● LUNI, 3 februarie
Judecătorii din Moldova stau la cheremul funcţionarilor corupţi, acţionar Victoriabank
Sistemul judecătoresc al Republicii Moldova ajută funcţionarii corupţi să se menţină la putere, încălcând legislaţia şi drepturile cetăţenilor. Acuzaţiile vin din partea reprezentanţilor companiei „Asito”, acţionar Victoriabank, ca urmare a unei decizii judecătoreşti de menţinere în vigoare a hotărârii Comitetului de administraţie al băncii de organizare a Adunării Generale a acţionarilor pe 6 februarie. „Asito” deţine 5% din acţiunile băncii. Juristul companiei, Natalia Savca, a comunicat, într-o conferinţă de presă, că „Asito”a acţionat în judecată decizia Comitetului de administraţie Victoriabank pe motiv că procedura a fost încălcată. „Asito” a obţinut suspendarea deciziei de convocare a Adunării Generale, însă conducerea băncii a contestat-o în instanţa superioară. Natalia Savca spune că, atunci când s-a prezentat la Judecătoria Botanica pentru a face cunoştinţă cu dosarul, i s-a spus că acesta nu mai este în incinta judecătoriei. Angela Maxim, jurist principal la „Asito”, a acuzat că la Curtea de Apel dosarul nu a fost repartizat aleatoriu completului de judecată, cum se cere. Juriştii „Asito” au făcut mai multe recuzări, dar acestea au fost respinse, pentru ca în final să i se dea câştig de cauză conducerii Victoriabank.
Acţionari Victoriabank insistă pe organizarea regulamentară a Adunării Generale
Decizia de a organiza Adunarea Generală a acţionarilor Băncii Comerciale Victoriabank pe 6 februarie a fost luată cu încălcarea procedurii. Despre aceasta comunică un grup de acţionari, care insistă pe faptul că adunarea trebuie organizată regulamentar, la 28 februarie. Acţionarii spun că, dacă la adunarea convocată neregulamentar deciziile luate nu vor fi pe placul actualei conduceri a băncii, aceasta va avea motive să le conteste în instanţă. Compania „Asito” deţine 5% din acţiunile băncii, procurate la Bursa de Valori. Reprezentanţii companiei au comunicat, într-o conferinţă de presă, că cererea de convocare a Adunării Generale, împreună cu ordinea de zi în care se anunţa intenţia de a alege o nouă conducere a băncii, au fost depuse la cancelaria instituţiei încă anul trecut. Iar la 31 decembrie, în Monitorul Oficial a fost publicată decizia Comitetului de direcţie de convocare a Adunării Generale pentru data de 6 februarie. „Asito” nu ar avea nimic împotriva acestei decizii, a spus juristul principal al companiei, Angela Maxim, însă, conform procedurilor legale, Adunarea Generală extraordinară a acţionarilor poate fi convocată de către Comitetul de direcţie doar dacă există o decizie că nu se poate convoca Consiliul de administrare. În lipsa unei astfel de decizii, procedura este încălcată.
Acţionari Victoriabank: Conducerea băncii face tot posibilul să rămână în funcţie
Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Comerciale „Victoriabank”, este acuzată de către acţionarii instituţiei că recurge la tot felul de acţiuni, atât legale, cât şi ilegale, pentru a-şi păstra funcţia. La 31 decembrie anul trecut, Consiliul de administraţie a decis să organizeze Adunarea Generală a acţionarilor la 6 februarie. Reprezentanţii „Asito”, care deţin 5% din acţiunile băncii, insistă că decizia a fost luată cu încălcarea regulamentului, iar preşedintele consiliului va avea motive să conteste legalitatea deciziilor aprobate de acţionari dacă acestea nu-i vor fi pe plac. Juristul principal al companiei „Asito”, Angela Maxim, a comunicat, într-o conferinţă de presă că decizia Consiliului de administraţie a fost contestată în instanţa de judecată. Judecătoria sectorului Botanica a suspendat-o, însă Curtea de Apel a menţinut-o în vigoare. „Mi-au spus funcţionari de la Curtea de Apel că doamna Politov-Cangaş (preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Comerciale „Victoriabank”, n.r.) s-a întâlnit cu preşedintele curţii în ziua când urma să se pronunţe decizia”, a spus Angela Maxim. Potrivit juristei, acţionarii nu au în continuare acces la informaţiile din bancă, despre creditele acordate şi situaţia financiară a instituţiei.
