RETROSPECTIVA SĂPTĂMANII 3-8 iunie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 3 iunie

Afacerile agricole în stânga Nistrului sunt creditate fără dobândă


Afacerile agricole în stânga Nistrului sunt creditate fără dobândă. Banii sunt alocaţi dintr-un fond de rezervă al regiunii transnistrene, iar acesta este suplinit din contul ajutorului umanitar oferit de Federaţia Rusă. Potrivit agenţiei de presă „Novosti PMR”, creditele se acordă pentru afacerile legate de creşterea animalelor şi legumelor, prelucrarea şi irigarea pământului, şi reutilizarea materiei brute agricole.
Ultimele două proiecte susţinute vizează montarea sistemelor de irigare. Cele două întreprinderi transnistrene au împrumutat fără dobândă 7,2 milioane de ruble ruseşti (circa 3 mln de lei) şi, respectiv, de 3,3 milioane de ruble ruseşti (echivalentul a peste 1,2 milioane de lei). Alte 3 întreprinderi vor primi credite în curând, o întreprindere planifică procurarea unui depozit pentru păstrarea furajelor, iar altele două – procurarea tehnicii agricole. La începutul lunii aprilie, în fondul de rezervă al regiunii transnistrene, destinat acordării creditelor pentru dezvoltarea afacerilor agricole, erau peste 100 de milioane de ruble ruseşti (în jur de 40 de milioane de lei).

Implementarea planului de restructurare a întreprinderii „Termocom” va continua

Societatea pe acţiuni „Termocom” a fost inclusă pe Lista debitorilor de importanţă vitală pentru economie, având în vedere că este furnizorul de bază al energiei termice pentru consumatorii municipiului Chişinău. Planul, prezentat de Ministerul Economiei, prevede fizionarea „Termocom”-ului cu CET-1 şi CET-2, precum şi aplicarea măsurilor de restructurare a managementului întreprinderii, de reducere substanţială a cheltuielilor de regie. Cea de doua etapă a planului prevede soluţionarea problemei datoriilor de peste 2,5 mlrd lei, acumulate de „Termocom”. Până la modificarea operată, termenul de implementare a procedurii expira la 31 mai 2013.

● MARŢI, 4 iunie

Exporturile Franzeluţa sunt în creştere


Întreprinderea „Franzeluţa” exportă tot mai mult. Margareta Bologan, şefa Grupului vânzări externe al întreprinderii a comunicat că în luna mai curent planul de export a fost depăşit cu 8%. „Franzeluţa” exportă în ţări precum Canda, SUA, Australia şi statele UE. Majoritatea produselor exportate sunt covrigeii, turtele dulci, biscuiţii, tortele şi pâinea congelate. Canda şi SUA importă de la „Franzeluţa” în mare parte torte congelate. Margareta Bologan a comunicat că aproape 60% din toţi covrigeii produşi sunt pentru export. Întreprinderea face şi produse certificate Kosher, supuse unor inspecţii riguroase. 44% din producţia Kosher este cumpărată de evrei. Margareta Bologan a comunicat că se planifică lărgirea sortimentului certificat Kosher, pentru a putea acoperi o piaţă mai mare, aceste produse fiind solicitate în mare parte în SUA. „Franzeluţa” exportă în Australia de aproximativ 3 ani, iar în Canada şi în SUA de 8-9 ani. Statul deţine 52% din acţiunile întreprinderii.

A fost creată Liga bancherilor din Moldova

În Republica Moldova a fost constituită Liga bancherilor. Membrii fondatori ai acesteia sunt 5 bancheri cu experienţă de peste 20 de ani. Informaţia a fost comunicată de către preşedintele ligii, Dumitru Ursu, în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, 4 iunie. Liga bancherilor, constituită la 15 aprilie, este o asociaţie neguvernamentală, apolitică, nonprofit. Îşi desfăşoară activitatea în baza principiilor libertăţii de asociere, egalităţii în drepturi a tuturor membrilor, liberei exprimări a opiniei de către membrii săi, autoadministrării şi autogestiunii. Liga este creată în scopul promovării şi consolidării rolului industriei bancare în economia naţională, susţinerii imaginii şi demnităţii profesionale a bancherului în societate. Organele de conducere ale ligii sunt: Adunarea Generală, Consiliul de Administrare, preşedintele şi Comisia de cenzori. Patrimoniul şi sursele de finanţare vor fi formate din cotizaţiile membrilor, sponsorizări şi donaţii, dar şi din veniturile realizate din activitatea economică.

