● MARȚI, 4 decembrie
Bartłomiej Zdaniuk: Polonia este cel mai mare importator al vinurilor din Moldova
Polonia este cel mai mare importator al vinurilor din Moldova, oferă sprijin real producătorilor moldoveni, investește în economia Moldovei și este gata să continue proiectul privind creditarea preferențială a agriculturii din Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk. „Polonia este țara care cumpără cea mai mare cota-parte a vinurilor din Republica Moldova și încă suntem departe de a satura piața poloneză. În continuare, piața noastră poate să fie valorificată și debușeul poate să fie și mai mare pentru oamenii din Republica Moldova”, a notat Bartłomiej Zdaniuk. Potrivit lui, pentru a accede cu marfă în UE, doritorii trebuie să îndeplinească și unele condiții în ceea ce ține de certificare și calitate. De asemenea, ambasadorul spune că Polonia, în fiecare an, inițiază mai multe proiecte pentru sprijinul oamenilor de afaceri din Republica Moldova, în special întreprinderi mici în domeniul agriculturii, care reușesc să-și dezvolte firmele și să dobândească un alt nivel de producție. Ambasadorul spune că Polonia a făcut o investiție importantă în domeniul zahărului din Republica Moldova. O companie de stat din Polonia a cumpărat un combinat din raionul Edineț. Doar pentru modernizarea combinatului statul polonez a cheltuit circa 20 de milioane de euro. Bartłomiej Zdaniuk spune că Polonia este gata să continue proiectul privind creditarea agriculturii din Republica Moldova. Proiectul se referă la creditul preferențial de 100 de milioane de euro pe care Polonia era dispusă să-l acorde pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, aprobat în 2012, care însă nu a fost valorificat decât într-o măsură mică.
Secretariatul Parlamentului și-a întocmit rapoartele financiare fără denaturări, audit
Curtea de Conturi nu a identificat denaturări în rapoartele financiare ale Secretariatului Parlamentului. Raportul auditului situațiilor financiare, la situația din 31 decembrie 2017, a fost prezentat la ședința plenară a Curții de Conturi din 4 decembrie. În anul 2017, veniturile Secretariatului Parlamentului au constituit 132,3 mln lei. Activitățile de audit relevă că veniturile au fost reflectate corespunzător în rapoartele financiare. Referitor la patrimoniul aflat în gestiune, valoarea materială a căruia este de 152,9 mln, echipa de audit constată că toate bunurile au fost înregistrate conform reglementărilor existente.
Moldova, invitată la ediția a doua a expoziției „China International Import Expo”
Vinul moldovenesc a făcut un salt calitativ pe piața chineză, care, în anul 2017, a devenit principala platformă de comercializare a vinului îmbuteliat, după valoarea exportului din Republica Moldova, și a doua piață, după volumul tranzacționat. Aprecierile au fost date de către reprezentanții Ambasadei Chinei la Chișinău cu ocazia prezentării, luni, 3 decembrie, a rezultatelor primei expoziții internaționale de importuri în China – „China International Import Expo”, care a avut loc între 5 și 10 noiembrie 2018 în Shanghai. Expoziția a fost concepută ca o platformă de facilitare a intrării bunurilor din toată lumea pe piața chineză, ceea ce contribuie la dezvoltarea economiei mondiale. Este prima expoziție de acest gen din lume, organizată din inițiativa și cu efortul statului, a menționat ambasadorul Zhang Yinghong. Expoziția va avea loc anual, pe un spațiu de 300 de mii de metri pătrați. Anul acesta la ea au participat peste 3600 de companii, care au reprezentat 172 de țări și structuri comerciale internaționale, fiind încheiate tranzacții în valoare de 57,83 miliarde de dolari. Potrivit diplomatului chinez, chiar de la prima ediție, „China International Import Expo” a devenit cea mai mare expoziție comercială din lume.
