RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 4-10 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 4 decembrie

Principalii indicatori ai pieței serviciilor TV contra plată, în creștere 

Datele statistice privind evoluția pieței serviciilor TV furnizate contra plată (prin rețele de cablu și tehnologia IP - IPTV) în nouă luni ale anului curent, agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI), atestă o creștere ușoară a principalilor indicatori ai acestei piețe. În perioada respectivă, numărul total de abonați la serviciile TV contra plată a crescut cu 18% și a alcătuit 319 mii, iar volumul cumulat al vânzărilor pe acest segment de piață a sporit cu 5,7% și a însumat 118,6 milioane lei. Creșterea numărului de abonați la serviciile TV contra plată a fost determinată de sporirea numărului de abonați ai operatorilor de rețele IPTV, care s-a ridicat la 138,3 mii, ponderea lor în structura abonaților la serviciile TV contra plată ajungând la 43,3%. Totodată, numărul de abonați la serviciile TV prin cablu  a scăzut până la 181,1 mii, ponderea lor fiind de 56,7%. Rata de penetrare a serviciilor TV contra plată, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut până la 9%.

Rezultatele implementării politicii de dezvoltare regională în anul 2017 

Peste două mii de cetățeni din satele Risipeni și Bocșa, raionul Fălești, au acces la apă potabilă la robinete, iar pentru 11,5 mii de cetățeni din raionul Telenești a fost reabilitat sistemul de canalizare și construită o stație de epurare. Primele rezultate ale proiectelor de dezvoltare regională pentru perioada 2017-2020, cu finanțare din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, au fost prezentate, luni, 4 decembrie, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. În cadrul unei conferințe de presă, ministrul Vasile Bâtca, a declarat pe parcursul anului curent au fost inițiate 39 de proiecte de dezvoltare regională, iar pentru realizarea acestora din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) au fost alocați în jur 186 de milioane de lei. În acest an au fost finalizate primele șapte proiecte din numărul celor 39 care urmează a fi realizate până în anul 2020. „Sunt proiecte în mai mule sectoare: aprovizionare cu apă și sanitație, infrastructura drumurilor regionale și locale, infrastructura de sprijin a afacerilor, sporirea atractivității turistice. Lucrări au fost efectuate în toate proiectele inițiate”, a precizat ministrul.

MARȚI, 5 decembrie

Cinci scanere mobile, repuse în funcțiune cu sprijinul SUA 

Cinci echipamente de control vamal non-intruziv au fost repuse în funcțiune, datorită asistenței tehnice oferite de Guvernul SUA, în valoare de 1,3 milioane de dolari. Scanerele mobile au fost date în exploatare luni, 4 decembrie, în cadrul unei ceremonii oficiale. În cadrul evenimentului, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru susținerea permanentă acordată. „Asigurarea securității economice și transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele și mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă și ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare”, a declarat Vitalie Vrabie, citat într-un comunicat de presă remis de Vamă. Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit a menționat că prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.

Un tânăr câștigă bani transformând deșeurile în energie 

Dmitri Asoscov, un tânăr antreprenor din capitală, câștigă bani transformând deșeurile în energie. Acesta, împreună cu partenerul său, au lansat, prin intermediul proiectului „Energie și Biomasă”, finanțat de Uniunea Europeană, o afacere prin care contribuie la reducerea consumului de energie fosilă și sporirea securității energetice. Potrivit unui comunicat de presă remis de PNUD, tinerii lucrau într-o tâmplărie și, pentru că trebuia să facă ceva cu rumegușul de lemn, au început să producă brichete. Cererea fiind mare, au căutat noi surse pentru a produce mai mult și au ales cojile de hrișcă și de migdale. Firma a produs și a comercializat deja 300 de tone de brichete din hrișcă și din coji de migdale. Compania mai produce brichete din coji de floarea soarelui, de nuci și din rumeguș din lemn, dar și cărbune de lemn, obținut prin piroliză. Întreprinderea are 25 de angajați.

