RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-9 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 august

Doar 20% dintre fructele moldoveneşti sunt competitive pentru piaţa UE, rectorul Universităţii Agrare 

Doar 20% dintre fructele din Republica Moldova pot fi exportate pe piaţa UE. Doar acest procentaj corespunde calităţii şi standardelor europene. În rest, pentru cele 80% producătorii agricoli trebuie să investească în tehnologii pentru a le putea vinde în UE. De această părere este rectorul Universităţii Agrare de Stat din Moldova, Gheorghe Cimpoeş. Rectorul a menţionat că cerinţele pieţei sunt foarte mari şi producătorii moldoveni nu le pot îndeplini, este nevoie de multe investiţii, pentru că tehnologiile sunt foarte costisitoare. El a precizat că standardele UE sunt demult cunoscute în Republica Moldova, dar puţină lume a făcut efort de a le implementa, pentru că în Federaţia Rusă se putea exporta mai lejer.

Triticalele, cerealele încrucişate din grâu cu secară, vor fi cultivate în condiţiile Moldovei 

Spectrul de culturi cerealiere în sectorul agrar ar putea fi schimbat. Savanţii de la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFPP) al Academiei de ştiinţe a Moldovei (AŞM) au creat noi specii de culturi cerealiere în sectorul agrar, în rezultatul încrucişării grâului comun şi grâului dur cu genotipuri de secară, numite triticale. Savanţii moldoveni au cultivat pe terenurile agricole din satul Rădoaia, raionul Sângerei, un hibrid de cereale pentru a testa rezistenţa la condiţiile climaterice şi utilitatea acesteia.

Exporturile prezintă semne de reorientare pronunţată spre piaţa UE 

Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunţată spre piaţa Uniunii Europene. În primele 5 luni ale anului curent volumul exporturilor spre UE a crescut cu peste 22%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu aproape 19%. Drept rezultat, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piaţa comunitară şi doar 31,8% - spre CSI, distribuţia fiind ceva mai echilibrată în aceeaşi perioadă din 2013 (44,8% spre UE şi, respectiv, 39,9% spre CSI). Datele sunt prezentate de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în ediţia a 47-a a publicaţiei lunare „Realitatea economică”. Expert-Grup menţionează că respecializarea nu este una doar geografică, ci şi după produse. Astfel, este sugestiv faptul că circa 65% din categoriile de produse exportate de către Republica Moldova în ianuarie – mai erau în creştere.

Experţii ruşi sunt invitaţi în Moldova să analizeze starea fitosanitară a produselor pomilegumicole 

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Ion Sula, a expediat o scrisoare către conducerea Serviciul fitosanitar rus „Rosselhoznadzor” în care invită experţii ruşi în Republica Moldova pentru a evalua starea şi  mecanismul de control fitosanitare ale produselor pomilegumicole. Despre aceasta a declarat directorul instituţiei, Ion Sula, la emisiunea „Spaţiul Public” de la Radio Moldova. Directorul a menţionat că producătorii din Republica Moldova au avansat mult. „Putem garanta că produsele sunt sigure şi nu prezintă pericole”.

Din 2015 fondul de subvenţionare a agriculturii se va dubla până la 1 miliard de lei 

Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova este convins că din anul 2015 fondul de subvenţionare a agriculturii ţării se va dubla de la 500 de mii de lei până la 1 miliard de lei. În cadrul emisiunii „Fără mituri” de la „Panorama” Bumacov a dat asigurări că „datorită UE subvenţiile în suma de 1 miliard de lei vor fi acordate începând cu anul viitor”.

● MARŢI, 5 august

Găgăuzia trimite la Moscova informaţia despre livezile sale 

O comisie specială creată de administraţia UTA Găgăuzia a terminat să inspecteze situaţia din livezile regiunii. Informaţia urmează a fi transmisă la Moscova către Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor). Potrivit paginii electronice oficiale a administraţiei din Găgăuzia, după ce informaţiile vor fi transmise la Moscova urmează ca un grup de experţi ruşi să vină în sudul ţării şi să verifice starea fructelor.