● JOI, 6 decembrie
A fost lansată Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China
După aproape două luni de când 18 companii din Republica Moldova au anunțat intenția de a fonda Camera de Comerț și Industrie Republica Moldova-China, la Chișinău a fost lansată deja această structură. Președintele ales al Camerei, Boris Foca, susține că organizația va fi o platformă care își propune să asigure o mai bună interacțiune dintre oamenii de afaceri din cele două țări. De asemenea, se dorește creșterea în economia națională a investițiilor companiilor din China, precum și a schimburilor comerciale. Boris Foca a menționat că Republica Moldova și China au legături economice stabilite cu mulți ani în urmă. Însă necesitatea înființării Camerei de Comerț și Industrie a apărut ca urmare a ascensiunii schimburilor comerciale și relațiilor economice și comerciale tot mai strânse dintre ele două țări. Potrivit lui Boris Foca, obiectivul imediate ale Camerei de Comerț și Industrie Moldova – China este de a stabili un dialog de colaborare cu Guvernul, astfel ca noua structură să fie inclusă în comisiile mixte. Un alt obiectiv este desemnarea a câte un reprezentant al Camerei în nordul și în sudul țării, astfel ca să fie stabilite parteneriate de colaborare între zonele respective. Potrivit lui Boris Foca, organizația a primit aviz de a fi membră în Camera Internațională de Comerț Silk Road, formată din 150 camere de comerț din 77 de țări.
Nu atât roada bogată, cât incapacitatea de a-i face față scade prețul fructelor, ministru
Sectorul horticol este unul important în Republica Moldova, care în ultimii ani este într-o dinamică pozitivă, lucru demonstrat de recoltele bogate. Totuși, recoltele bogate nu sunt întotdeauna motiv de bucurie pentru agricultori. În anul curent, roadele bogate au afectat negativ în mod special producătorii mici, care nu au avut capacități suficiente pentru a investi în industria post-recoltare, procesare și în a accesa piețe de desfacere. Declarația a fost făcută de ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul Conferinței naționale „Businessul Fructelor în Republica Moldova”. Potrivit ministrului, prețurile mici de achiziție a produselor în stare proaspătă este dictat nu atât de roada bogată, cât de incapacitatea întreprinderilor de a face față volumului de producție, care e în continuă creștere. Nu sunt suficiente depozite și nici case de ambalare. Oficialul spune că este nevoie să se investească în infrastructura post-recoltare, în dezvoltarea capacităților de procesare, creșterea productivității, dar și extinderea plantațiilor multianuale. Nicolae Ciubuc susține că, spre regret, investitorii străini nu se grăbesc să investească în sectorul agricol din cauza riscurilor și condițiilor dificile de muncă, dar și din cauza barierelor la nivel de politici. „Valoarea totală în agricultură fiind de 1% din tot ce vine cu titlul de investiții în Moldova”, a menționat ministrul. În Republica Moldova sunt peste 95 de mii de hectare de meri, pruni, piersici, caiși, cireși și vișini.
Neconformități în rapoartele financiare ale Institutului Național al Justiției
Institutul Național al Justiției, pentru realizarea obiectivelor de bază și desfășurarea activității operaționale, a avut aprobate în anul 2017 alocații în cuantum de 26,5 mln lei, dintre care 26,3 mln lei din bugetul de stat. O misiune de audit efectuată la instituție a arătat că, potrivit informațiilor reflectate în Bilanțul contabil, la situația din 31.12.2017, Institutul Național al Justiției nu avea reflectat terenul aferent clădirii administrative, cu suprafața de 0,3798 ha, în valoare de 7,6 mln lei. De asemenea, nu a fost înregistrată corespunzător valoarea aferentă elaborării paginii web, ceea ce a afectat plenitudinea și exactitatea informațiilor aferente din rapoartele financiare cu 60 de mii de lei. Cheltuielile efective și datoriile aferente retribuirii muncii raportate la 01.01.2017 au fost diminuate cu 273,8 mii lei. Auditorii au mai stabilit că au fost majorate și cheltuielile aferente primelor de asistență medicală, calculate de la bursele audienților cu 179,2 mii lei.
