RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-8 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 4 aprilie]
[Administraţiile locale ar trebui să fie mai agresive în căutarea surselor financiare, analist]
Bugetul de stat pentru 2011 nu va acoperi toate reformele preconizate. Marea problemă este polarizarea economică şi financiară dintre centru şi periferii, care este enormă, a declarat analistul economic Iurie Gotişan de la Asociaţia pentru Democraţie Participativă. „Bugetul Chişinăului pentru 2011, mă refer aici mai mult la partea de cheltuieli, este de circa 1,9 miliarde de lei. Cel de stat este ceva mai mare, de 19 miliarde de lei. Deci, ar veni că bugetul municipal constituie cam 10% din bugetul de stat”, a menţionat expertul.
[Motorina s-a scumpit]
Compania „Petrom” a scumpit luni, 4 aprilie, motorina la toate staţiile din republică cu 30 de bani, a declarat Alexei Taram, reprezentantul Serviciului Vânzări al companiei, fără să comenteze motivele acestei creşteri. Preţul nou al motorinei la staţiile „Petrom” este 15,19 de lei/litru faţă de 14, 89lei/litru până acum.
[●MIERCURI, 6 aprilie]
[Publicitatea la alcool pe panouri va fi sancţionată]
Producătorii de băuturi alcoolice, dar şi agenţiile de publicitate risca amenzi de la 2 mii de lei în sus dacă nu vor retrage publicitatea la alcool de pe panourile publicitare. O prescripţie în acest sens a fost emisă de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei. Publicitatea la alcool este permisă doar în editoriale şi în programele audiovizuale destinate populaţiei adulte, între 22.00 şi 7.00, a precizat la o conferinţă de presă directorul Agenţiei, Viorica Cărare.
[● JOI, 7 aprilie]
[Relaţiile moldo-lituaniene reprezintă un potenţial nevalorificat, ambasadorul Igor Klipii]
Ambasadorul Moldovei în Lituania, Igor Klipii, a declarat că între Republica Moldova şi Lituania există un potenţial de cooperare destul de mare, dar care nu este nevalorificat. Pentru a identifica potenţiali importatori lituanieni interesaţi de piaţa agroindustrială moldovenească, la iniţiativa Ambasadei Moldovei în această ţară, a fost organizată o conferinţă video, la care au participat agenţi economici din ambele state. Participanţii au făcut un schimb de informaţii referitor la indicatorii de producţie, comercializare, calitatea produselor şi iniţierea discuţiilor privind contractele de export şi import a producţiei agroalimentare.
[FMI alocă Moldovei următoarea tranşă de 50 mln DST]
Consiliul Director al Fondului Monetar Internaţional a aprobat decizia de a acorda Republicii Moldova următoarea tranşă în sumă de 50 de milioane Drepturi Speciale de Tragere (DST), echivalentul a 79 de milioane de dolari SUA. Banii sunt alocaţi pentru pentru consolidarea poziţiei bugetare (24 de milioane de dolari) şi suplinirea rezervelor valutare ( 55 de milioane de dolari). Guvernul precizează într-un comunicat de presă că datorită acestei decizii este posibilă majorarea, la 1 iulie, a salariului personalului auxiliar din sectorul bugetar cu 8,5%. De asemenea, va putea fi acordat ajutorul social unic pentru perioada rece a anului, în valoare de 390 de lei. Salariile cadrelor didactice vor fi majorate încă o dată de la 1 septembrie, cu 12,5%. Prima majorare a fost operată la 1 ianuarie, tot cu 12,5%. Începând cu 1 octombrie, vor fi majorate cu 12% şi salariile funcţionarilor publici.
[● VINERI, 8 aprilie]
[IDIS recomandă stabilirea unor tarife diferenţiate la energia electrică]
Un studiu al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” recomandă stabilirea unor tarife diferenţiate la energia electrică. Experţii IDIS subliniază că autorităţile ar trebui să definească clar politica în acest sector şi să opteze pentru un sistem de tarife diferenţiate. În cazul tarifului pentru energia electrică, trebuie să se ţină cont de nivelul tensiunii şi perioada de consum, iar pentru gazele naturale de nivelul presiunii din conductă şi volumul consumat.
[Tarifele la energia electrică vor fi ajustate săptămâna viitoare]
RED Union Fenosa solicită o majorare a tarifului la energia electrică pentru consumatorii finali cu 9%, de la 1,33 la 1,45 lei kWh. RED Nord şi RED-Nord Vest solicită un tarif de 1,52 şi, respectiv, 1,60 lei kWh. „Vom examina aceste solicitări, inclusiv prin prisma paşilor întreprinşi în direcţia liberalizării pieţei energiei electrice, aplicării pe etape a tarifelor diferenţiate în funcţie de nivelul de tensiune. Săptămâna viitoare, speră să fim în măsură să aprobăm decizia corespunzătoare”, a declarat directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov.
[În vară va fi anunţat un nou concurs de selectare a proiectelor de dezvoltare regională]
Din cele 56 de proiecte de dezvoltare regională, selectate în 2010 prin concurs, 19 dispun de finanţare şi în prezent se desfăşoară achiziţiile necesare pentru începerea lucrărilor, a comunicat Valentina Pleşca, şefă de direcţie la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. 14 proiecte vor beneficia de finanţare din Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, iar pentru 5 proiecte surse financiare va aloca Biroul de Asistenţă Tehnică a Germaniei. Proiectele prevăd refacerea unor obiecte de infrastructură, protecţia mediului şi utilizarea deşeurilor, şi impulsionarea dezvoltării sectorului privat.