● MARŢI, 4 februarie
Exportatorii de nuci salută iniţiativa de eliminare a taxei de export
Producătorii şi exportatorii de nuci din Moldova salută iniţiativa premierului Iurie Leancă de anulare a taxei de export, în mărime de 1,5% din valoarea nucilor exportate. Preşedintele Asociaţiei Exportatorilor de Nuci din Moldova, Dumitru Vicol, a declarat că prin anularea acestei taxe va fi eliminată o greşeală mai veche, care a dus la taxarea dublă a producătorilor şi exportatorilor de nuci. Dumitru Vicol a spus că, prin modificări la Codul Fiscal, a fost prevăzută aplicarea unei taxe de 2% în agricultură, sub formă de impozit la procurarea de produse agricole de la persoane fizice. Cât timp rămâne în vigoare şi taxa de export la nuci, de 1,5%, întreprinzătorii de pe acest segment sunt taxaţi dublu. Dumitru Vicol a mai spus că, la modul practic, anularea taxei de export pentru nuci va încuraja producătorii şi exportatorii să investească în această ramură. Moldova exportă anual 11-13 mii de tone de nuci, ceea ce constituie 2% din volumul exporturilor. 90% din cantitatea de nuci este exportată pe piaţa Uniunii Europene.
Mobiasbancă va susţine municipiul Bălţi într-un proiect de eficienţă energetică
Mobiasbancă - Groupe Société Générale va susţine municipiul Bălţi în implementarea unui proiect de economisire a energiei electrice. Proiectul acoperă costul lucrărilor de înlocuire a becurilor existente, implementarea unui sistem de monitorizare IT şi a unui sistem de mentenanţă pentru 5 ani consecutiv. Mobiasbancă a semnat, pe 24 ianuarie, contractul de finanţare cu întreprinderea municipală DCC Comanditar Unic, selectată să administreze sistemul de iluminare publică din Bălţi şi să supravegheze implementarea lucrărilor de renovare. Ridha Tekaia, preşedintele Mobiasbancă – Groupe Société Générale, a menţionat că proiectul desfăşurat în municipiul Bălţi este primul de aşa gen din Moldova, iar banca va oferi finanţarea necesară şi consilierea pe parcursul implementării. Prin implementarea proiectului, municipiul Bălţi va respecta angajamentele asumate odată cu aderarea la Convenţia Primarilor la 19 iulie 2011, care este principala mişcare europeană în care sunt implicate autorităţile locale şi regionale.
Guvernul a solicitat opinia oamenilor de afaceri pentru a le facilita activitatea
Oamenii de afaceri solicită Guvernului simplificarea procedurilor de export şi reducerea unor costuri. Discuţiile au avut loc la şedinţa Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, la care au participat reprezentanţi ai exportatorilor de produse agricole şi agroalimentare, „În ceea ce priveşte Zona de liber schimb, m-ar interesa foarte mult în ce măsură cunoaşteţi prevederile acestei zone, cum evaluaţi şi ce ar trebui să facem pentru a vă ajuta să fiţi pregătiţi să beneficiaţi de prevederile acestuia”, a subliniat Iurie Leancă, citat într-un comunicat de presă al Guvernului. Oamenii de afaceri prezenţi la şedinţă au salutat intenţia Guvernului de a elimina taxa de 1,5 % la exportul nucilor. Proiectul urmează să fie aprobat de către Cabinetul de miniştri în scurt timp. De asemenea, s-a menţionat că executivul îşi propune să faciliteze la maximum comerţul transfrontalier.
●MIERCURI, 5 februarie
FISC raportează încasări mai mari pentru prima lună a anului curent
În prima lună a anului curent, veniturile colectate de către Serviciul Fiscal de Stat au fost mai mari cu 13% (65mln lei) faţă de indicatorii prognozaţi. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, creşterea constituie peste 30%. FISC explică creşterea prin adoptarea unor noi practici de relaţionare cu mediul contribuabililor. Accentele se pun pe conformarea fiscală voluntară şi pe instruirea cetăţenilor, dar şi a colaboratorilor fiscali. În ianuarie, încasările fiscale au alcătuit 575 de milioane de lei.
