● LUNI, 3 martie
Mai mulți fermieri vor beneficia de credite în cadrul Programului Compact
Numărul beneficiarilor de credite oferite în cadrul Programului de țară Compact pentru investiții în infrastructura post-recoltare și agricultura de valoare înaltă se va majora esențial. Directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova, Valentina Badrajan, a menționat, într-o emisiune la Radio Moldova, că până în prezent din suma de 12 milioane de dolari prevăzută de Programul Compact s-au acordat credite în valoare de 4,7 milioane de dolari. Acestea au generat investiții adiționale de 10,8 milioane de dolari. Majoritatea creditelor au fost folosite la construcția spațiilor frigorifice pentru depozitarea fructelor și legumelor, cu o capacitate totală de 19 mii de tone. Acordarea creditelor în cadrul Programului Compact va continua și anul curent. De la 1 februarie, creditele pot fi utilizate nu doar pentru construcția de frigidere, procurarea echipamentelor de prelucrare, sortare și ambalare a fructelor și legumelor, ci și pentru construcția și utilarea serelor, procurarea terenurilor, necesare pentru acestea, sădirea livezilor și viilor cu soiuri de masă, plantarea pomușoarelor, pepinierelor pentru livezi, procurarea echipamentului nou de irigare, cât și pentru instalarea stațiilor meteo pentru fermieri.
Încasări la buget în creştere cu 12,9%
Veniturile la bugetul de stat pe toate componentele au constituit în luna ianuarie 1,361 mlrd lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2013, s-a înregistrat o creștere a veniturile cu 12,9%. Partea de cheltuieli a însumat în prima lună a anului 1,757 mlrd lei. Comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, cheltuielile s-au majorat cu 29,3%.
●MIERCURI, 5 martie
Iurie Leancă a îndemnat oamenii de afaceri americani să investească în Moldova
Premierul Iurie Leancă a îndemnat oamenii de afaceri din SUA să investească în economia moldovenească. Îndemnul a fost făcut la Forumul de Afaceri Republica Moldova - Statele Unite ale Americii, care s-a desfăşurat la Camera de Comerţ din Washington. Şeful Cabinetului de miniştri de la Chişinău a menţionat, în discursul său, că Moldova are un potenţial economic neexploatat. Premierul a vorbit despre reformele realizate pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri şi perspectivele oferite de crearea Zonei de Comerţ Liber cu Uniunea Europeană. Prim-ministrul a vorbit şi despre faptul că, deşi lumea percepe Republica Moldova drept o ţară agrară, ţara dezvoltă şi alte ramuri, cu ajutorul investitorilor. Trei din zece cei mai mari exportatori ai ţării sunt companii producătoare de piese pentru automobile. Una dintre acestea este o companie americană.
Proprietarii care nu îşi vor igieniza terenurile vor fi sancţionaţi
Comisia juridică a avizat pozitiv proiectul de lege al Ministerului Agriculturii privind sancţionarea proprietarilor de pământ ce nu-şi igienizează terenurile. Pensionarii fără moştenitori şi persoanele cu incapacitate de muncă nu vor fi amendate. Ministrul Vasile Bumacov a declarat, în şedinţa comisiei, că acest proiect creează cadrul legal pentru amendarea persoanelor care, profitând de perioadele nefaste, au cumpărat sute de hectare de teren de la populaţie, la preţuri mici, şi acum nu le prelucrează, aşteaptă ca preţul să crească ca să le vândă. Potrivit oficialului, pe terenurile care nu sunt igienizate se dezvoltă boli, paraziţi şi buruieni care afectează terenurile cultivate din vecinătate.
Banca Mondială oferă Moldovei peste 495 de mii de dolari pentru PAC II
Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, şi managerul de ţară al Băncii Mondiale, Abdoulaye Seck, au semnat Acordul de grant dintre Republica Moldova, Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Asociaţia Internaţională de Dezvoltare – pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Ameliorare a Competitivităţii II (PAC II). Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, valoarea totală a grantului constituie 495,5 mii de dolari. Ministerul va crea un consiliu pentru supravegherea generală, coordonarea şi orientarea strategică a proiectului.
Mobiasbancă este gata să ofere în acest an credite de 50 mln euro
Mobasbancă – Groupe Société Générale este gata să ofere în 2014 credite în sumă totală de 50 de milioane de euro. Acest sprijin financiar urmează a fi direcţionat spre susţinerea economiei ţării, prin creditarea agenţilor economici din diferite sectoare ale economiei, precum şi a persoanelor private. În comunicat se menţionează că Mobiasbancă şi-a intensificat semnificativ colaborarea cu partenerii săi internaţionali în condiţii reciproc avantajoase. În 2013, Mobiasbancă a devenit partener activ în cadrul programului de finanţare a eficienţei energetice din Republica Moldova, prin semnarea a 3 acorduri cu BERD, în sumă totală de 12 milioane de euro. Creditele din acest program se oferă atât agenţilor economici (linia de credit MoSEFF), cât şi persoanelor fizice (linia de credit MoREFF), pentru implementarea măsurilor de reducere a consumului de energie. Clientul băncii beneficiază de consultanţă tehnică gratuită, iar la implementarea cu succes a proiectului are dreptul la componenta de grant.
Rusia importă selectiv vin moldovenesc
Serviciul federal rus „Rospotrebnadzor” anunţă că, de la începutul anului curent, în Rusia au fost importate 13 loturi de băuturi spirtoase din regiunea transnistreană, iar acum se examinează cererea başcanului Găgăuziei privind exportul pe piaţa rusească a producţiei vitivinicole a 5 companii din regiune. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare,Vasile Bumacov, a spus că autorităţile de la Chişinău nu au fost informate despre deciziile serviciului federal rus. Urmează să fie examinate care au fost argumentele başcanului Găgăuziei pentru a convinge partenerii ruşi să examineze posibilitatea reluării importului de vin, şi de ce rezultatele laboratoarelor din Chişinău nu sunt convingătoare.
● JOI, 6 martie
Statul scoate la privatizare proprietăţi de circa 1 miliard de lei
Agenţia Proprietăţii Publice expune la privatizare, în trei etape, bunuri proprietate publică de stat. Preţul iniţial de vânzare se estimează la circa 1 miliard de lei. Directorul general al agenţiei, Valeriu Triboi, a declarat, într-o conferinţă de presă, că bunurile au fost expuse la privatizare pentru atragerea investiţiilor şi realizarea sarcinii bugetare pe anul curent. Până pe 4 aprilie, este anunţat concursul investiţional pentru privatizarea cinematografelor din oraşele Făleşti, Glodeni şi Leova şi a complexului patrimonial unic ÎS Uzina de bijuterii din Chişinău „Giuvaier”. Potrivit lui Valeriu Triboi, această întreprindere a fost expusă de câteva ori la privatizare comercială, fără să fie solicitată. Acum însă intră în concursul investiţional din cauza datoriilor pe care le are, în sumă de 17 milioane de lei. Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare al bunurilor expuse la concursul investiţional, constituie peste 12,1 milioane de lei. Volumul minim al investiţiilor solicitate este de 10,7 milioane de lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.
Veşti bune pentru angajatori la achitarea indemnizaţiei pentru concediile medicale
Patronii vor achita salariaţiilor indemnizaţiile pentru primele 5 zile de concediu medical doar pentru o perioadă cumulativă nu mai mare de 15 zile pe parcursul unui an calendaristic. Pentru cazurile următoare, plata se va efectua din mijloacele bugetului asigurărilor sociale de stat. Prevederea intră în vigoare de la 1 aprilie anul curent şi vine să limiteze numărul zilelor de incapacitate de muncă care sunt achitate din contul angajatorului. Nicolae Ţâbuleac, şeful Direcţiei asigurări sociale a salariaţilor, precizează că operarea acestor modificări în legislaţie era demult necesară, întrucât era evidentă o încălcare flagrantă a principiului echităţii sociale.
Situaţia politică din Ucraina are repercursiuni asupra economiei Moldovei
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat, într-o emisiune la Radio Moldova, că evenimentele politice din Ucraina au impact negativ asupra situaţiei economice din Moldova, Ucraina fiind un important partener economic şi comercial. Vasile Bumacov a adăugat că nu poate fi completat nici sistemul de rachete antigrindină, componentele căruia sunt aduse din Rusia prin Ucraina. Şi Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, este de părere că evenimentele din Ucraina pot produce efecte nu doar politice, dar şi economice asupra Moldovei şi altor ţări din regiune. „Unele companii moldoveneşti, care au relaţii de colaborare cu Ucraina, încep să se confrunte cu diverse dificultăţi. Perturbările în cursul de schimb al monedelor naţionale ale Ucrainei şi Rusiei duc la perturbări şi instabilitate în cursul de schimb al leului”, a explicat Budianschi. Expertul Institutului Economie de Piaţă, Viorel Gârbu, reaminteşte că prin Ucraina tranzitează o mare parte din bunurile pe care le importă Moldova pentru necesităţile de producţie şi consum, inclusiv o parte mare a resurselor energetice, iar acest fapt nu poate fi neglijat.
● VINERI, 7 martie
La Glodeni se alterează tone de sfeclă de zahăr
La fabrica de zahăr din Glodeni tone de sfeclă de zahăr se alterează. Întreprinderea are probleme financiare şi nu le poate procesa. Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, spune că instanţa de judecată a obligat întreprinderea, la începutul anului, să cedeze furnizorului de gaze din Bălţi gajul de câteva tone de zahăr şi borhot, din cauza unei datorii de circa 40 de milioane de dolari. Vasile Bumacov spune că a semnalat problema încă din toamnă. Însă când a propus ca întreprinderea să fie ajutată să-și depăşească dificultăţile financiare, a fost acuzat că ar face lobby pentru aceasta.Preşedintele raionului Glodeni, Valeriu Ţarigradschi, a comunicat că întreprinderea nu a putut activa în iarnă, când au fost îngheţuri mai mari. Despre sfecla de zahăr unii experţi îi spun că aceasta ar fi pierdută irecuperabil, alţii – că încă se mai poate salva materia primă.
Autorităţile de reglementare cooperează în vederea liberalizării unor segmente de piaţă
Consiliul Concurenţei iniţiază cooperări cu mai multe autorităţi de reglementare în vederea liberalizării segmentelor relevante de piaţă. Primul pas va fi elaborarea, cu susţinerea experţilor de la Banca Mondială, a unor studii pe domeniile reglementate. Mai apoi, în baza concluziilor formulate, vor fi făcute propuneri de liberalizare a pieţei. „Concurenţa trebuie să influenţeze spre bine calitatea bunurilor şi serviciilor livrate pe piaţă, să reducă preţurile. În cazul pieţelor reglementate din Moldova acest lucru nu se întâmplă”, a subliniat, la o masă rotundă, preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare.
Directorul general al ANRE, suspendat din funcţie
Directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a fost suspendat din funcţie. Prin decizia Curţii de Apel Chişinău, care este definitivă şi executorie, Victor Parlicov are interdicţie de a ocupa funcţii publice pentru o perioadă de până la un an. Sancţiunea a fost aplicată în baza unui raport de control efectuat de către SIS la ANRE, în care Victor Parlicov este învinuit că nu a organizat corect lucrul cu documentaţia secretă în cadrul instituţiei. „Este o răfuială politică, care vine din iulie anul trecut, când Parlamentul nu a reuşit să mă demită”, a declarat Victor Parlicov. El a mai spus că sentinţa emisă de instanţa de judecată vizează persoana sa şi nu mandatul care i-a fost încredinţat de Parlament în 2010.