RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 mai-3 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 30 mai

Totalurile Proiectului twinning privind consolidarea capacității BNM

Elaborarea proiectului unei noi legi bancare, care va permite Băncii Naționale a Moldovei să emită acte normative secundare de reglementare a cerințelor prudențiale înaintate băncilor comerciale, reprezintă unul dintre cele mai importante rezultate ale unui proiect twinning implementat timp de doi ani cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Rezultatele au fost prezentate marți, 30 mai, la un eveniment de totalizare a proiectului. Printre rezultate se mai numără și elaborarea regulilor interne ale BNM care vor permite exercitarea eficientă a funcției de supraveghere și modificare a structurii organizatorice a BNM. La fel, este vorba despre creșterea nivelului de expertiză a supraveghetorilor și reprezentanților băncilor cu privire la cadrul Basel III.

Se scumpesc carburanții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 31 mai, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 24 de bani, iar pentru motorină cu 29 de bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul plafon de 17,14 lei. Iar motorina va costa cel mult 14,69 lei.

● JOI, 1 iunie

Cetățenii vor accesa on-line informații despre implementarea DCFTA

Cetățenii vor putea accesa on-line informații actualizate despre progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA). În acest sens, un grup de experți a elaborat o platformă de monitorizare a implementării DCFTA. Potrivit documentului, mecanismul va permite publicului larg să acceseze în regim on-line informații actualizate la zi, interactive, despre progresele în implementarea DCFTA. În prezent, proiectul este la etapa completării cu informații, pe măsură ce acestea parvin de la Guvern, urmând a fi definitivat pe parcursul lunii iulie. Totodată, este precizat faptul că gradul de realizare a programului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017 a fost examinat pe platformă parlamentară. Realizările și restanțele au fost prezentate la ședința Consiliului Parlamentar de Integrare Europeană, care a avut loc, miercuri, 31 mai.

Persoanele fizice vor putea trece granița cu bunuri în valoare de până la 800 de euro

Persoanele fizice vor putea trece granița cu bunuri în valoare de până la 800 de euro fără a achita taxe vamale. Până acum, plafonul era de 300 de euro. Decizia Guvernului a fost motivată prin faptul că această sumă nu a mai fost modificată de mult timp și nu mai este justificată de realitățile economice.

Un beneficiar „PARE 1+1” a deschis un centru pentru copii

Un centru educațional privat pentru copii fost inaugurat astăzi, 1 iunie, la Chișinău. Lansarea afacerii a fost susținută financiar de stat prin programul de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+1”. Din valoarea totală a investiției de peste un milion de lei, statul a contribuit cu 200 de mii de lei. Cea care a lansat afacerea, Tatiana Zincenco, spune că ideea i-a venit cu mult timp în urmă. Pentru a o face să devină realitate a avut nevoie de susținerea financiară a părinților, care sunt plecați peste hotare, dar și a soțului. „Datorită fiicei mele de 5 ani, care nu a mers la grădiniță, am găsit de cuviință să fac un așa proiect. Aici vor fi predate discipline începând de la limba română și terminând cu coregrafia sau gimnastica, la cel mai înalt nivel, de către cei mai buni specialiști”, a spus Tatiana Zincenco.

● VINERI, 2 iunie

Guvernul a urmat recomandările experților europeni în materie de acreditare 
 

Guvernul a aprobat modificări la Legea privind activitățile de acreditare și evaluare a conformității. Modificările se referă la numirea membrilor Consiliului de Acreditare al Centrului Național de Acreditare (MOLDAC). Experți evaluatori din cadrul Cooperării Europene pentru Acreditare (EA) au constatat că membrii Consiliului de Acreditare ar fi prea dependenți de Guvern. Or, potrivit prevederilor în vigoare, componența Consiliului se aprobă de către Ministerul Economiei și își desfășoară activitatea în baza unui regulament elaborat de minister.

Japonia oferă 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative 

Japonia va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă în valoare de 4,8 milioane de dolari pentru dezvoltarea agriculturii conservative, în particular pentru procurarea utilajelor și a echipamentelor agricole. Parlamentul a aprobat vineri, 2 iunie, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant în două lecturi. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Veaceslav Cernat, a declarat că proiectul reiese din prioritățile de dezvoltare ale sectorului agricol, stipulate în Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020. În particular grantul japonez va permite creșterea volumului de humus, conservarea umidității în sol, în condițiile în care secetele sunt foarte frecvente în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.