RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 31 ianuarie – 5 februarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 31 ianuarie]
[Moldova riscă să rămână fără grâu, Vasile Bumacov]
Guvernul va decide miercuri dacă este oportun sau nu să fie introduse restricţii la exportul de grâu. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat luni, 31 ianuarie, după o întâlnire cu agenţii economici din ramură că, în cel mult o lună, Moldova riscă să rămână fără grâu, dacă ritmul de exporturi se va menţine cel din prezent. Potrivit datelor ministerului, în ultima jumătate de an (de la 1 august până la 31 ianuarie) volumul de grâu exportat a depăşit de trei ori cantităţile vândute în afara ţării în aceeaşi perioadă a anului precedent. „Noi vom prezenta Guvernului date care arată că securitatea alimentară a ţării poate fi afectată dramatic şi atunci executivul va decide care este soluţia”, a declarat Vasile Bumacov.
Ministrul consideră că impunerea unor restricţii la exportul de grâu este necesară atât pentru asigurarea securităţii alimentare a ţării, cât şi pentru a preveni scumpirea pâinii. Până la următoarea recoltă, piaţa internă mai are nevoie de 145 de mii tone de grâu alimentar şi 126 de mii tone de grâu furajer. Dacă rezervele interne vor fi insuficiente, ţara va fi pusă în situaţia să importe grâu la preţuri mult mai mari.
[Republica Moldova, pe locul 80 în clasamentul mondial al calităţii vieţii]
Republica Moldova se află pe locul 80 în clasamentul mondial al calităţii vieţii, elaborat de revista „International Living”. Potrivit site-ului oficial al revistei, Republica Moldova a obţinut un scor mediu de 59 de puncte din 100 posibile. Cele mai puţine puncte Moldova le-a primit pentru infrastructură – 24 de puncte, pentru mediu – 43 de puncte şi pentru nivelul de libertate – 58 de puncte. Acelaşi scor mediu de 59 de puncte îl au ţări ca Guatemala, Cuba, Belize, Lesoto, Grenada şi Malaezia.
[Câteva staţii PECO au ieftinit gazul lichefiat]
Lukoil Moldova a redus luni, 31 ianuarie, cu 40 de bani preţul la gazul lichefiat, însă nu la toate staţiile. Surse din cadrul companiei au declarat că din cele 70 de staţii Lukoil gazul lichefiat a fost ieftinit doar la 8, pentru a corespunde preţurilor altor staţii PECO din zonă şi pentru a nu înregistra pierderi. La cele 8 staţii gazul s-a ieftinit de la 8,30 la 7,90 lei/litru. Acum câteva săptămâni staţiile PECO au scumpit gazul lichefiat în medie cu 0,50 lei. Operatorii au explicat majorarea prin ridicarea preţului de achiziţie a gazului lichefiat din Ucraina.
[Moldova poate obţine avantaje pe alte poziţii din contractul cu Gazprom, Valeriu Lazăr]
Achiziţionarea gazelor naturale la preţul mediu european oferă Republicii Moldova dreptul să obţină unele avantaje pe alte poziţii conţinute în acordul cu Gazprom, a declarat într-o emisiune la Radio Moldova vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Oficialul s-a referit în special la condiţiile de tranzitare a gazelor ruseşti pe teritoriul Moldovei. „Dacă până mai ieri Gazprom-ul achita societăţii Moldovagaz 2,5 dolari pentru 1000 m.c. de gaze tranzitate la 100 km, pe primul trimestru al acestui an va plăti deja câte 3 dolari. Am convenit cu administraţia concernului Gazprom ca pe parcursul anului curent să mai revenim la acest subiect. Dacă noi plătim gazele la preţul european, atunci să fie plătite şi serviciile de tranzit cel puţin la un tarif în măsură să fie acoperite cheltuielile şi întreprinderea (Moldovagaz) să aibă un anumit nivel de rentabilitate”, a menţionat vicepremierul. Potrivit lui Valeriu Lazăr, Moldovagaz va avea în anul curent venituri cu aproape 10 mln dolari mai mult din faptul că preţul tranzitului se va majora cu 50 cenţi. Iar acesta înseamnă că presiunea asupra tarifului gazelor livrate consumatorilor finali se va micşora. Un alt factor care ar putea diminua, în opinia vicepremierului, presiunea asupra tarifele la gaze şi alte resurse energetice pentru consumatorii finali ar fi sporirea eficienţei energetice.