Curtea de Conturi: Zeci de milioane de lei din Fondul Rutier, utilizați ineficient 

Gestionarea ineficientă a zeci de milioane de lei din Fondul Rutier a fost constatată într-un audit efectuat de către Curtea de Conturi, pentru perioada anilor 2014-2017. Verificările au scos la iveală și faptul că, an de an, acumulările la Fondul Rutier s-au diminuat. Totodată, s-a constatat și lipsa transparenței decizionale la repartizarea resurselor Fondului. Aliona Oboroceanu, controlor de stat principal, a declarat că mai multe lucrări de reparație a drumurilor, în valoare totală de 29 de milioane de lei, au fost efectuate în lipsa unor proiecte de execuție. Fondul Rutier pierde bani și din cauză că autoritățile nu au dus la bun sfârșit procesul de achiziționare a serviciilor informaționale pentru funcționarea sistemului e-vinieta. Se constată și transferarea tardivă a mijloacelor financiare acumulate din achitarea taxelor de eliberare a autorizațiilor pentru transporturile auto internaționale. La fel, lipsește un sistem informațional între Serviciul Vamal și ANTA.

Volumul achitărilor cu cardul, în creștere 

La 20 de ani de la introducerea primului card bancar în Republica Moldova, volumul achitărilor cu cardul a însumat 15,6 miliarde de lei, dintre care mai mult de jumătate au fost făcute în anii 2016 și 2017. Sunt statistici prezentate în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către economistul IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță. Expertul a precizat că la etapa inițială cardul era folosit doar ca mijloc de scoatere a numerarului din bancomate – în proporție de 98% din rulajul cardurilor la acea perioadă. În loc să ridice salariul de la contabilitate, moldovenii mergeau la bancomat ca să scoată salariul și tradițional făceau achitările în numerar. Însă, în ultimi trei ani, se atestă o creștere în progresie geometrică cu 50% anual a achitărilor cu cardul.

● MIERCURI, 6 decembrie

Circulația pe drumul de ocolire Ungheni ar putea fi deschisă în luna mai 

Circulația pe drumul de ocolire Ungheni, care urma să fie dat în exploatare în iunie 2016, ar putea fi deschisă în mai 2018. Potrivit autorităților, gradul de realizare la data de 1 decembrie curent constituia 87%, iar pentru finalizare ar fi nevoie de 30 de zile favorabile pentru lucrări. Într-o conferință de presă, ministrul economiei și infrastructurii, vicepremierul Octavian Calmâc, a declarat că, la data de 1 ianuarie 2017, gradul de realizare pe drumul respectiv era de 25%. Ultimului strat de asfalt, care urmează a fi așternut, este unul special, cu celuloză, și necesită condiții meteorologice favorabile – temperaturi de cel puțin 10 grade. De aceea, lucrările vor fi reluate în luna aprilie. Mai mult, drumarii au recomandat ca circulația să nu fie pornită pe perioada de iarnă întrucât pe acest segment încă nu au fost instalate balustradele. Reparația drumului de ocolire Ungheni este finanțată dintr-un grant al Uniunii Europene, în valoare de 11 milioane de euro, dintre care au fost valorificate 9,5 milioane.

Guvernul aprobă inițierea negocierilor unui nou contract de finanțare cu BEI 

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România”. Actualmente interfața dintre Republica Moldova şi România este formată de o linie electrică aeriană (LEA) de 400 de kV Vulcăneşti–Isaccea şi patru linii LEA de 110 kV. Guvernul intenționează să extindă rețeaua de electricitate cu alte linii. BEI urmează să acorde Moldovei un împrumut în valoare totală de 80 milioane de euro. Resursele financiare vor fi utilizate pentru construcția unei stații back-to-back în Vulcănești și a unei linii de transport de 400 kV între Vulcănești și Chișinău, precum și pentru extinderea stațiilor de transformare de la Chișinău și de la Vulcănești. Astfel, va fi asigurată construcția și dezvoltarea infrastructurii necesare pentru interconectarea permanentă a rețelelor de transport de energie electrică din Republica Moldova și România.

