RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-10 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 februarie

Producătorii agricoli pot depune de astăzi cereri de subvenționare

Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură începe recepționarea cererilor pentru eliberarea subvențiilor pentru anul 2019 din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. De astăzi, 4 februarie, pot fi depuse și cereri pentru subvențiile în avans, de care pot beneficia întreprinderile începătoare. Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a anunțat într-o conferință de presă că pentru 2019 în Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturi și Mediului Rural este prevăzută suma de 900 mln lei. 390 mln lei vor fi direcționați pentru subvenții producătorilor ale căror cereri de subvenționare nu au fost acoperite în 2018.

MARȚI, 5 februarie

Punctul comun de trecere „Palanca” poate fi traversat de toate categoriile de transport

De astăzi, 5 februarie, trecerea prin noul punct comun de control de la Palanca este autorizată pentru toate categoriile de vehicule, cu condiția că nu transportă produse alcoolice, din tutun sau supuse controlului veterinar și fitosanitar. Serviciul Vamal amintește într-un comunicat de presă că noul post a fost inaugurat pe 28 decembrie 2018, circulația fiind permisă, la acea etapă, doar pentru vehiculele cu masa de până la 3,5 tone și cu capacitatea de până la 22 de locuri. La fel și pentru mărfurile care nu sunt supuse controlului veterinar și fitosanitar.

Un grup de agricultori a rămas păgubit după ce a livrat marfă unui agent economic

Un grup de agricultori a ajuns în imposibilitatea de a începe lucrările agricole de primăvară după ce i-a livrat roada anului 2018 unui agent economic din Chișinău, iar acesta nu și-a onorat angajamentele financiare. Agricultorii spun că au fost păgubiți cu aproape două milioane de lei. Daniel Bobuţac, agricultor din Briceni, a spus, într-o conferință de presă la IPN, că toamna trecută mai mulți agricultori au convenit cu întreprinderile „Cereale LVN” SRL și „Platinum Agrotrans” SRL din Chișinău, ambele conduse de Ștefan Lucaş, să le vândă semințe de floarea soarelui. Și chiar și-au asumat cheltuielile de livrare a producției în locul solicitat de cumpărător. Agentul economic s-a angajat să facă plățile în 4-7 zile, dar nu a fost să fie. După 14 zile de așteptare, deplasându-se la adresa celor două întreprinderi, agricultorii au constatat că, de doi ani, acestea nu își mai au sediul la adresa juridică indicată. Directorul companiilor în repetate rânduri a ignorat apelurile telefonice ale agricultorilor, iar când le răspundea mai cerea răgaz 2-3 zile.

346 de rezidenți în Moldova IT Park, într-un an de activitate

346 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologei informației au aderat în anul 2018 la primul parc IT din Republica Moldova. Conform rezultatelor preliminare, venitul din vânzări a ajuns la aproape două miliarde de lei. „Pentru Republica Moldova domeniul IT este unul de perspectivă. Fiind o țară mică, nu trebuie să producem doar brațe de muncă, trebuie să pregătim specialiști pentru industrii cu valoare adăugată înaltă”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului. În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenților au crescut până la 600 de milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96.

Reguli noi pentru administratorii de rețele

Agenții economici, dar și persoanele fizice care dețin sau administrează rețele vor putea desfășura lucrări de reparații la acestea doar după obținerea permisului de executare, eliberat de către Direcția generală transport public și căi de comunicație. O decizie în acest sens a fost adoptată, astăzi, de către Consiliul municipal Chișinău. De asemenea, operatorii economici deținători de utilități sau executantul lucrărilor sunt obligați să delimiteze zona cu gard de protecție, să o marcheze cu bandă reflectorizantă și să instaleze un panou informativ cu date despre beneficiar și termenul de începere și finalizare a lucrărilor.

● MIERCURI, 6 februarie

Cea mai mare bancă din Ungaria intenționează să cumpere pachetul majoritar al Mobiasbancă

OTP Bank Group – cea mai mare instituție bancară din Ungaria și a treia din Europa Centrală și de Est, intenționează să vină cu investiții în Republica Moldova. În acest sens, a fost încheiat un acord cu Societe Generale cu privire la achiziționarea pachetului de acțiuni majoritar al „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale” SA. Tranzacția va fi posibilă doar după ce OTP Bank Group va solicita și va obține permisiunea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei, așa cum stipulează Legea privind activitatea băncilor din Republica Moldova.

Societe Generale face un pas înainte prin vânzarea Mobiasbancă, director adjunct

Prin vânzarea Mobiasbancă, Societe Generale face un pas înainte în planul său strategic „Transform to Grow”, prin optimizarea alocării capitalului propriu și concentrarea activităților sale internaționale de Retail banking în zonele unde dispune de dimensiuni mari și sinergii cu potențial înalt. Declarația îi aparține lui Philippe Heim, directorul general adjunct al Groupe Societe Generale, responsabil pentru activitatea Internațională de Retail Banking, Servicii Financiare și Asigurări. Declarația a fost făcută în contextul în care Societe Generale a anunțat despre semnarea unui acord de vânzare a participației sale majoritare în Mobiasbancă Societe Generale (Moldova) către OTP Bank Group. „Suntem încântați să anunțăm despre semnarea acordului de cooperare cu OTP Bank, care ne va permite să prestăm servicii reciproce clienților noștri corporativi din regiune”, a spus Philippe Heim.