[● MARŢI, 1 februarie]
[La un deceniu de la lansare, popularitatea expoziţiei Fabricat în Moldova este în creştere]
Peste 350 de agenţi economici din Republica Moldova, România, Belarus, Ucraina, state membre ale Acordului Central European de Comerţ Liber, participă la ediţia a X-a a expoziţiei „Fabricat în Moldova”, la care se face bilanţul anului antreprenorial. Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor, Ludmila Negruţa, a declarat că oferta companiilor autohtone la această ediţie a expoziţiei este foarte variată. În cadrul expoziţiei participă cu standuri colective 17 raioane şi UTA Găgăuză”, a comunicat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Producătorilor. Pe tot parcursul zilelor de expoziţie, 1-5 februarie, se desfăşoară un târg al locurilor de muncă, organizat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Anul acesta cei 11 agenţi economici care participă la târg oferă 1676 locuri de muncă. Fabricat în Moldova este o expoziţie organizată de CCI sub patronajul Guvernului.
[Interesul faţă de PARE 1+1 devine tot mai mare]
Interesul migranţilor faţă de Programul PARE 1+1 devine tot mai mare. Din ce în ce mai mulţi moldoveni care au muncit în străinătate sau rudele acestora se înscriu la cursul de instruire de 10 zile pentru a se familiariza cu unele noţiuni ce se referă la înregistrarea şi dezvoltarea unei afaceri, susţine directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova, Iulia Iabanji. Potrivit formulei PARE 1+1, staul se angajează să aloce 1 leu la fiecare leu investit în afacerile lansate de migranţi sau rudele acestora de gradul 1, dar nu mai mult de 200 de mii lei pentru o afacere. Statul acordă această finanţare cu titlul de grant. Valoarea investiţiilor în cele 9 afaceri acceptate pentru cofinanţare din partea statului variază între 160 de mii şi 1 milion de lei. Majoritatea afacerilor vor fi lansate în mediul rural. Printre acestea – un centru performant de diagnosticare în raionul Ungheni, afaceri în sectorul agrar, în special în domeniul apiculturii şi producerii echipamentelor din lemn, frizerii şi alte întreprinderi prestatoare de servicii şi producătoare de mărfuri. Programul PARE 1+1 a fost aprobat de Guvern la 18 octombrie 2010 şi este prevăzut pe o perioadă de 2 ani. Guvernul speră că în această perioadă să fie lansate şi dezvoltate 500 de afaceri, în special în mediul rural. Granturile în valoare de până la 200 mii lei vor fi oferite din buget şi din sursele donatorilor externi. În 2011 Guvernul speră să atragă pentru finanţarea PARE 1+1 circa 100 de milioane de lei. Potrivit datelor oficiale peste hotarele ţării lucrează 350 mii migranţi. Studiile efectuate de instituţii internaţionale susţin că peste hotare ar lucra 800 mii de moldoveni.
[Ministrul economiei: Nu trebuie să fim indiferenţi când vecinul procură cu sacul şi vinde cu kilogramul]
Problema nu constă în faptul că unii oameni procură 2-3 kilograme de zahăr la un preţ mai mic şi îl vând mai scump în Ucraina. Problema constă în faptul că ei nu plătesc impozite pentru veniturile obţinute, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova ministrul economiei, Valeriu Lazăr. Ministrul a spus că, spre regret, lucrul acesta se întâmplă peste tot, în toate sectoarele economiei: nu se declară preţul real al mărfurilor, se procedează la tot felul de tertipuri şi falsificări pentru a reducerea suma impozitelor, continuă achitarea salariilor „ în plic”. „În sensul administrării fiscale statul are probleme, avem probleme şi în administrarea vamală, în monitorizarea formării preţurilor pe tot lanţul valoric. Dar problema achitării la timp şi în măsură deplină a impozitelor poate fi soluţionată doar cu concursul întregii societăţi, organizaţiilor antreprenoriale, a societăţii civile. Nu trebuie să fim indiferenţi când vecinul procură cu sacul şi vinde cu kilogramul fără ca să achite un ban pentru câştigurile pe cale le are, noi ne furăm tot pe noi pe noi, adică rupem din acele sume pe care staul trebuie să le orienteze la majorarea salariilor, pensiilor, la investirea în unele proiecte economice şi sociale importante”, a subliniat ministrul economiei.
[ANPC a obligat ACC să instaleze contoare gratuit]
SA „Apă-Canal Chişinău” (ACC) va fi obligată să instaleze gratuit contoare şi să nu mai includă în conturile consumatorilor pierderile tehnice, iar ÎS „Gările şi Staţiile Auto” (GSA) să nu mai aplice taxe neîntemeiate călătorilor. Această decizie a fost făcută publică astăzi în cadrul unui briefing organizat marţi, 1 februarie, de către Agenţia Naţională de Protecţie a Concurenţei (ANPC). „În urma controalelor s-a constat că ACC percepe ilegal plata pentru volumul de apă restant pe contorul comun de la acei consumatori care folosesc contoare de alt tip decât cele stabilite de furnizor. În 2008, ANPC a iniţiat un dosar şi a sesizat întreprinderea asupra problemei date. Suntem în 2011 şi legea nu este executată. ACC, fiind întreprindere cu situaţie dominantă, violează legea, iar venitul obţinut este ilegal. Perceperea diferenţei de plată între contorul din apartament şi contorul comun este ilegală. Prin decizia ANPC, ACC este obligată să instaleze contoare din cont propriu, conform Legii cu privire la Protecţia Consumatorilor din 2003”.
[Unul din principalii producători de ulei de floarea soarelui anunţă noi scumpiri]
Întreprinderea „Floarea Soarelui” va propune majorarea preţului la ulei cu 4%. Directorul întreprinderii, Anatolii Orlovschi, a declarat că subiectul va fi discutat în cadrul unei şedinţe la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare cu principalii producători de ulei. Anatolii Orlovschi explică intenţia de majorare a preţului la uleiul vegetal prin scumpirea materiei prime cu 7,8%. Directorul de la „Floarea Soarelui” este încrezător că şi ceilalţi producători vor susţine majorarea preţului la ulei. Acum 2 săptămâni, viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Dumitru Hodorogea, declara că la sfârşit de februarie se aşteaptă ieftinirea uleiul vegetal, după ce acesta în ultimul timp s-a scumpit cu circa 40%.
[●MIERCURI, 2 februarie]
[„Apă Canal Chişinău” consideră nefondate învinuirile aduse de ANPC]
Administraţia SA „Apă Canal Chişinău” (ACC) consideră nefondate declaraţiile expuse de către directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei (ANPC), Viorica Cărare, conform cărora ACC este obligată să instaleze gratuit contoare şi să nu mai includă în conturile consumatorilor pierderile tehnice. Directorul general ACC, Constantin Becciev, a declarat presei că o hotărârea Guvernului spune clar că „activităţile de achiziţionare, instalare, exploatare, întreţinere şi reparaţie, înlocuire şi verificare metrologică, în termenele indicate în lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal a aparatelor de evidenţă, se efectuează în apartamentele blocurilor locative, încăperile locuibile în cămine, precum şi în case individuale — de către operator (furnizor) în baza contractului bilateral, prin aplicarea unui tarif distinct, aprobat de către autorităţile administraţiei publice locale pentru contorizarea consumului de apă. În lipsa contractului respectiv, toate lucrările de achiziţionare, instalare, exploatare, întreţinere şi reparaţie, înlocuirea şi verificarea metrologică a contoarelor de apă se execută din contul consumatorului”. Constantin Becciev susţine că aceste prevederi normative nu pot fi executate de către S.A „Apă-Canal Chişinău”, din considerentul că până în prezent autorităţile administraţiei publice locale nu au aprobat tarifele distincte respective şi nici modelul de contract-cadru, care ar permite reglementarea acestor raporturi între consumatorul casnic şi furnizor. Potrivit lui Constantin Becciev, la fel printr-o hotărâre de Guvern, este stabilit hotarul de delimitare a instalaţiilor de alimentare cu apă pentru blocurile locative în modul următor: pentru reţelele de apă partea exterioară a peretelui blocului locativ, iar pentru reţelele de canalizare primul cămin de vizitare de racordul blocului. Directorul ACC susţine că reţelele de apă până la apartamentele locatarilor este de competenţa gestionarului fondului locativ, nu de competenţa SA „Apă Canal Chişinău”.
[Guvernul a sistat exportul de grâu alimentar]
Exportul de grâu alimentar din Moldova a fost sistat până la viitoarea recoltă, cu excepţia grâului destinat semănatului. Înainte să fie luată decizia, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că în ultimul timp cantitatea de grâu care se exportă s-a triplat şi dacă se menţine acest ritm ar putea să fie pusă în pericol securitatea alimentară a ţării. În ceea ce priveşte exporturile de porumb, deocamdată, acestea nu au fost sistate. Executivul urmează să revină la acest subiect după o examinare suplimentară a situaţiei. Pentru a evita tensiunile care pot apărea pe piaţa produselor alimentare de primă necesitate, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că examinează posibilitatea introducerii unor reglementări la exportul uleiului vegetal, cartofilor, făinii de grâu şi zahărului. Proiectul va fi examinat la şedinţa viitoare.
[„Fabricat în Moldova” este un şir de istorii de succes ale oamenilor de afaceri din Moldova, Vlad Plahotniuc]
Fiecare dintre expoziţiile „Fabricat în Moldova” este un şir de istorii de succes ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova”, a declarat Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Parlamentului, care a participat marţi, la deschiderea celei de-a X-a ediţie a expoziţiei „ Fabricat în Moldova 2011”. Timp de 5 zile expoziţia va găzdui produse autohtone din industria alimentară, vinicolă, textile, mobilei, servicii bancare, telecomunicaţii, învăţământ, etc. Potrivit organizatorilor, expoziţia reuneşte peste 300 de participanţi din diferite regiuni ale ţării şi din majoritatea ramurilor economiei naţionale. Mărfurile sunt expuse pe o suprafaţă de peste 2400 metri pătraţi.
După ce a vizitat stand-urile Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a Moldtelecom, Posta Moldovei si altele, Vlad Plahotniuc a procurat un covor de la întreprinderea „Acvila-Grup-Covoare Ungheni". „Mă bucură să văd un număr în creştere a participanţilor, înseamnă că avem cu ce ne mândri. Tot ce vedem aici pe rafturi este şi un semnal pentru guvernarea ţării, care, cred eu, ar trebui să lanseze un proiect amplu de susţinere a tot ce este produs în Moldova”, a spus oficialul.
[● JOI, 3 februarie]
[Lipsa unui memorandum cu FMI este privită rău de alţi donatori, analist]
Directorul executiv al Centrului analitic independent „Expert- Grup”, Valeriu Prohniţchi, subliniază că lipsa unui memorandum de politici cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) este privită de majoritatea donatorilor bilaterali sau multilaterali ca un semn rău. „Dacă o ţară nu are relaţii cu FMI, atunci nici alţi donatori internaţionali nu vor să ofere credite sau granturi ţării respective”, a menţionat analistul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Potrivit lui Valeriu Prohniţchi, în pofida faptului că parametrii ceruţi de FMI sunt de multe ori foarte restrictivi, realitatea obiectivă obligă multe state să semneze contracte cu această structură internaţională. Chiar şi partidele de stânga aflate la guvernare, odată ce se ciocnesc cu găuri în bugetul de stat, sunt nevoite să apeleze la ajutorul FMI. Pe de altă parte, creditele acordate de FMI sunt avantajoase pentru că sunt oferite în condiţii mult mai bune decât ar putea fi contractate pe pieţele externe libere sau pe pieţele financiare.
Cu referire la Misiunea de evaluare a FMI, care se află la Chişinău, directorul „Expert- Grup” a remarcat că Fondul Monetar Internaţional, atunci când dă credite, doreşte să fie sigur de faptul că creditele respective vor fi rambursate. De cele mai multe ori garanţia rambursării acestor credite ţine de o serie de parametri macroeconomici sau structurali pe care trebuie o ţară să-i satisfacă. Adică, o inflaţie controlabilă, anumite reforme pe plan regulator, constituirea de rezerve oficiale etc.
Valeriu Prohniţchi notează că relaţia Republicii Moldova cu FMI a fost una pe sinusoidă, cu urcuşuri şi coborâşuri. Acesta a amintit că au fost cinci ani când Moldova n-a avut în general nicio relaţie cu Fondul Monetar Internaţional, iar începând cu 2009, cu venirea Guvernului Filat, relaţiile din nou s-au încălzit.
[Guvernul îşi propune să reducă rata şomajului cu 2-3 puncte procentuale]
Din 80 de mii de şomeri oficial înregistraţi în Republica Moldova anul în 2010 pentru 15 mii s-a găsit un loc de muncă. Informaţia a fost comunicată de ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, în contextul prezentării Planului de acţiuni pentru ocuparea forţei de muncă pe anul 2011, aprobat în şedinţa de miercuri a Guvernului. Valentina Buliga a declarat că implementarea acţiunilor din acest document ar putea să contribuie la reducerea ratei şomajului cu 2-3 puncte procentuale. În prezent acest indice constituie 5,7%. Planul conţine măsuri de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii care vor crea locuri noi de muncă, măsuri de promovare a mobilităţii pe piaţa muncii şi de dezvoltare a capitalului uman prin instruirea acestuia. Costul acţiunilor prevăzute au fost estimate în limita cheltuielilor stipulate în bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2011.
[Guvernul a amânat data până la care Moldova trebuie să producă 6% de energie din surse regenerabile]
Termenul de atingere a obiectivului de producere din surse regenerabile a 6% din volumul total de energie consumat de Republica Moldova a fost extins până în anul 2013. Decizia a fost luată de Guvern. Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, acest obiectiv nu a fost realizat până în 2010, aşa cum prevedea legea, din cauza lipsei cadrului normativ de reglementare juridică şi tehnică a domeniului biocombustibililor destinaţi transportului, precum şi din cauza absenţei unui mecanism de comercializare a amestecurilor de combustibili convenţionali pe piaţa internă. Valeriu Lazăr a mai spus ca acest angajament necesită a fi examinat şi sub aspectul posibilităţilor sectorului agricol, suprafeţelor care pot fi cultivate cu plante bioenergetice, precum şi prin prisma revizuirii cadrului normativ ce reglementează cultivarea acestor plante.
[1300 de străini pot veni la muncă în Moldova în 2011]
Cota de imigrare în scopuri de muncă în Republica Moldova pentru anul 2011 a rămas neschimbată faţă de anul trecut şi este de 1300 de persoane. Potrivit ministrului muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, deşi în ultima perioadă se constată o dinamizare a procesului investiţional în Republica Moldova, limita cotei de imigrare pentru 2010 nu a fost acoperită. Totuşi, având în vedere că există premise pentru majorarea fluxului de investiţii şi faptul că în ţară se vor derula proiecte importante de reabilitare a drumurilor, s-a decis menţinerea cotei de imigrare în limita a 1300 de persoane.
[● VINERI, 4 februarie]
[Persoanele cu venituri reduse pot constitui o oportunitate pentru afaceri, PNUD]
Utilizarea de către companii a modelelor de afaceri incluzive în statele emergente din Europa şi Asia Centrală poate influenţa pozitiv atât situaţia persoanelor cu venituri reduse, cât şi cifra de afaceri a companiilor respective, arată un raport regional elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). În raport se face referinţă şi la Corporaţia de Finanţare Rurală din Republica Moldova, care oferă servicii financiare şi micro-credit. Acestea, de regulă, nu există sau sunt slab dezvoltate în regiunile rurale. După o perioadă de activitate de circa 12 ani, Corporaţia de Finanţare Rurală este liderul pe piaţa împrumuturilor din Moldova, reprezentând aproape 29% din profiturile industriale şi demonstrând o capacitate reală de a obţine rezultate cu mai puţine resurse implicate. Potrivit raportului, care a fost făcut în 19 ţări din Europa şi Asia Centrală, necesitatea şi oportunitatea dezvoltării agriculturii, serviciilor financiare, tehnologiilor informaţionale, turismului şi gestionării deşeurilor, este de o importanţă majoră, deoarece aproape 130 de milioane de oameni din regiune trăiesc cu mai puţin 4,30 dolari pe zi. 11 milioane de oameni din regiunea sunt şomeri şi 140 de milioane sunt angajaţi în economia subterană. Aproape 19 milioane de oameni nu au acces la resurse de apă curată, iar aproape 40 de milioane nu au acces la o facilitate de canalizare îmbunătăţită. Serviciile medicale sunt adesea scumpe şi de proastă calitate. Peste 5 milioane de persoane din regiune nu au acces la electricitate, iar peste 150 de milioane nu au acces la servicii financiare.
[Mercurul de Aur pentru cele mai de succes mărci comerciale]
Aproape 70 de companii înregistrate în Republica Moldova, cu capital local şi străin, au participat la concursul Marca comercială a anului, ediţia a VIII-a. Competiţia este desfăşurată de către Camera de Comerţ şi Industrie, iar totalurile sunt prezentate tradiţional în cadrul expoziţiei „Fabricat în Moldova”. Preşedintele CCI, Gheorghe Cucu, a menţionat că la ediţia din anul acesta au fost prezentate 86 din cele mai reuşite proiecte de creare şi promovare a mărcilor comerciale. Concursul are 7 secţiuni: Reputaţie şi Încredere, Aprecierea Consumatorilor, Profi, Inter, Marca Comercială Responsabilă Social, Marca Comercială Export şi Rebranding, ultima fiind inclusă în concurs pentru prima dată. Producătorii ale căror mărci au fost declarate învingătoare au fost distinşi cu marele premiu – Mercurul de Aur (Zeul Comerţului în mitologie ), cu medalii de aur şi de argint Patrimoniul Republicii.
[BERD susţine Chişinăul în îmbunătăţirea politicilor de eficienţă energetică]
Cooperarea Guvernului Republicii Moldova cu BERD se extinde. Vineri, 4 ianuarie, părţile au semnat la Chişinău un Memorandum de Înţelegere cu privire la Planul de acţiuni privind eficienţa energetică pentru Republica Moldova. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat la conferinţa de presă după semnarea documentului că energetica este un domeniu care determină în mare parte şi rezultatele obţinute în alte ramuri ale economiei. Sporirea eficienţei energetice va grăbi implementarea noului model economic spre care tinde Moldova, un model bazat pe investiţii şi sporirea volumelor de export, care ar permite obţinerea unei creşteri economice durabile în ţară. „Sperăm să fim şi printre primele ţări din CSI care, cu sprijinul BERD, lansăm un proiect de sporire a eficienţei energetice în blocurile de locuit”, a mai spus Valeriu Lazăr. Directorul BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps, a declarat la conferinţă că scopul acestui document-cadru este de a îmbunătăţi reglementările şi politicile de eficienţă energetică în Republica Moldova, astfel ca agenţii economici să folosească mai raţional sursele energetice şi să-şi îmbunătăţească performanţele economice. „Noi vom finanţa oportunităţile care vor apărea din resursele BERD. De asemenea, vom lucra cu potenţialii donatori pentru a susţine realizarea mai multor proiecte de eficienţă energetică. Desigur, vom avea în vedere să nu fie depăşit nivelul de îndatorare a ţării şi capacitatea de a valorifica investiţiile”, a subliniat oficialul BERD.
