● LUNI, 6 iulie
Ministrul Bride mediază neînţelegeri apărute în activitatea Portului Giurgiuleşti
Viceprim-ministrul, ministrul economiei, Stephane Bride, a discutat cu reprezentanţii administraţiei Cailor Ferate a Moldovei în Portul Giurgiuleşti posibilitatea soluţionării divergenţelor apărute dintre aceştia şi administraţia Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) privind activitatea punctului de trecere a transportului peste liniile de cale ferată. Dialogul a avut loc în cadrul vizitei de documentare a ministrului la PILG. În context, ministrul economiei a specificat că în cadrul unei şedinţe la prim-ministrul ţării, a fost luată decizia privind construcţia/instalarea unui punct de trecere modern în cel mai scurt timp, iar până atunci ambele instituţii urmează să coordoneze activitatea punctului temporar existent în aşa mod, ca acesta să nu perturbeze activitatea ambelor instituţii, care joacă un rol important în economia naţională.
Proiectul legii privind scutirea agricultorilor de impozitul pe venit a fost definitivat
Agricultorii au rămas cu o doză semnificativă de nemulţumire după şedinţa de luni, 6 iulie, a Comisiei speciale pentru elaborarea şi aprobarea de către Parlament a pachetului de modificări legislative în vederea susţinerii agricultorilor. Alexandru Slusari, preşedintele Uniunii asociaţiilor producătorilor agricoli din Republica Moldova, a declarat că, deşi astăzi a fost definitivat proiectul legii cu privire la scutirea agricultorilor de plata impozitului pe venit, şi cu certitudine acest fapt este un pas înainte, cea mai mare problemă, o constituie Fondul de subvenţionare, pe care agricultorii şi-l doresc mai mare. „Cu părere de rău, nouă ni se propune să înghiţim situaţia care s-a creat ca urmare a deprecierii monedei naţionale. În această situaţie, care s-a creat în mare parte artificial, nouă ni se spune că trebuie să înţelegem că avem buget auster. Eu înţeleg situaţia în care noi ne aflăm, dar agricultorii nu poartă vina pentru acţiunile sau inacţiunile reprezentanţilor autorităţilor statului”, a notat Alexandru Slusari. În opinia sa, autorităţile ar putea identifica posibilităţi pentru a acoperi o parte din cheltuielile exagerate pe care le suportă agricultorii şi în acest sens e nevoie de o abordare mai profundă.
● MARŢI, 7 iulie
Moldova are neapărată nevoie de reformarea sectorului energetic
O ţară aflată în situaţia Republicii Moldova are neapărat nevoie de reformarea sectorului energetic, or acesta funcţionează, în mare parte, netransparent, cu structuri mai puţin eficiente, declară vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice Europene, Dirk Buschle. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Buschle a spus că reforma sectorului energetic reprezintă un obiectiv necesar de atins pentru un stat membru al Comunităţii Energetice. Acest obiectiv a devenit, de altfel, o precondiţie pentru finanţările necesare, bunăoară, modernizării infrastructurii energetice, bani care urmează să fie oferiţi de instituţiile internaţionale cum sunt BEI, BERD sau Banca Mondială etc. „Ca o precondiţie, investitorii cer reformarea domeniului şi văd în calitatea de membru al Comunităţii Energetice pe care o deţine Republica Moldova un garant că aceste reforme vor fi duse la bun sfârşit”, a notat Dirk Buschle. Vicedirectorul Secretariatului Comunităţii Energetice Europene a spus că e nevoie şi de modificarea legislaţiei şi în acest sens organizaţia vine cu susţinere. Alături de autorităţile moldovene, Secretariatul Comunităţii Energetice a schiţat un proiect de lege cu privire la energia electrică şi gazele naturale în conformitate cu aşa-numitul Pachet Energetic III.
Ajustarea tarifelor la energia electrică trebuie să aibă loc treptat, viceministru
Ajustarea tarifelor la energia electrică trebuie să aibă loc treptat, nu brusc în volumul solicitat de distribuitori. Pe aceasta insistă viceministrul în exerciţiu al economiei, Valeriu Triboi. Într-o discuţie cu jurnaliştii, astăzi, oficialul a menţionat că autorităţile încearcă să negocieze cu producătorul de energie electrică direct, cu Hidrocentrala de la Cuciurgan, însă atât timp cât avem un singur furnizor suntem foarte vulnerabili şi se încearcă căutarea partenerilor externi pentru a reuşi interconectarea cu UE la capitolul asigurare cu energie electrică. În contextul solicitărilor de majorare a tarifelor, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Sergiu Ciobanu, a spus că pentru a stabili un tarif corect şi transparent este necesară o analiză minuţioasă, care poate dura şi jumătate sau chiar un an. Ţinând cont de situaţia complicată din ţară, decizia se va lua însă mai repede.„ANRE este în proces de verificare a argumentelor prezentate (de distribuitori, n.r.). Nu este bine să vehiculăm cu anumite procente care ar putea fi majorările, chiar dacă s-au solicitat majorări cu 60%. Urmează să finalizăm procesul şi să ne expunem”, a declarat Sergiu Ciobanu.