Moldova şi Turcia au semnat un protocol de colaborare
Republica Moldova şi Turcia au semnat al VII-a Protocol al Comisiei interguvernamentale moldo-turcă de cooperare economică, comercială şi tehnico-ştiinţifică. Protocolul prevede 16 puncte de cooperare. Ministrul vămilor şi comerţului al Republicii Turcia, Hayati Yazici, a declarat, la o conferinţă de presă la Chişinău, că acest protocol poate fi considerată o hartă care cuprinde toate domeniile. Oficialul a spus că pe parcursul anilor, comerţul bilateral a crescut considerabil. În 2013, a însumat aproape 560 de milioane de dolari. Scopul este ca volumul comerţului bilateral să ajungă până la 1 miliard de dolari în 2015. Ministrul turc a remarcat că ambele părţi îşi propun ca, în prima jumătate a anului, să fie semnat Acordului de Comerţ Liber între Republica Moldova şi Turcia. În a doua jumătate a anului, o delegaţie a oamenilor de afaceri din Turcia va întreprinde o vizită în Moldova cu proiecte investiţionale.
Un grup de acţionari ai Victoriabank acuză un atac raider
Un grup de acţionari ai Victoriabank face apel către Preşedinţie, Parlament şi Guvern să ia măsuri vizavi de situaţia creată la instituţia bancară. Acţionarii susţin că are loc un atac raider asupra băncii comerciale, iar Banca Naţională a Moldovei (BNM) a comis o ilegalitate şi le-a blocat dreptul de a vota la Adunarea Generală, din 6 februarie. Compania „Asito” deţine 5% din acţiunile Victoriabank. Juristul principal al companiei, Angela Maxim, a comunicat într-o conferinţă de presă că la 5 februarie, cu o zi înainte de Adunarea Generală, mai mulţi acţionari au fost anunţaţi despre blocajul din partea BNM pentru acţiuni concertate. O înştiinţare oficială nu a existat, doar una la telefon. Angela Maxim susţine că este o încercare de a împiedica acţionarii să voteze pentru schimbarea conducerii băncii. Ion Dorogoi, reprezentantul companiei „Corplexus”, cu alte 5% din acţiunile Victoriabank, spune că, de asemenea, i s-a blocat dreptul la vot, de rând cu alţi acţionari. Acţionarii au trimis adresări către Procuratura Generală, către ambasadele acreditate la Chişinău şi către organizaţiile internaţionale.
Conducerea Victoriabank respinge candidaturile pentru noua administraţie, acţionari
Candidaturile propuse de către un grup de acţionari ai Victoriabank pentru Consiliul de administraţie al băncii nu au fost acceptate. La întrebarea acţionarilor de ce propunerile nu au fost incluse în actele de pregătire pentru Adunarea Generală din 6 februarie, administraţia a invocat că solicitarea nu a ajuns la cancelaria instituţiei. Olga Ceban, care îi reprezintă pe doi dintre acţionari – companiile ŢIK Invest şi Vestesk Management, a remarcat, într-o conferinţă de presă că au dreptul să propună membri ai Consiliul de administraţie subiecţii care deţin peste 5% din pachetul de acţiuni. Potrivit Olgăi Ceban, printre candidaturile propuse este şi cea a fostului guvernator al Băncii Naţionale din Moldova, Leonid Talmaci. Printre acţionarii cu voturile blocate este şi compania Asito, cu 5% din pachetul de acţiuni. Juristul principal al companiei, Angela Maxim, a comunicat jurnaliştilor că acţionarii sunt acuzaţi de comportament concertat, pe când ei consideră că Banca Naţională a acţionat ilegal, fiind „cumpărată” această decizie de către actuala conducere a Victoriabank.
