RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3 – 9 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 3 iulie

În iulie, gazul rusesc va fi procurat cu 550 de dolari pentru o mie de metri cubi


Gazul rusesc va fi procurat în luna iulie la un preț de 550,6 dolari pentru o mie de metri cubi. Despre aceasta anunță președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit lui Vadim Ceban, ca și în lunile anterioare, întregul volum de gaze procurat de la compania rusească „Gazprom” este furnizat regiunii transnistrene, prin Tiraspoltransgaz.

CCI Moldova-China organizează o misiune la Expoziția Internațională de Energie Verde din Guangzhou

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează în perioada 8-10 august o misiune economică la Expoziția Internațională de Energie Verde care se va desfășura la Guangzhou, Republica Populară Chineză. Este unul dintre cele mai mari și mai influente expoziții de depozitare solară fotovoltaică și energie din China. Ediția 2023 Solar PV & Energy Storage World Expo își va extinde suprafața de expoziție la 100 de mii de metri pătrați, cu 1 500 de expozanți de calitate care vor prezenta panouri fotovoltaice de ultimă generație.

Oamenii de afaceri, invitați să participe la Solar PV & Energy Storage World Expo din China

Oamenii de afaceri din Republica Moldova sunt invitați să participe la cea de-a 15-a ediție  Solar PV & Energy Storage World Expo - 2023. Expoziția va întruni circa 1 500 de expozanți ce urmăresc noile tendințe de piață și tind spre inovare. Camera de Comerț și Industrie Moldova-China, care organizează misiunea economică la eveniment, precizează că participarea este o oportunitate de alăturare la obiectivele de dezvoltare pe plan internațional, dar și de a prelua practici și de a le implementa în Republica Moldova.

● MARȚI, 4 iulie

Operatorii care doresc să importe vin brut materie primă în vrac trebuie să dețină licență


Producătorii de băuturi alcoolice care doresc să importe vin brut materie primă în vrac trebuie să dețină licență, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În conformitate cu Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, importul și păstrarea alcoolului etilic, importul, păstrarea și comercializarea angro a producției alcoolice și/sau a berii importate, agentul economic importator este obligat să dețină licența asupra efectuării unei astfel de activități. Sub incidența acestor prevederi cade și activitatea de import a vinului în vrac. Astfel, operatorii care importă acest produs au obligația de a deține licența corespunzătoare, precizează regulatorul.

● MIERCURI, 5 iulie

Vicedirector ODA: 300 de întreprinderi vor beneficia de suport din partea Uniunii Europene


Uniunea Europeană oferă un grant de 8 milioane de euro pentru susținerea antreprenoriatului din Republica Moldova. Vicedirectorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), Marin Ghenciu, spune că banii sunt destinați, în special, întreprinderilor mici și mijlocii din zonele rurale și vor reprezenta o cofinanțare a proiectelor achitate din bugetul de stat.

Dobânzi mai mici la creditele acordate în Programul „Prima Casă”

Scad ratele dobânzilor la creditele acordate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”. Din 1 iulie, rata maximă a dobânzii anuale pentru creditele noi acordate prin acest program constituie 10,87% anual, ceea ce este cu 5,8 puncte procentuale mai puțin decât rata maximă a dobânzii aplicată până în present.

Subvenții în avans și compensații pentru motorina utilizată de agricultori

Statul va oferi subvenții în avans, până la 4 milioane de lei, pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural. De asemenea, va compensa cheltuielile pentru motorina utilizată de agricultori începând cu toamna anului trecut. Regulamentul a fost aprobat în ședința de miercuri a Guvernului.

Valabilitatea licențelor radio eliberate prin concurs va fi extinsă la 25 de ani

Termenul de valabilitate a licențelor radio eliberate prin concurs va fi majorat de la 15 la 25 de ani. De asemenea, va fi posibilă prelungirea licențelor respective, fiind exclusă obligația de a achita taxa de portabilitate. Prevederile se conțin într-un proiect aprobat miercuri de Guvern.

Semnarea acordului de liber schimb cu EFTA e un pas important pentru Moldova, ministru

Republica Moldova s-a alăturat Acordului de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Acest lucru înseamnă facilități și eliminarea de taxe vamale pentru o serie de produse industriale și agricole. Documentul a fost semnat la Liechtenstein.

Se ieftinește lumina

Consumatorii vor achita mai puțin pentru energia electrică. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat o micșorare a tarifului cu circa 40 de bani/kWh pentru consumatorii casnici deserviți de „Premier Energy” și de SA „FEE Nord”. Noile tarife intră în vigoarea la data publicării în Monitorul Oficial.

Aprobarea noilor tarife vine ca urmare a demersurilor depuse de furnizori. „Premier Energy” a solicitat un tarif de 269 de bani/kWh pentru consumatorilor finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune – consumatorii casnici. ANRE a aprobat un tarif de 257 de bani/kWh, față de 299 de bani/kWh cum este acum.

● JOI, 6 iulie

La sfârșit de martie, profitul sistemului bancar a crescut până la 1,3 mlrd lei


La sfârșitul primului trimestru al anului curent, profitul în sistemul bancar a însumat 1,3 miliarde de lei, majorându-se cu 67,3% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Majorarea a fost determinată preponderent de creșterea veniturilor din dobânzi și a veniturilor neaferente dobânzilor. Veniturile din dobânzi s-au majorat, în principal, din veniturile obținute din investițiile în titluri de datorii (VMS, CBN). De asemenea, s-au majorat veniturile obținute din activitatea de creditare și veniturile din mijloacele plasate la Banca Națională a Moldovei (rezerve obligatorii).

