RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 octombrie-4 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 29 octombrie

Cât va costa implementarea noii legi a salarizării în sectorul bugetar

Implementarea noului sistem unitar de salarizare în instituțiile finanțate din bugetul de stat și bugetele locale, se estimează pe termen mediu (2019-2021) la 3950 milioane de lei. Potrivit proiectului de lege, expus pentru consultări publice, mijloacele respective sunt prevăzute în Cadrul bugetar pe termen mediu și nu necesită surse suplimentare. Odată cu adoptarea noului sistem unitar de salarizare în sectorul bugetar, valoarea minimă de referință pentru cea mai joasă clasă de salarizare se propune a fi stabilită la nivel de 1500 de lei. Către anul 2021, se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55 % – din bugetele locale. Ministerul Finanțelor menționează caracterul unitar al noului sistem de salarizare. Evaluarea posturilor permite gruparea obiectivă a posturilor cu valoare similară, conform principiului „plată egală pentru muncă egală”.

● MARȚI, 30 octombrie

Veaceslav Negruța: Este falsă impresia creată că salariile vor crește nefăcând nimic

Elementul și accentul de bază în legea privind salarizarea unitară trebuie să fie pus pe schimbarea sistemului de salarizare pentru că acest sistem trebuie să fie unul motivant pentru funcționarul public ca să-i ridice eficiența, dar și interesul de a munci în sectorul public. Îmsă ultimele inițiative ale Partidului Democrat din Moldova în domeniu creează impresia falsă că, nefăcând nimic, salariile vor crește cu 20, 50 sau chiar cu 90%. Declarația a fost făcută de Veaceslav Negruța, expert Transparency International Moldova. Potrivit expertului, în aprilie 2017 a fost schimbată formula și instituția responsabilă de politica salarială în sectorul bugetar a devenit Ministerul Finanțelor. Potrivit lui, sistemul unic de salarizare este un al doilea pas, primul pas fiind recensământul funcționarilor, care s-a făcut în 2011-2012. „Acum, etapa a doua și acea muncă titanică desfășurată de funcționarii pe intern și experții pe extern, din păcate, este prezentată ca o inițiativă electorală, politică”, susține Veaceslav Negruța.

Sectorul animalier are nevoie de modernizare la scară de ferme mici și mijlocii, IDIS

Sectorul animalier se confruntă cu probleme ca urmare a reformelor care șchiopătează. O problemă mare este concentrarea animalelor în gospodăriile casnice și ponderea redusă a suprafețelor culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole. În anul curent, reducerea efectivului de animale nu fost stopată, efectivul de animale de toate speciile s-a redus. Drept consecință, sectorul animalier nu permite livrarea de cantități suficiente pe piața internă, pentru consum și prelucrare industrială, iar acest lucru favorizează intrarea pe piața internă a producției similare din import. Constatarea aparține directorului de programe IDIS Viitorul, Viorel Chivriga. Potrivit lui Viorel Chivriga, este nevoie de liberalizarea pieței factorilor de producere, dar și de măsuri de protecție pentru produsele locale de origine animalieră pe piața internă, deoarece Republica Moldova este invadată de produse din Ucraina, Rusia, Belarus, România și Polonia. Sectorul are nevoie de o modernizare la scară de ferme mici și mijlocii, de o dotare tehnică calitativă temeinică a fermelor, de creșterea calității și ponderii culturilor pentru nutreț în structura culturilor agricole etc.

A început primul maraton din Moldova al automobilelor electrice, plug-in și hibrid

Nouă automobile electrice, plug-in și hibrid cu alimentare electrică vor colinda timp de cinci zile Republica Moldova pentru a promova inovația în transportul auto și a arăta performanța automobilelor cu zero emisii. Prima expediție a automobilelor prietenoase mediului a început pe 30 octombrie. Cortegiul va traversa orașele Orhei, Soroca, Drochia, Bălți și Ungheni. Automobilele vor fi încărcate la hotele și la restaurantele de popas. Acestea vor reveni în Chișinău pe data de 3 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, unde participanții la expediție vor împărtăși oamenilor impresiile și experiența de a conduce automobile electrice, plug-in și hibrid.

A fost lansată cursa aeriană Chișinău – Minsk

Cursa aeriană Chișinău – Minsk a fost lansată astăzi, 30 octombrie, și va fi operată de către compania „Belavia” din Belarus, de cinci ori pe săptămână, iar zborul va dura o oră și jumătate. Cu respectiva cursă, premierul Pavel Filip a zburat într-o vizită de lucru spre Minsk. Potrivit premierului Pavel Filip, ruta directă spre Minsk va deschide oportunități de afaceri și noi destinații pentru cetățenii moldoveni, care vor putea ajunge mai simplu și mai ieftin din Minsk spre alte țări, inclusiv cele din Asia. În același timp, Republica Moldova ar putea deveni o destinație turistică pentru cetățenii mai multor state, care prin Minsk pot ajunge mai repede la Chișinău.

● MIERCURI, 31 octombrie

Sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit, Expert-Grup

La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului 2018, sectorul bancar continuă o acumulare constantă de profit. Principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor se încadrează în limitele stabilite de legislația bancară, cu un puternic accent pe nivelul ridicat al lichidității pe termen scurt. Astfel, rata fondurilor proprii totale rămâne la un nivel adecvat, de circa 27,9% pentru întreg sectorul bancar, cu oscilații la nivel individual cuprinse în intervalul 20 – 66%. Limita stabilită de Banca Națională a Moldovei pentru acest indicator este de 10%, la care se mai adaugă cerințe suplimentare de capital prin intermediul amortizatoarelor de capital. Constatările aparțin experților Centrului analitic independent Expert-Grup, care prezintă clasamentul performanței bancare, la sfârșitul lunii septembrie. Într-un comunicat de presă al Centrului se menționează că lichiditatea băncilor rămâne mult peste limitele reglementate, atingând un nivel de circa 55%, ceea ce semnifică că mai bine de jumătate din expunerile băncilor sunt reprezentate de active lichide (valori mobiliare de stat, certificate ale BNM sau rezervele obligatorii).

Proiectul noii Strategii energetice este propus pentru consultări publice

Proiectul noii Strategii energetice, până în anul 2030, este propus pentru consultări publice. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, documentul își propune să răspundă provocărilor ce amenință funcționarea stabilă a sistemului de alimentare cu energie, să valorifice oportunitățile de integrare a pieței energiei electrice și de gaze  din Republica Moldova pe piața regională și europeană. Potrivit prevederilor noilor legi „Cu privire la energia electrică” și „Cu privire la gazele naturale” , pentru prima dată competențele de adoptare a Strategiei îi revin Parlamentului. Strategia stabilește căile de modernizare a sectorului, care să permită asigurarea  securității energetice, totodată influențând pozitiv mediul și calitatea vieții cetățenilor.

● JOI, 1 noiembrie

Facilități la fondarea parcurile științifico-tehnologice și incubatoarelor de inovare

Autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere și instituțiile de învățământ superior vor putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege votat în lectură finală în ședința de joi, 1 noiembrie, a Parlamentului. Proiectul de lege prevede extinderea listei entităților care pot fi fondatoare. Acest drept îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățământ superior.

Compensația anuală acordată profesorilor nu se va include în venitul brut al acestora

Compensația bănească anuală acordată personalului didactic din instituțiile publice de învățământ general nu se va include în venitul brut al acestora. Parlamentul a votat în lectură finală, în ședința de joi, 1 noiembrie, modificarea unor acte legislative în acest sens. Prin aceleași modificări, cheltuielile aferente reparației mijloacelor de transport proprii utilizate la prestarea serviciilor de transport rutier de persoane în regim de taxi vor putea fi deduse în mărime de 100%. Pentru contribuabilii care încetează activitatea pe parcursul perioadei fiscale, cota impozitului pe venit constituie 1% din obiectul impunerii, dar nu mai puțin de 250 de lei pentru fiecare lună în care a desfășurat activitate.

SFS lansează o Linie telefonică în contextul modificărilor în legislația fiscală

Serviciul Fiscal de Stat a lansat, pe 1 noiembrie, o Linie telefonică la care, timp de o lună, gratuit, vor putea fi solicitate informații privind determinarea corectă a impozitului pe venit aferent veniturilor salariale, în contextul modificărilor în legislație care au intrat în vigoare la 1 octombrie anul curent. Serviciul va fi disponibil de luni până vineri, de la  08.00 până la 17.00, la numărul de telefon: (022) 823438. Principalele modificări țin de introducerea cotei unice a impozitului pe venit, majorarea scutirilor personale și reducerea contribuției de asigurări sociale achitate de către angajatori.

Plafonul de garantare a depozitelor bancare crește

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește până la 50 de mii de lei, de la 1 ianuarie 2020, potrivit unui proiect de lege votat în lectură finală în ședința de joi, 1 noiembrie, a Parlamentului. În prezent, plafonul constituie 20 de mii de lei și a fost majorat, la 1 ianuarie 2018, de la suma de șase mii de lei. Din ianuarie 20120, în cazul în care depozitele unei bănci licențiate devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar garantează fiecărui deponent, indiferent de numărul și mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit depunerile, 50 de mii de lei moldovenești.

Sunt necesare reforme structurale profunde pentru asigurarea creșterii economice, BM

Banca Mondială prognozează o creștere economică susținută pentru Republica Moldova, în medie de 4 procente în perioada 2018-2020, alimentată de remiteri și de creșterea consumului. Pentru crearea noilor motoare de creștere economică, sunt necesare reforme structurale profunde. Constatările au fost făcute joi, 1 noiembrie, la un eveniment de prezentare a perspectivelor economice actualizate pentru Moldova. În prima jumătate a anului curent, economia Republicii Moldova a crescut cu 4,5% și până la sfârșitul anului creșterea va fi de 4,8%. Economistul Oficiului Băncii Mondiale în Moldova, Marcel Chistruga, a menționat că, în mare parte, creșterea economică este bazată pe consum. Alimentat de inflația redusă și de creșterea remiterilor și a salariilor, consumul a crescut cu 3,8%.

● VINERI, 2 noiembrie

8,6% din PIB se pierd din cauza productivității scăzute a muncii în rândul fumătorilor


Reprezentanța Băncii Mondiale în Republica Moldova recomandă statelor din regiune să își coordoneze politicile de accizare a produselor din tutun pentru a discuraja fumatul și pentru a combate fenomenul de contrabandă cu aceste produse. Sporirea taxelor pentru țigări va duce la creșterea încasărilor în buget, dar și la reducerea incidenței maladiilor cronice în rândul populației cauzate de fumat. Irina Guban, consultant în cadrul Băncii Mondiale, a citat în cadrul unei conferințe de presă date statistice care arată că aproximativ 30% din bărbații din Moldova sunt fumători. Cu toate că în Moldova rata fumătorilor este mai mică în comparație cu alte state din regiune, depășește rata din statele membre ale Uniunii Europene.

Parcul agro-industrial din Sângerei va exporta primul lot de mere în Arabia Saudită

Parcul agro-industrial din Sângerei va exporta primul lot de mere în Arabia Saudită, săptămâna viitoare. Întreprinderea a fost deschisă anul trecut, în cadrul proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei rețele agricole transfrontaliere”, realizat cu suportul Uniunii Europene. Parcul este amplasat pe un teren de 1,58 hectare. Aici funcționează un frigider cu o capacitate de 1600 de tone, destinat păstrării fructelor și legumelor și o linie de sortare. În prezent, șase producători agricoli din cinci raioane îşi păstrează aici merele şi prunele. Prim-ministrul Pavel Filip, care a vizitat, vineri, Parcul, a spus că își dorește ca astfel de parcuri să funcționeze în toată țara, pentru a permite agricultorilor să-și păstreze producția în siguranță și să obțină venituri mai mari.

● SÂMBĂTĂ, 3 noiembrie

Agricultorii au depus un număr record de cereri pentru subvenții


Campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor s-a încheiat, iar Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură menţionează că a fost depus un număr record de dosare – 7357, comparativ cu 5643 anul trecut. Valoarea subvențiilor solicitate depășește un miliard de lei. Totodată, AIPA precizează că termenul limită de depunere a dosarului în cadrul submăsurii de sprijin 2.3 ,,Stimularea producătorilor agricoli pentru compensarea cheltuielilor la irigare’’ este 15 noiembrie 2018. Pentru submăsura de sprijin 1.7-A ,,Stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură’’ data limită este 15 decembrie.

Acoperire financiară pentru majorarea salariilor există, secretar de stat

Noua lege a salarizării urmează să intre în vigoare pe 1 decembrie 2018, ceea ce înseamnă că primele salarii majorate se vor plăti în luna ianuarie, pentru munca efectuată în decembrie. Declarații în acest sens a făcut Ion Chicu, secretar general de stat în Ministerul Finanțelor, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Ion Chicu a menționat că salariul se calculează foarte simplu conform schemei noi: se stabilește valoarea minimă de referință jos, iar mai departe, conform coeficienților atribuiți la fiecare dintre cele 130 de clase pe care le prevede grila de salarizare se calculează salariul. „Aceasta înseamnă că, la momentul când vor fi posibilități de majorare a salariului, se majorează valoarea minimă de referință de jos și, automat, de jos până sus se majorează la toți. Nu cum este acum, când, de exemplu, se decide: „Haideți să majorăm la judecători, haideți să majorăm la funcționarii publici” și aceste majorări au loc în funcție de capacitate de promovare a acestor modificări de către un grup sectorial sau de către altul”, a explicat secretarul de stat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.