● JOI, 7 decembrie

Vinuri, nuci și fructe uscate din Moldova vor fi expuse în Japonia 

Douăsprezece vinării, trei companii producătoare de miere de albini și două de fructe uscate și nuci își vor expune produsele în cadrul unei expoziții care va fi organizată pe 18 decembrie în incinta Okura Hotel din orașul Tokio, Japonia. Evenimentul este organizat la inițiativa și cu finanțarea Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Tokio. Ambasadorul Republicii Moldova la Tokio, Vasile Bumacov, a comunicat că organizarea evenimentului are ca scop promovarea pe piața niponă a producției vitivinicole de calitate și a produselor autohtone cum este mierea de albini, nucile şi fructele uscate. Selecția companiilor a fost coordonată pe plan național de către MIEPO. Iar, ambasada a cooperat cu companiile nipone importatoare a vinurilor moldovenești, care în cadrul acțiunii din 18 decembrie să reprezente producătorii ce nu au avut posibilitatea de a se deplasa la Tokio.

Din 2018, o companie internațională va emite tichete de masă în Moldova 

Începând cu anul 2018, o companie internațională va emite tichete de masă în Republica Moldova, disponibile pe suport de hârtie și electronic. Grupul internațional Up și-a deschis filială în Republica Moldova și finalizează procesul de licențiere. Aceasta a stabilit primele acorduri comerciale cu alte branduri naționale care au devenit primii comercianți din Moldova din rețeaua de acceptare a plăților cu tichete de masă. Printre acestea: Linella, UniMarket, Nr.1, Andy’s Pizza, La Placinte, Fourchette, Mojito, Draft, Tucano, Pretzel, La Taifas. Grupul internațional Up își explică decizia de extindere pe piața autohtonă făcând referire la promulgarea recentă a legii prin care angajatorii din Republica Moldova au dreptul să acorde salariaților o alocație individuală de hrană, pentru fiecare zi de muncă, sub formă de tichete de masă.

Silvia Radu, împuternicită să negocieze finanțarea proiectului de eficiență energetică 

Consiliul municipal Chișinău a împuternicit-o pe Silvia Radu, primar interimar, să negocieze unele aspecte ale contractului de împrumut BERD/BEI pentru implementarea proiectului de eficiență energetică și izolarea termică a instituțiilor publice și a blocurilor locative din municipiul Chișinău. Silvia Radu este împuternicită să negocieze termenul de realizare a contractului, comisionul unic de vărsământ, taxa de angajament, procentul de rambursare anticipată și procentul de rambursare pentru întârzierea de plăți. În aceeași ședință, a fost aprobată componența comisiei de supraveghere a implementării proiectului de eficiență energetică.

Sic!: Președintele Dodon versus statistica, Partea II 

Declarațiile lui Igor Dodon despre Acordul de Asociere au oscilat între „trebuie anulat” și „trebuie revizuit”, însă atitudinea e clar una negativă. Autorii unui nou articol Sic! menționează că președintele a spus în repetate rânduri că, după semnarea Acordului, Moldova a pierdut piața rusă și nu a câștigat nimic în schimb, însă în realitate, lucrurile stau altfel. În prima parte a seriei Președintele Dodon versus statistica, autorii au arătat cum Rusia și CSI au fost depășite de România și UE ca importanță comercială pentru Moldova. În noul articol este examinat impactul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător din Acordul de Asociere, semnat în 2014. Potrivit autorilor Sic!, președintele are dreptate când spune că Moldova a pierdut piață rusă, însă nu e rezultatul semnării Acordului de Asociere. Este, de fapt, consecința embargoului impus de Moscova încă înainte de semnarea Acordului. Astfel, după embargoul din 2013, exporturile moldovenești spre Rusia au scăzut de la 423 de milioane de dolari în 2014 la 233 de milioane în 2016.

