RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 aprilie – 2 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARŢI, 29 aprilie

Japonia va susţine un proiect de irigare la scară naţională în Moldova 

În Moldova urmează să fie lansat un proiect la scară naţională de creare a unui sistem de irigare, care va funcţiona prin utilizarea energiei solare şi eoliene. Proiectul va fi  lansat cu asistenţa japoneză. Potrivit lui Constantin Rotaru, consilierul pe comunicare al ministrului agriculturii, detaliile privind lansarea proiectului au fost discutate la o şedinţă cu directorul general nou numit al Departamentului pentru Europa al Agenţiei Japoneze de Cooperare Internaţională, Yamanaka Shinichi.

Lipsa locurilor de muncă îi face pe moldoveni să-şi schimbe casa 

Lipsa locurilor de muncă bine remunerate este principala cauză a plecărilor pentru totdeauna din Moldova, menţionează publicaţia de analiză trimestrială a Institutului Naţional de Cercetări Economice „Tendinţe în economia Moldovei”. Pe parcursul anului trecut, din Moldova au plecat pentru a se stabili cu domiciliul permanent în străinătate 2585 de persoane. Potrivit datelor Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, la care face referire publicaţia, cele mai multe persoane au plecat în Federaţia Rusă şi Ucraina, 1054 şi, respectiv, 684 de persoane. Majoritatea migranţilor, atât bărbaţi, cât şi femei, au vârsta între 20 şi 49 de ani. Autorii publicaţiei „Tendinţe în economia Moldovei” menţionează că şi în interiorul ţării oamenii îşi schimbă locul de trai.  În 2013, şi-au mutat domiciliul 36,7 mii de persoane.

Linie de garanţie pentru companiile europene care vor investi în Moldova 

Ministerul de Finanţe de la Bucureşti va deschide o linie de garanţie, de aproape de 250 de milioane de euro, pentru companiile mari europene prezente în România, dar şi pentru societăţile româneşti care vor dori să investească în Republica Moldova şi să creeze locuri de muncă. Anunţul a fost făcut de către premierul român, Victor Ponta, în cadrul unei întrevederi cu premierul Iurie Leancă, la Sculeni, marţi, 29 aprilie. Victor Ponta a precizat că mai mulţi reprezentanţi ai firmelor europene se interesează despre perspectivele europene ale Republicii Moldova, pentru că vor să investească aici, însă doresc să aibă şi o securitate a investiţiilor. Premierul român a subliniat că fiecare din paşii Republicii Moldova spre UE este o uşă deschisă pentru investiţiile europene.

MIERCURI, 30 aprilie

Creditorii Eventis Mobile susţin că pe banii europeni se lichidează compania 

Creditorii companiei Eventis Mobile susţin că pe banii europeni, alocaţi pentru reforma justiţiei, se încearcă privarea Eventis Mobile de afacerea estimată la milioane de dolari. Creditorii au declarat, la o conferinţă de presă, că reforma justiţiei este un mit atât timp cât flagelul corupţiei şi al birocraţiei nu este eliminat din temelie şi atât timp cât nu se respectă principiul egalităţii în faţa legii. Avocatul Eventis Mobile, Andrei Iosip, a spus că de 3 ani şi jumătate compania este victima unui atac din partea funcţionarilor de stat şi al unor magistraţi. Toate afirmaţiile UE şi SUA referitor la reforma justiţiei nu au influenţat benefic asupra situaţiei „Eventis Mobile” SRL şi nu au contribuit la apărarea drepturilor şi intereselor celor circa 300 de creditori. Mai mult ca atât, anume în perioada când se vehiculează despre necesitatea şi eficienţa reformei, precum şi despre implicarea statelor străine în această reformă, în privinţa companiei se comit cele mai mari abuzuri, care rămân nepedepsite.

Ilan Shor a fost ales preşedinte al Consiliului Băncii de Economii 

La şedinţa Consiliului Băncii de Economii SA, convocată la 30 aprilie, prin vot unanim în calitate de preşedinte al Consiliului a fost ales omul de afaceri Ilan Shor. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei bancare, Ivan Ursu a fost desemnat drept vicepreşedinte al Consiliului băncii. Totodată, în calitate de vicepreşedinte al BEMa fost numit Constantin Paladi, cu aprobarea ulterioară de către Banca Naţională a Moldovei.