Mai multe ONG-uri condamnă încălcarea flagrantă a transparenței decizionale

Mai multe organizații ale societății civile condamnă ferm modul în care Guvernul încalcă legislația privind transparența procesului decizional. Într-o declarație, ONG-urile fac referire la un proiect de hotărâre de Guvern privind modificarea unei hotărâri cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice”, cunoscut ca și MTender. Proiectul a fost publicat pe pagina Ministerului Finanțelor pe 29 ianuarie 2019, cu termen pentru colectarea opiniilor până pe 13 februarie. Însă a doua zi, pe 30 ianuarie, acest proiect a fost inclus pe agenda ședinței Guvernului și, respectiv, votat. Or, în opinia reprezentanților societății civile, o asemenea încălcare flagrantă a legislației privind transparența decizională este inadmisibilă. Într-o conferință de presă la IPN, președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Olesea Stamate, a declarat că proiectul menționat prevede abrogarea a două puncte din Hotărârea nr. 705 (din 11 iulie 2018) cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice”, cunoscut ca și MTender. Prin această abrogare se propune menținerea sistemului anterior de achiziții electronice SIA RSAP, care urma prin hotărârea 705 să fie utilizat doar în calitate de arhivă. În opinia sa și a semnatarilor declarației, argumentarea necesității acestui proiect ridică dubii.

Achizițiile de mică valoare trebuie să se desfășoare obligatoriu prin MTender, ONG-uri

Majorarea pragurilor pentru achizițiile publice, printr-un proiect de lege aprobat la sfârșitul anului 2018, creează premise pentru majorarea considerabilă a volumului banilor publici utilizați netransparent și ineficient, susțin reprezentanții societății civile. Într-o declarație semnată de mai multe ONG-uri, acestea solicită Ministerului Finanțelor să elaboreze și să prezinte spre aprobare Guvernului un proiect de hotărâre, prin care achizițiile cu valoarea peste pragul de 50 de mii de lei să fie în mod obligatoriu efectuate cu respectarea unor minime cerințe de competiție, transparență și obligatoriu prin sistemul MTender. Într-o conferință de presă la IPN, Valeriu Ciorba, expert al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, a declarat că modificările legislative au intrat în vigoare la mijlocul lunii decembrie 2018. Este vorba despre mărirea pragurilor pentru achizițiile ce nu cad sub incidența Legii privind achizițiile publice, adică achizițiile de valoare mică, de la 80 de mii până la la 200 de mii de lei pentru bunuri și servicii, și de la 100 de mii la 250 de mii de lei – pentru lucrări. Achizițiile de valoare mică pot fi făcute între părțile contractante direct cu operatorii economici, în lipsa competiției. Acestea nu sunt efectuate nici prin intermediul sistemului nou MTender și nici nu există o obligație a autorităților contractante de a publica contractele de mică valoare în sistem.

Moldova urcă în clasament, dar rămâne în categoria țărilor cu economie preponderent neliberă

Cu un scor de 59,1 puncte din 100 posibile, Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul „Indicele Libertății Economice”, elaborat de Fundația americană Heritage și revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale. Economia moldovenească a înregistrat o creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, dar rămâne în categoria „mostly unfree”, adică economia a fost preponderent neliberă.

Vinul Moldovei a fost promovat în cadrul unei recepții în Japonia

Brandul național vinicol și Moldova ca destinație turistică au fost prezentate la o recepție în Japonia, la care au participat opt companii japoneze, importatoare de vin din Republica Moldova. Somelieri și amatori, oficiali și oameni de afaceri au gustat vinul moldovenesc produs de 21 de vinării. Ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, Vasile Bumacov, a declarat în deschiderea evenimentului că din plăcere organizează activități pentru a promova cel mai competitiv produs din Republica Moldova, vinul. Recepția este o celebrare a muncii celor opt companii importatoare din Japonia, care au acceptat invitația ambasadei și promovează vinurile moldovenești publicului japonez.

În 2018, volumul remitențelor a depășit 1,266 miliarde dolari

În 2018, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a depășit 1 266 de milioane de dolari. Aproape 84% din transferuri au fost efectuate, în diverse valute, prin sisteme de remitere de bani, fără deschiderea de conturi bancare. Potrivit datelor Băncii Naționale, valoarea în dolari a transferurilor totale din 2018 s-a majorat cu 5,6% comparativ cu 2017, inclusiv cu 2,5 puncte procentuale ca urmare a aprecierii monedei euro față de dolar. Majorarea reală a valorii transferurilor totale a fost de 3,1%.

● JOI, 7 februarie

ANRE are patru directori noi

Parlamentul a numit, astăzi, patru directori ai Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Este vorba despre: Ștefan Creangă, Veaceslav Untila, Octavian Calmîc și Eugen Carpov, pentru un mandat de șase ani. Noii directori își vor începe activitatea la 1 martie. Parlamentul a aprobat, astăzi, și numirea lui Anatolie Zagorodnîi în funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Candidatura sa a fost selectată în cadrul unui concurs desfășurat de Comisia economie, buget și finanțe. Parlamentul Republicii Moldova s-a întrunit, astăzi, în prima ședință plenară a sesiunii de primăvară. Aceasta este ultima sesiune a Parlamentului de legislatura a XX-a, mandatul căruia a expirat la 30 noiembrie 2018. Conform prevederilor Constituției, mandatul se prelungește până la întrunirea legală a noii componențe a legislativului. Alegerile sunt stabilite pentru 24 februarie.

● VINERI, 8 februarie

4,3 milioane de cetățeni străini au vizitat anul trecut Republica Moldova


Anul trecut, Republica Moldova a fost vizitată de 4,3 milioane de cetățeni străini. Numărul este în creștere cu 11,7% față de 2017. Datele sunt prezentate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în contextul lansării, la 7 februarie, a celei de-a 24-a ediții a expoziției internaționale „Tourism. Leisure. Hotels”. Conform datelor pentru nouă luni ale anului 2018, în structurile de primire turistică au fost cazate peste 337 de mii de turiști, dintre care peste 117 mii au fost persoane străine, cu 10% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2017. De asemenea, în perioada ianuarie-septembrie 2018, agențiile de turism și tur-operatorii au acordat servicii turistice la 277 de mii de turiști și excursioniști, cu 19,6% mai mult decât în perioada similară a anului 2017.

Tranziția spre o economie verde creează oportunități pentru mediul de afaceri, official

Ministerul Economiei și Infrastructurii este în proces de elaborare a unui nou Program-pilot național „ÎMM-uri verzi3”, care vine să încurajeze întreprinderile mici și mijlocii să întreprindă activități mai puțin poluante și mai ecologice. În cadrul ședinței comune a grupului de lucru interministerial pentru promovarea dezvoltării durabile și a economiei verzi, secretarul de stat Iulia Costin a spus că tranziția Republicii Moldova spre o economie verde creează multe oportunități economice pentru mediul de afaceri. MEI menționează într-un comunicat de presă că implementarea principiul economiei verzi stă la baza unei serii de direcții de dezvoltare a Republicii Moldova și a societății pentru următorul deceniu. Programul pentru promovarea economiei verzi în Republica Moldova pentru anii 2018-2020 prevede includerea educației ecologice și a educației pentru dezvoltare durabilă în instituțiile de învățământ primar, secundar general, profesional tehnic și universitar.

În capitală vor fi autorizate locuri pentru comercializarea mărțișoarelor

În perioada sărbătorilor de „Dragobete”, „Mărţişor” și „8 Martie”, în sectoarele capitalei vor fi autorizate locuri speciale pentru comercializarea suvenirelor, mărțișoarelor şi a florilor de grădină. Primarul interimar Ruslan Codreanu a semnat o dispoziție în acest sens. Preturile de sector urmează să stabilească locurile de comercializare și să autorizeze activitățile de comerț. Activitățile de acest gen vor fi permise în perioada 11 februarie – 10 martie.

Condițiile parteneriatului public-privat pentru supravegherea siguranței în traffic

Au devenit cunoscute condițiile parteneriatului public-privat pentru implementarea Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere. Un proiect de decizie a Guvernului în acest sens este expus pentru consultări publice de către Ministerul Afacerilor Interne. Proiectul prevede transmiterea către un investitor privat a drepturilor și obligațiilor aferente implementării și operării tehnice a Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere. Partenerul privat va face investiții din surse proprii, în cel mult 6 ani din data semnării contractului. Volumul total al investițiilor se estimează la 21 mln lei.

● SÂMBĂTĂ, 9 februarie

Angajatorii pot solicita subvenții dacă iau la muncă persoane din grupurile de risc


Angajatorii care oferă un loc de muncă persoanelor cu dizabilități, persoanelor eliberate din detenție sau victimelor traficului de ființe umane pot solicita subvenții de la stat pentru compensarea parțială a salariului pe care îl oferă persoanelor din grupul de risc. Prevederile Legii cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj intră în vigoare la 10 februarie, la șase luni de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial (10 august 2018). Subvenția salarială se acordă pentru o perioadă de șase luni și constituie 30% din salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent. De subvenții salariale vor beneficia și angajatorii care oferă locuri de muncă pentru șomerii ce au vârsta de 50 de ani și mai mult, pentru victimele violenței în familie și persoanele care luptă cu consumul de substanțe stupefiante ori psihotrope, după reabilitarea social-psihologică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.