Reuniune OECD la Chişinău

Protejarea acţionarilor minoritari şi majoritari constituie o provocare pentru întreprinderile care implementează principiile guvernării corporative, a menţionat preşedintele Comisiei parlamentare buget, economie şi finanţe, deputatul Veaceslav Ioniţă, în deschiderea Reuniunii Grupului Euro-asiatic al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) privind guvernarea Corporativă. Evenimentul s-a desfăşurat la Chişinău, la 3 iunie, sub egida Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Aurica Doina, membru al Consiliului de Administrare a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, a spus că guvernarea corporativă este mecanismul prin care se creează acea atmosferă normală de conlucrare între acţionari, furnizori şi clienţii întreprinderilor. Grupul Euro-asiatic privind guvernarea corporativă a fost creat în 2011 de către Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cu participarea autorităţilor pieţei de capital, burselor de valori şi altor părţi relevante din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Turkmenistan, Ucraina şi alte ţări. Grupul oferă o platformă pentru identificarea celor mai bune practici de guvernare corporativă.

Acţionari anonimi ai MAIB solicită intervenţia urgentă a Băncii Naţionale

Un grup de acţionari ai Băncii comerciale Moldova-Agroindbank (MAIB) solicită intervenţia de urgenţă a Băncii Naţionale (BNM) pentru stoparea a ceea ce numeşte „furturile de la Bancă şi devalorizarea bancară”. O adresare în acest sens a fost distribuită şi în adresa mass-media, documentul purtând semnătura „Actionarii MAIB”. „În legătură cu informaţiile dezvăluite referitor la numeroasele cazuri de abuz şi corupţie, comise de către conducerea MAIB, noi, acţionarii MAIB, vă rugăm să interveniţi imediat în situaţia creată pentru a preveni furturile de la bancă şi devalorizarea acţionară. Conducerea MAIB evită să dea explicaţii acţionarilor, ignorând cerinţele legitime de transparenţă în principiile şi metodele de conducere actuale şi strategice. Potrivit informaţiilor noastre, banca este implicată în mod sistematic în acte de spălare de bani în volume destul de mari, fapt ce pune în pericol reputaţia instituţiei şi imaginea sa pe piaţa internaţională”, se spune în Adresare. Recent, conducerea MAIB a lansat o comunicat prin care informează că „banca, organele de conducere ale acesteia, precum şi acţionarii băncii, au devenit ţinta unor noi acţiuni frauduloase din partea unui grup de persoane care acţionează concertat, fiind susţinut de către unele persoane cu funcţii de răspundere din organele de stat (administrative şi judiciare), precum şi de către Registratorul independent „Registru-Corect”. La scurt timp, Registratorul a publicat propriul comunicat de presă prin care dezminte învinuirile aduse.

● MIERCURI, 5 iunie

Peste 70% dintre drumurile din Moldova sunt rele

Peste 70% din drumurile naţionale din Republica Moldova sunt în stare rea şi foarte rea, se constată în proiectul Strategiei privind transportul şi logistica pe anii 2013-2022, realizat sub controlul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. În proiect se menţionează că starea drumurilor locale rămâne critică, numai 22% din lungimea acestora se află în stare bună. În acelaşi proiect de strategie se menţionează că sistemul naţional de căi ferate constă din peste 1000 de kilometri de linii principale neelectrificate. Aproape jumătate din acestea sunt dotate cu sistem de blocare automată, utilizat de peste 35 de ani. Celelalte au sistem de blocare semiautomat, ce utilizează cabluri electrice aeriene nesigure. Aproximativ 80 de kilometri de linii sunt totalmente lipsite de dispozitive automatizate de control, acesta se realizează prin comunicare telefonică. Aproape 80% din sistemele de control sunt în stare critică. Pentru înlăturarea problemelor din domeniul transporturilor, autorii proiectului de strategie afirmă că este nevoie de crearea unui mediul legal, instituţional şi adecvat pentru ca sectorul de transport şi logistică al ţării să faciliteze dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Proiectul Strategiei privind transportul şi logistica pe anii 2013-2022 este făcut public pe pagina oficială a ministerului de ramură.

Două companii petroliere au ieftinit gazul lichefiat

Gazul lichefiat a fost ieftinit cu 30 de bani/litru la vânzarea cu amănuntul. Despre aceasta au anunţat două companii petroliere, care au prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) notificări cu privire la aceasta. Începând cu data de 5 iunie, un litru de gaz lichefiat se va comercializa cu 8 lei şi 97 de bani. Reducerea preţului are loc ca urmare a diminuării preţurilor de achiziţie de la furnizori. În primul trimestru 2013 preţul mediu trimestrial de import al gazului lichefiat a fost de 791 dolari tona, în scădere cu 2,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În aprilie preţul mediu lunar de import s-a diminuat până la 671dolari pentru o tonă, iar în mai – până la 665 dolari. Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare ANRE nu poate interveni pe o piaţă concurenţială în vederea stabilirii preţurilor la produsele petroliere, dar este abilitată cu dreptul de eliberare/retragere a licenţelor de activitate şi de monitorizare a pieţei, inclusiv în vederea nedepăşirii de către operatori a profitului de 10%, prevăzut de metodologia de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.

