RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5-10 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 5 decembrie

Experţi ai FMI s-au expus privind bugetul Moldovei pentru 2017

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, s-a aflat în vizită la Chişinău în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie, pentru a discuta elaborarea bugetului pentru anul 2017 şi subiectele legate de sectorul financiar. „Misiunea a avut discuţii productive cu autorităţile Republicii Moldova. Am ajuns la o înţelegere cu privire la măsurile ce ţin de bugetul pentru anul 2017, care urmează a fi aprobat până la finele anului curent”, a spus Ivanna Vladkova-Hollar la finele vizitei.

Veniturile TV contra plată sunt în creştere

În nouă luni ale anului 2016, piaţa serviciilor TV contra plată, furnizate prin reţele IP TV, a continuat să crească pe fundalul restrângerii pieţei serviciilor TV prin cablu. Numărul abonaţilor la serviciile date a crescut cu circa 7 mii (+10%) şi a totalizat 75,8 mii, iar veniturile provenite din vânzarea acestor servicii au sporit faţă de perioada similară a anului trecut cu 5,5 milioane de lei sau cu 13,5% şi au însumat 46,5 milioane de lei. Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) menţionează că numărul abonaţilor la serviciile TV prin cablu a scăzut cu 11,1 mii (-5,4%) şi a alcătuit circa 195,3 mii, iar volumul vânzărilor acestor servicii s-a micşorat cu 1,1 milioane de lei şi a însumat 69,7 milioane de lei.

Patenta rămâne încă pentru cel puţin doi ani

Dreptul de a desfăşura activitate de comerţ în bază de patentă se păstrează încă pentru cel puţin doi ani, până la 31 decembrie 2018, şi se aplică în cazul comerţului cu amănuntul la tarabe, tejghele, tonete, în chioşcuri, pavilioane şi din autovehicule. Patenta trebuia să fie anulată la 1 ianuarie 2017, dar modificările aprobate de Guvern amână acest termen. Motivul invocat este că trecerea la un nou mecanism de impozitare necesită o perioadă de tranziţie, care ar permite titularilor de patentă să se informeze despre particularităţile noului regim fiscal şi să conştientizeze oportunităţile mecanismului nou.

● MARŢI, 6 decembrie

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru 2017


În anul 2017, veniturile bugetului de stat se preconizează la nivel de 32 839 162,2 mii lei, în creștere cu 10,8% față de 2016. Cheltuieli sunt planificate la nivel de 36 994 768,4 mii lei (+9,4%), deficitul fiind de 4 155 606,2 mii lei. Peste 86% din venituri se vor acumula din impozitele și taxele colectate. La compartimentul cheltuieli cele mai esențiale creșteri se prevăd pentru serviciile în domeniul economic (cu 18,6% mai mult decât în 2016), pentru protecția socială (+ 10,3%), învățământ (+7,3%), pentru servicii de stat cu destinație specială (+10,9%).

Octavian Armaşu: Vom majora salariile din optimizarea instituţiilor bugetare

Crearea noilor locuri de muncă, optimizarea instituţiilor bugetare, majorarea salariilor şi pensiilor sunt câteva din priorităţile politicii bugetar-fiscale, potrivit ministrului finanţelor, Octavian Armaşu. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”. Armaşu spune că în anul 2017 Guvernul va recurge la subvenţionarea locurilor de muncă. „Vom lansa proiecte pentru subvenţionarea şi crearea locurilor de muncă. În 2017 va fi perfecţionat mecanismul, pentru ca să avem un suport mai larg pentru aceste proiecte. O atenţie sporită va fi acordată domeniilor aflate în ascensiune, cum ar fi IT”, a spus Armaşu. Ministrul Finanţelor a mai spus că deja s-a hotărât asupra optimizării instituţiilor bugetare, iar din contul acestei optimizări urmează a fi majorate salariile bugetarilor.

Finanţările externe prevăzute în bugetul de stat

Moldova contează să obţină în anul viitor surse externe atât pentru realizarea unor proiecte importante, cât şi pentru susţinerea bugetului. În proiectul Legii bugetului de stat, aprobat de Guvern, pentru realizarea proiectelor finanţate din exterior se prevăd mijloace în în sumă de 3 992,5 mln lei (195,7 mln dolari). Iar suma destinată pentru susţinerea bugetului este estimată la 3 494,7 mln lei (166,9 mln dolari). În 2017 creditorul principal al Guvernului va fi Banca Mondială, prin intermediul Agenţiei Internaţionale de Dezvoltare (AID), care va acorda împrumuturi în valoare de 1 707,4 mln lei ( 83,7 mln dolari), ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 21,7% din volumul total al intrărilor de împrumuturi de stat externe.

