RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5 – 11 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 5 decembrie

Precizări privind livrarea gazului și energiei electrice

SA „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. SA „Moldovagaz” va livra 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi malului stâng, inclusiv MGRES. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale. Acesta precizează că obligația de a achita pentru volumul zilnic de 5,7 milioane de metri cubi de gaze îi revine malului stâng. Potrivit vicepremierului, malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de „Gazprom” și va achita doar costul energiei electrice.

Datoria Moldovagaz față de Gazprom este de circa 855 de milioane de lei

SA „Moldovagaz” îi datorează companiei rusești „Gazprom” 854,9 milioane de lei pentru livrările de gaze naturale efectuate până acum. Din această sumă, 781,0 milioane de lei reprezintă soldul datoriei pe luna noiembrie, iar 73,9 milioane lei – este suma pentru consumul din decembrie. Cifrele sunt prezentate de către Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz”, care precizează că sumele trebuie să fie transferate companiei „Gazprom” până pe 20 decembrie.

Ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight se diminuează cu 1,5%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se stabilește la nivelul de 20% anual, în descreștere cu 1,5%. Totodată, ratele de dobândă la creditele overnight se stabilesc la nivelul 22% anual, iar la depozitele overnight – la nivelul de 18% anual. Diminuarea, de asemenea, reprezintă 1,5%. O hotărâre în acest sens a fost adoptată pe 5 decembrie de către Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

● MARȚI, 6 decembrie

Victor Parlicov: Le-am creat transnistrenilor un confort de 100 mln m3. Cam generos

Volumele de gaz oferite de Chișinău regiunii transnistrene ajung pentru a produce energie electrică malului drept și le mai oferă transnistrenilor un confort de 100 de milioane de metri cubi pentru consum propriu. O spune expertul în domeniul energetic Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile de la Chișinău s-au comportat mult prea generos cu Tiraspolul oferind toate volumele de gaz, în condițiile în care cetățenii malului drept economisesc fiecare metru cub.

Andrei Spînu: Este cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică


Prețul de 73 de dolari pentru un MW este cel mai bun preț la energia electrică pe care putea să-l obțină Republica Moldova. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia prețul este unul de compromis și a fost convenit cu partea transnistreană, astfel încât Tiraspolul să-și poată acoperi pierderile pe care le va înregistra de la scăderea activității industriale.

BNM urmărește să readucă inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5%


Banca Națională a Moldovei urmărește să ancoreze anticipările inflaționiste, să readucă și să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5% pe termen mediu, a comunicat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Piața de capital a înregistrat creșteri semnificative, CNPF

Cele două sectoare ale pieței de capital, primar și secundar, au înregistrat creșteri semnificative în primele nouă luni ale anului. Numărul emisiunilor de valori mobiliare efectuate pe segmentul primar a consemnat o creștere de 1,6 ori (de la 25 la 40 emisiuni). Valoarea cumulativă a tranzacțiilor cu valori mobiliare corporative derulate pe piața secundară a înregistrat o creștere de circa 2,1 ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

● MIERCURI, 7 decembrie

Veaceslav Moldovan: Piața locală de energie electrică este ignorată

Deși Republica Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică, producătorii locali de electricitate sunt tratați cu indiferență. O spune Veaceslav Moldovan, reprezentantul unei companii locale de producere a energiei electrice. Potrivit antreprenorului, autoritățile statului preferă contractele mari cu MGRES, Ucraina sau România, în defavoarea companiilor locale.

Deputat PAS: Când Guvernul asigură țara cu energie, au început discuțiile politice

Contractul de achiziție a energiei electrice de la Cuciurgan în schimbul volumelor de gaz de la Gazprom și contractele de achiziție a electricității la preț de piață vor fi parte a unui dosar penal. Opinia aparține deputatului socialist Vasile Bolea potrivit căruia, criza energiei electrice a fost creată artificial, iar guvernarea trebuia din start să identifice un consens cu Tiraspolul și să cumpere energie de la MGRES. De cealaltă parte, reprezentanții puterii insistă că acordul cu pretinsele autorități transnistrene este unul avantajos și asigură țara cu energie electrică la preț redus.

Dumitru Budianschi: Pensiile vor fi indexate cu 14,1%, iar salariile vor crește cu 1300 de lei

Bugetul pentru anul 2023 vine cu majorări de salarii pentru sectorul bugetar. Ministrul Finanțelor spune că bugetarii vor avea parte, începând cu luna ianuarie 2023, de o majorare a salariilor în valoare de 1300 de lei. Potrivit șefului de la Finanțe, majorarea cu suma fixă de 1300 de lei îi avantajează, în special, pe salariații cu lefuri foarte mici. De asemenea, Dumitru Budianschi spune că din lipsă de fonduri, pensiile în aprilie 2023 vor fi indexate doar cu 14,1%.

Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare până în 2025


Moldova va avea două centrale termoelectrice de cogenerare până în 2025. O licitație a fost lansată pentru proiectarea și construcția acestora, a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit ministrului, noile centrale vor fi bazate pe tehnologia flexibilă –  motoare cu ardere internă și vor avea o capacitate de 55 MW energie electrică și 43 Gcalh. Acestea vor înlocui fosta CET-1, care a fost dată în exploatare în anul 1951.

Pe parcursul ultimelor trei săptămâni prețurile la carburanți scad constant, ANRE


Carburanții continuă să se ieftinească. Joi, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa 24,02 lei, cu 25 de bani mai puțin. Și motorina se ieftinește cu 27 de bani și se va vinde la pompă cu cel mult 24,10 lei/litru. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică precizează că pe parcursul ultimelor trei săptămâni se înregistrează o descreștere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale.

Mai puține persoane se împrumută de la instituțiile de creditare nebancare

Pe parcursul trimestrului trei al anului curent, sectorul de creditare nebancară a acordat credite în valoare de 2,9 miliarde de lei. Cifra este în descreștere cu 6,2% față de perioada similară a anului precedent. În această perioadă, sectorul a furnizat credite la peste 430,3 mii de persoane, iar valoarea medie a unui credit nebancar a fost de 32,8 mii de lei.

Bugetul pentru anul 2023, aprobat de Guvern cu un deficit de 6% din PIB

Deficitul bugetului public național pentru anul 2023 se estimează în sumă de circa 18,5 miliarde de lei sau 6% din Produsul Intern Brut. Din volumul total al deficitului, aproape 99% îi revine bugetului de stat, iar restul – bugetelor locale. Guvernul a aprobat proiectul bugetului pentru anul viitor în ședința de miercuri. Estimările Ministerului Finanțelor sunt că anul 2023 va fi unul complicat din cauza multiplelor crize cu care se confruntă țara.

ÎMM-urile nu vor achita impozit din venitul nedistribuit sub formă de dividende

Întreprinderile micro, mici sau mijlocii se vor bucura de o vacanță fiscală de trei ani de la plata impozitului pe venit din activitatea de întreprinzător până în momentul repartizării veniturilor respective pentru plata dividendelor. Noul concept de impozitare a veniturilor persoanelor juridice aferente activității de întreprinzător se conține în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2023, aprobat miercuri de Guvern.

Guvernul a aprobat scumpirea primei de asigurare medicale. Ministra a venit cu un îndemn

Guvernul a aprobat proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023, care prevede majorarea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă până la 12 636 de lei. Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat populația să procure polița de asigurare medicală până pe 31 martie, ca să beneficieze de reduceri și astfel să plătească pentru ea la fel ca și în anii anteriori.

Salariile bugetarilor vor crește cu 1 300 de lei

Salariile bugetarilor se vor majora cu 1 300 de lei anul viitor. Totodată, pentru anul 2023 se va stabili un salariu minim în valoare de 4 000 de lei, a precizat premierul Natalia Gavrilița într-o conferință de presă susținută după ședința Guvernului.

● JOI, 8 decembrie

Deputat PAS: Cu cât mai bine vom avea grijă de funcționari, cu atât statul va fi mai eficient

Guvernul sprijină cetățenii cei mai afectați de criza economică prin majorarea salariilor bugetarilor cu 1300 de lei. O spune vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe din Parlament, Radu Marian, potrivit căruia majorarea salariilor cu o sumă fixă este în avantajul celor cu lefuri mici, pentru că procentual salariile lor vor crește cel mai mult. În același timp, expertul în domeniul economic, Veaceslav Ioniță, spune că aprobarea în pripă de către Guvern a proiectului bugetului de stat și a proiectului politicii bugetar-fiscale nu este de o gravitate mare, întrucât au fost cazuri în istoria Republicii Moldova când legile bugetului au fost aprobate fie mult mai rapid, fie mult mai târziu.