Rusia acuză Moldova de fals în acte pentru a continua exportul de fructe 

Serviciul federal rus de supraveghere veterinară şi fitosanitară, Rosselhoznadzor acuză Republica Moldova de folosirea unor documente false pentru a continua livrarea fructelor pe piaţa rusă şi a dispus returnarea pe teritoriul republicii a unui lot de 230 de tone de prune şi mere. Potrivit unui comunicat de presă al autorităţii ruse, la începutul lunii august, Republica Moldova a încercat să trimită pe piaţa rusă 17 unităţi de transport încărcate cu mere şi prune care erau însoţite de documente semnate până la 21 iulie, data la care Rusia a impus restricţiile pentru fructele moldoveneşti.

Prejudicii de multe milioane de dolari cauzate de embargou 

În primele trei luni ale anului curent exporturile moldoveneşti de băuturi alcoolice  s-a redus cu 28 la sută. Totodată, exporturile către ţările CSI în aceiaşi perioadă au scăzut de două ori, urmare a embargoului impus de Federaţia Rusă la vinurile moldoveneşti. Studiul a fost efectuat în baza informaţiilor, colectate de la 18 companii vinicole din Republica Moldova, care deţineau o cotă dominantă la exportul de vinuri pe piaţa rusă. Pierderile acestora şi altor companii, care aveau livrări de vinuri pe această piaţă numai în 2013 au depăşit 18 mln dolari şi acestea continuă în anul curent.

Producătorii de conserve cer Gvernului ajutor pentru a preveni falimentarea ramurii 

Asociaţia Producătorilor de conserve din Republica Moldova „Speranţa-Con” face apel către Guvernul Republicii Moldova să adopte un şir de măsuri pentru a preveni falimentarea industriei conservelor. Producătorii de conserve din Moldova au declarat într-o conferinţă de presă că din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă la conservele din Moldova, fabricile autohtone au pierderi de peste 200 de milioane de lei. Preşedintele Asociaţiei „Speranţa-Con”, Ivan Sandic a declarat că până la 1 august anul curent fabricile de conserve din Moldova au produs marfă în sumă totală de 287 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 28 de mii de tone de conserve.

Roada 2014: S-au adunat peste 1,1 milioane tone de grâu 

S-a încheiat secerişul spicoaselor în anul 2014. Agricultorii au recoltat peste 1,1 milioane tone de grâu. Informaţia a fost furnizată de ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, într-o deplasare cu jurnaliştii. În 2014 au fost semănate 456 de mii de hectare de spicoase. 315,5 mii de hectare, sau aproape 70% au fost semănate cu grâu de toamnă, alte 60 de mii de hectare - cu orz de toamnă, 30 de mii de hectare - cu rapiţă, iar 35 de mii de hectare - cu orz de primăvară. Roada medie este de 3,5 tone de grâu la hectar.

MIERCURI, 6 august

 Fondul de subvenţionare în agricultură se va majora cu 5 milioane de euro oferite de UE 

Fondul de subvenţionare în agricultură numără acum 564,7 milioane de lei. Acesta urmează a fi majorat cu încă 5 milioane de euro – bani promişi de Comisia Europeană. Informaţia a fost comunicată de ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul a remarcat că în condiţiile embargourilor la vin, fructe şi conserve, impuse de Rusia, suma de subvenţionare este mică şi se caută noi resurse. Vasile Bumacov a subliniat că prin proteste nu se va rezolva nimic, făcând referire la acţiunile unor producători agricoli din nordul ţării care cer revenirea pe piaţa rusească. Mai mult chiar, oficialul zice că unii politicieni se folosesc de situaţia tensionată, pe care tot ei ar fi provocat-o prin demersuri către Moscova, ca să manipuleze cetăţenii.

Vinificatorii sunt îndemnaţi să producă vin din soiurile autohtone de struguri 

Consumatorii de vin de pe pieţele europeană şi americană doresc să procure vin moldovenesc produs din soiuri originale locale. În aceste condiţii autorităţile îi îndeamnă pe vinificatori să producă vin din soiurile descoperite şi crescute în Moldova. Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a declarat pentru jurnalişti că acum la pepinierele din ţară încep să se crească tot mai des viţe de vie altoite din soiuri aborigene sau selectate în Moldova. Mai mult chiar, oficialul spune că soiurile moldoveneşti sunt mai rezistente şi mai potrivite pentru acest teritoriu. Jurnaliştii au avut posibilitatea să vadă cum sunt crescuţi pomi altoiţi şi viţe de vie într-o pepinieră modernă. Viceministrul a remarcat că acum agricultorii moldoveni au alternativa procurării materialului săditor din ţară la un preţ de două ori mai ieftin decât cel de import, care nu întotdeauna este şi de o calitate mai bună.