Inovații și tehnologii moderne, la Moldova Eco Energetică 2017 

Inovații și tehnologii moderne în producerea și consumul eficient de energie sunt prezentate la Moldova Eco Energetică 2017, eveniment care se desfășoară în perioada 6-8 decembrie la Moldexpo. La expoziție sunt prezentate sisteme de încălzire a apei cu energie solară, panouri fotovoltaice, cazane pe bază de biocombustibil solid, corpuri de iluminat cu consum redus de energie etc. Mihai Talpă este reprezentantul unei companii care importă automobile. La Moldova Eco Energetică compania expune două modele de mașini electrice, fără motor cu ardere internă. „Sunt automobile ecologice, fără emisie de gaze (CO2) în atmosferă. Energia electrică pe care o folosești la încărcare este mult mai ieftină decât combustibilul. Sunt mai eficiente la accelerare”, a spus Mihai Talpă.

● VINERI, 8 decembrie

Restricții cu privire la publicitatea la alcool


Publicitatea la produsele alcoolice, cu excepția vinului din struguri, urmează să fie interzisă la radio, tv, presă scrisă, internet, transportul public etc. Aceasta va fi permisă doar în timpul evenimentelor naționale, în magazinele specializate, pe teritoriul întreprinderilor producătoare, pe bilete de călătorie sau în aeronave. Proiectul de lege care prevede modificarea și completarea unor acte legislative în domeniul controlului alcoolului a fost votat în lectură finală în ședința Parlamentului din 7 decembrie. Modificările legislative prevăd și unele excepții pentru publicitatea producției alcoolice la radio și televiziune între orele 23.00 și 6.00, pe prima și pe ultima copertă a materialelor tipărite, în zonele publice pentru perioada desfășurării sărbătorilor naționale și tradiționale, în sediile agenților economici specializați, pe paginile oficiale din internet ale producătorilor și unităților comerciale.

Bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018, aprobat în primă lectură

Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2018 a fost aprobat în primă lectură la ședința Parlamentului de joi, 7 decembrie. Potrivit proiectului, veniturile la bugetul respectiv pentru anul viitor sunt estimate în sumă de 19,312 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 1,798 miliarde de lei, în comparație cu anul curent. În structura veniturilor, 65% vor constitui resursele generale ale BASS și 35% – transferurile de la Bugetul de stat. Boris Gîlca, secretar general de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt estimate la 19,312 miliarde de lei, cu o creștere de 1,798 miliarde le ei în raport cu cheltuielile aprobate pentru anul curent. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale.

Au fost aprobate în primă lectură fondurile de asistență medicală pentru 2018

Proiectul Legii fondurilor de asigurări obligatorii de asistență medicală pe anul 2018 a fost aprobat în primă lectură la ședința Parlamentului de joi, 7 decembrie. Veniturile și cheltuielile fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor sunt preconizate la nivel de 6,669 miliarde de lei. Cele mai multe mijloace financiare, circa 94% vor fi direcționate în fondul de bază, orientat la acoperirea cheltuielilor curente pentru achiziționarea serviciilor medicale. Boris Gîlca, secretar general de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală din salariu și alte recompense rămâne și în anul viitor la nivel de 9%. 4,5% este contribuția angajatorului și tot atâta e cea a salariatului. Și prima în sumă fixă rămâne la nivelul anului curent – 4056 lei, păstrându-se reducerea de 50%, dacă polița este procurată până la 1 aprilie. Pentru deținătorii de terenuri agricole reducea este de 75%.