O nouă sucursală Mobiasbancă, inaugurată pe strada Uzinelor din capitală
O nouă sucursală Mobiasbancă-Groupe Société Générale” a fost inaugurată joi, 6 decembrie, pe strada Uzinelor, 24 din capitală. Aceasta reprezintă o comasare a sucursalei „Calea Basarabiei” și a agenției „Efes” și va presta servicii atât pentru persoane fizice, cât pentru persoane juridice. În cadrul evenimentului de inaugurare a sucursalei nr. 34 au participat conducerea băncii și clienți. Directoarea sucursalei nr. 34, Nina Doagă, a menționat importanța prestării unor servicii și produse bancare calitative și pe măsură. Echipa de profesioniști a sucursalei este gata să răspundă la toate întrebările și solicitările clienților, care sunt în număr de aproape două mii – persoane fizice și persoane juridice. Anterior, în cele două entități care au fost comasate, erau deservite separat persoanele fizice și cele juridice și acest fapt crea într-o oarecare măsură un disconfort pentru clienți. Subsidiara Grupului Société Générale, BC „Mobiasbancă – Groupe Société Générale” SA, este a patra cea mai mare bancă comercială din Moldova, care deservește peste 130 de mii de clienți activi în sectoarele IMM și retail. Potrivit situației din 31 decembrie 2017, pe parcursul anului trecut sistemul bancar al Republicii Moldova a generat un profit cumulat de 1,48 miliarde lei. Mobiasbancă Groupe Société Générale se clasează pe locul 4, profitul raportat pentru anul precedent a constituit 270,5 milioane de lei.
Primii bugetari vor primi salarii majorate pentru luna decembrie
În urma implementării noii legi a salarizării, niciun angajat din sectorul public nu va primi salariu mai mic decât cel de acum. Salariile vor crește, fie se vor menține la nivelul actual. Din cei aproximativ 200 de mii de angajați vizați de respectiva lege, 150 de mii vor avea majorări de salarii, a declarat, într-o conferință de presă, secretarul general de stat al Ministerului Finanțelor. Salariile majorate vor fi ridicate din ianuarie, pentru luna decembrie. Pentru angajații din educație și sănătate, care au în prezent cele mai mici salarii, lefurile vor crește cu 25%, a menționat Ion Chicu. În urma aplicării noii legi a salarizării, diferența retribuției dintre diferite categorii de salariați se va reduce de la 1:33 la 1:15. Pentru anul 2019, 14, 9 miliarde de lei vor fi alocați pentru majorarea salariilor angajaților sectorului public.
● VINERI, 7 decembrie
Linie telefonică pentru persoanele care au neclarități în aplicarea Legii salarizării
Specialiștii din autoritățile și instituțiile bugetare care au neclarități și întrebări privind punerea în aplicare a Legii cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pot suna la numărul de telefon 0 8000 15 25 al Centrului de Apel al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe. Apelurile sunt gratuite și pot fi efectuate de la orice telefon fix sau mobil, de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00. Centrul de Apel înregistrează solicitările apelanților și le remite specialiștilor din subdiviziunea corespunzătoare a Ministerului Finanțelor, care ulterior vor răspunde la întrebările persoanelor interesate și le vor da explicații privind noua modalitate de calcul a salariilor în sectorul bugetar. Prin Legea cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vigoare din 1 decembrie 2018, a fost instituită o grilă unică de salarizare pentru toate autoritățile și instituțiile bugetare
Piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă înregistrează creșteri
În nouă luni ale anului, piața serviciilor de acces la internet fix în bandă largă a înregistrat creșteri. Volumul vânzărilor obținute a crescut cu 6,5%, față de perioada similară a anului 2017, și a totalizat 975,9 milioane de lei. În același timp, numărul de abonați la aceste servicii a sporit cu 3,9% și a totalizat peste 608,1 mii. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, datele prezentate de către furnizorii de servicii de acces la internet fix arată că majorarea vânzărilor pe acest segment de piață se datorează creșterii numărului de abonați la internetul fix de mare viteză. În nouă luni, numărul abonaților conectați la internet în baza tehnologiilor de fibra optică (FTTx) a crescut cu 8,1% și a însumat peste 378 de mii de abonați, ceea ce reprezintă 62,2% din numărul total de abonați. Cei mai mulți abonați la serviciile de acces la internet fix – 53,1%, beneficiază de viteze de acces și transfer de date cuprinse între 30 și 100 Mbps, calificate drept viteze mari de acces și transfer de date pe Internet. 8,9% – de viteze de peste 100 Mbps. 32,6% din abonați dispun de viteze de acces și navigare pe internet cuprinse între 10 și 30 Mbps, 2% – de viteze de la 2 la 10 Mbps și 3,4% – de viteze de până la 2 Mbps.