MIERCURI, 7 decembrie

Companiile care au oferit locuri de muncă persoanelor cu dizabilităţi au fost premiate

Cinci companii au fost premiate în cadrul celei de-a II-a ediţii a Galei Angajatorilor Remarcabili, eveniment care recunoaşte şi promovează public companiile din Republica Moldova, care s-au remarcat prin elaborarea şi implementarea unor practici pozitive de incluziune în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Datorită celor cinci angajatori, circa 30 de persoane cu dizabilităţi s-au angajat în câmpul muncii şi se pot întreţine singure. În cadrul Galei „RemarcAbilitatea” 2016 angajatorii au fost premiaţi la categoriile: Angajatorul remarcabil pentru întreprinderea măsurilor de acomodare rezonabilă a locului de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi; Angajatorul remarcabil pentru angajarea persoanelor cu dizabilităţi prin angajarea asistată; Angajatorul remarcabil pentru angajarea celor mai multe persoane cu dizabilităţi; Angajatorul remarcabil pentru atitudine pro-activă în angajarea persoanelor cu dizabilităţi.

Oportunităţile DCFTA, discutate la a treia ediţie a Forumului de business al UE

Antreprenorii din Moldova beneficiază din plin de prevederile Acordului de liber schimb, aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA). În doi ani de când Moldova are Zonă de comerţ liber cu Uniunea Europeană, piaţa europeană a devenit cea mai importantă pentru exportul din Moldova. În acelaşi timp, antreprenorii moldoveni pot accesa tot mai multe proiecte europene pentru a-şi dezvolta afacerile. Astfel de teme sunt abordate în cadrul celei de-a treia ediţii a Forumului de business cu genericul „Uniunea Europeană pentru business-ul din Republica Moldova”. Urszula Pallasz de la Delegaţia UE la Chişinău a menţionat că motivul organizării Forumului de business îl reprezintă necesitatea de comunicare între oamenii de afaceri din ţară, dar şi crearea de noi relaţii şi de familiarizare cu proiectele UE. „Vedem că la eveniment participă mai multe femei, ceea ce înseamnă că business-ul din Moldova are faţă feminină, şi acest lucru este lăudabil”, a spus reprezentanta Delegaţiei UE.

Calea Ferată din Moldova va fi restructurată

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” urmează să treacă printr-un amplu program de restructurare. Directorul CFM, Iurie Topală, a declarat pentru IPN că restructurarea este impusă de proiectul de finanţare BERD/BEI şi urmează a fi efectuată până în 2019. Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” va deveni societate pe acţiuni, în cadrul căreia se va separa gestionarea serviciilor de transport pasageri, transport mărfuri, dar şi dezvoltarea infrastructurii. Statul va deţine pachetul majoritar în societatea pe creată. Finanţatorii susţin că o asemenea formă de organizare va asigura mai multă transparenţă. Directorul CFM a spus că serviciile vor fi devizate, dar procesul nu ar trebui grăbit. „Transport de pasageri practic nu avem. Se folosesc alte mijloace de transport în interiorul ţării, cum ar fi autobuzele şi microbuzele, şi nu este nevoie de transport feroviar pe interior pentru că lumea nu-l utilizează. Nu există o cerinţă a populaţiei în acest sens”, a spus Iurie Topală.

Autorizarea lucrărilor de construcţie se va face la ghişeul unic

Cabinetul de miniştri a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea ghişeului unic pentru autorizarea lucrărilor de construcţie. Astfel, conform prevederilor Regulamentului, va fi creată resursa informaţională „e-Autorizări construcţii”, prin intermediul Sistemului Informaţional Automatizat de gestionare a actelor permisive. Ghişeul unic va deveni funcţional până la sfârşitul anului 2017 şi va fi aplicat de către toate autorităţile publice locale şi organele supravegherii de stat competente în procesul de autorizare a lucrărilor de construcţie. Crearea ghişeului unic va reduce timpul pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie de la 247 până la circa 100 de zile. Totodată, vor fi simplificate procedurile şi diminuate costurile pe care le suportă solicitantul, fiind eliminate mai multe bariere în acest sens.