O asociație de experți propune un mecanism de suport pentru agricultori

Acordarea unui leu per kilogram agricultorilor drept compensație directă a costurilor de producție pentru stocurile create ar fi un cost suficient minim pentru posibilitatea recuperării pierderilor din anul agrar 2021-2022. Propunerea vine din partea liderului Asociației de experții LEC-ECON Consulting, Octavian Calmîc, ex-ministru al economiei.

Într-o conferință de presă la IPN, Octavian Calmîc, a declarat că la nivel de APL există informații despre stocurile per companii, regiune, per localitate. Poate fi creat un mecanism eficient, transparent, de acordare a acestor suporturi financiare directe celor care au nevoie. Totodată, având în vedere se apropie recoltarea cerealelor, iar efectele negative care au condiționat costuri majorate s-au menținut, asociația de experți propune ca pentru roada anului 2023 să se preia acordarea suportului financiar per kg, de minimum un leu per kilogram, dar și să se mențină compensația financiară la hectar de teren însămânțat cu produse cerealiere.

● VINERI, 7 iulie

De astăzi, lumina este mai ieftină


Începând cu ziua de astăzi, consumatorii vor achita pentru energia electrică cu circa 40 de bani/kWh mai puțin. Tarifele micșorate au fost publicate în Monitorul Oficial.

Vot final pentru proiectul de lege cu privire la crowdfunding

Deputații au votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la crowdfunding. Astfel, începând cu anul viitor, în Moldova vor putea fi înregistrate platforme online care să „unească” pe cei care dețin resurse financiare (investitori) și cei care au nevoie de ele.

Parlamentul a ratificat acordul de împrumut de la BIRD pentru creșterea economiei

Republica Moldova va accesa de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare un împrumut de 92,1 milioane de euro. Asistența financiară este destinată pentru stabilizarea și creșterea economiei naționale. Parlamentul a ratificat acordul de finanțare.

TVA unic pentru toate medicamentele, indiferent de poziția tarifară

Proiectul de modificare a Codului Fiscal și a Legii cu privire la tariful vamal în vederea aplicării uniforme a TVA la medicamente, a fost votat de Parlament în lectură finală. Astfel, pentru toate medicamentele, indiferent de poziția tarifară, va aplicat TVA de 8%.

Împrumut de 50,1 mln euro pentru agricultură, ratificat de Parlament

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de ratificare a acordului de împrumut în valoare de 50,1 de milioane de euro pentru investiții în agricultură. Este vorba despre acordul cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Acordul presupune că banii vor fi destinați realizării proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”. Proiectul are menirea de a sprijini obiectivele de îmbunătățire a serviciilor agricole publice, stimulare a creșterii orientate spre piață și sporirea rezilienței beneficiarilor de a crește accesul la serviciile de irigare. Totodată, sunt prevăzute măsuri prompte de răspuns în cazul unor eventuale crize sau urgențe.

Activele oficiale de rezervă, în creștere

La sfârșitul lunii iunie, activele oficiale de rezervă au constituit 4 902,67 milioane de dolari SUA. Cifra este în creștere cu 34,40 milioane de dolari SUA în comparație cu 31 mai 2023.

Studenții străini vor putea munci mai mult în Republica Moldova

Studenții străini vor avea dreptul să lucreze în Republica Moldova mai mult în baza permisului de ședere provizorie pentru studii. Prevederile se conțin în proiectul de lege care le va permite cetățenilor din țările UE, dar și din alte state să muncească în Moldova fără permis de muncă. Inițiativa a fost aprobat în primă lectură de Parlament.

● SÂMBĂTĂ, 8 iulie

Categorii noi de vulnerabilitate: primară și extremă

Categoriile de vulnerabilitate energetică existente vor fi completate cu altele două: primară și extremă. Introducerea lor este argumentată de necesitatea de a distinge cele mai vulnerabile gospodării și a le oferi o compensație mai mare. Deputații au un votat în primă lectură un proiect de lege în acest sens.

Parlamentul susține retragerea din Acordul internațional cu privire la zahăr

Parlamentul susține retragerea Republicii Moldova din Acordul internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva pe 20 martie 1992. Totodată, va înceta calitatea de membru în Organizația Internațională a Zahărului (ISO). Un proiect de lege în acest sens a fost votat de deputați în primă lectură.

Violeta Cojocaru preia conducerea întreprinderii „Poșta Moldovei”

Violeta Cojocaru preia conducerea Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Decizia vine în contextul numirii ex-directorului interimar al instituției, Roman Cojuhari, în funcția de director general al Agenției Proprietății Publice.

O nouă amânare a zborurilor Air Moldova

Compania Air Moldova anunță o nouă amânare a zborurilor. De data aceasta până pe 31 iulie. Operatorul precizează că pasagerii vor primi notificare la adresele de email cu opțiunile de rambursare și rebooking.

S-a majorat plafonul subvențiilor accesate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare

Plafonul subvențiilor accesate de Asociațiile Utilizatorilor de Apă a fost majorat. Statul va subvenționa până la 65 % din costurile suportate la utilizarea resurselor energetice pentru pomparea apei din sistemele de irigare, însă nu mai mult de 3 milioane de lei pentru un solicitant.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.