Dräxlmaier își extinde prezența în Moldova

Dräxlmaier Automotive va realiza în 2018 un proiect investițional în subzona Cahul din cadrul Zonei Economice „Bălți” în valoare de 30 de milioane de euro. Cea de-a patra fabrică de producere a cablajului electric pentru automobile a companiei, cu o suprafață de 20 de mii de metri pătrați, va fi construită până la finele lunii iunie, iar din luna iulie va începe procesul de producere. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, conform planului de investiții, până la finele anului 2018 la noua fabrică vor fi angajate 1500 de persoane. Pe parcursul anului viitor compania germană va mai crea încă două mii de locuri noi de muncă la întreprinderile sale amplasate în subzonele din municipiul Bălți, ridicând numărul acestora la 6500.

Pesta porcină africană a afectat și porcii mistreți

Pesta porcină africană, boală notificată anterior de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în gospodăriile individuale din satele Palanca şi Tudora, raionul Stefan-Vodă, a fost atestată și în fauna sălbatică, afectând porcii mistreți. Trei focare sunt înregistrate: Întreprinderea pentru Silvicultură Orhei, Ocolul Silvic Zloți din raionul Cimișlia și Întreprinderea Silvo-Cinegetică Manta-V din raionul Cahul. Într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor se menționează că, după ce mistreții recoltați la partidele de vânătoare au fost supuși cercetărilor de laborator, virusul s-a confirmat la trei mistreți. Probele au fost transmise în Laboratorul de Referință pentru PPA din Madrid, pentru identificarea genomului viral.

BNM pune în circulație bancnota modernizată de 5 lei

Începând cu data de 11 decembrie curent, Banca Națională a Moldovei va pune în circulație pe teritoriul Republicii Moldova bancnota modernizată cu valoarea nominală de 5 lei. Modernizarea bancnotei prin completarea cu noi elemente de siguranță are drept scop diminuarea riscurilor de falsificare. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, printre noile caracteristici ale bancnotei se va regăsi firul de siguranță metalizat, cu textul „BNM”, încorporat în hârtie și poziționat în stânga aversului, între portretul lui Ștefan cel Mare și ghioșul central, în lumină UV acesta va avea proprietăți de fluorescență de culoare albastră.

● SÂMBĂTĂ, 9 decembrie

Terenurile neprelucrate timp de doi ani vor ajunge în gestiunea autorităților locale


Terenurile agricole care nu vor fi prelucrate timp de doi ani de către proprietari vor ajunge în gestiunea autorităților publice locale. Autoritățile le vor putea da în arendă, pe o perioada de până la cinci ani, celor care vor să le prelucreze. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a elaborat în acest sens un proiect de lege privind modificarea Codului Funciar, pe care îl supune dezbaterilor publice. În nota informativă se spune că privatizarea masivă a terenurilor agricole a dus la faptul că multe au rămas în paragină, iar din această cauză agricultorii practică o agricultură ineficientă. Terenurile neprelucrate stimulează mulți dăunători, iar agricultorii sunt nevoiţi să utilizeze chimicate şi îngrăşăminte pentru a le combate. Inițiativa vine în susținerea oamenilor care au terenuri agricole în preajma celor neprelucrate. Ca aceștia să poată cere de la autoritatea locală dreptul de a le prelucra și pe ele.

Ponderea asigurării locuințelor pe piața asigurărilor din Moldova nu ajunge la nici 1%

Ponderea asigurării locuințelor de către persoanele fizice pe piața de asigurări din Republica Moldova nu ajunge la nici 1%. La situația din 30 septembrie, moldovenii și-au asigurat locuințele în sumă de aproape 9 milioane de lei, valoarea proprietăților asigurate depășind un miliard de lei. Sunt date ale Comisiei Naționale ale Pieței Financiare, la care face trimitere Donaris Vienna Insurance Group. Compania precizează că cel mai frecvent sunt asigurate locuințele din sectorul urban. Ponderea asigurării apartamentelor prevalează semnificativ în totalul locuințelor asigurate. În majoritatea cazurilor sunt asigurate locuințele gajate, pentru care băncile impun o asemenea condiție. Dacă e să ne referim la profilul persoanelor care apelează la acest tip de asigurări, predominat este segmentul de vârstă medie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.