Platforma finantare.gov.md a fost actualizată
Platforma finantare.gov.md a fost actualizată cu alte două linii de finanţare destinate dezvoltării companiilor din Moldova. Este vorba despre creditul de asistenţă oferit de Guvernul Poloniei, precum şi granturi oferite de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei. Portalul oferă informaţii despre toate oportunităţile de finanţare a afacerilor, inclusiv ratele dobânzii, finanţatorii, bănci sau instituţii participante, perioada de graţie, termenul de scadenţă, suma disponibilă şi altele. Potrivit Consiliul Economic al prim-ministrului, beneficiind de scheme de credit, granturi sau subvenţii, antreprenorii moldoveni pot să-şi dezvolte afacerile, să-şi crească semnificativ calitatea şi capacitatea de export a produselor, astfel devenind mai competitivi şi creând noi locuri de muncă.
Transparenţa procesului decizional e asigurată selectiv la nivel local, ANB
Moldova dispune de cadrul legal necesar pentru asigurarea unui proces decizional transparent şi participativ, însă acesta nu funcţionează eficient la nivel local. Majoritatea autorităţilor administraţiei publice locale aplică selectiv şi fragmentar legislaţia privind transparenţa în procesul decizional, menţionează juristul Agendei Naţionale de Business (ANB), Viorel Pârvan. Potrivit autorului, cele mai frecvente abateri sunt lipsa unei pagini web cu rubrică în acest sens, neinformarea părţilor interesate referitor la iniţierea elaborării unei decizii, dar şi lipsa consultărilor publice. Majoritatea actelor emise şi adoptate de către autorităţile publice locale nu sunt aduse la cunoştinţa comunităţii, fie sunt comunicate selectiv. Potrivit juristului ANB, cauzele nerespectării legii privind transparenţa în procesul decizional sunt diverse, pornind de la informarea insuficientă a autorităţilor cu referire la prevederile legii, lipsa resurselor tehnice şi financiare, dar şi lipsa unor mecanisme de control şi sancţionare pentru nerespectarea transparenţei decizionale.
Deputaţii îşi propun să-i responsabilizeze pe verificatorii de proiecte în construcţii
Deputatul democrat Marcel Răducan a propus un amendament legislativ prin care a solicitat ca verificatorii atestaţi de proiecte în construcţii să fie sancţionaţi pentru verificările făcute necalitativ. Potrivit parlamentarului, verificarea unui proiect ar trebui să-i ia unui expert câteva zile, însă unii verificatorii eliberează şi câte 2-3 permisiuni zilnic. Deputaţii din Comisia economie, buget şi finanţe au acceptat amendamentul colegului lor democrat. Acum câţiva ani, Parlamentul a introdus modificări legislative pentru a demonopoliza domeniul verificării proiectelor în construcţii. Acum cetăţeanul are libertatea de a alege verificatorul la care merge, dar, potrivit lui Marcel Răducan, s-a constatat că aceşti verificatori mai mult aplică ştampile decât îşi onorează angajamentele de a face verificări.
În Moldova va apărea registrul unic al agenţilor imobiliari
Uniunea Agenţiilor Imobiliare din Chişinău anunţă încheierea procesului de elaborare a unui registru unic al companiilor autorizate şi specialiştilor atestaţi de pe piaţa imobiliară. Următoarea etapă este unificarea bazelor de date ale companiilor, astfel încât până la sfârşitul lunii curente toate ofertele imobiliare să se regăsească pe un singur site – uniuneaimobiliara.md. Proiectul este conceput ca sprijin atât pentru cei care vând sau cumpără bunuri imobiliare, cât şi pentru autorităţi. Potrivit autorilor proiectului, datorită noii resurse, se vor diminua riscurile consumatorilor, oricine va putea să verifice reputaţia profesională a partenerului, să ia cunoştinţă de nivelul lui de calificare, să-i verifice experienţa. De asemenea, pe paginile destinate agenţilor imobiliari vor putea fi lăsate comentarii.
●MIERCURI, 8 iulie
Întreprinderile de stat trebuie privatizate pentru că sunt nerentabile, experţi
Experţii în economie consideră că întreprinderile de stat sunt neprofitabile şi urmează a fi privatizate, deşi sunt convinşi că procesul va fi lipsit de transparenţă. Analistul economic, Victor Ciobanu, consideră că întreprinderile de stat, dacă vor fi privatizate, în patru-cinci ani vor contribui la formarea bugetului. „Întreprinderile de stat sunt în minus şi nu aduc bani în buget, de aceia ele trebuie privatizate. Odată cu trecerea timpului aceste întreprinderi pierd din valoare. Să luăm, de exemplu, întreprinderea „Moldtelecom”, care în anul 1997 a fost scoasă la privatizare contra a mai multe sute de milioane de dolari. Acum nu mai costă atât”, a declarat Ciobanu. Doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache, deşi se pronunţă pentru privatizarea întreprinderilor statului, consideră că procesul va fi unul foarte netransparent. „Nu am încredere că va fi o privatizare transparentă cu clasa politică pe care o avem la guvernare”, a opinat Mihalache.
Oportunităţi investiţionale şi de export oferite de agricultura Moldovei
Republica Moldova are peste 2,5 milioane de hectare de teren agricol, mai mult decât unele ţări chiar şi mai mari din UE, iar acest sector, care acum oferă locuri de muncă pentru o treime din populaţia ţării, are un potenţial mult mai mare. Investiţiile sunt necesare pentru ca Moldova să majoreze competitivitatea produselor agricole, să aibă mai multe produse cu valoare adăugată ridicată şi să reducă importul acestora. Despre aceasta s-a vorbit la conferinţa internaţională cu genericul: „Agricultura de Valoare Înaltă în Republica Moldova: Oportunităţi investiţionale şi de export”, organizată de Corporaţia Provocările Mileniului (SUA) şi Fondul Provocările Mileniului (FPM) Moldova. Valentina Badrajan, directorul executiv FPM Moldova, a comunicat la deschiderea conferinţei că Programul Compact este pe ultima sută de metri, în septembrie 2015 se finalizează, iar în cei 5 ani de când a fost lansat s-a reuşit reabilitarea mai multor sisteme de irigare, a fost construit un drum foarte bun pe traseul Sărăteni-Soroca.
Au fost aprobate primele dosare de finanţare din creditul polonez
Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat Republicii Moldova de Guvernul Republicii Polone a recepţionat 18 dosare, în valoare de 20 de milioane de euro. Două dosare au fost deja aprobate, iar valoarea lor e de 2,7 milioane de euro. Ludmila Juc, ofiţerul de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a precizat că în unul dintre dosare asistenţa a fost solicitată pentru renovarea unei ferme de porcine în raionul Floreşti, iar în cel de-al doilea – pentru crearea unui complex frigorific în raionul Briceni. În proces de examinare se află alte 10 dosare, iar valoarea acestora este de 9 milioane de euro.
Gazul lichefiat se ieftineşte
Patru companii petroliere au notificat Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) despre faptul că astăzi şi mâne vor diminua preţurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, în medie cu 50 de bani per litru. Alte două companii deja au operat ieftinirile. Preţul gazului lichefiat se reduce de la 10 lei la 9 lei şi 47 bani per litru. Ieftinirile au fost generate de tendinţa de diminuare a preţurilor de import a acestui produs, tendinţă care se prefigurează începând cu luna mai 2015. Dacă în luna ianuarie 2015 preţul mediu de import a gazului lichefiat a constituit 438 de dolari sau 7 225 de lei/tona, iar în aprilie – 459 de dolari sau 7 918 le (cel mai înalt preţ înregistrat în perioada de la începutul anului curent), atunci în luna mai preţurile au început să scadă. În luna iunie preţul unei tone importate de gaz lichefiat s-a diminuat cu 55 de dolari sau 486 lei tona şi a constituit 404 dolari sau 7 432 lei/tona.
● JOI, 9 iulie
Veaceslav Negruţă: Moldova a ratat şansele pentru creditarea externă în anul curent
Republica Moldova nu mai are şanse să reabiliteze creditarea externă pentru anul curent, iar unicul lucru care poate să-l facă estă să salveze asistenţa financiară pe care ar putea s-o primească în 2016. Declaraţia aparţine ex-minstrului finanţelor, Veacesslav Negruţă, fiind făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Lipsa unui program cu FMI şi lipsa unei echipe guvernamentale fac imposibile negocierile privind reluarea finanţării externe. Problema noastră cea mai mare este sistemul bancar. Declaraţiile politice privind naţionalizarea celor trei bănci doar a speriat finanţatorii externi. O gafă a făcut şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăgăuţanu, care a declarat că lichidarea sau naţionalizarea BEM trebuie să fie hotărâtă de către partidele de la guvernare. Drăgăuţanu a recunoscut astfel imixtiunea politicului în activitatea BNM, care are statutul de instituţie independentă”, a declarat Negruţă.
Stephane Bride: Economia Moldovei a rezistat şi datorită Acordului de liber schimb
Economia Republicii Moldova a rezistat în condiţii regionale dure şi chiar a reuşit să înregistreze o creştere în primele luni ale acestui an, inclusiv datorită efectelor Acordului de liber schimb cu UE care a fost ratificat acum un an şi care a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie 20014, a declarat joi, 9 iulie, într-o conferinţă de presă ministru economiei, Stephane Bride. El a precizat că, în pofida condiţiilor externe – criza economică din mai multe state membre ale CSI, conflictul din Ucraina, embargourile impuse de Rusia, Republica Moldova a înregistrat o creștere economică de aproape 5% în primul trimestru al acestui an, industria a crescut cu peste 4%, volumul investiţiilor pe termen lung a crescut cu 2,4%.
Guvernul poate accesa creditul băncii mondiale în valoare de 12 milioane de dolari
Începând cu 7 iulie, Guvernul poate accesa creditul în valoare de 12 milioane de dolari oferit de către Banca Mondială, prin semnarea Acordului de finanţare adiţională a proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, acordul are drept obiectiv acordarea suportului financiar producătorilor de mere, prune şi struguri din Republica Moldova, care au fost afectaţi de embargoul rusesc, impus în anii 2013-2014 şi au suportat pierderi financiare estimate la circa 150 de milioane de lei. Acordul de finanţare adiţională a fost semnat la 21 mai 2015, de către ministrul în exerciţiu, Ion Sula şi directorul pe ţară în Republica Moldova al Băncii Mondiale, Alex Kremer. Accesarea creditului a urmat după ratificările şi aprobările interne necesare a fi respectate, atât de către Parlamentul de la Chişinău, cât şi de bordul Băncii Mondiale.
● VINERI, 10 iulie
Soluţie pentru criza din sistemul bancar: Lichidarea celor 3 bănci problematice
Adrian Lupuşor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent Expert-Grup, a declarat că soluţia imediată pentru a depăşi criza din sistemul bancar în Moldova este de a lichida cele 3 bănci problematice – Banca de Economii, Banca socială şi Unibank. Însă odată cu lichidarea băncilor trebuie recuperate în totalitate depozitele, trebuie trase la răspundere persoanele responsabile pentru criza creată şi trebuie reformat sistemul de reglementare financiar-bancară. Declaraţiile au fost făcute la deschiderea conferinţei anuale internaţionale MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”. Directorul executiv Expert-Grup a menţionat că Republica Moldova se confruntă cu riscuri fără de precedent provocate de situaţia internă - instabilitatea politică, corupţia endemică şi vulnerabilitatea sectorului bancar, dar şi de cea externă - criza din Ucraina şi din Rusia, care aduc ameninţări grave pentru securitatea economică şi socială a ţării. În ultima perioadă, elementele fundamentale care ar asigura securitatea statului, precum încrederea în politicieni, au fost compromise.
S-a redus numărul contravenţiilor în domeniul comunicaţiilor
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) informează că atât caracterul, cât şi numărul contravenţiilor constatate au suferit schimbări calitative, în comparaţie cu perioada respectivă a anului 2014. În acest răstimp, numărul proceselor verbale încheiate de ANRCETI s-a redus de mai bine de 1,5 ori - de la 27 la 16. Din cele 16 procese verbale cu privire la contravenţie, 6 au fost încheiate în privinţa persoanelor fizice, iar zece - în privinţa persoanelor juridice. Cele mai multe cauze contravenţionale au fost pornite asupra persoanelor vinovate de plasarea pe piaţă a echipamentelor de comunicaţii electronice neconforme şi necertificate, producerea perturbaţiilor prejudiciabile în reţelele de telefonie mobilă, încălcarea regulilor de protecţie a liniilor şi instalaţiilor de comunicaţii electronice, conectarea neautorizată sau admiterea conectării neautorizate la reţelele de comunicaţii electronice. În total, pentru comiterea acestor fapte ilicite au fost întocmite 12 procese verbale.
