RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5-10 septembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 5 septembrie
 

Vinurile moldoveneşti au stârnit interesul oamenilor de afaceri din Japonia

Vinurile moldoveneşti ar putea ajunge în Ţara Soarelui Răsare. Oameni de afaceri japonezi s-au arătat interesaţi de calitatea acestora. O misiune de afaceri din Japonia s-a aflat, pe parcursul a trei zile, cu o vizită de lucru în Republica Moldova, având drept scop cunoaşterea şi promovarea vinurilor moldoveneşti, iar unul dintre oamenii de afaceri şi-a exprimat dorinţa de a deschide în viitorul apropiat un restaurant cu specific tradiţional moldovenesc în Tokyo. De asemenea, vinurile moldoveneşti vor apărea într-un important ghid al vinurilor din regiune. Reprezentantul Asociaţiei Importatorilor de Vin din Japonia, proprietarul mai multor restaurante şi wine-baruri, co-autorul „Japan Winery Guide”, „Basic Glossary of Essential Wine Words”, „Wine Dictionary”, Makoto Endo, a declarat că vinurile din Moldova au arome fantastice, asemănătoare celor din Lumea Nouă. Pe de altă parte, în gust seamănă cu stilul vinicol din Lumea Veche, ca de exemplu, Franţa. Respectiv, vinurile moldoveneşti combină două stiluri din lumi diferite, iar acest element le oferă o perspectivă foarte bună la export.


Ponderea utilizatorilor de servicii de acces la Internet fix de mare viteză a ajuns la 53%
 

De la începutul anului curent, ponderea abonaţilor care beneficiază de servicii de acces la Internet fix de mare viteză a ajuns la aproape 53%. Majoritatea dintre aceştia sunt conectaţi la reţeaua globală în baza tehnologiilor de fibră optică, tehnologii care asigură viteze mari de acces şi transfer de date. Datele au fost prezentate luni, 5 septembrie, de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Potrivit ANRCETI, până în iunie inclusiv, numărul abonaţilor conectaţi la reţeaua globală prin fibră optică a crescut, faţă de finalul anului 2015, cu mai bine de 12 mii (+4,2%) şi a ajuns la 301,3 mii. În acelaşi timp, numărul abonaţilor conectaţi la Internet în baza tehnologiilor xDSL a scăzut cu 2,1 mii (-1,1%) şi a totalizat circa 201,3 mii, iar al celor conectaţi prin cablu coaxial – cu 1,9 mii (-5%) şi a însumat 37,4 mii.


Tentativă de contrabandă cu monede vechi
 

Monede care datează din perioada anilor 1700 – 1990 au fost descoperite în bagajul de cală al unui cetăţean ucrainean care a încercat sa ia avionul din Chişinău pentru a ajunge la Dublin. Bărbatul, vârstă de 45 de ani, a fost reţinut pentru 72 de ore. Pe cazul dat a fost intentat un dosar penal pentru contrabandă. Cele peste 200 de monede vechi au fost descoperite în timpul scanării bagajelor pasagerilor cursei. Valoarea acestora nu a fost deocamdată estimată. Conform procedurii, monedele au fost ridicate şi transmise pentru expertiză Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei.

● MARŢI, 6 septembrie

Preţurile plafon la benzină şi motorină au fost din nou majorate

După ce acum două săptămâni Agenţia pentru Reglementare în Energetică a anunţat preţuri plafon mai mari pentru benzină şi pentru motorină, astăzi, 6 septembrie, acestea au fost majorate din nou. Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 preţul maxim în următoarele două săptămâni va fi de 16,19 lei, în comparaţie cu preţul plafon anterior de 15,99 lei. Motorina va costa cel mult 13,92 lei, comparativ cu 13,82 lei în ultimele două săptămâni. Preţurile plafon anunţate astăzi sunt valabile începând cu data de 7 septembrie, până pe 20 septembrie.


Instruirile ar spori calitatea achiziţiilor publice, experţi

Concurenţa limitată în cadrul achiziţiilor publice este un efect al participării restrânse a  agenţilor economici la acestea şi al alocării ineficiente a banilor publici. Opt autorităţi publice locale monitorizate în vederea elaborării de către IDIS Viitorul a unui raport privind achiziţiile publice au notat în chestionarele completate că din cauza lipsei de concurenţă au fost nevoite să anuleze procedurile de achiziţii publice. Fiecare au avut de la 3 la 19 proceduri anulate în ultimii doi ani. Participanţii la o dezbatere online organizată de IDIS Viitorul şi Radio Europa Liberă au explicat participarea restrânsă a agenţilor economici la licitaţii prin informarea insuficientă despre achiziţiile publice care urmează să aibă loc, dar şi prin lipsa de cunoştinţe a potenţialilor ofertanţi în materie de achiziţii publice. Un motiv pentru care autorităţile contractante anulează licitaţiile este  prezentarea de către operatorii economici a unor oferte incomplete.


În luna octombrie va avea loc Forumul „Moldova Business Week”

Forumul „Moldova Business Week” în acest an va avea loc în perioada 4-7 octombrie. Organizatorii evenimentului îşi propun să dezvolte parteneriate între companiile autohtone şi cele străine, să sporească competitivitatea acestora şi să atragă noi investiţii străine în economia naţională. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, „Moldova Business Week” oferă oportunitatea reprezentanţilor mediului de afaceri, în baza unei platforme informaţionale unice, să pună în discuţii diferite planuri şi trenduri în domeniul investiţional, să informeze potenţialii investitori despre facilităţile oferite de Republica Moldova în lansarea şi dezvoltarea unei afaceri.


MIERCURI, 7 septembrie

Nereguli pe şantierul traseului Chişinău-Ungheni

Amenzi de o mie de euro pe zi riscă agenţii economici Evrascon (Azerbaidjan) şi OHL ZS (Cehia), care au fost selectaţi pentru reparaţia traseului Chişinău-Ungheni, dacă nu vor înlătura abaterile depistate pe şantier în urma unei inspecţii pe care a efectuat­-o viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vitalie Rapcea. Abaterile sunt legate de suprafaţa de rulare, de gropile care trebuie plombate, dar şi tranziţiile de la asfaltul nou la cel vechi, care trebuie să fie line. Au fost depistate abateri şi la aspectele legate de tehnica securităţii în desfăşurarea lucrărilor de reparaţie. Pentru înlăturarea lor agenţii economici au la dispoziţie două săptămâni, după care riscă zilnic amendă de o mie de euro.


Sărbătoarea Naţională a Vinului revine în PMAN

În zilele de 1-2 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale revine sărbătoarea tradiţiilor – Ziua Naţională a Vinului 2016, ediţia a XV-a, cu genericul: „Omul – Sufletul Vinului”. Evenimentul se va desfăşura sub brandul unic de ţară – „Vinul Moldovei. O legendă vie” şi îşi propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc şi tradiţiile milenare de vinificaţie. Sărbătoarea va oferi vizitatorilor degustare cu peste 400 de vinuri, peste 40 de companii mari, producători mici şi producători de divin, se vor reuni sub brandul unic şi îşi vor prezenta spre vânzare şi degustare produsele de calitate.


Pista Aeroportului Internaţional Chişinău este în reconstrucţie

Un segment al pistei de aterizare şi decolare a Aeroportului Internaţional Chişinău, cu o lungime de un kilometru, a fost închisă şi se află în proces de reconstrucţie şi extindere. Potrivit unui comunicat de presă al companiei „Avia Invest”, care administrează aeroportul dat în concesiune, lucrările efectuate nu afectează operarea curselor aeriene şi nu restricţionează traficul aerian. Procesul de reconstrucţie a pistei este complex, fiind efectuat pe etape şi a presupus lucrări masive de demolare a pistei vechi, terasament, stabilizare a solului. În prezent, se aplică beton uscat, după care stratul superior va fi constituit din beton de marcă înaltă.


● JOI, 8 septembrie

ANRE va stabili preţurile plafon şi pentru gazul lichefiat

Cabinetul de miniştri a aprobat modificări în Legea privind piaţa produselor petroliere prin care a stabilit competenţa Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a anunţa, la fiecare două săptămâni, preţul plafon de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat, în funcţie de cotaţiile internaţionale. Proiectul urmează să fie votat şi de Parlament. „Amendamentele propuse de Guvern vor avea efecte imediate atât asupra consumatorilor, cât şi asupra mediului de afaceri, prin limitarea practicilor abuzive la formarea preţurilor la gazele lichefiate, concomitent cu excluderea carenţelor existente în mediul concurenţial”, se menţionează în nota informativă a proiectului.


Premierul a discutat cu specialiștii ANSA despre pericolul pestei porcine

Specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi reprezentanţii responsabili de la frontieră urmează să întreprindă măsuri pentru a evita riscul introducerii în ţară a pestei porcine africane. Subiectul a fost discutat joi, 8 septembrie, în cadrul unei vizite a premierului Pavel Filip la ANSA. Premierul a declarat că  există un risc sporit de pătrundere pe teritoriul Republicii Moldova a pestei porcine, în condiţiile în care există focare în Ucraina, iar ultimele 19 cazuri s-au depistat în imediata apropiere de hotarul cu Moldova. În aceste circumstanţe, este importantă informarea oamenilor care cresc în gospodărie porci. Aceştia trebuie să cunoască cum se pot proteja şi ce acţiuni se impun în caz de suspiciune de contaminare cu pestă porcină.

SÂMBĂTĂ, 10 septembrie

Termoelectrica cere majorarea tarifului cu aproape 30% 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a iniţiat procedura de examinare a solicitării SA „Termoelectrica” privind aprobarea tarifelor noi la producerea energiei electrice şi la energia termică livrată consumatorilor, precum şi calculele şi materialele aferente necesare. Potrivit ANRE, „Termoelectrica” solicită majorarea tarifului pentru producerea energiei electrice cu 12,3%, până la 179,51 bani/kWh, şi a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor cu 27,4%, până la 1257,38 lei/Gcal. Solicitarea este motivată prin creşterea semnificativă a costurilor de producere şi de livrare a energiei electrice şi termice de la ultima ajustare a tarifelor, care a avut loc în octombrie 2011.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.