● JOI, 6 iunie

O misiune FMI se va afla la Chişinău timp de o săptămână

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se va afla la Chişinău între 19 şi 26 iunie, a informat ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţa. Misiunea va face un screening a situaţiei pe diverse sectoare economice şi pe economie în ansamblu, şi va veni cu unele recomandări pentru a reveni la viteza anterioară de promovare a reformelor, înregistrată înainte de criza politică, a mai spus oficialul. Totodată, urmează să fie prezentat noul şef al Reprezentanţei FMI în Republica Moldova, care îl va înlocui pe Nikolay Guerguiev, aflat la sfârşit de mandat. Moldova nu are în prezent program de colaborare cu FMI, termenul de valabilitate a acestuia a expirat la finele lunii aprilie. Ultima tranşă, în sumă de 76 mln dolari, din împrumutul acordat de FMI pentru sprijinirea acestui program a fost ratată de Moldova din cauza neîndeplinirii unor angajamente. Angajamentele neîndeplinite ţin în special de transparenţa acţionariatului în sistemul bancar.

● VINERI, 7 iunie

Ploile abundente împiedică recoltarea mazării timpurii

Agricultorii nu pot culege mazărea verde timpurie din cauza ploilor abundente. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de cereale, Nicanor Buzovoi, care are semănate câteva hectare cu mazăre, a declarat că aceasta devine răscoaptă, dar ploile nu-l lasă să intre în câmp să o recolteze. Potrivit lui Nicanor Buzovoi, situaţia la general este mai bună în centrul şi sudul republicii, pe când partea de nord a fost afectată de lipsa precipitaţiilor la mijlocul primăverii. Ploile care durează de câteva săptămâni vor continua până duminică, când vremea începe să se încălzească.

Dirk Schuebel: UE este gata să ofere susţinere mediului de afaceri transnistrean

Uniunea Europeană este gata să ofere susţinere mediului de afaceri din regiunea transnistreană pentru ca acesta să se modernizeze şi să corespundă cerinţelor pieţei europene. Despre aceasta a comunicat şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Dirk Schuebel, în cadrul celui de-al treilea Forum investiţional de la Tiraspol. Potrivit Agenţiei „Novîi Region”, ambasadorul UE a remarcat că regimul de comerţ liber între Moldova şi UE ar putea fi aplicat începând cu anul viitor. Oficialul speră că acest regim nu se va opri la Nistru şi că va deschide noi posibilităţi de export pentru agenţii economici din regiune. Dirk Schuebel a mai spus că multe întreprinderi vor trebi să-şi modernizeze procesul de producere pentru a corespunde standardelor europene. În perioada 10-14 iunie va avea loc o nouă rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

Instituţiile din domeniul infrastructurii calităţii vor micşora tarifele la serviciile sale

Reforma instituţională a domeniului infrastructurii calităţii a fost încheiată cu succes şi va aduce un set de beneficii pentru agenţii economici, prin micşorarea tarifului la serviciile oferite, a declarat viceministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul şedinţei Comisiei privind reorganizarea Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie. Ministerul Economiei a lansat reforma instituţională a domeniului infrastructurii calităţii în anul 2012. În baza Institutul Naţional de Standardizare şi Metrologie, întreprinderii de stat, au fost create două entităţi publice separate – Institutul Naţional de Standardizare şi Institutul Naţional de Metrologie. Totodată, este reorganizat prin absorbţie şi Centrul de Standardizare şi Metrologie Bălţi cu Centrul de Standardizare şi Metrologie Ceadîr-Lunga, precum şi cu unele direcţii ale Institutului Naţional de Standardizare şi Metrologie. Ca rezultat este creat Centrul de Metrologie Aplicată şi Certificare (CMAC), cu statut de întreprindere de stat.

