RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-9 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
● LUNI, 4 iulie
Roşiile cu pulpă lemnoasă sunt rezultatul administrării stimulatorilor de creştere
Pe cât de atrăgătoare la formă şi culoare, pe atât de neplăcute la gust. Tot mai mulţi cumpărători se plâng pe calitatea proastă a roşiilor de pe piaţă. Tudor Darie, producător de tomate din Drochia, spune că roşiile care au pulpa tare, fibroasă şi uneori cu cep lemnos sunt rezultatul utilizării neechilibrate a stimulatorilor de creştere şi preparatelor chimice pentru coacere. „Unii producători cresc tomatele pe strat sintetic, în firul de răsad stă înfipt un ac prin care vine apă cu îngrăşăminte minerale, iar ca rezultat creşte o plantă mare şi frumoasă. Tehnologiile avansate folosite stimulează agenţii economici să comercializeze anume aceste produse pentru că fac preţul de cost cel mai mic şi producătorii se aleg cu profitul cel mai mare”, spune Tudor Darie.
● MARŢI, 5 iulie
Misiunea FMI soseşte la Chişinău
O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional soseşte marţi, 5 iulie, la Chişinău şi se va afla în Republica Moldova până pe 15 iulie. Premierul Pavel Filip a semnat o dispoziţie prin care a fost creat grupul care va negocia noul Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvern şi FMI. Grupul de negociatori va fi condus de Octavian Calmâc, viceprim-ministru, ministru al economiei. În componenţa grupului au fost incluşi ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Stela Grigoraş, şi guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea.
Statul va beneficia de scăderea ratei de bază la operaţiunile de politică monetară, expert
Banca Naţională a Moldovei a anunţat diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 3.0 puncte procentuale, de la 13.0 până la 10.0 la sută anual. Solicitat de IPN, expertul economic Sergiu Gaibu a menţionat că primul care va beneficia de acest lucru va fi statul. Ca şi consecinţă a reducerii ratei de bază, hârtiile de valoare de stat vor avea tendinţa de scădere. Respectiv, deservirea datoriei de către stat către instituţiile bancare va scădea. Potrivit expertului, rata de bază este indicatorul de la care porneşte calculul tuturor celorlalte rate pe care le aplică Banca Naţională a Moldovei, la credite şi depozitele overnight, la alte instrumente financiare. De aceea, rata de bază indică trendul preţului la resursele financiare şi, în special, la costul operaţiunilor pe care le promovează BNM.
Sustenabilitatea financiară a Moldovei depinde de asistenţa externă, raport
Volumul asistenţei externe ca pondere în PIB-ul Republicii Moldova se menţine sub nivelul de 10%, cu tendinţa de diminuare. Totuşi, sustenabilitatea financiară a Republicii Moldova continuă să depindă de asistenţa externă. Declaraţii în acest sens a făcut Valentin Guznac, secretarul general adjunct al Guvernului, care a prezentat Raportul cu privire la asistenţa externă acordată Republicii Moldova în 2015. Raportul a fost audiat de membrii Comisiei parlamentare politică externă şi integrare europeană la şedinţa de marţi, 5 iulie. Valentin Guznac a precizat că asistenţa externă este o sursă importantă pentru implementarea proiectelor de infrastructură şi o oportunitate pentru fortificarea instituţiilor guvernamentale. „Anul 2015 a fost dificil pentru ţară la capitolul asistenţă externă. Partenerii au raportat debursări de 331 de milioane de euro. Valoarea debursărilor în 2015, faţă de 2014, a scăzut cu 26%, iar pentru sectorul guvernamental cu 38%. Pe parcursul anilor 2005-2015, valoarea asistenţei internaţionale s-a majorat de la 112 la peste 300 de milioane de euro”, a comunicat oficialul.