Acţionarii Victoriabank infirmă că ar avea pe cineva în spate
Un grup de acţionari ai băncii comerciale Victoriabank, care se pronunţă pentru schimbarea conducerii instituţiei, infirmă că ar avea pe cineva în spate. Reacţia acţionarilor vine după ce preşedintele Victoriabank, Natalia Politov-Cangaş, a declarat în presă că cineva le dictează comportamentul ca să preia controlul băncii. Acţionarii, care împreună deţin peste 25% din pachetul de acţiuni, au solicitat, la sfârşitul anului trecut, organizarea Adunării Generale extraordinare, pentru a schimba conducerea băncii, fiind nemulţumiţi de performanţa acesteia. „Asito” deţine 5% din acţiuni. Juristul principal al companiei, Angela Maxim, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că acţiunile au fost procurate la Bursa de Valori, în procedură transparentă. Ion Dorogoi, reprezentantul companiei „Corplexus”, cu alte 5% din acţiuni, a remarcat că acţionarii, prin solicitarea de a convoca Adunarea Generală extraordinară, îşi apără propriile interese, fără a fi ghidaţi de cineva. Acţionarii au mai spus că Banca Naţională a Moldovei le-a blocat ilegal dreptul de a vota la Adunarea Generală anunţată pentru 6 februarie, acuzându-i de acţiuni concertate.
● JOI, 6 februarie
Autorităţile au găsit locul pentru construcţia Centrului agroalimentar din Chişinău
Locul unde poate fi construit Centrul agroalimentar din Chişinău a fost stabilit preliminar. Este vorba de strada Petricani. Teritoriul este în gestiunea unei instituţii ştiinţifice subordonate Ministerului Agriculturii, a declarat şeful Direcţiei marketing şi relaţii internaţionale, Tudor Robu. Centrul agroalimentar va fi un parteneriat public-privat. Autorităţile speră să atragă pentru construcţia acestuia investiţii de la agenţii economici autohtoni care se ocupă preponderent de agricultură. Costurile aproximative ale proiectului sunt de 30 de milioane de euro. Se preconizează că Banca Europeană de Investiţii să finanţeze 50% din costuri, iar restul să fie atrase din investiţii private.
BNM a blocat un pachet de acţiuni la Victoriabank
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a blocat un pachet de acţiuni la Banca Comercială Victoriabank, a anunţat guvernatorul Dorin Drăguţanu. Pachetul de 30% acţiuni este deţinut de două grupuri de acţionari. „Aceste două grupuri de acţionari activează concertat. Ei au procurat în mod netransparent pachete semnificative din capitalul social al Victoriabank, fără permisiunea prealabilă a BNM. Şi ieri (5 februarie), Consiliul BNM a decis blocarea pachetului de acţiuni”, a declarat guvernatorul BNM la o conferinţă de presă. Guvernatorul BNM a adăugat că asigurarea transparenţei acţionarilor băncilor este o sarcină cheie pentru imaginea Moldovei, a credibilităţii ei în faţa organismelor financiare internaţionale.
Mobiasbancă şi BERD au semnat un acord privind partajarea riscului de credit
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va contribui la creşterea fluxului de credite acordate companiilor mari din Moldova de către Mobiasbancă - Groupe Société Générale. Cele două părţi au semnat un acord privind partajarea riscului de credit, în limita a 10 milioane de euro. Mecanismul este similar celui de emitere a garanţiilor, iar BERD va prelua 50% din riscul aferent proiectelor finanţate de către Mobiasbancă. Facilitatea de partajare a riscului va contribui la promovarea bunelor practici în domeniul afacerilor din partea clienţilor Mobiasbancă, deoarece aceste credite vor respecta cerinţele BERD în materie de bonitate, integritate şi standarde de mediu, se menţionează într-un comunicat de presă. Preşedintele Mobiasbancă - Groupe Société Générale, Ridha Tekaia, a menţionat că prin semnarea acordului cu BERD va avea loc facilitarea accesului companiilor mari la resurse financiare. Mobiasbancă este prima bancă din Moldova care a reuşit să lanseze o facilitate de partajare a riscurilor.
BNM a revizuit rata inflaţiei
Banca Naţională a Moldovei a revizuit în uşoară creştere rata inflaţiei pentru acest an. Noua prognoză este de 5,4%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât s-a estimat în luna octombrie. „În primele două trimestre ale anului curent, anticipăm o creştere lentă a nivelului general al preţurilor, în principal din cauza contribuţiei preţurilor la produsele alimentare. În a două jumătate a anului, inflaţia îşi va relua trendul descrescător”, a declarat, la o conferinţă de presă, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. Noua rundă de prognoză plasează inflaţia în intervalului de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale de la ţinta de 5% a BNM în următoarele opt trimestre. În ultimii doi ani, indicele preţurilor de consum s-a situat în interiorul aceluiaşi interval de variaţie. Dorin Drăguţanu a spus că presiunile deflaţioniste se vor menţine şi în continuare.
