RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 iulie – 6 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 31 iulie

SUA acordă un grant de 220 mln dolari pentru proiecte în sectorul energetic

 

Guvernul Statelor Unite ale Americii va acorda Republicii Moldova un grant de 220 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de investiții în sectorul energetic. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege privind ratificarea celui de-al 15-lea Amendament din Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare semnat cu Guvernul SUA pentru creșterea economică durabilă ancorată în integrarea europeană.

Cerințe minime de eficiență energetică obligatorii în cazul imobilelor noi

Deputații au votat în primă lectură un proiect care prevede cerințe minime de eficiență energetică în cazul imobilelor noi și a clădirilor supuse renovării majore. La fel, este prevăzută realizarea certificării performanței energetice a clădirilor, precum și informarea proprietarilor și gestionarilor clădirilor sau a potențialilor cumpărători despre nivelul de performanță energetică a clădirilor.

Proiectul, elaborat de Ministerul Energiei, își propune să reglementeze mecanismul de inspecție a sistemelor de încălzire și a sistemelor de ventilare și condiționare de către evaluatorii energetici. Acești specialiști vor oferi consultanță în domeniu, fiind înregistrați la Agenția pentru Eficiență Energetică.

Japonia acordă un credit de peste 90 mln euro pentru dezvoltarea Republicii Moldova

Republica Moldova va beneficia de un credit preferențial în valoare de 13,5 miliarde de yeni japonezi, echivalentul a peste 90 de milioane de euro, acordat de Guvernul Japoniei prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională. Ratificarea unor acorduri pentru realizarea Programului „Politici de dezvoltare întru redresarea economică” a fost votată în lectură finală de Parlament.

● MARȚI, 1 august

Producătorii pot exporta șapte tipuri de produse în UK fără taxe de import și contingente tarifare


Regatul Unit elimină toate taxele de import și contingentele tarifare pentru șapte produse agricole originare din Republica Moldova. Este vorba despre roșii, usturoi, struguri de masă, mere, prune, suc de struguri și cireșe.

Veniturile populației Moldovei vor trece în acest an de pragul de 200 mlrd lei, expert

În 2023, toate veniturile populației sub formă monetară vor trece pragul de 200 de miliarde de lei și vor ajunge la cel puțin 215 miliarde de lei, ceea ce este cu 22 de miliarde de lei mai mult decât în 2022. Prognozele aparțin expertului Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Povara asupra afacerilor ar putea fi ușurată cu aproximativ jumătate de miliard de lei anual, măsuri

Povara asupra afacerilor ar putea fi ușurată cu aproximativ jumătate de miliard de lei anual în urma implementării unui set de măsuri în domeniul fiscal, vamal și controlului de stat a activității de antreprenor. Pachetul de simplificare și reducere a birocrației în respectivele domenii a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, și ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu.

● MIERCURI, 2 august

Focare de pestă porcină la Ungheni și Cahul


Două cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în raioanele Ungheni și Cahul. Prezența virusului s-a confirmat în probele recoltate de la porcii domestici din exploatația comercială de porcine amplasată în extravilanul localității Petrești din Ungheni și în exploatația non-profesională din extravilanul localității Câșlița Prut de la Cahul.

A fost creat Oficiul Național al Turismului

În Republica Moldova este creat Oficiul Național al Turismului, un organ autonom care va implementa politicile și reglementările elaborate de autoritatea centrală în domeniu, Ministerul Culturii. Noua entitate va sprijini dezvoltarea turismului, va oferi servicii și asistență sectorului și va asigura activități de promovare și marketing întru creșterea veniturilor din turism.

„Se întâmplă în contextul în care Moldova este unica țară din Europa centrală și de sud-est unde nu există o instituție națională responsabilă de implementarea politicilor în domeniul turismului, deși îl consideră un domeniu cu potențial enorm de atragere a investițiilor și dezvoltare”, precizează Ministerul Culturii.

Începe înregistrarea la tabăra de educație financiară, ediția a IV-a

Ce reprezintă sistemul financiar din Republica Moldova și care sunt noile schimbări în supravegherea acestuia. Răspunsuri la aceste și alte întrebări ce țin de domeniul financiar le vor afla participanții la a patra ediție a „Taberei de educație financiară”. Evenimentul va fi organizat online, în perioada 7-10 august.

Moldovagaz va achita în august 527 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze din Rusia

În luna august, SA Moldovagaz va cumpăra gazul furnizat de compania rusească „Gazprom” cu 527,68 dolari pentru o mie de metri cubi, transmite IPN.

Președintele companiei, Vadim Ceban, precizează că tot volumul de gaze procurat de la Gazprom este furnizat regiunii transnistrene.

● JOI, 3 august

ANTA lansează emiterea actelor permisive și a extraselor în format electronic


Agenția Națională Transport Auto lansează procesul de emitere a actelor permisive și a extraselor în format electronic. Astfel, de astăzi utilizatorii SIA „e-Autorizație Transport” pot beneficia de încă un proces digitalizat ce vizează activitatea profesională, implementat cu susținerea Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA)  în cadrul proiectului de dezvoltare a modulului Registrul Rutelor și a altor funcționalități ale SIA „e-Autorizație Transport”.

Prețul la motorină a depășit 22 de lei

Prețul pentru un litru de motorină depășește 22 de lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru vineri o scumpire de 18 bani.

● VINERI, 4 august

Moldova a exportat în acest an peste 16 mii de tone de cireșe


Peste 16 mii de tone de cireșe, în valoare de peste 22 de milioane dolari, a exportat Moldova în acest an. Sezonul 2023 de recoltare și export al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața UE de 12,5 ori comparativ cu anul 2022. Cireșele moldovenești au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene. 163 de tone au fost exportate către Marea Britanie.

India și Moldova vor elabora un Memorandum pe segmentul agriculturii

India și Moldova vor elabora un Memorandum de cooperare pe segmentul agriculturii Asupra respectivului angajament au convenit autoritățile responsabile în cadrul unei vizite efectuate în India. Potrivit ministrului agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, documentul va fi orientat pe direcții de cooperare precum digitalizarea agriculturii, schimb de experiență, mobilități academice pentru studenți, acces pe piață, cerințe fitosanitare și transfer de tehnologii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.