Întreprinderile vinicole cer intervenția statului în soluționarea problemelor cu care se confruntă 

Conducătorii mai multor companii vinicole solicită neîntârziat intervenția statului pentru redresarea situației financiare dificile în care s-au pomenit după anunțarea în septembrie trecut de către Federația Rusă a unui nou embargou la vinurile moldovenești. În cadrul dezbaterii, prilejuite de lansarea unui studiu privind situația financiară a sectorului vitivinicol după impunerea restricțiilor asupra importului vinurilor în Federația Rusă, Eugen Pîslaru, vicepreședinte al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Vinuri din Moldova, a spus că situația este critică, companiile sunt puse în situația de a finanța tot mai des activitățile curente din contul datoriilor pe termen lung.

Guvernul va compensa pierderile producătorilor şi procesatorilor de mere şi prune 

Vor fi oferite din sursele bugetare sau de la organizaţii financiare internaţionale, compensaţii pentru fermieri şi procesatori de fructe, astfel încât aceştia să-şi poată dezvolta afacerile mai departe, iar angajaţii să primească salariile. O declaraţie în acest sens a făcut premierul Iurie Leancă la întrevederea cu producătorii şi procesatorii de fructe în contextul embargoului impus de Federaţia Rusă. „Situaţia este complicată, dar nu trebuie să disperăm. Nu vom permite ca industria procesatoare, extrem de importantă pentru Republica Moldova, să falimenteze”, a menţionat prim-ministrul.

Moldova îşi respectă toate angajamentele comerciale convenite cu Rusia şi CSI, oficiali 

Republica Moldova îşi respectă toate angajamentele comerciale convenite la nivel bilateral cu Federaţia Rusă, precum şi în cadrul CSI. Astfel, decizia Guvernului Federaţiei Ruse privind modificarea condiţiilor de import a produselor moldoveneşti este neîntemeiată şi contravine înţelegerilor dintre cele două state şi celor din cadrul CSI. Despre aceasta s-a discutat la şedinţa de lucru în cadrul căreia au fost examinate aspectele juridice şi comerciale ale deciziei Guvernului Federaţiei Ruse privind aplicarea taxelor de import la o serie de produse moldoveneşti, începând cu 1 septembrie, precum şi cu privire la aplicarea restricţiilor netarifare asupra produselor de origine vegetală din Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în cadrul unei şedinţe, factori de decizie de la ministerele Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ai Economiei, ai Agriculturii şi Industriei Alimentare, precum şi şefii Serviciului Vamal şi Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au prezentat rezultatele analizei privind deciziile autorităţilor ruse.

 Informaţia despre oportunităţile de finanţare a afacerilor devine transparentă şi accesibilă 

Agenții economici se vor putea informa mai bine despre oportunitățile de finanțare, disponibile din sursele guvernului Republicii Moldova, guvernelor altor țări, precum și ale organismelor financiare internaționale, accesând pagina web www.finatare.gov.md. Portalul a fost elaborat de Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului, după mai multe consultări în cadrul Consiliului cu reprezentanții mediului de afaceri. Ei au evidențiat accesul la surse financiare, în special pe termen lung, drept una din principalele probleme în calea dezvoltării sectorului privat. Resursele financiare atrase de Guvernul Republicii Moldova de la diferiţi parteneri de dezvoltare ai ţării pentru finanţarea directă a afacerilor contribuie la rezolvarea acestei probleme.

● JOI, 7 august

BNM a revizuit în scădere rata inflaţiei pentru 2014 și 2015 

Banca Naţională a Moldovei prognozează o rată medie anuală a inflaţiei pentru anul 2014 la nivelul de 4,7 la sută, cu 0,5 puncte procentuale mai puţin decât s-a estimat în luna aprilie. Pentru anul 2015 prognoza actualizată de inflaţie este de 3,5 la sută, cu 0,8 puncte procentuale mai puţin decât s-a anticipat anterior”. Guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu a precizat că noua rundă de prognoză plasează inflaţia pe următoarele 8 trimestre în intervalul de plus-minus 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5% a BNM, deși nu este exclus riscul de ieșire temporară a inflaţiei sub limita stabilită. În trimestrul III al anului curent, inflaţia se va diminua ușor, iar, cu începere din trimestrul IV, creșterea nivelului general al preţurilor se va încetini semnificativ, în special din cauza micșorării bruște a contribuţiei din partea preţurilor la produsele alimentare.