● JOI, 8 decembrie

Guvernul amână impunerea restricţiilor privind conţinutul cromului în ciment


Termenul la care va intra în vigoare restricţia privind conţinutul cromului în cimentul produs în Republica Moldova, stabilită  prin legea din 17 iunie 2016, a fost prelungit până la 17 iunie 2019. Ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a menţionat, că deşi nomele stabilite prin prezenta lege corespund standardelor europene, fapt conştientizat şi de compania Lafarge Ciment Moldova SA, pentru alinierea la aceste standarde  e nevoie de timp. Urmează să fie  procurat şi instalat echipamentul pentru monitorizarea conţinutului ingredientelor care prezintă pericol pentru sănătatea umană şi poluează mediul cu metale grele. La această etapă nu dispun de echipamentele necesare nici laboratoarele de încercări din domeniul  construcţiilor, ca să poată stabili conţinutul de crom în ciment.

MAIA a semnat un program cadru de suport cu FAO

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO), au semnat joi, 8 decembrie, un program-cadru de suport pentru perioada 2016-2019. Documentul prevede trei direcţii prioritare: Sporirea competitivităţii sectorului agroalimentar; Agricultura durabilă şi dezvoltarea rurală; Managementul durabil al resurselor naturale şi managementul riscurilor dezastrelor. Ministrul agriculturii, Eduard Grama, a declarat că cele trei direcţii-cheie se regăsesc în obiectivele Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural 2014-2020. Iar FAO reprezintă un partener strategic în domeniu. „Pentru Republica Moldova este un document într-adevăr important, luând în consideraţie faptul că FAO este cea mai autoritară organizaţie din lume pe domeniul agricol”, a mai spus ministrul.

Mobiasbancă şi BERD vin să ajute IMM să ajungă pe piaţa UE

Mobiasbancă-Groupe Société Générale şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-au unit forţele pentru a ajuta antreprenorii din Republica Moldova să ajungă pe piaţa Uniunii Europene. Un acord în acest sens a fost semnat în data de 8 decembrie, prin care BERD extinde un împrumut de 10 milioane de euro pentru Mobiasbancă – Groupe Société Générale în vederea sprijinirii întreprinderilor mici şi mijlocii. Resursele alocate vor fi acordate sectorului privat şi vor sprijini întreprinderile mici şi mijlocii locale să investească în îmbunătăţirea calităţii produselor şi modernizarea serviciilor, astfel încât să răspundă standardelor UE şi să beneficieze de multiplele oportunităţi oferite de Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA), acord semnat între Moldova şi UE.

Expert-Grup atenţionează asupra factorilor care afectează calitatea creşterii economice

Anul economic 2016 a fost mai favorabil comparativ cu 2015. După recesiunea din 2015 (- 0,5%), PIB înregistrează în acest an o recuperare estimată la circa 3%. Aceasta a fost determinată de evoluţia a două sectoare. Sectorul agricol a înregistrat o creştere compensatorie după seceta din 2015, iar sectorul serviciilor şi-a revenit graţie unei creşteri modeste a consumului final. Aprecierile sunt date de Expert-Grup. Experţii independenţi menţionează că pentru anul viitor se menţine acelaşi nivel sporit de incertitudine privind evoluţiile macroeconomice, deoarece sursele ce au propulsat economia în 2016 nu sunt durabile. Totuşi, se admite o revigorare a sectorului industrial, care va duce la o dinamizare a exporturilor, precum şi o mică creştere a activităţii investiţionale pe fundalul relaxării politicii monetare, dar şi a stabilizării politice (efectul post-electoral). Prognoza de creştere economică pentru 2017 este de 4-5%.

● VINERI, 9 decembrie

Octavian Calmâc: Avem statistici pozitive privind relansarea economiei

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, susţine că în a doua jumătate a anului 2016 a fost înregistrată o uşoară creştere a economiei. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Trendurile sunt pozitive. Statisticile arată că avem o creştere cu zece la sută a întreprinderilor cu capital străin. Printre fondatorii acestor firme sunt şi cetăţeni de ai noştri, dar sunt şi investitori străini. Este vorba de bani aduşi din afara ţării şi investiţi în economia noastră”, a spus Calmâc. Ministrul Economiei a mai declarat că în a doua jumătate a anului 2016 se atestă şi o uşoară creştere a exporturilor.

Scădere de vânzări în sectorul comunicaţiilor electronice 

În perioada iulie – septembrie 2016, volumul total al veniturilor provenite din vânzarea serviciilor în sectorul comunicaţiilor electronice a scăzut, faţă de trimestrul trei al anului 2015, cu 3,5% şi a depăşit 1,7 miliarde de lei, transmite IPN cu referire la datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). În nouă luni ale anului, veniturile pe această piaţă au a totalizat 5,4 miliarde de lei. Scăderea înregistrată în perioada de raport a fost determinată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente: telefonie fixă, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale, alte activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice.

