totodată, transferurile către bugetele locale de nivelul întâi vor fi majorate cu 385,9 mil. lei, urmare a excluderii din Legea privind finanțele publice locale a defalcărilor de la taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în țară. Suma este prevăzută la veniturile bugetului de stat.
BNM a sancționat foștii administratori ai BEM și Unibank
Comitetul executiv al Băncii Naționale a decis să aplice sancțiuni sub formă de amendă maximă – o sută de mii două sute cincizeci și doi de lei, ceea ce constituie 10 salarii medii pe activități financiare – față de foștii membri ai consiliului si organului executiv ai Băncii de Economii și Unibank.
Ministrul Vasile Botnari va prezida Consiliul de administrare al Moldovagaz
Consiliul de observatori al SA „Moldovagaz” s-a întrunit joi în şedinţă şi prin votul unanim al acţionarilor a ales președintele Consiliului de administrare al companiei. Acesta este ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Vasile Botnari.
Antreprenorii transnistrenii, protejați de dosare penale fabricate
În regiunea transnistreană, inițierea cauzelor penale cu scopul împiedicării activității oamenilor de afaceri se va pedepsi cu închisoare. Prevederea se regăsește într-un proiect de modificare a codului penal transnistrean, aprobat în primă lectură.
● VINERI, 10 februarie
Proiect Twinning în sprijinul ANSA
Experți suedezi, lituanieni și letoni vor acorda asistență Agenției Naționale pentru Asigurarea Alimentelor în procesul de aliniere a legislației naționale la rigorile acquis-ului comunitar în domeniul siguranței produselor alimentare și hranei pentru animale, în sectorul veterinar, sanitar și fitosanitar. Asistența, dar și alte activități care sunt planificate, fac parte din cadrul unui proiect Twinning în valoare de două milioane de euro, bani acordați de Uniunea Europeană.
Rolul Guvernului e să ofere condiţii bune pentru toate sectoarele, expert german
Tendinţa de scădere a ponderii agriculturii în PIB se va menţine în perioada următoare. În schimb, va creşte sectorul manufacturii, textilelor și producerii componentelor pentru automobile, consideră Jorg Radeke, manager de echipă al Grupului German de Consiliere Economică pentru Moldova. Rolul Guvernului este să ofere condiţii bune pentru toate sectoarele, a declarat expertul. „Vorbim despre măsuri anti-corupţie, despre supremaţia legii și climat investiţional prielnic. Vorbim despre un cadru legislativ echilibrat: nici prea multe reguli, nici prea puţine”, spune Jorg Radeke. Abia după ce sunt asigurate aceste lucruri, se poate discuta despre modul în care Guvernul poate interveni în anumite sectoare ale economiei.
● SÂMBĂTĂ, 11 februarie
BEI a lansat un nou program pentru antreprenori
Banca Europeană de Investiţii are un nou program pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova, Ucraina şi Georgia. Programul disponibil pentru ţările care au semnat Acorduri de Asociere cu UE a fost lansat pe 9 februarie la Kiev, Ucraina. Contribuţia financiară a Uniunii Europene face parte din iniţiativa EU4Business şi îşi propune să îmbunătăţească climatul de afaceri în ţările Parteneriatului Estic. Programul are următoarele componente: 2,8 milioane de euro pentru operaţiuni cu capital de risc, 7,8 milioane de euro – asistenţă tehnică şi 49,7 milioane de euro pentru garanţii prin intermediul Băncii Europene de Investiţii şi a Fondului de Investiţii European.
Moldova, între drepturile oferite de OMC şi relaţiile bilaterale cu Federaţia Rusă
Moldova nu şi-a folosit dreptul de a chema în judecată Federaţia Rusă în urma embargoului impus în 2014. Țara avea acest drept şi ar fi transmis astfel un semnal important Federaţiei Ruse. De această părere este Jorg Radeke, manager de echipă al Grupului German de Consiliere Economică pentru Moldova. Guvernul de la Chișinău a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică despre modul în care ar trebui să acţioneze. Printre sfaturile primite se numără acţiunile de reorientare a exporturilor spre alte pieţe, dar şi iniţierea unei cauze în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Expertul spune că Moldova „avea dreptul să iniţieze o cauză de încălcare a dreptului de acces pe o piaţă, deoarece chiar şi Federaţia Rusă trebuie să joace după reguli.”