Misiunea FMI, aflată în Moldova, a mers la Ministerul Economiei
Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al economiei, a avut o întrevedere cu misiunea FMI aflată într-o vizită în Republica Moldova, condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. Octavian Calmâc a fost desemnat în calitate de conducător al Grupului de negociatori pentru participarea la negocierea noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI). Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, în cadrul întrevederii au fost abordate problemele legate de situaţia macroeconomică, reformele structurale implementate de autorităţile Republicii Moldova pentru îmbunătăţirea guvernării corporative, sistemului energetic etc. În mod special a fost discutată situaţia din sectorul energetic şi măsurile întreprinse de autorităţile de la Chişinău privind soluţionarea problemelor legate de asigurarea cu energie electrică, gaze naturale şi agent termic, modernizările de sistem pe aceste segmente.
Pavel Filip la întrevederea cu echipa FMI: Ne dorim să negociem noul acord
Autorităţile de la Chişinău îşi doresc negocierea unui Acord cu FMI pentru a asigura dezvoltarea durabilă a ţării. Despre aceasta a spus prim-ministrul Pavel Filip, care a avut, astăzi, 5 iulie, o întrevedere cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul şi-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu echipa FMI la Chişinău şi a apreciat eforturile depuse în acest sens. Şeful Cabinetului de miniştri a informat că, datorită conlucrării strânse dintre Guvern şi Parlament, s-a reuşit realizarea a 68% din acţiunile incluse în Foaia de parcurs privind reformele prioritare. Între direcţiile principale, premierul a evidenţiat reforma justiţiei şi a sectorului financiar-bancar, măsurile anticorupţie, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma administraţiei publice, conlucrarea cu societatea civilă.
Octavian Calmâc şi Dmitri Rogozin au discutat despre accesul produselor pe piaţa rusă
Copreşedinţii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, vicepremierul moldovean, Octavian Calmâc, şi vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, au discutat la Chişinău despre accesul produselor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Cei doi oficiali au abordat şi alte chestiuni ce ţin de îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale. Octavian Calmâc a comunicat, în cadrul briefingului de presă după şedinţa comisiei, că s-a discutat despre aplicarea taxelor vamale faţă de marfa moldovenească pe piaţa Federaţiei Ruse. A fost abordat şi subiectul serviciilor de transport, posibilităţile de extindere a actelor permisive pentru transportatorii din Moldova ca să activeze pe teritoriul Uniunii Vamale creată între Rusia, Belarus şi Kazahstan. Dmitri Rogozin a spus, la rândul său, că că un grup de lucru, care va începe a activa la finele lunii curente, va fi condus de persoane cu competenţe să găsească anumite soluţii pentru problemele apărute. Se planifică în septembrie să aibă loc o nouă întâlnire şi să se facă un schimb de opinii privind activitatea acestui grup.
●MIERCURI, 6 iulie
Mai multe taxe locale în capitală au fost majorate
Mai multe taxe aplicate în municipiul Chişinău au fost majorate. Este vorba despre taxele achitate de către proprietarii de gherete, staţii PECO şi săli cu jocuri de noroc. Proiectul cu privire la taxele locale pentru anul 2016 a fost aprobat marţi, 5 iulie, la şedinţa Consiliului municipal Chişinău. La propunerea consilierilor Partidului Socialiştilor, pentru fiecare coloană de distribuţie la staţiile PECO din municipiul se va achita a câte 21 de mii de lei, în comparaţie cu 10 mii de lei, cât era anterior. Potrivit consilierilor PSRM, în municipiu sunt 215 staţii PECO, numărul prevăzut în planul urbanistic fiind depăşit considerabil. În opinia acestora, creşterea taxelor va demotiva apariţia haotică a benzinăriilor în oraş.
Asociația Investitorilor Străini va acorda suport Guvernului în semnarea unui Acord cu FMI
Asociației Investitorilor Străini (FIA) va acorda suport Guvernului în realizarea reformelor şi semnarea unui Acord cu Fondul Monetar Internațional. La această concluzie s-a ajuns în cadrul întrevederii premierului Pavel Filip cu reprezentanţii FIA. În cadrul întrevederii, părțile au discutat despre reformele lansate de Guvern în vederea creării unui mediu favorabil pentru dezvoltarea şi atragerea investiţiilor în economia Republicii Moldova. Potrivit unui comunicat al Guvernului, președintele FIA, Ridha Tekaia, a menționat că membrii asociaţiei vor susţine în continuare implementarea reformelor orientate spre dezvoltarea unui climat prielnic pentru mediul de afaceri. „Înţelegem importanţa semnării unui Acord cu Fondul Monetar Internaţional şi puteţi conta pe suportul nostru pentru a reuşi în acest sens. Acest Acord va deschide un şir de oportunităţi pentru Republica Moldova, inclusiv în vederea atragerii de noi investiţii”, a menţionat Ridha Tekaia.
Rusia va susţine reconstrucţia sistemului de irigare în regiunea transnistreană
Federaţia Rusă intenţionează să aloce în jur de 30 de milioane de ruble (circa 9 milioane de lei) pentru reconstrucţia şi întreţinerea sistemului de irigare din regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunţat vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care a mers, miercuri, la Tiraspol, în cadrul vizitei sale oficiale în Republica Moldova. Citat de presa transnistreană, oficialul rus a spus că Moscova pune accentul pe dezvoltarea industriei de prelucrare a producţiei agroalimentare pentru ca aceasta să ajungă pe piaţa Federaţiei Ruse nu ca materie primă, ci ca produs final. Potrivit lui Dmitri Rogozin, exportul de produse agroalimentare în stare finită va garanta inofensivitatea lor, dar şi va aduce venituri mai mari producătorilor locali.
● JOI, 7 iulie
Bugetul municipiului Chişinău, votat în lectură finală
Consilierii municipali au votat miercuri, 6 iulie, bugetul Chişinăului în lectură finală. Proiectul a fost aprobat cu votul a 44 de consilieri prezenţi la şedinţă. Bugetul prevede venituri de 2,943 de miliarde de lei, cheltuieli de aproximativ 3,47 de miliarde şi un deficit de peste 103 de milioane de lei. Autorii proiectului de buget propun drept sursă de acoperire a deficitului bugetar mijloacele financiare preconizate a fi obţinute din vânzarea activelor fixe, a bunurilor materiale, dar şi sursele externe, precum şi sursele interne de finanţare.
Consilier UE: E foarte important ca BNM să devină o instituţie independentă şi tehnocrată
Banca Naţională a Moldovei are o multitudine de instrumente de supraveghere şi, dacă descoperă o bancă cu probleme, trebuie să acţioneze imediat. Este foarte important ca BNM să devină o instituţie independentă şi tehnocrată. De această părere este consiliera UE pe lângă BNM, Aldona Jočienė. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă consiliera a declarat că pentru procesul de supraveghere e important să existe o abordare anticipativă, bazată pe risc, şi o abordare de judecată, folosind standardele UE. „În foaia de parcurs privind acţiunile prioritare de reformă sunt prezentate cele mai importante măsuri care trebuie luate pentru relansarea negocierilor cu FMI. Rezolvarea problemelor din sectorul bancar e o prioritate. Deci, în acest sens BNM a pregătit deja strategia de diminuare a vulnerabilităţilor din sectorul bancar şi lucrează în această direcţie foarte strâns cu FMI”, a notat Aldona Jočienė.
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale, convocat în prima şedinţă
Consiliul pentru promovarea proiectelor investiţionale de importanţă naţională s-a convocat în prima şedinţă prezidată de prim-ministrul Pavel Filip, transmite IPN.„Vreau ca acest Consiliu nou-creat nu doar să asigure un dialog eficient între Guvern şi întreprinzători, dar şi să reprezinte o platformă de generare a soluţiilor concrete la problemele identificate şi să faciliteze activitatea comunităţii de business”, a menţionat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al executivului. Consiliul va veni cu măsuri de soluţionare a problemelor identificate, precum şi cu propuneri de modificări legislative pentru a elimina barierele din calea mediului de afaceri şi a stimula fluxul de investiţii străine directe şi naţionale strategice în economia naţională.
● VINERI, 8 iulie
CNPF a instituit administrare specială la ASITO
Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a instituit administrare specială la compania de asigurări ASITO. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Consiliului de administraţie a CNPF vineri, 8 iulie. Responsabilul de relaţiile cu presa, Boris Eruşevschi, a menţionat că persoanele care au semnate contracte cu ASTO nu vor fi afectaţi în niciun fel. Potrivit lui, a fost numită o persoană de către CNPF care va exercita funcţia de director executiv. Administrarea specială a fost instituită după ce ASITO a depus o cerere la CNPF privind retragerea licenţei de activitate, semnată de directorul companiei, Andrii Lupyr. Boris Eruşevschi a specificat că ASITO este obligată să-şi exercite toate obligaţiunile asumate faţă de clienţii companiei, mai cu seamă că are posibilităţi financiare.
BM acordă un credit de 10 mln de dolari pentru agricultura moldovenească
Banca Mondială a aprobat un credit de 10 milioane de dolari, acordat Republicii Moldova în cadrul celei de-a doua finanţări adiţionale pentru proiectul Agricultura competitivă. Alexander Kremer, manager de ţară BM pentru Moldova, spune că acest proiect oferă sprijin oamenilor din zonele rurale în obţinerea locurilor de muncă, chiar şi într-o perioadă economică dificilă. A doua finanţare adiţională în cadrul proiectului Agricultura competitivă consolidează rezultatele celor două proiecte anterioare - proiectul Agricultura competitivă şi Prima finanţare adiţională pentru proiectul Agricultura competitivă.
Zona de înregistrare a pasagerilor din Aeroport a fost extinsă şi complet renovată
Zona de înregistrare a pasagerilor la Aeroportul Internaţional Chişinău a fost extinsă, renovată şi reutilată. Suprafaţa acesteia s-a majorat de la 680 până la 1100 de metri pătraţi, ceea ce reprezintă o creştere cu 60%. Au fost reînnoite integral pardoseala şi tavanul prin utilizarea materialelor ce satisfac cerinţele de siguranţă anti incendiu şi normele sanitare. Potrivit unui comunicat de presă al companiei care a concesionat Aeroportul Internaţional Chişinău, „Avia Invest”, a fost perfecţionat sistemul de iluminare LED ceea ce a majorat nivelul de confort în zona de înregistrare, dar şi a redus semnificativ consumul de energie electrică. În scopul evitării aglomerării la înregistrarea pasagerilor, au fost instalate 6 ghişee noi şi astfel a fost majorat numărul acestora de la 12 la 18. La cele 2 benzi rulante existente la plecări a fost adăugat un nou sistem de prelucrare a bagajelor. În acelaşi timp, a fost îmbunătăţit sistemul de verificare a bagajelor înainte ca acestea să fie încărcate în aeronave prin instalarea noilor echipamente cu raze X.
● SÂMBĂTĂ, 9 iulie
Pavel Filip: Valorificarea patrimoniului turistic rural va avea un impact pozitiv asupra economiei
Obiectivele culturale și istorice ale Republicii Moldova trebuie dezvoltate, infrastructura acestora trebuie modernizată și trebuie create condiții de atragere a turiștilor. De asemenea, valorificarea patrimoniului turistic rural va avea un impact pozitiv asupra economiei naţionale şi va contribui benefic la promovarea imaginii de ţară pe plan internaţional. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul unei vizite de lucru în raionul Rezina. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a menţionat necesitatea reparării și promovării obiectivelor de interes pentru turişti și a vorbit despre dezvoltarea infrastructurii adiacente şi crearea condiţiilor necesare pentru ca numărul vizitatorilor locali şi străini să crească.
Primele afine moldovenești sunt crescute pe pământ „importat” din Belarus
Prima plantație de afine din Moldova a fost înființată datorită posibilității de a aduce pământ din Belarus. Solul moldovenesc s-a adeverit a fi prea puțin acid pentru aceste pomușoare, care cresc în mod natural prin pădurile din țări precum Rusia, Belarus sau Ucraina. Despre aceasta a comunicat Iurie Tarai, șeful întreprinderii „Lolly Berry”, primul și până când unicul producător de afine din Moldova, în timpul unei vizite pentru jurnaliști, bloggeri, dar și consumatori simpli la plantația sa din satul Dolna, raionul Strășeni. Iurie Tarai a menționat că prin Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de SUA, a obținut circa jumătate de milion de lei pentru a cumpăra și aduce în Moldova câteva zeci de tone de sol din Belarus. Aceste pomușoare nu cresc pe solul cu o aciditate prea slabă precum este cel din Moldova, ci are nevoie de sol mlăștinos, ca în mediul său natural. Butașii necesari pentru plantarea a 10 ha de afine au fost aduși din Polonia. Plantația este tânără, are doar doi ani, dar deja a intrat pe rod. Pomușoarele sunt culese manual, iar munca este efectuată de sătenii din Dolna și localitățile învecinate.
Agricultura ecologică va fi promovată în rândul fermierilor de pe ambele maluri ale Nistrului
Patru asociaţii de pe ambele maluri ale râului Nistru au creat o platformă de cooperare pentru a promova agricultura ecologică. Este vorba de Asociaţiile „Cutezătorul” şi „EcoAgriNord”, din oraşul Făleşti, cu asociaţiile „Vitality” din Tiraspol şi „Belii most” din satul Chițcani, raionul Slobozia. Activităţile comune, realizate în cadrul platformei de cooperare sunt finanţate de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al echipei programului, proiectul va dura 16 luni şi va contribui la schimbarea paradigmei de dezvoltare rurală, reducerea sau minimizarea utilizării îngrăşămintelor chimice şi a pesticidelor, dar şi respectarea asolamentului. Vor fi create trei loturi demonstrative de cultivare a porumbului şi florii-soarelui, şi a căpşunii. Loturile vor convinge fermierii de avantajele aplicării tehnologiilor prietenoase mediului - prelucrarea solului fără implicarea substanţelor chimice.
Acord pentru atragerea investitorilor italieni în domeniul eficienței energetice
Agenția pentru Eficiență Energetică și Camera de Comerț moldo-italiană au semnat un acord de colaborare, care prevede intensificarea activităților de atragere a investitorilor italieni în domeniul eficienței energetice. De asemenea, Acordul prevede atragerea surselor regenerabile de energie și facilitarea activității acestora în Moldova. Acordul a fost semnat de directorul Agenției, Mihail Stratan, și președintele Camerei de Comerț, Mauro Salvatori. Acesta din urmă a declarat că experiența în facilitarea activității în Moldova a unor companii italiene inspiră încredere în viitor. „Am organizat multiple conferințe și seminare pentru cei interesați în domeniul eficienței energetice, iar semnarea Acordului cu Agenția pentru Eficiență Energetică este o demonstrație că suntem alături de Moldova și credem că vom putea ajuta întreprinderile să investească aici”, a afirmat președintele CCI-MD.
Studiu: Franţa este piaţa de desfacere preferată pentru mierea moldovenească
Cu un consum anual de 35 de mii de tone de miere, dintre care aproape 24 de mii importate, Franţa este principala piaţă de desfacere pentru mierea moldovenească. La această constatare au ajuns autorii unui studiu de piaţă, efectuat la solicitarea Organizaţiei pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO) şi prezentat apicultorilor moldoveni. Mierea este singurul produs de origine animală exportat în cantităţi consistente în Uniunea Europeană şi numai mierea îndeplineşte cerinţele UE în domeniul sanitar pentru produsele de origine animală.