RISE Moldova: Întreprinderile transnistrene au „pompat” din buget 200 de milioane de dolari 

În condițiile unui deficit cronic în bugetul autoproclamatei republici Nistrene, care anual depășește 20%, administrația din regiune a furnizat în ultimii trei ani unor întreprinderi locale pentru a le sprijini mai mult de 200 de milioane de dolari, transmite IPN cu referire la un material de investigație „„Spintecătorii” bugetului transnistrean”, realizat de Asociația jurnaliștilor de investigație RISE Moldova. În articol se spune că „printre firmele beneficiare se numără multe companii deținute sau conduse de deputați ai așa-numitului soviet suprem (parlamentul local)”. „Unul dintre aceste exemple este o întreprindere din Tiraspol „Молдавизолит”, care aparține firmei „Универсал Трейд”, care este deținută de deputatul Evgheni Gușan (fiul oligarhului transnistrean Victor Gușan, fondatorul holdingului local „Sheriff”), iar conduce firma un alt deputat al așa-numitului soviet suprem al Transnistriei Porfiri Șkiliniuk”, raportează autorii anchetei, referindu-se la documentele de constituire, ajunse în posesia RISE Moldova.

Lege nouă a contabilităţii 

O nouă lege racordată la cerinţele europene în domeniul contabilităţii şi raportării financiare a fost elaborată de Ministerul Finanţelor. Proiectul este propus pentru consultări publice. Pentru că instituţiile, organizaţiile şi întreprinderile variază ca mărime, autorul propune o clasificare a entităţilor respective în funcţie de trei criterii: totalul activelor, veniturile din vânzări şi numărul mediu de salariaţi în perioada de gestiune. Astfel, entităţi micro vor fi considerate cele care dispun de active în sumă de până la 5,5 mln lei, au înregistrat vânzări de până la 11,2 mln lei şi au un număr mediu de zece salariaţi. Pentru entităţile mici cifrele sunt următoarele: 63,5 mln lei pentru active, 127,2 mln lei pentru vânzări şi 50 de angajaţi. Iar entităţile mijlocii trebuie să dispună de active în sumă de 318 mln lei, să înregistreze venituri din vânzări în mărime de 636 mln lei şi să aibă 250 de angajaţi. Entitate mare va fi considerată aceea care, la data raportării, depăşeşte limitele a cel puţin două criterii stabilite pentru entităţile mijlocii.

Bugetul pentru 2017, aprobat în prima lectură 

Deputaţii au aprobat în prima lectură proiectul bugetului public naţional (BPN) pentru anul 2017. Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat în şedinţa plenară că proiectul bugetului este fundamentat pe o creştere economică de 3%, pe majorarea exporturilor de 10% şi a importurilor de 9%. După cele mai recente modificări, a doua lectură va fi ultima. În 2017 în BPN se aşteaptă a fi acumulate venituri de 51,1 miliarde de lei sau cu 4,5 miliarde mai mult decât în 2016 (+9%). Cheltuielile planificate sunt de 55,4 miliarde de lei, reprezentând 38,8% din ponderea PIB. Deficitul bugetar se preconizează că va fi de 4,3 miliarde lei sau 3% din PIB. Ministrul finanţelor a specificat că deficit a fost agreat cu partenerii de dezvoltare.

● SÂMBĂTĂ, 10 decembrie

Rusia e dispusă să reia importul de fructe şi legume din Moldova 

Roselhoznadzor este gata să reia importul de fructe şi legume moldoveneşti pe piața rusă, cu condiţia ca acestea să fie cultivate anume în Republica Moldova și nu reexportate. Despre aceasta a anunţat şeful Serviciului federal rus de supraveghere fitosanitară, Serghei Dankvert, scrie în pagina sa electronică grupul media Interfax. „Partea moldovenească s-a adresat la noi nu o dată, dar ei îşi doresc deschiderea imediată a tuturor livrărilor”, a declarat Serghei Dankvert, menţionând că, până a permite livrările, Roselhoznadzor vrea să vadă unde sunt păstrate stocurile de legume şi fructe şi care este cantitatea acestora. „Noi verificăm, vedem siguranţa acestora, organismele de carantină, dacă totul este în regulă – eliberăm”, a mai spus oficialul rus.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE