RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 30 mai-04 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 31 mai

Produse 
de brânză și de smântână cu grăsimi străine, vândute neconform cu cotă TVA redusă


Câteva companii din domeniul produselor lactate au comercializat timp de circa opt ani, până în anul 2019, produse de brânză și produse de smântână cu grăsimi străine la cota redusă a TVA de 8%, în loc de 20%. Consiliul Concurenței a constatat că această încălcare a dus la diminuarea cu aproape 100 de milioane de lei a sumei impozitelor achitate în bugetul de stat. Mai mult, au fost create condiții de concurență neloială față de companiile care au achitat TVA de 20%. Încălcarea a constat în acordarea unui privilegiu neprevăzut de lege întreprinderilor SA „JLC”, SA „Incomlac”, SA „Lactis” și SA „Fabrica de unt din Florești”, prin atribuirea eronată a pozițiilor tarifare pentru produsele lactate cu conținut de grăsimi străine.

Autoritățile cer înăsprirea legislației anti-tutun

Industria tutunului trebuie să fie trasă la răspundere pentru daunele ireversibile aduse mediului și sănătății populației. 6000 de persoane din Republica Moldova mor anual din cauza bolilor legate de tutun. Pentru a promova și proteja sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător, oficialii își propun să înăsprească legislația. În cadrul conferinței de presă organizate cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolăescu, a menționat impactul dăunător al țigărilor asupra mediului, subliniind că „Ministerul Sănătății susține cu fermitate demersurile OMS pentru a înăspri legislația antitutun, inclusiv cu prevederi ce ar permite tragerea la răspundere a producătorilor pentru costurile de mediu și economice rezultate din gestionarea deșeurilor de tutun”.

ANRE a aprobat noi prețuri reglementate la gazele naturale

Agenția Națională pentru Regelementare în Energetică a aprobat noi prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA). Acestea vor fi puse în aplicare începând cu 1 iunie. Prețul de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale este 14 834 lei pentru o mie de metri cubi, prețul de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 15 063 lei pentru o mie de metri cubi. Prețul de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune va constitui 15 315 lei pentru o mie de metri cubi, prețul de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 15 633 lei pentru o mie de metri cubi, iar prețul de  ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune (majoritatea consumatorilor casnici) va constitui 17 244 lei pentru mia de metri cubi.

● MIERCURI, 1 iunie

Majorarea tarifului la gaz va determina creșterea prețurilor la produsele alimentare, opinii


Juristul Stanislav Pavlovschi cere autorităților să majoreze capacitățile financiare ale cetățenilor pentru a ține pasul cu creșterea galopantă a prețurilor.

„Prețurile cresc peste tot, e adevărat. Dar nivelul creșterii prețurilor este diferit la noi față de alte țări. Asta se întâmplă pentru că există interese, iar unii se îmbogățesc pe seama nevoii poporului. Contează foarte mult și nivelul salarizării populației. Avem sau nu în Moldova forța politică ce ar putea rezolva această problemă? Problema partidului care se află la guvernare este că ei s-au izolat complet și nu acceptă niciun sfat”, a spus Stanislav Pavlovschi.

Reprezentanții PAS dau vina pe criza de securitate din regiune și spun că Guvernul va încerca să compenseze parțial tarifele la gazele naturale.

Energocom a prelungit contractul cu MGRES pentru încă o lună

Întreprinderea Energocom a prelungit contractul cu MGRES pentru încă o lună la prețul de 59,90 USD/MWh. Suplimentar, va semna un contract de livrare a 30% de energie cu companie de stat ucraineană EnergoAtom. Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65,03 USD/MWh. Anunțul a ost făcut de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale.

Din 1 iunie, intră în vigoare regulile pieței energiei electrice. „Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și unui mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, precizează Andrei Spînu.

Asistență financiară de 150 de milioane de euro din partea UE

Republica Moldova va beneficia de asistență financiară în valoare de 150 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Guvernul a avizat inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de facilitate de împrumut între Republica Moldova, UE și Banca Națională a Moldovei, transmite IPN.

Decizia a fost luată în contextul aprobării de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, la data de 6 aprilie 2022, a deciziei privind acordarea de asistență macrofinanciară suplimentară Republicii Moldova.

● JOI, 2 iunie

Potențialul creativ din Republica Moldova va fi monetizat prin programe 
de suport


Potențialul creativ care există în Republica Moldova va fi monetizat prin programe de suport și prin instituții care sunt parte a procesului de dezvoltare a industriilor creative. Industriile culturale și industria serviciilor creative vor fi dezvoltate în Republica Moldova prin programul „Moldova Creativă”. Va intra în vigoare și o lege pentru atragerea investițiilor străine în domeniul film și audiovizual. Despre aceasta au anunțat reprezentanții domeniului cultural-creativ din Republica Moldova la o conferință de presă.

Moldova înregistrează îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare


Republica Moldova a înregistrat îmbunătățiri privind accesul public la informațiile bugetare, conform Sondajului privind Bugetul Deschis 2021. Scorul de transparență bugetară al Republicii Moldova a crescut de la 57 de puncte în 2019 până la 65 de puncte în 2021 din totalul de o sută de puncte. Aceasta înseamnă că cetățenii au obținut un acces mai mare la informațiile de care au nevoie pentru a se implica în procesul decizional și cel de responsabilizare a Guvernului. Rezultatul indică o îmbunătățire semnificativă privind dezvăluirea informației privind documentele bugetare și plasează Republica Moldova pe locul 21 din 120 de țări care au fost incluse în evaluare, alături de țări ca Bulgaria, Slovacia, Ucraina, România și Republica Cehă. Spre deosebire de evaluarea din 2019, în anul 2021 se atestă o creștere a gradului de detaliere a documentelor bugetare, în mod special, Moldova a sporit disponibilitatea informațiilor bugetare prin publicarea online a Raportul semianual de executare a bugetului.

Moldovenii pot procura de 3,7 ori mai puține gaze naturale decât acum un an, Veaceslav Ioniță

Pe un salariu mediu net pe economie moldovenii pot procura 459 m3 de gaze naturale sau de 3,7 ori mai puțin decât acum un an, susține Veaceslav Ioniță, expert economic la IDIS „Viitorul”, care a postat un grafic în acest sens, transmite IPN.

Astfel, dacă în trimestrul III al anului trecut pe un salariu mediu net din economie a fost posibil 
de procurat 1675 metri cubi de gaze naturale, atunci în prezent, la un an distanță, pe un salariu mediu net pot fi procurate până la 459 de metri cubi de gaze, precizează expertul economic.

 Benzina se apropie 
de 32 de lei, iar motorina a depășit 28 de lei

Benzina cu cifra octanică 95 va costa vineri 31,93 lei pentru un litru, cu 30 de bani mai scump decât astăzi. Și motorina se scumpește cu 40 de bani, un litru ajungând să coste 28,30 lei. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, care a stabilit prețurile maximale, precizează că scumpirile vin în contextul evoluțiilor pe plan internațional. Potrivit ANRE, se atestă o creștere accentuată a cotațiilor Platts la produsele petroliere ca reacție la decizia Uniunii Europene de a renunța la importurile de petrol rusesc. În cadrul zilei de ieri, acestea s-au ridicat la un nivel record, în pofida faptului că petrolul Brent a înregistrat o ușoară scădere.

Modificări la programul cu FMI legate 
de majorarea asistenței financiare pentru Moldova

Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la  două legi privind atragerea împrumuturilor de stat externe din partea Fondului Monetar Internațional, ca urmare a majorării asistenței financiare pentru țară. Pe 11 mai, Consiliul de directori executivi al FMI a decis majorarea împrumuturilor în cadrul Programului de reforme economice de la 400 de milioane de Drepturi Speciale de Tragere până la 594,3 milioane de DST (circa 795,72 milioane de dolari SUA). Programul este susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Cele două împrumuturi vor fi utilizate pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare ale balanței de plăți survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului din Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Republicii Belarus.

● VINERI, 3 iunie

SRL-urile vor avea dreptul 
de a emite obligațiuni. Legea, votată în lectură finală


Societățile cu răspundere limitată vor avea dreptul de a emite obligațiuni, potrivit unei legi, votate de Parlament în lectură finală. Deputații au modificat Legea privind societățile cu răspundere limitată și Legea privind piața de capital. Emiterea obligațiunilor va permite SRL-urilor să atragă împrumuturi pentru finanțarea activității, atât pe plan intern, cât și extern și va încuraja concurența pe piața instrumentelor financiare, creșterea investițiilor, impulsionarea dezvoltării mediului de afaceri.

Viorel Gherciu: Se examinează posibilitatea restituirii integrale a accizei la motorină pentru unele categorii 
de agricultori

Ministrul agriculturii spune că din cauza condițiilor climaterice nefaste, este anticipată o roadă mai scăzută de grâu. Totuși, statul va dispune de cantități suficiente de cereale atât pentru consumul intern, cât și pentru export. „Prognoza pentru acest an, chiar dacă sectorul agricol este unul direct expus condițiilor climaterice, este ca la grâu să avem o roadă de 1 milion de tone. Asta înseamnă cu 30% mai puțin față de anul trecut. Dar această cantitate ne asigură pe deplin necesarul pentru consum intern. Alte 200-300 de mii de tone vor fi disponibile pentru a fi exportate”, a spus Viorel Gherciu în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV.

Comisioanele bancare percepute de la ÎMM-uri la plata cu cardul vor fi plafonate

Comisioanelor bancare percepute de la întreprinderile mici și mijlocii la plata cu cardul vor fi plafonate. În prezent acestea ating circa 2-3% din valoarea tranzacției, iar printr-o inițiativă a deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate ar urma să fie reduse la 0,5%, însă nu mai mult de cinci lei per tranzacție.

Banca Mondială a aprobat credite noi pentru Moldova și o contribuție nerambursabilă

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o operațiune financiară de 159,24 milioane de dolari pentru Republicii Moldova. Operațiunea include un împrumut de 43 de milioane de dolari și o contribuție concesională pe bază nerambursabilă în cadrul Facilității Globale de Finanțare Concesională (FGFC) în valoare de peste 9 milioane de dolari, precum și un credit de 107 milioane de dolari. Se preconizează că Agenția Franceză de Dezvoltare va oferi o finanțare paralelă în valoare de 60 de milioane de euro.

„Operațiunea de politici de dezvoltare cu privire la răspunsul la situații de urgență, reziliență și competitivitate va atenua impactul războiului din Ucraina asupra refugiaților și gospodăriilor, precum și va fortifica reziliență și va spori competitivitatea pentru a reduce vulnerabilitățile la șocuri viitoare”, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale.

Prețul la benzină a depășit 32 de lei

Prețurile la carburanți ating noi recorduri. Pentru următoarele trei zile, ANRE a stabilit pentru benzina cu cifra octanică 95 un preț maximal 32,09 lei. Este cu 0,16 bani mai mult comparativ prețurile afișate astăzi la panou. Motorina se scumpește cu 20 de bani și va costa 28,50 lei.

Se majorează ratele 
de dobândă

Ratele la credite se majorează, iar prin această măsură Banca Națională a Moldovei își dorește să descurajeze creditarea și consumul excesiv. De asemenea, se majorează și ratele la depozite pentru ca oamenii să fie mai motivați să facă economii și să nu cheltuiască. Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight se stabilesc la nivelul de 20,5%, iar la depozitele overnight – la nivelul de 16,5% anual, în creștere cu trei puncte procentuale fiecare.

Vârful inflației ar putea fi mai mare decât cel prognozat 
de BNM, guvernator

Rata anuală a inflației a crescut de la 22,2% în luna martie până la nivelul de 27,1% în luna aprilie  din cauza că s-au suprapus mai mulți factori. Pe lângă componenta de import al procesului inflaționist, un factor important care a amplificat inflația este tergiversarea ajustării tarifelor reglementate. Explicațiile au fost date de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, într-o conferință de presă la care a prezentat decizia de politică monetară. Potrivit guvernatorului, prețurile la produsele energetice și produsele alimentare par să fie mai mari decât cele anticipate și, în aceste condiții, vârful inflației ar putea să fie mai mare decât cel prognozat de BNM.

● SÂMBĂTĂ, 4 iunie

Transportul rutier 
de mărfuri din Moldova va fi scutit de autorizații pe teritoriul UE

Transportul rutier de mărfuri în regim bilateral și tranzit urmează să fie scutit de autorizații. Operatorilor de transport rutier din Republica Moldova le va fi asigurată mobilitatea continuă, noi oportunități și acces mai liber pe piața economică europeană. Despre aceasta a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale la runda oficială de negocieri pe marginea încheierii unui Acord între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind liberalizarea transportului rutier de mărfuri dintre Moldova și UE.

Iuliana Cantaragiu: Autorizația de mediu pentru uzina de la Râbnița ar putea fi eliberată pentru 5 ani

Ministrul Mediului Iuliana Cantaragiu recunoaște că prelungirea autorizației pentru uzina metalurgică de la Rîbnița reprezintă compromisul identificat cu stânga Nistrului pentru a obține un preț redus la energia electrică. Ea spune că uzina a depus deja cerere pentru a obține autorizația de mediu pentru o perioadă de 5 ani. Ministrul spune că printre condițiile eliberării acestei autorizații este achitarea taxei de mediu în bugetul de stat. Potrivit deciziei Comisiei Situații Excepționale, termenul de valabilitate a autorizației de mediu pentru uzina metalurgică de la Râbnița a fost prelungit până la 30 iunie. În același timp, Energocom a prelungit contractul de procurare a energiei electrice de la Centrala de la Cuciurgan la prețul de 59.90 USD/MWh. Ministrul Mediului recunoaște că este vorba despre un târg care permite Republicii Moldova să beneficieze de energie electrică mai ieftină.

Vladimir Bolea: Foamete în Republica Moldova nu va fi


Reprezentanții guvernării dau asigurări că, deși se discută mult despre o eventuală criză alimentară, foamete în Republica Moldova nu va fi. Deputatul PAS, Vladimir Bolea spune că țara nu se va confrunta cu o lipsă a produselor, ci cu un preț majorat al acestora. Potrivit deputatului, statul monitorizează constant prețurile și intervine atunci când sunt sesizate abuzuri. De cealaltă parte, agricultorii cer autorităților demonopolizarea pieței și sprijin majorat fermierilor mici și mijlocii.

Igor Grosu: Vreau să văd soluții de la Moldovagaz, nu doar solicitări de majorare a tarifului

Președintele Parlamentului s-a arătat critic la adresa reprezentanților Moldovagaz, după ce Vadim Ceban a menționat că ANRE a majorat prea puțin tariful la gazele naturale, fapt ce nu permite acoperirea cheltuielilor de achiziție a gazului. Igor Grosu le cere celor de la Moldovagaz să acționeze în interesul cetățenilor Republicii Moldova și să vină și cu soluții de depășire a crizei, nu doar cu propuneri de majorare a tarifului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.