BERD şi BEI vor investi în continuare în Republica Moldova
Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor investi în continuare în Republica Moldova. Preşedinţii acestora, Suma Chakrabarti şi Werner Hoyer, au declarat într-o conferinţă de presă la Chişinău, după întrevederea cu premierul Iurie Leancă, că este important ca Moldova să se alinieze la standardele UE, contribuind astfel la bunăstarea cetăţenilor ţării. Anul trecut BERD a oferit o sumă record Republicii Moldova – 130 de milioane de euro, în 15 proiecte. „Mă aştept că, dacă condiţiile vor fi bune, vom merge cu peste 100 de milioane de lei şi în acest an. Sectoarele ar fi infrastructura, care este foarte importantă, transportul, apa. Mâine (7 februarie), vom semna cu Primăria Chişinău un proiect în sectorul de aprovizionare cu apă”, a spus preşedintele BERD, Suma Chakrabarti. În ultimii 7 ani, banca a investit în Republica Moldova 700 de milioane de euro. Preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, a declarat că pentru bancă este important să susţină investiţiile în Republica Moldova, pentru ca să contribuie la îmbunătăţirea vieţii oamenilor. Preşedintele băncii a mai spus că Moldova este ţara care primeşte cei mai buni bani per capita, comparativ cu orice altă ţară din regiune.
● VINERI, 7 februarie
Statul va compensa cheltuielile investitorilor care vor crea locuri noi de muncă
Ministerul Economiei propune Guvernului spre aprobare un regulament care prevede alocarea de mijloace financiare din bugetul de stat pentru a susţine investitorii care vor crea noi locuri de muncă. Mijloacele financiare alocate vor fi utilizate pentru compensarea cheltuielilor pe care investitorii le vor suportat pentru instruirea angajaţilor. Potrivit regulamentului, compensaţia oferită de către stat nu va depăşi 50% din cheltuielile suportate de către investitori pentru instruirea fiecărui angajat. Beneficiari ai compensaţiei pot fi investitorii înregistraţi ca subiect al activităţii antreprenoriale în Republica Moldova. Statul va compensa doar cheltuielile suportate pentru instruirea angajaţilor în centre de instruire profesională moderne. Selectarea profesiilor pentru care se vor compensa cheltuielile va avea loc în baza programelor centrelor de instruire, reieşind din nomenclatorul de profesii propuse de către investitori, patronate şi Ministerul Economiei.
O nouă linie de îmbuteliere a vinului la Cricova cu susţinerea BEI
La combinatul de vinuri Cricova a fost lansată o nouă linie de îmbuteliere a vinului. Aceasta a fost construită şi instalată cu susţinerea programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol (Filiera Vinului), finanţată de către Banca Europeană de Investiţii (BEI). Suma alocată este de 75 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, vicepreşedintele BEI responsabil pentru activităţile băncii din vecinătatea estică, Wilhelm Molterer, şi ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, au semnat o declaraţie de intenţie privind lansarea şi aplicarea unui nou proiect pentru susţinerea producătorilor de fructe, în valoare de 100 de milioane de euro, care este contribuţia BEI. Suma va fi destinată pentru credite în condiţii avantajoase.
Preşedintele BEI, Werner Hoyer, a remarcat faptul că este vorba despre un acord istoric care reprezintă un angajament al Băncii Europene de Investiţii pentru sprijinirea agriculturii naţionale în cadrul Parteneriatului Estic.
Preşedintele BERD salută decizia BNM şi sprijinul Guvernului în cazul Victoriabank
Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare Suma Chakrabarti a salutat decizia Băncii Naţionale, care a blocat pachetul de control a două grupuri de acționari din cadrul Băncii Comerciale Victoriabank. „Ne face mare plăcere că BNM a reacţionat, fiind sprijinită şi de Guvern. Este un pas care respectă supremaţia legii şi arată că putem să avem reglementări robuste în sectorul bancar”, a declarat Suma Chakrabarti, într-o conferinţă de presă ţinută joi, 6 februarie, la Chişinău. Potrivit lui, prin această decizie, BNM implementează schimbările pe care BERD şi FMI le-au promovat. „Regulatorul a fost curajos, a fost susţinut de Guvern şi noi susţinem regulatorul”, a declarat preşedintele BERD. Guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a precizat, în aceeaşi zi, că decizia instituţiei a fost luată deoarece cele două grupuri acţionau în mod coordonat. „Noi am adunat probe că aceștia acționează concertat fără permisiunea Băncii Naționale. Ei au procurat în mod coordonat, netransparent pachete semnificative din capitalul social al Victoriabank. Aceasta este o încălcare”, a declarat el. La rândul său, Premierul Iurie Leancă a criticat justiţia moldovenească, referindu-se în acest sens la decizia unei instanţe de judecată de la Comrat, care, potrivit lui, a anulat deciziile Băncii Naţionale privind Victoriabank, înainte ca acestea să fie aprobate.
Deprecierea leului este un fenomen temporar, guvernator BNM
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, explică deprecierea leului prin importul masiv de resurse energetice, pentru care se plăteşte cu valută. Guvernatorul a mai spus că şi oferta de valută în numerar pe piaţă s-a redus comparativ cu perioada anterioară, când acoperea sută la sută cererea agenţilor economici importatori. În ianuarie, acoperirea a fost doar de 86%. Un alt motiv al deprecierii leului ţine de evoluţiile pe piaţa financiară internaţională. „Moldova, fiind o ţară cu o economică mică şi deschisă, este influenţabilă, având în vedere, în special, ponderea exporturilor şi a remitenţelor în PIB. De la începutul anului, rubla rusească s-a depreciat cu 6,1%, hrivna ucraineană cu 7,7%, lira turcească cu 4,7%. Nu putea leul să nu fie influenţat”, a spus Dorin Drăguţanu la o conferinţă de presă. Guvernatorul a dat asigurări că BNM ţine sub control evoluţiile pe piaţa valutară, şi, deşi rezervele valutare ale BNM au atins un nivel-record de 2,8 mlrd dolari, nu vede sensul ca banca că intervină pe piaţă, întrucât deprecierea monedei naţionale este un fenomen temporar.
BERD va aproba în aprilie o nouă strategie privind asistenţa oferită Moldovei
Consiliul directorilor BERD urmează să aprobe, în luna aprilie, o nouă strategie privind asistenţa acordată Moldovei. „Ne propunem să susţinem în continuare proiecte ce ţin de dezvoltarea infrastructurii, în special construcţia drumurilor şi energetica”, a declarat preşedintele BERD, Suma Chakrabarti, în timpul vizitei sale în Republica Moldova. De asemenea, BERD va finanţa proiecte municipale, precum şi proiecte legate de dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, prin facilitarea accesului agenţilor economici la resurse financiare şi consultanţă. Potrivit oficialului BERD, interesele economice ale Moldovei, şi anume cele de a asigura o viaţă mai bună pentru cetăţeni, pot fi realizate prin integrarea economiei Moldovei în economia europeană, prin atragerea investiţiilor şi dezvoltarea sectorului privat. „Este necesar de a îmbunătăţi mediul de afaceri şi investiţional, iar în acest context este necesar de a soluţiona două probleme cheie: „curăţarea” sectorului bancar, prin asigurarea transparenţei acţionariatului băncilor, şi reformarea sistemului justiţiei, combaterea corupţiei”, a remarcat Suma Chakrabarti.
● SÂMBĂTĂ, 8 februarie
Perioada de depunere a dosarelor pentru competiţia Moldova Eco-Energetică a fost extinsă
Ceremonia de premiere a concursului Moldova Eco-Energetică va avea loc anual, în prima vinere a lunii decembrie. Decizia a fost luată de către Consiliul de Coordonare al proiectului. Totodată, a fost extinsă şi perioada de depunere a dosarelor. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, pentru a oferi timp suficient celor interesaţi să participe la cea de-a IV-a ediţie a competiţiei Moldova Eco-Energetică, s-a decis extinderea perioadei de depunere a dosarelor. Ediţia curentă a concursului va fi lansată la 5 martie, iar persoanele fizice şi juridice vor putea depune dosarele până la data de 5 august. De asemenea, din acest an vor putea intra în concurs şi proiectele care au fost realizate până la data depunerii dosarelor.