Cursa aeriană Chişinău-Antalya va fi reluată

Transportatorul naţional Air Moldova, împreună cu alţi 3 operatori, va efectua de săptămâna viitoare curse regulate Chişinău-Antalya. Pasagerii care aveau procurate bilete pe acestă destinaţie, la cursele companiei turceşti Sky Airline, le vor putea folosi. Declaraţia a fost făcută de şeful Agenţiei Turismului, Nicolae Platon, în cadrul unei conferinţe de presă. Acum câteva zile, Sky Airlines a anulat zborurile Chişinău-Antalya din cauza unor probleme financiare. Până în acest moment nu a fost anunţat dacă compania turcească a intrat sau nu în insolvabilitate, sau a fost recunoscută drept companie falimentară. Nicolae Platon spune că zborurile Chişinău-Antalya vor fi nocturne şi vor fi efectuate de Air Moldova, Moldavian Airlines, Turkish Airline şi Atlasjet. Săptămânal spre Antalya vor fi operate 15 curse. Pe 3 iunie, compania aeriană Sky Airlines din Turcia, care opera curse Chişinău-Antalya, şi-a anulat toate zborurile programate pentru această vară. Pasagerii au fost nevoiţi să aştepte mai bine de 13 ore în aeroport până când au fost preluaţi de o altă navă a unei companii aeriene din Republica Moldova.

Moldova înregistrează în continuare o balanţă negativă în domeniul turismului

Anul trecut Republica Moldova a fost vizitată de 13 mii de turişti, în timp ce 147 de mii de persoane au plecat să viziteze alte ţări. Datele demonstrează clar că există o balanţă negativă în domeniul turismului, a comunicat vineri, 7 iunie, la o conferinţă de presă, directorul Agenţiei Turismului, Nicolae Platon. Nicolae Platon a mai spus că, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul pieţei turismului din Republica Moldova este de 1,6 miliarde de lei.

● SÂMBĂTĂ, 8 iunie

Franzeluţaprocură utilaj nou

Societatea pe acţiuni „Franzeluţa” a elaborat o strategie de modernizare, aprobată la Adunarea anuală a Acţionarilor. Întreprinderea va contracta un credit pentru utilaj nou, iar din toamnă îşi lărgeşte asortimentul de produse. Informaţia a fost comunicată  de către directorul întreprinderii, Victor Cojocaru. Directorul a spus că anul trecut a fost profitabil pentru „Franzeluţa”. Deşi se aşteptau pierderi de circa 12 milioane de lei, la sfârşitul anului s-a constat un profit de 1 milion de lei. „Vrem să facem ca producerea pâinii să fie profitabilă”, a remarcat Victor Cojocaru. „Franzeluţa” scade treptat pierderile din procesul de producţie, afirmă directorul. Dacă în 2011 acestea au fost estimate la 47 de milioane de lei, în 2012 pierderile au scăzut până la aproximativ 16 milioane. Tendinţa se menţine şi pentru anul curent. În primele 4 luni pierderile au fost de 4,5 milioane de lei, faţă de 4,8 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acţiunile SA „Franzeluţa” sunt împărţite între câteva grupe de acţionari. Pachetul majoritar de 52% îl deţine statul, circa 18% – colectivul întreprinderii, iar restul – Primăria Chişinău, Fabrica de Drojdii, câteva bănci şi mai multe persoane fizice. Din anul 1995, de când a devenit societate pe acţiuni, abia în 2011 acţionarii au primit primele dividende.

Duminică se va decide cum va arăta Pavilionul Moldovei la Expoziţia Mondială din Milano

Proiectul conceptual al Pavilionului Republicii Moldova la Expoziţia Mondială de la Milano va fi cunoscut duminică, 9 iunie. Acesta va fi selectat din 12 proiecte admise în cea da doua etapă a concursului anunţat în luna martie. La prima etapă au fost prezentate 30 de proiecte, iar cele calificate pentru a doua sunt vernisate până pe 9 iunie la Moldexpo. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, susţine că Expoziţia Mondială de la Milano, preconizată pentru 1 mai – 31 octombrie 2015, constituie o oportunitate pentru Moldova. „Vom fi la a treia experienţă de acest gen. Moldova a participat la expoziţiile de la Hanovra, Germania, în 2000, şi de la Shanghai, RPC, în 2010. Dar tematica de la Milano este mai aproape de tradiţiile, istoria şi cultura Moldovei”, a remarcat oficialul. Genericul expoziţiei: „Hrănirea planetei. Energie pentru viaţă (Feeding the planet, Energy for Live) rezidă în asigurarea dreptului şi accesului tuturor oamenilor la hrană de calitate, inofensivă şi în cantităţi suficiente. Expoziţia Mondială Expo-2015 de la Milano, Italia, se va desfăşura pe un teritoriu de 1,7 mln de m.p. Expoziţia va reuni 175 de ţări, iar programul va include 7000 de activităţi culturale şi ştiinţifice, Se aşteaptă ca aceasta să fie vizitată de 29 de milioane de persoane.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.