Guvernul vine cu soluţii pentru producătorii agricoli 

Guvernul va compensa diferenţa de preţ la procurarea prunelor şi merelor de către uzinele procesatoare. De asemenea, va încerca să lărgească relaţiile comerciale cu Belarus şi Kazahstan. În schimb, cere de la producători fructe şi legume de calitate foarte bună care să poată fi comercializate pe toate pieţele, atât naţionale, cât şi internaţionale. Despre aceasta a comunicat premierul Iurie Leancă la întrevederea cu producătorii agricoli din nordul ţării care a avut loc la Edineţ. „Îmi doresc să am un dialog cu fermierii şi producătorii, nu cu politicienii. Îmi doresc să ne auzim. Am venit pentru a găsi soluţii, care cred că există. Este o situaţie complicată ,dar nu una imposibilă. Am venit să discutăm problemele reale ale celor care depun eforturi, care transpiră”, a spus premierul când unii din sală au încercat să destabilizeze situaţia.

Încă 30 de doritori au obţinut dreptul de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice 

În prima jumătate a anului curent, încă 30 de persoane juridice au fost înscrise în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice. La 1 iulie 2014, numărul total de persoane care deţin dreptul de a activa pe această piaţă a atins cifra de 529. Din cei 30 de furnizori înscrişi, în primul semestru al anului curent, în Registrul public, 22 – sunt persoane noi intrate pe piaţă, iar 8 – foşti deţinători de licenţe tehnice pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, obţinute, până în anul 2008, în condiţiile Legii telecomunicaţiilor care acţiona în perioada respectivă. Totodată, în perioada de raport, 13 furnizori au fost radiaţi, în baza cererilor depuse, din Registrul public al furnizorilor pe motiv că nu desfăşurau activităţi în acest domeniu.

Restricţiile impuse de Rusia ar putea fi resimţite pe piaţa valutară doar pe termen scurt 

Înăsprirea condițiilor de comerț extern cu Federaţia Rusă nu poate să nu afecteze fluxul de valută străină spre Republica Moldova și situția pe piața valutară, însă doar pe termen scurt, a menționat într-o conferinţă de presă guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, întrebat care ar fi impactul embargoului impus de autoritățile federale. „Este dificil de cuantificat care va fi efectul pe termen scurt al acestui șoc, deoarece trebuie luate în calcul și posibilile compensări oferite de alți parteneri comerciali și de dezvoltare ai Moldovei, precum și reorientarea parțială a producătorilor spre alte piețe, a explicat Dorin Drăguțanu.

● VINERI, 8 august

BNM a reconfirmat dorinţa sectorului bancar de a ajuta producătorii şi procesatorii de fructe 

Băncile comerciale, precum au promis, vor ajuta producătorii agricoli să depășească situația complicată în care s-au pomenit după restricțiile impuse de Federaţia Rusă, a reconfirmat într-o conferință de presă guvernatorul Bîncii Naţionale a Moldovei,  Dorin Drăguțanu. El a spus că în prezent prioritatea numărul unu este de a-i ajuta pe producătorii de mere, prune și alte fructe, care stau cu recolta în câmp și pe procesatori.„Băncile nu au interesul să aducă agenții economici la faliment, nu au interesul a-i deposeda de gaj, ca acesta să fie înregistrat în bilanț. Interesul lor este să ofere credite care le-ar aduce dobândă. Situația nu este din cele simple nici pentru bănci, încât ele au spus că vor discuita cu fiecare debitor din rândul acestor producători si procesatori, astfel ca să fie evidențiat concret impactul asupra acestora și vor fi identificate soluții pentru fiecare caz în parte, care să permită agentului economic să evite falimentul”, a precizat el.