Igor Grosu despre contractul cu MGRES: n-au fost condiționalități politice


Discuțiile cu pretinsele autorități de la Tiraspol au vizat exclusiv aspecte economice și comerciale. Asigurările sunt date de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Șeful Legislativului spune că odată transferat malului stâng, gazul livrat de Gazprom devine responsabilitatea Tiraspolului, fără ca Rusia să aibă pretenții financiare la adresa Chișinăului. Igor Grosu spune că discuțiile privind sugrumarea economică a regiunii transnistrene sunt contraproductive și pot duce la escaladarea conflictului.

Constantin Borosan: Spre deosebire de malul drept, malul stâng nu are alternative energetice


Malul drept al Nistrului este mai pregătit din punct de vedere energetic decât malul stâng, care nu are nicio alternativă. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, potrivit căruia cedarea celor 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi către malul stâng nu pune în pericol securitatea energetică a malului drept. Oficialul dă asigurări că malul drept al Nistrului are atât rezerve de gaz, cât și posibilitatea de a procura gaz din surse alternative.

Parlamentul a ratificat împrumutul adițional de la BERD pentru reparația drumurilor


Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va acorda Republicii Moldova finanțare suplimentară pentru reparația drumurilor. Este vorba despre un împrumut adițional de 100 de milioane de euro. Parlamentul a ratificat acordul.

Moldova Fruct propune crearea Oficiului fructicol

Războiul din Ucraina a perturbat căile de logistică pentru exportul fructelor din Republica Moldova, iar seceta a diminuat dramatic recolta. O diversificare de piață scăzută este încă o provocare pentru producătorii autohtoni de fructe. În lipsă de cooperare, asociere, sunt ratate venituri  de cel puțin 25% din vânzări, a declarat președintele Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi, la conferința națională „Businessul fructelor în Republica Moldova”.

Statul va rambursa agricultorilor TVA pentru acoperirea datoriilor la impozite

Statul va rambursa producătorilor agricoli taxa pe valoare adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite și taxe de stat. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect în acest sens.

Tariful la energia electrică a fost micșorat

Consumatorii casnici din centrul și sudul țării, deserviți de Premier Energy, vor plăti pentru energia electrică 4,62 lei/kWh, în comparație cu 5,91 lei/kWh în prezent. Consumatorii din nordul țării, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord, vor achita un tarif de 4,65 lei/kWh, comparativ cu 5,60 lei/kWh.

● VINERI, 9 decembrie

Contractul cu MGRES – între controverse și necesitate

Decizia privind semnarea contractului dintre Energocom și MGRES este una controversată și readuce Republica Moldova sub controlul energetic transnistrean. O spune președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, potrivit căruia în cazul unei enclave separatiste nu contează doar prețul economic, ci și eventualele implicații geopolitice. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării recunosc că acordul dintre Chișinău și Tiraspol nu este unul ideal, însă spun că este cea mai bună soluție pentru a le oferi cetățenilor un preț mai mic la energia electrică.

● SÂMBĂTĂ, 10 decembrie

Natalia Gavrilița îi răspunde lui Vladimir Putin: Republica Moldova este o țară suverană

Republica Moldova este o țară suverană și decide singură unde-și stochează gazul pe care îl procură! Este răspunsul premierului Natalia Gavrilița după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat indignat de faptul că gazul procurat de Republica Moldova de la Gazprom este stocat pe teritoriul Ucrainei. În același timp, premierul dă asigurări că semnarea contractului cu MGRES este o decizie avantajoasă pentru ambele maluri, întrucât le oferă cetățenilor energie electrică la un preț mai mic și posibilitatea de a evita deconectările în cazul unor noi bombardamente asupra Ucrainei.

După câteva luni de creștere, activele oficiale de rezervă sunt în scădere din nou

După mai multe luni de creștere, activele oficiale de rezervă au scăzut. La sfârșitul lunii noiembrie acestea au constituit 4 274,45 milioane de dolari SUA. Cifra este în descreștere cu 58,91 milioane de dolari în comparație cu 31 octombrie, când acestea au însumat 4 333,36 milioane de dolari.

BEM, Banca Socială și Unibank au încasat peste 2,8 mlrd lei de la retragerea licențelor

De la retragerea licențelor, în octombrie 2015, și până pe 30 septembrie 2022, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank au încasat mijloace bănești în sumă totală de 2 810 843,0 mii lei. Banca Națională a Moldovei precizează că lichidatorii întreprind în continuare măsuri în vederea valorificării activelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.