[Condiţii mai simple pentru doritorii de a activa pe piaţa comunicaţiilor electronice]
Doritorii de a activa pe piaţa reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice vor beneficia de condiţii mai simple de autorizare generală, de un nomenclator actualizat al tipurilor de reţele şi servicii, de formulare-tip simplificate pentru notificare şi întocmirea declaraţiei informative. Condiţiile sunt stabilite de noua redacţie a Regulamentului privind regimul de autorizare generală şi eliberare a licenţelor de utilizare a resurselor limitate pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, care a intrat în vigoare vineri, 4 februarie, odată cu publicarea în „Monitorul Oficial”. Potrivit regulamentului, regimul de autorizare generală este aplicat pentru următoarele tipuri de reţele publice – reţele terestre cu acces la puncte fixe, reţele terestre de distribuire şi de transport a comunicaţiilor electronice, reţele radio mobile celulare terestre, reţele terestre de radiodifuziune, reţele cu acces prin satelit şi următoarele tipuri de servicii publice de comunicaţii electronice – servicii de telefonie, de transport apeluri, servicii de linii închiriate, de transmisiuni date, de acces la Internet, servicii de programe audiovizuale.
[Transportatorii cer majorarea preţurilor la călătoriile interurbane]
Uniunea Transportatorilor şi Drumarilor cere ministerului de ramură să avizeze majorarea preţurilor pentru călătoriile interurbane cu 8 lei la 100 km. Directorul Uniunii, Eugen Daţco, a declarat că dacă propunerea va fi susţinută, călătorii vor plăti pentru pentru fiecare 100 km de drum 46 de lei în loc de 38. Transportatorii îşi motivează solicitarea prin scumpirea carburanţilor. Eugen Daţco a mai spus că transportatorii de pe rutele interurbane cer să fie liberalizat acest segment de piaţă, astfel încât fiecare agent economic în parte să poate stabili preţurile, aşa cum se întâmplă în cazul rutelor internaţionale. Solicitarea transportatorilor va fi discutată la minister săptămâna viitoare. În ianuarie carburanţii s-au scumpit cu aproape 50 de bani. Benzina costă în prezent 15,4 lei/litru, iar motorina – 13,8 lei/litru.
[● SÂMBĂTĂ, 5 februarie]
[Valeriu Lazăr: Deetatizarea întreprinderilor trebuie să devină una din principalele reforme structurale]
Moldtelecom, Air Moldova, RED-urile din nordul ţării şi alte active mari, în anumite condiţii şi într-o anumită perioadă de timp, ar putea fi transmise sectorului privat. Declaraţia a fost făcută la o conferinţă de presă de vicepremierul Valeriu Lazăr, ministrul economiei. „Instrumentarul de transmitere va fi modern. Nu neapărat prin privatizare, adică vânzare-cumpărare. Într-un caz poate fi darea în concesiune a acestor active, în altul – darea în gestiune fiduciară. Vor fi create parteneriate public-private pentru a le gestiona. Practica economică modernă ne oferă un meniu variat de instrumente de deetatizare a activelor aflate în proprietate statului”, a menţionat vicepremierul.Valeriu Lazăr a spus că s-a convenit cu partenerii de dezvoltare – Banca Mondială, Corporaţia Financiară Internaţională, BERD – să ofere asistenţă Guvernului în perioada premergătoare deetatizării.