Președintele este îndemnat să nu promulge modificările la Legea cu privire la asigurări
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este îndemnat să nu promulge modificările la Legea cu privire la asigurări, votate de Parlament la 29 noiembrie. Apelul este făcut de către avocatul Viorel Chetruşcă, care spune că are mandatul a peste 50 de companii de brokeraj în asigurări. Avocatul a spus într-o conferință de presă la IPN, că una dintre modificări prevede majorarea capitalului social la inițierea afacerii și activitatea în domeniul de brokeraj de asigurări de la 100 de mii la 400 de mii de lei. Și acești bani nu vor putea fi utilizați în activitatea propriu-zisă, cum este în prezent. Totodată, pentru încheierea anumitor polițe de asigurări, a anumitor contracte, brokerii nu vor mai putea încasa onorarii și nu vor putea fi remunerați. Potrivit avocatului, dacă amendamentele vor intra în vigoare, brokerii de asigurări, mai mult de 50 de companii din cele peste 60 existente pe această piață, vor fi nevoiți să-și sisteze activitatea.
Modulul TIR-EPD a fost relansat
Modulul TIR-EPD în sistemul informatic de procesare a declarațiilor vamale „ASYCUDA World” a fost relansat astăzi, 7 decembrie, după o pauză de cinci ani. Modulul este utilizat de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova pentru pre-declarațiile electronice. Moldova a fost prima țară în afara spațiului comunitar care a utilizat TIR-EPD, din 2009 până în 2013, dar a fost nevoită să-l sisteze din cauza unor dificultăți tehnice. Declararea prealabilă prin aplicația web gratuită TIR-EPD le permite ofițerilor vamali realizarea unei analize preliminare a riscurilor și reducerea riscului de fraudă la trecerea punctelor vamale, iar operatorilor de transport – îmbunătățirea eficienței muncii, economisirea timpului și banilor. Potrivit administratorului AITA, Dumitru Albulesa, pe lângă numeroasele avantaje directe pentru transportatorii moldoveni, serviciul va oferi beneficii și transportatorilor din alte țări, care efectuează transporturi în Republica Moldova sau tranzitează țara. Astfel de curse sunt circa 100 de mii pe an. Aplicația web este disponibilă în 18 limbi, în 32 de țări.
● SÂMBĂTĂ, 8 decembrie
Un scanner performant a fost inaugurat la postul vamal „Ocnița – feroviar”
Postul vamal „Ocnița – feroviar” are de astăzi, 8 decembrie, unul dintre cele mai performante scannere existente actualmente pe piață. Este vorba despre sistemul Nuctech TMRF 6010, destinat inspectării mărfurilor transportate pe cale feroviară. Instalația permite detectarea tuturor tipurilor de bunuri nedeclarate din garnitura de tren aflată în mișcare. Scanerul este donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în cadrul unui proiect de asistență tehnică estimat la 5,7 milioane de dolari. În cadrul aceluiași proiect, postul vamal „Aeroportul Internațional Chișinău” a fost dotat, în luna mai, cu un scanner de model Nuctech TMXT 2080AD pentru inspectarea bagajelor de cală. Proiectul a fost realizat în baza Acordului interguvernamental dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză. Primul scaner staționar a fost donat de către Guvernul Republicii Populare Chineze în anul 2015, fiind instalat în postul vamal „Leușeni”.