RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 iunie – 3 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● MARŢI, 29 iunie]
[Vasile Tarlev a preluat conducerea Congresului Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova ]
Şaptesprezece uniuni profesionale ale agenţilor economici au format organizaţia nonguvernamentală Congresul Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor din Moldova, condus de fostul premier Vasile Tarlev. Scopul anunţat al noii organizaţii este unificarea sectorului real al economiei, elaborarea şi implementarea unor programe complexe de creştere economică şi dezvoltarea multilaterală a sferei sociale. Congresul Naţional al Industriaşilor şi Antreprenorilor elaborează o strategie de creştere economică a Republicii Moldova, antrenând şi experţi internaţionali. Potrivit lui Vasile Tarlev, domeniile în care s-ar putea obţine o creştere economică durabilă şi în care urmează să fie atrase investiţii sunt: agricultura, industria de procesare, industria IT.
[Modificări în Regulamentul achiziţiilor publice prin cererea ofertelor de preţuri]
Mecanismul de realizare a achiziţiilor publice prin cererea ofertelor de preţuri se presupune că va deveni mai transparent după modificările operate de Guvern în regulamentul respectiv. Potrivit modificărilor, autorităţile contractante de bunuri şi servicii din bani publici vor fi obligate, la desfăşurarea concursului, să transmită invitaţii de participare, în funcţie de obiectul achiziţiei, şi acelor agenţi economici incluşi în Lista operatorilor calificaţi. Lista respectivă este făcută de Agenţia Achiziţii Publice;va exclus caracterul formal de desfăşurare a concursului. Până la aceste modificări, de regulă, erau invitaţi câţiva operatori economici favorizate de autorităţile contractante.
[Statul scoate la licitaţie 16 construcţii nefinalizate şi mai multe complexe patrimoniale unice]
Pe 8 iulie, Agenţia Proprietate Publică pe lângă Ministerul Economiei va desfăşura o licitaţie cu strigare pentru privatizarea a 16 construcţii nefinalizate.E vorba de grădiniţe, şcoli, case de cultură, centre medicale şi complexe de deservire, amplasate pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Gradul de finalizare a lucrărilor la aceste construcţii este diferit, dar nu întrece 60%. Preţurile iniţiale de vânzare oscilează între 22 de mii de lei (pentru Şcoala primată din satul Vertiujeni, Floreşti ) şi 1,16 milioane lei (pentru Centrul medical din satul Codreanca, Srăşeni). Tot pe 8 iulie vor fi scoase la licitaţie prin strigare şi trei bunuri complexe patrimoniale unice – Farmacia Zubreşti, Străşeni (preţul iniţial de vânzare – 130 de mii de lei), SRL AMMVIS (activitate farmaceutică) din satul Işcălău, raionul Floreşti (60 de mii de lei) şi întreprinderea de stat pentru reparaţia aparatajului radioelectronic Volna din Glodeni (80 de mii de lei). Pentru 20 iulie Agenţia Proprietate Publică, este preconizată deschiderea plicurilor cu ofertele prezentate la concursul investiţional pentru privatizarea a 9 cinematografe din centrele raionale Glodeni, Donduşeni, Floreşti, Ştefan Vodă, Râşcani, Căuşeni, Călăraşi, Sângerei, Edineţ. Preţul iniţial de vânzare variază între 280 de mii de lei şi 3,1 milioane de lei (cinematograful Luceafărul din Edineţ) .Volumul aşteptat al investiţiilor pentru fiecare obiect este de la 2 la 5 milioane de lei într-o perioadă de 2 ani .
[●MIERCURI, 30 iunie]
[Noul program BERD pentru Moldova este în valoare de 300 de milioane de euro şi va fi aprobat în noiembrie]
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare va acorda Moldovei în anul viitor 100 de milioane de euro, iar direcţiile de finanţare vor rămâne practic aceleaşi – proiecte de dezvoltare a infrastructurii, asigurare cu apă potabilă şi servicii de canalizare, proiecte de eficienţă energetică şi susţinere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii prin deschiderea unor linii de creditare în băncile locale. „Noul program de asistenţă pentru Republica Moldova pe următorii trei ani va fi examinat şi aprobat de Consiliul directorilor BERD în noiembrie, valoarea acestuia va fi de 300 de milioane de euro şi va demara cu începere de 1 ianuarie 2011. În afară de mijloace financiare, Banca presupune să acorde partenerilor din Republica Moldova consultanţă şi expertiză calificată”, a declarat Kurt Bayer în contextul vizitei Misiunii BERD la Chişinău.
[Parcarea de lângă aeroport ar putea fi unul din primele parteneriate public-private ]
Construcţia parcării multietajate, pentru 800 de locuri, în imediata apropiere a Aeroportului Internaţional Chişinău, ar putea fi unul din primele proiecte realizate în bază de Parteneriat Public – Privat (PPP), a declarat director general al Agenţiei Proprietate Publică, Tudor Copaci, într-un interviu la Radio Moldova. Statul (partenerul public) va oferi un teren de 1 hectar partenerului din sectorul privat care va construi această parcare. Printr-un acord de concesionare partenerul privat o va exploata 20 de ani parcarea, iar mai apoi aceasta va fi transmisă în proprietatea statului.
[● JOI, 1 iulie]
[Air Moldova a încheiat un acord inter-line cu o companie din Ucraina ]
Air Moldova şi AeroSvit-Ukrainian Airlines au semnat un acord inter-line electronic, care va permite părţilor să vândă transportările partenerilor în baza unui singur bilet electronic. Acordul a intrat în vigoare pe 30 iunie.
[Moldova, Ucraina şi Rusia discută majorarea concomitentă a accizelor la tutun]
Republica Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă discută posibilităţi de majorare a accizelor la produsele din tutun. Coordonând politica fiscală în domeniu, ţările vor încerca să evite diferenţele de preţ, care favorizează contrabanda cu produse de tutun.
Ucraina îşi doreşte majorarea accizelor la tutun cu 100%. Deja în acest an se prevede o majorare cu 60%. Consultantul Ministerului Finanţelor al Republicii Moldova, Adrian Rusu, potrivit căruia, contrabanda cu produse de tutun poate fi redusă doar prin colaborare dintre aceste ţări. Rusu a precizat că de la 1 ianuarie 2010 accizele la tutun în Republica Moldova au crescut de aproape patru ori, însă a evitat să spună dacă mai este planificată o asemenea majorare.
[Încă un operator de comunicaţii electronice va avea acces direct la traficul internetului global ]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a autorizat încă o companie - „Norma” SRL - pentru desfăşurarea activităţilor de operare, gestionare şi mentenanţă a reţelei sale de comunicaţii electronice instalate în zona de la Ungheni a frontierei de stat a R. Moldova. Norma” SRL este a treia companie autorizată în anul curent de Agenţie pentru desfăşurarea activităţilor menţionate. Primele două companii - „Orange Moldova” SA şi „Starnet” SRL, care şi-au instalat reţelele sale în zona de frontieră de la Ungheni – au primit atare autorizări în aprilie curent. Până la ceasta dată, numai „Moldtelecom” SA avea acces direct la traficul Internet - ului global.
[De astăzi CCI eliberează carnete ATA ]
Începând cu 1 iulie, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI)a Moldovei eliberează agenţilor economici carnete ATA. Termenul de valabilitate al carnetului ATA este de 1 an şi poate fi obţinut la Departamentul expertize, evaluare şi certificare al CCI în termen de 5 zile lucrătoare. Printre mărfurile ce cad sub incidenţa carnetului ATA sunt mostrele comerciale, obiecte preţioase, confecţiile, mostrele de referinţă şi mărfurile destinate prezentării sau utilizării la expoziţii internaţionale, iarmaroace, conferinţe şi în cadrul evenimentelor similare. Printre statele unde vor fi recunoscute carnetele ATA emise în Moldova sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Belarus, China, Federaţia Rusă, Germania, Grecia, Franţa, Italia, Polonia, România, SUA, Turcia, Ucraina etc.
[Cele mai mici salarii rămân a fi în domeniul agriculturii]
Angajaţii din agricultură şi economia vânatului au în continuare cele mai mici salarii. Retribuţia medie în acest sector în perioada ianuarie-mai a fost de 1383,8 de lei şi este mai mică decât venitul minim garantat de stat –1450 de lei. La celălalt pol sunt angajaţii din sfera activităţii financiare, cu un salariu mediu de 6000 de lei. Piscicultorii se descurcă aproape la fel de greu ca şi angajaţii din agricultură. Aceştia au un salariu 1485,8 de lei, iar angajaţii din sfera activităţi recreative, culturale şi sportive câştigă în medie 2023,9 de lei.
[Doar 42 din 187 de milionari ai anului 2008 se mai regăsesc în listă ]
Din cele 187 de persoane care în 2008 au avut venituri de peste 1 milion de lei doar 42 se mai regăsesc în lista milionarilor, conform veniturilor obţinute în 2009. Şeful IFPS, Nicolae Platon, a comunicat că în 2009 lista milionarilor a fost completată de alte 95 de nume noi. Suma maximă declarată constituie 7,3 milioane de lei. „Suma totală a veniturilor milionarilor este aproximativ la acelaşi nivel: 338 de milioane de lei în 2008 (33,8 milioane de lei impozite calculate) şi 353,4 milioane de lei în 2009 (32,2 milioane de lei).
[● VINERI, 2 iulie]
[Traseele din Moldova vor fi expertizate de Programul Internaţional de Evaluare a Drumurilor]
Circa 30 de senzori şi 4 camere performante de luat vederi, conectate la satelit, vor evalua parametrii tehnici a 3 mii de kilometri de drumuri naţionale din Republica Moldova. Un minivan dotat cu utilaje sofisticate, pus la dispoziţie de Programul Internaţional de Evaluare a Drumurilor – International Road Assessment Programe (IRAP), a sosit în Moldova la solicitarea premierului Vlad Filat. John Dawson, directorul general IRAP, a declarat că evaluările în teren vor dura 20-25 de zile, iar datele vor fi procesate în 2-3 luni. În 25 de zile se va face expertiza a 3 mii din totalul de 9 mii de kilometri de drumuri. Automobilul în cauză, dotat cu echipamentul necesar, a evaluat starea drumurilor din 28 de ţări ale lumii, Republica Moldova fiind cea de a 29-a ţară în lista generală şi prima în zona Europei de Sud-Est. Republica Moldova beneficiază gratuit de aceste servicii. Proiectul este finanţat de Banca Mondială şi Fondul Provocările Mileniului. Costul proiectului este de 200 de mii de dolari.
[Încă o licenţă pentru Centrala de la Cuciurgan ]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice Centralei de la Cuciurgan. Decizia ANRE cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei şi permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al Republicii Moldova să obţină licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii. La 1 iulie, numărul total al licenţelor eliberate de ANRE pentru desfăşurarea diferitor genuri de activitate pe piaţa energetică a Republicii Moldova era de 238. Acestea sunt deţinute de către 155 agenţi economici, unii dintre ei având licenţe pentru mai multe genuri de activitate.
[Încasările bugetare sunt în creştere]
Încasările la bugetul de în prima jumătate a anului curent au constituit, potrivit datelor operative ale Serviciului Fiscal de Stat, 2,26 miliarde de lei, cu 210 milioane de lei (10%) mai mult faţă de perioada respectivă a anului trecut. Şeful IFPS, Nicolae Platon, a precizat că pentru luna iunie planul de încasări a fost depăşit cu 59 de milioane de lei sau cu 13,9%.
[● SÂMBĂTĂ, 3 iulie]
[Statul îşi aşteaptă dividendele din întreprinderile unde este proprietar sau coproprietar]
Suma profitului care urmează să fie transferat în buget de către întreprinderile unde statul este proprietar sau coproprietar este de 148 de milioane de lei. Ultima zi de transferare a banilor, conform normelor în vigoare, a fost 1 iulie.Potrivit vicepremierului Valeriu Lazăr, ministru al economiei, cea mai mare parte din această sumă revine SA Moldtelecom , unde statul deţine pachetul majoritar de acţiuni. Registrul patrimoniului public include 267 de întreprinderi de stat şi 84 de societăţi pe acţiuni în care statul deţine cote între 10 – 100% din capital. Proprietatea statului în întreprinderi se estimează la 8,6 miliarde de lei.
[Ministerul Economiei anunţă continuarea programului de cumpărare a echipamentelor în leasing din contul Fondului partener al grantului japonez]
Ministerul Economiei anunţă continuarea Programului de susţinere a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, finanţat din contul mijloacelor Fondului partener al grantului japonez, care este destinat facilitării procurării echipamentelor de producere de import. Într-un comunicat de presă al ministerului se precizează că echipamentul procurat în cadrul Programului va fi oferit beneficiarilor în regim de leasing pe o perioadă de un an (fără gaj). Dobânda de leasing este la cota zero. Cota zero la importul echipamentului va fi aplicată şi în ceea ce priveşte taxa pe valoarea adăugată. De asemenea, vor exista scutiri de plata taxei vamale şi a taxei pentru efectuarea procedurilor vamale. Cererile de solicitare pentru participare la Program urmează să vizeze procurări în valoare minimă de 500 de mii de lei. Totodată, valoarea maximă nu poate să depăşească 2,5 milioane de lei. Perioada de prezentare a setului de documente este 5 iulie – 19 iulie.