RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 6– 10 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 6 iunie]
[Decizia de a iniţia programe cu FMI o iau ţările şi nu Fondul, Tokhir Mirzoev]
Programele Fondului Monetar Internaţional Internaţional, negociate cu o ţară sau alta, presupun reforme, iar implementarea lor este însoţită de anumite costuri sociale, mai mari sau mai mici. Astfel, ţările beneficiare sunt cele care decid dacă au nevoie de aceste reforme, şi de un program cu FMI. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul FMI în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev. În cadrul acestor programe FMI evaluează sistematic situaţia macroeconomică şi corectitudinea politicilor bugetar-fiscale şi monetare aplicate. Aceste evaluări constituie un semnal pentru potenţialii investitori. De asemenea, FMI acordă sprijin financiar pentru menţinerea stabilităţii macroeconomice, precum şi asistenţă consultativă în acest sens. „La sfârşitul anului 2009, când consecinţele crizei financiare mondiale afectase grav economia Republicii Moldova, când veniturile bugetului s-au redus drastic, iar deficitul bugetar a atins cifre îngrijorătoare, Moldova nu avea prea multe alternative prin care să obţină bani în vederea redresării situaţiei, în afară de negocierea unui program cu FMI”, a menţionat Tokhir Mirzoev.
[● MARŢI, 7 iunie]
[Ministerul Economiei studiază căile de modernizare a sectorului termoenergetic din capitală]
Ministerul Economiei, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, definitivează un studiu privind modernizarea sectorului termoenergetic al municipiului Chişinău în aspect economic, tehnologic şi managerial. În baza acestui studiu ministerul va elabora un plan de acţiuni, care să prevadă, în primul rând, restructurarea întreprinderilor de furnizare a energiei termice: CET-1 , CET-2 şi Termocom.
[●MIERCURI, 8 iunie]
[Aproape 60 de automobilele confiscate pe teritoriul Republicii Moldova vor fi casate]
57 de automobile, confiscate pe teritoriul Republicii Moldova în ultimii ani, urmează a fi casate. Potrivit lui Veaceslav Negruţa, ministru al finanţelor, aceste mijloace de transport au fost confiscate pe parcursul ultimelor ani ca urmare a interdicţiei de a circula pe teritoriul Moldovei având vechimea de exploatare mai mare decât cea prevăzută de legislaţia în vigoare. „Unele dintre aceste automobile, se pare, au fost furate şi nici nu se află la evidenţă în ţările de unde au fost aduse. O parte au statut de bunuri abandonate. „Mijloacele de transport respective au fost trecute în posesia statului şi sunt la evidenţa inspectoratelor fiscale teritoriale. Dar ele se păstrează, de fapt, pe teritoriul birourilor vamale sau la anumiţi agenţi economici şi statul suportă cheltuieli pentru depozitarea lor. Astfel, soluţia propusă de fi casate pare să fie cea mai rezonabilă”, a declarat ministrul.
[Moldova va ieşi din criză în 2013- 2014, estimează Ministerul Economiei ]
Valeriu Lazăr a menţionat într-o şedinţă la minister că ramura transporturilor a înregistrat în lunile ianuarie-martie 2011 o creştere cu 43 la sută faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, a continuat trendul pozitiv de creştere a exporturilor. Acestea s-au majorat cu 58,2 la sută în primele trei luni ale anului, această creştere fiind mai mare decât cea a importurilor. Ultimele au sporit cu 44% . Totodată, a crescut şi gradul de acoperire a importurilor faţă de exporturi, în ianuarie-martie acest indicator fiind de 43,5%, comparativ cu 39,6% în perioada similară a anului trecut.
[● JOI, 9 iunie ]
[Amenzile pentru denaturarea veniturile reale vor ajunge la 6 mii de unităţi convenţionale]
Sancţiunile pentru evaziunea fiscală prin intermediul firmelor-fantomă vor fi înăsprite. Guvernul a aprobat o serie de modificări şi completări în acest sens la Codul Penal şi la alte acte legislative în vigoare. Modificările propuse prevăd amenzi pentru denaturarea veniturile reale în mărime de 2000 – 5000 de unităţi convenţionale sau închisoare până la 3 ani cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate pe o perioadă de până la 5 ani. Dacă evaziunile fiscale respective vor fi săvârşite de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală, amenda va fi de la 3000 la 6000 de unităţi convenţionale. Sancţiunea cu privaţiune de libertate în acest caz este de până la 6 ani. Potrivit Raportului Curţii de Conturi pe marginea executării bugetului pe anul 2008, suma prejudiciilor aduse bugetului prin 25 de firme-fantomă s-a cifrat la 889 de milioane de lei.
[În doi ani situaţia în domeniul construcţiei de locuinţe ar putea fi remediată]
Blocurile locative nefinalizate vor fi preluate de la firmele de construcţii insolvabile, iar lucrările rămase vor fi efectuate din contul mijloacelor bugetare sau din sursele donatorilor externi, potrivit Planului de acţiuni pentru remedierea situaţiei în domeniul construcţiei de locuinţe pe anii 2011-2012, aprobat de guvern. Ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan, a specificat că în acest plan au fost introduse activităţi urgente pentru a preveni degradarea în continuare a blocurilor aflate în dificultate, cât şi acţiuni pe termen mediu.
[● VINERI, 10 iunie]
[Consumatorii ar putea să scape de o nouă majorare a tarifelor la gaze în trimestrul III]
Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali ar putea să rămână neschimbate pentru trimestrul III al anului curent, a menţionat la o conferinţă vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Potrivit acordului semnat cu Gazprom, care expiră la sfârşitul acestui an, furnizorul rus anunţă trimestrial preţuri noi la gazele livrate Moldovei. Formula de calcul este prevăzută în acord, iar modificările de preţ sunt legate, în principal, de evoluţia preţurilor la produsele petroliere pe piaţa internaţională.
[Moldova lăudată pentru succesele pe durata preşedinţiei în Comunitatea Energetică]
Republica Moldova a adoptat în timp record o serie de legi cu privire la energia electrică, cu privire la gaze şi, mai recent, cu privire la eficienţa energetică, demonstrându-şi devotamentul faţă de principiile promovate de Comunitatea Energetică, a apreciat Slavtcho Neycov, directorul Secretariatului acestei organizaţii regionale în cadrul Conferinţei internaţionale „Moldova şi comunitatea energetică”. Slavtcho Neycov a spus că Republica Moldova se descurcă destul de bine şi a înregistrat câteva reuşite în calitate de preşedinte al organizaţiei. Printre reuşite au fost evidenţiate aderarea la acest aranjament regional al Ucrainei şi contribuţia la elaborarea unei strategii energetice regionale, fapt foarte important nu doar din punct de vedere economic, dar şi al solidarităţii. Întrucât, multe din ţările participante la Comunitatea Energetică, acum 10-15 ani, erau practic în relaţii de război. De asemenea, Neycov a dat o notă pozitivă iniţiativei Moldovei de a examina dimensiunea socială a proiectelor investiţionale energetice.
[USAID şi Provocările Mileniului îi vor învăţa pe fermierii moldoveni marketing]
Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Corporaţia americană Provocările Mileniului au lansat, vineri, proiectul „Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor”. Cele două organizaţii îşi propun să contribuie la sporirea ponderii produselor cu valoare adăugată înaltă livrată de sectorul agrar atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Aceasta se va obţine prin instruirea producătorilor, prin acordarea de asistenţă în consolidarea operaţiunilor post-recoltare şi în implementarea tehnicelor performante de vânzări. De asistenţă vor benefica fermierii din întreaga ţară, dar cu un accent deosebit pe zonele în care vor fi reabilitate cele 11 sisteme centralizate de irigare prin intermediul componentei „ Trecerea la o agricultură performantă” a programului Compact, finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului.
[15 agenţi economici vor beneficia de finanţare în leasing pentru procurarea utilajului]
15 agenţi economici vor beneficia de finanţare în leasing pentru procurarea utilajului din Fondurile partenere ale grantului japonez. Decizia a fost luată recent, în şedinţa Consiliului consultativ al Programului de susţinere şi dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii pentru promovarea eforturilor privind ajustările economice structurale. Finanţarea este pentru procurarea utilajului de păstrare a fructelor şi legumelor în stare proaspătă, patiserie şi panificaţie, extragerea şi îmbutelierea apei minerale, producerea sacilor din hârtie, reproducerea şi creşterea porcinelor, producerea PVC şi echipament pentru sere. Proiectele-beneficiare sunt repartizate exclusiv în raioanele Călăraşi, Criuleni, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Leova, Rezina, Străşeni, Ştefan-Vodă, Ungheni şi UTA Găgăuzia.