Viceguvernator Găgăuzia: Criza nu a început în regiuni, dar acolo va începe reabilitarea economiei
Vadim Ceban, viceguvernator al UTA Găgăuzia, a menţionat că deşi criza economică nu a început din regiunile ţării, ci la nivel central, reabilitarea economiei va începe anume din regiuni. În acest sens, autorităţile locale din UTA Găgăuzia au mai multe iniţiative cum să atragă investiţii în regiune şi îşi doresc stabilitate atât la nivel local, cât şi la nivel central. Declaraţiile oficialului au fost făcute în cadrul conferinţei anuale internaţionale MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”. Viceguvernatorul a menţionat că salariile medii în Găgăuzia sunt mai mici decât media pe ţară ceea ce înseamnă că această criză şi creşterea tensiunii sociale va fi resimţită mai puternic în UTA Găgăuzia. Din punctul de vedere al lui Vadim Ceban, cel mai grav e că din regiune pleacă tinerii şi femeile la muncă în Rusia sau în Turcia, iar această migraţie se manifestă în continuu şi circa 84% dintre tineri şi femei pleacă peste hotare pe lungă durată sau sezonier. Aproape 30% din populaţia regiunii anul trecut s-a aflat peste hotare. Oficialul a mai spus că în Găgăuzia sunt foarte multe familii, peste 25%, care au printre membri cel puţin o persoană cu dizabilitate sau cu grad de invaliditate.
Recolta culturilor de toamnă este mai mică dar mai de calitate
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare informează că, în condiţiile de secetă înregistrate în perioada lunilor aprilie - iunie, se constată o diminuare a recoltei medii per hectar cu circa 30 la sută, în raport cu nivelul preconizat. Conform datelor furnizate de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia”, diminuarea recoltei la hectar este condiţionată de scăderea masei a 1000 boabe de la 40 până la 35 gr pentru soiurile selecţie autohtonă şi de la 43 la 35 pentru soiurile selecţie ucraineană (Odesa) ş.a., ceea ce în procente, constituie o scădere de 17-20 la sută, anunţă Ministerul. Astfel, pornind de la recolta medie (2,5 tone per ha) şi suprafaţa însămânţată cu grâu de toamnă (340 mii ha), producţia va constitui în acest an, circa 850 mii tone, ceea ce reprezintă o cifră la nivelul mediei pe ultimii 5 ani agricoli, iar în raport cu anul agricol 2014, o scădere aproximativ de 250 mii tone.
Administraţia transnistreană politizează proiectele economice şi sociale, declaraţie
Administraţia de la Tiraspol a refuzat implementarea mai multor proiecte cu destinaţie socială şi economică dându-le o tentă politică sau solicitând să figureze ca entitate independentă la semnarea acordurilor pentru a implementa aceste proiecte. George Balan, şeful Biroului pentru reintegrare, a declarat, la conferinţa anuală internaţională MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”, că Tiraspolul a refuzat mai multe proiecte regionale din aceste motive. George Balan e de părere că dacă mâine am scoate toate punctele de control de pe ambele maluri ale Nistrului, atunci populaţia din Moldova şi regiunea transnistreană ar putea trăi absolut normal mai departe. Problema nu este rezolvată din cauza unor viziuni politice şi din cauza intereselor unor entităţi străine care nu doresc ca Moldova să meargă şi să se integreze în anumite comunităţi.
● SÂMBĂTĂ, 11 iulie
Veaceslav Negruţa: Problema nr. 1 în Republica Moldova este sectorul bancar
Veaceslav Negruţa, expert economic şi financiar, şi fost ministru al finanţelor, susţine că problema nr. 1 în 2015 în Republica Moldova este sectorul bancar. Toate deficienţele la nivel macroeconomic ţin de problemele grave şi majore apărute în acest sector. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei anuale internaţionale MACRO-2015, cu tema: „Promovarea securităţii economice şi sociale în contextul unor riscuri majore”. A doua problemă majoră este lipsa unui Guvern cu deplină putere şi susţinere politică. Veaceslav Negruţa a menţionat că legislaţia financiar-bancară în ultimii 1,5 ani a fost modificată considerabil fără participarea legiuitorului, în mare parte a fost modificată prin asumări de răspundere sau prin vot la pachet fără să se intre în esenţă. „Efectele vedem că au fost dezastruoase. Toate deformările macro-economice generate de acest sector de fapt au fost transpuse peste alte sectoare. Vedem profituri în bilanţul câtorva bănci comerciale şi, de fapt, găuri în bilanţul întreprinderilor şi în bugetele gospodăriilor casnice”, a menţionat fostul ministru.