Premierul a îndemnat fermierii să se întoarcă în câmp şi i-a asigurat că vor primi compensaţii 

Premierul Iurie Leancă a discutat în seara zilei de joi, 7 august, la Bălţi, despre măsurile de ameliorare a situaţiei din domeniul agricol, cu un grup de fermieri care şi-au scos tehnica agricolă în drum, în semn de protest faţă de restricţiile impuse de Federaţia Rusă la importul de fructe moldoveneşti. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul a îndemnat fermierii să se întoarcă în câmp şi să îşi strângă roada, deoarece fabricile sunt gata să proceseze marfa.

Modalităţile de export ale produselor vegetale moldoveneşti discutate cu Rosselhoznadzor 

Conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor a Republicii Moldova (ANSA) a avut o discuţie cu administraţia Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, Rosselhoznadzor al Federaţiei Ruse, în cadrul unei videoconferinţe. Părţile au discutat despre implementarea unui sistem de trasabilitate a produselor de origine vegetală care urmează să fie exportate în Federaţia Rusă. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Ion Sula, a declarat că mecanismul de trasabilitate a produselor alimentare este implementat în prezent în Federaţia Rusă şi statele din cadrul Uniunii Vamale şi a fost propus şi Republicii Moldova ca stat care exportă produse de origine vegetală în Federaţia Rusă. Astfel, Republica Moldova urmează să implementeze sistemul cu numele „Mercurii” care încă se testează în Federaţia Rusă.

● SÂMBĂTĂ, 9 august

Prima casă de ambalare a strugurilor de masă din Moldova va fi gata în 2015 

Prima casă de ambalare a strugurilor de masă din Republica Moldova îşi va începe activitatea în anul 2015 în satul Costeşti, raionul Ialoveni. Lucrările de construcţie a acesteia sunt în proces de derulare. Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Ion Sula a declarat că Republica Moldova are posibilităţi mari de a exporta în Uniunea Europeană struguri de masă, dar pentru ca aceştia să poată fi comercializaţi trebuie să fie de calitate şi să fie ambalaţi corespunzător. Pentru aceasta este nevoie de muncă nu doar din partea ANSA, dar şi din partea producătorilor agricoli. Totodată este nevoie de promovarea produsului autohton.

Oferte de participare pentru agenţii economici la Târgul de Turim din noiembrie, Bucureşti 

Turoperatorii, agenţiile de turism, autorităţile şi asociaţiile profesionale din turism, structurile de cazare, staţiunile turistice şi complexele balneare sunt invitate de  Agenţia Turismului din Moldova să participe la cea de-a 32-a ediţie a Târgului de Turism al României. Târgul de Turism al României va avea loc în perioada 13-16 noiembrie 2014, în pavilioanele Centrului Expoziţional Romexpo. Potrivit unei note documentare a Agenţiei Turismului, evenimentul este o ocazie potrivită pentru prezentarea celor mai interesante oferte şi atracţii turistice din Republica Moldova, cât şi din străinătate. Târgul include oferte de turism cultural, rural sau de business, turism de tratament, destinaţii exotice, croaziere şi turism de aventură.

Un stand permanent cu produse şi oferte turistice moldoveneşti deschis în China 

Un stand permanent care va promova produsele vinicole şi turistice ale Moldovei a fost deschis în oraşul Shuangdu, provincia Chengdu din China. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, împreună cu directorul general al Agenţiei Turismului, Nicolae Platon, au fost prezenţi la deschiderea standului, ieri, 8 august. Ministrul Bumacov  a vorbit în cadrul inaugurării despre realizările Moldovei în domeniul agriculturii, posibilităţile de export şi disponibilitatea de asigurare a Republicii Populare Chineze cu producţie vinicolă.

 Banca Naţională, în sprijinul producătorilor 

Perioadele de întârziere a recuperării plăților pentru creditele acordate agenților economici vor fi majorate în medie cu 90 de zile, se menționează într-o decizie, aprobată de Consiliul de Administrație a Băncii Naționale a Moldovei. Decizia, care va fi în vigoare până la 31 decembrie 2015, specifică categoriile de agenți economici beneficiari și anume acei agenți economici debitori, a căror activitate o constituie cultivarea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea fructelor și legumelor, de asemenea, a căror activitate de bază constituie producția, prelucrarea, conservarea cărnii și a produselor din carne, precum și pentru acei agenți economici, activitatea cărora ține de viticultură, vinificaţie şi comerţul cu produsele vitivinicole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE