RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4 - 10 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 decembrie

Fermierii speră să discute astăzi cu președintele Parlamentului și cu premierul


Reprezentanții asociației „Forța Fermierilor” anunță că astăzi vor avea o întrevedere cu președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, Alexandr Trubca, la care speră să vină să și președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„După renunțarea subită a ministrului agriculturii și industriei alimentare la înțelegerile preliminare cu reprezentanții asociațiilor, conducerea țării cu întârziere, dar parțial a reacționat la solicitarea fermierilor-protestatari privind dialog urgent”, susțin fermierii.

Avem stocuri de gaze până la sfârșitul lunii februarie, ministru

Ministrul energiei, Victor Parlicov, susține că statul dispune de stocuri de gaze naturale suficiente până la sfârșitul lunii februarie. În ceea ce privește energia electrică, există un contract pe termen lung. În aceste condiții, securitatea energetică a cetățenilor este asigurată, iar prețurile sunt predictibile.

● MARȚI, 5 decembrie

Vitalie Gorincioi: Embargoul impus fructelor și legumelor din Moldova de Rusia este un joc politic


Embargoul impus de Rusia fructelor și legumelor din Republica Moldova nu este o noutate și reprezintă un joc politic al Moscovei. Opinia aparține președintelui Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Vitalie Gorincioi, potrivit căruia producătorii de fructe din Republica Moldova își vor vinde marfa pe alte piețe. Potrivit lui Vitalie Gorincioi, de pe urma embargoului impus de Rusia, au de suferit doar consumatorii din Federația Rusă, întrucât aceste interdicții determină creșterea prețurilor pe piața internă.

Salariul minim va crește până la 5 mii de lei

Cuantumul salariului minim pe țară va constitui anul viitor 5000 de lei, în creștere cu 25% comparativ cu actualul salariu minim. Majorarea este prevăzută într-un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Moldova aderă la Programul Europa Digitală prin care va putea accesa fonduri europene

Antreprenorii, primăriile și instituțiile centrale obțin acces la fonduri europene pentru digitalizare ca urmare a finalizării negocierilor cu UE pentru aderarea Republicii Moldova la Programul Europa Digitală. Despre aceasta a menționat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministrul dezvoltării economice și digitalizării.

Barometrul de afaceri din Moldova arată ameliorarea climatului de afaceri

Barometrul de afaceri din Republica Moldova, ediția a treia, arată ameliorarea climatului de afaceri. În particular, numărul întreprinderilor care erau grav afectate de agresiunea rusă în Ucraina a descrescut comparativ cu indicatorii Barometrului din mai 2023. Totodată, se constată că în unele domenii, precum cel al construcțiilor, chiar se atestă o mărire a cifrei de afaceri.

● MIERCURI, 6 decembrie

Vadim Ceban: În primăvară tariful la gaz ar putea ajunge la 16-17 lei

În primăvară vor exista premise pentru reducerea tarifului la gazele naturale. O spune președintele Consiliului de Administrație Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia tariful la gaz pentru consumatorii casnici ar putea să scadă până la 16-17 lei pentru un metru cub. Vadim Ceban spune că până în primăvară, din actualul tarif, ar urma să fie acoperite toate devierile tarifare acumulate de Moldovagaz.

Băncile din Moldova sunt dispuse să ajute fermierii

Asociația Băncilor din Moldova menționează deschiderea și angajamentul băncilor de a asigura suport permanent clienților beneficiari de credite din sectorul agricol care întâmpină dificultăți în onorarea obligațiilor la credite. Băncile partenere își propun să identifice măsuri individuale pentru fiecare client, având în vedere situația specifică a acestuia. Sprijinul vine în contextul în care agricultorii se confruntă cu dificultăți cauzate de conjunctura regională, precizează asociația.

Salariul minim pe țară crește la 5000 de lei

Din 1 ianuarie 2024, salariul minim va constitui 5000 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 169 de ore, adică  29,58 lei pe oră. O hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.

150 de milioane de euro vor fi împrumutați pentru construcția drumurilor

Republica Moldova și BERD vor semna un acord de împrumut pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor „Moldova V”. Acordul prevede contractarea unui împrumut în de 150 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți pentru reparația mai multor sectoare de drum. Guvernul a aprobat semnarea acordului.

Va fi instituit Sistemul informațional de cântărire în mișcare a vehiculelor aflate în circulație

În Republica Moldova va fi instituit Sistemul informațional de cântărire în mișcare a vehiculelor aflate în circulație pe drumurile publice. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern la inițiativa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Plățile digitale trebuie securizate, guvernator

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, susține că, odată cu procesele tehnologice și creșterea utilizării serviciilor financiare în mediul online, este esențial ca sistemul național de plăți să răspundă provocărilor și să ofere un nivel ridicat de securitatea cibernetică și eficiență. Securitatea plăților digitale și alinierea Republicii Moldova la standardele UE în acest domeniu  au fost discutate în cadrul unui eveniment organizat de BNM.

● JOI, 7 decembrie

Paleta de presiuni din partea Rusiei asupra Republicii Moldova este tot mai mică, opinii

Embargo-ul aplicat de Moscova fructelor și legumelor din Republica Moldova este un răspuns la decizia Chișinăului de a se alătura sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei. O spune directorul executiv al Institutului pentru Politici Europene și Reforme, Iulian Groza. Potrivit expertului, interdicția vine în contextul protestului agricultorilor, astfel Rusia sperând că fermierii își vor intensifica presiunile asupra autorităților de la Chișinău.

A fost inaugurat primul Incubator Municipal de Afaceri

Întreprinderile nou-înregistrate pot obține sprijin managerial, servicii de asistență și suport consultativ în cadrul primului Incubator Municipal de Afaceri deschis la Chișinău. Primarul general, Ion Ceban, a declarat că, prin acest proiect, municipalitatea vine să creeze oportunități pentru tinerii din capitală de a-și deschide afaceri acasă.

Moldova și România parafează interconectarea sistemelor naționale de energie și gaze

Republica Moldova și România vor semna un memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică. Semnarea acestuia a fost autorizată de către cabinetul de miniștri de la Chișinău.

Parlamentul a votat în primă lectură bugetul pentru anul 2024

Parlamentul a votat în primă lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2024. Acesta prevede venituri în sumă de 66 632,0 milioane de lei, în creștere cu 1,3 % comparativ cu anul curent, iar cheltuielile sunt de 82 222,0 milioane de lei. Deficitul bugetului de stat este în limita a 15 790,0 milioane de lei sau 4,6 % din Produsul Intern Brut.

● VINERI, 8 decembrie

Ion Muntean: Fondul de eficiență energetică este destinat atât blocurilor, cât și caselor individuale

Din Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, autoritățile își propun izolarea termică a blocurilor și caselor individuale pentru a reduce consumul de energie, fapt ce va genera facturi mai mici. Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, spune că valoarea investiției locatarilor va fi calculată în urma unui audit energetic și ar urma să fie recuperată în 4-5 ani.

FMI dă undă verde debursării unei tranșe de circa 95 de milioane de dolari

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional a finalizat cea de-a patra evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă. FMI a dat undă verde debursării tranșei de 95 de milioane de dolari SUA (70,95 milioane DST). Potrivit instituției financiare, implementarea programului rămâne în continuare bună, fiind realizate reforme-cheie în domeniile guvernanței bugetar-fiscale, supravegherii sectorului financiar și instaurării statului de drept.

A fost deschisă circulația pe podul de la Cricova

A fost deschisă circulația pe podul de pe drumul M5 Frontieră cu Ucraina - Criva - Bălți - Chișinău -Tiraspol - Frontieră cu Ucraina, km 264,790, cunoscut și ca podul de la Cricova. Potrivit autorităților, acest segment face parte din cel mai traversat nod rutier din Republica Moldova.

Salariul mediu pe economie va constitui 13 700 de lei în 2024

Cuantumul salariului mediu lunar pe economie în 2024 va fi de 13 700 de lei. Acest indicator se regăsește într-un proiect al Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în care se face trimitere la prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2023-2026, estimată de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Tariful la căldură și lumină ar putea fi redus

De anul viitor, locuitorii municipiului Chișinău ar putea plăti cu 15% mai puțin pentru energia termică. SA Termoelectrica propune ANRE un preț reglementat de 2783 lei/Gcal, comparativ cu 3267 lei/Gcal în prezent. De asemenea, la Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a fost depusă propunerea de a reduce tariful la energia electrică produsă de  Termoelectrica.

Proiectul Livada Moldovei, extins pentru întreg sectorul agroalimentar

Proiectul Livada Moldovei a fost extins la întreg sectorul agroalimentar. Agricultorii și fermierii sunt invitați să depună dosarele pentru creditare începând cu 1 ianuarie 2024. Modificarea se conține în Contractul de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea implementării Proiectului „Livada Moldovei”, ratificat de Parlament la 7 decembrie.

Activele oficiale de rezervă, în creștere

La sfârșitul lunii noiembrie, activele oficiale de rezervă au constituit 5 159,71 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 79,38 milioane de dolari în comparație cu 31 octombrie 2023, când acestea au însumat 5 080,33 milioane de dolari, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Sectorul IT – cea mai mare ramură de export a economiei moldovenești

În 2023, industria tehnologiilor informaționale a devenit cea mai mare ramură de export a economiei moldovenești, asigurând aproape 1/4 din exporturile de servicii. În acest an, cifra de afaceri a domeniului IT va atinge 13,2 miliarde de lei, dintre care 85% sunt destinate exporturilor. Constatările aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în timp ce exportul de bunuri înregistrează în acest an scădere, exportul de servicii IT înregistrează creșteri.

Ministrul economiei încurajează cetățenii să procure produse locale

Dacă fiecare cetățean ar cheltui 200 de lei pe lună pentru produse locale, în locul produselor de import, s-ar acumula 6 miliarde de lei în economie. Cumpărând local – dezvoltăm țara. Este îndemnul vicepremierului Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.