Prognozele FMI pentru 2014: Economia Moldovei va creşte cu peste 2% 

Experţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care s-au aflat într-o misiune în Moldova în perioada 22-30 aprilie, au constatat că economia ţării şi-a revenit după seceta din 2012 şi a evoluat pozitiv  anul trecut. Pentru anul 2014 FMI prognozează un ritm de creştere de peste 2%. Experţii FMI au comunicat concluziile lor la  întrevederea cu premierul Iurie Leancă de miercuri, 30 aprilie. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, şeful Misiunii FMI, Max Alier, a apreciat menţinerea inflaţiei în limitele ţintite, reducerea semnificativă a deficitului bugetar, menţinerea datoriei publice la un nivel adecvat şi existenţa rezervelor de protecţie împotriva eventualelor şocuri externe. FMI a subliniat importanţa promovării în continuare a reformelor în vederea asigurării stabilităţii macroeconomice. „Realizarea reformelor structurale, conform obiectivelor stabilite în Strategia Naţională de Dezvoltare, este crucială pentru susţinerea creşterii economice”, a precizat Max Alier.

● JOI, 1 mai

Salariaţii din construcţii ar putea avea propriul fond de indemnizaţii 

Circa 60 de mii de salariaţi din domeniul construcţiilor şi drumurilor, care activează legal, vor putea primi pe perioada întreruperii activităţii o indemnizaţie egală cu 75% din media salariului de bază brut, pe ultimele trei luni, fără a pierde drepturile de salariat. Cu o iniţiativă legislativă în acest sens vine Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, care propune crearea Casei Sociale a Constructorilor. Menirea acesteia va fi să asigure protecţia socială a salariaţilor în perioada suspendării activităţii, ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile, calamităţilor naturale sau crizei economico-financiare la nivel mondial sau naţional. Iniţiativa legislativă prevede stabilirea unui fond special din care se vor plăti indemnizaţiile. Fondul se va constitui pe baza contribuţiei obligatorie a agenţilor economici cu 1% din valoarea producţiei realizate şi încasate – pentru unităţile din construcţii. Contribuţia obligatorie a salariaţilor va fi de asemenea de 1% din salariul lunar brut, iar contribuţia obligatorie a tuturor investitorilor şi proprietarilor va reprezenta o cotă în cuantum de 0,5% din valoarea lucrărilor de construcţii –montaj etc.

● VINERI, 2 mai

FMI recomandă Moldovei îmbunătăţirea cadrului de reglementare în sectorul financiar-bancar 

Problemele de guvernare din sectorul bancar constituie unul din riscurile pe termen scurt şi mediu care planează asupra obţinerii de către Republica Moldova a unei creşteri economice durabile. Pentru a asigura stabilitatea şi siguranţa sectorului financiar-bancar, misiunea Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în ţară  între 22 şi 30 aprilie, recomandă să fie eliminate deficienţele semnificative din cadrul legal şi de reglementare. Într-un comunicat de presă emis de către FMI, se spune că este necesară o colaborare mai strânsă între guvern, Banca Naţională şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF). Guvernul trebuie să elaboreze proiectele legislative necesare în vederea atingerii echilibrului optim între asigurarea eficienţei BNM şi a CNPF în calitate de organe de reglementare şi supraveghere, precum şi organe de soluţionare a situaţiilor băncilor cu probleme, pe de o parte, iar pe de altă parte, să fie asigurată examinarea pe cale judiciară a deciziilor acestora.

FMI evidenţiază factorii de menţinere a stabilităţii macroeconomice în Moldova 

Reducerea treptată a deficitului bugetar până la un nivel compatibil cu asistenţa oficială disponibilă pe termen mediu este una dintre recomandările misiunii FMI, care în perioada 22-30 aprilie a efectuat o monitorizare a evoluţiei economiei Moldovei. „Majorarea deficitului bugetar prognozat pe anul 2014 (2½ la sută din PIB) reprezintă un pas în direcţia inversă. Totodată pachetul de cheltuieli pentru anul 2014 trebuie să fie menţinut. În particular, este necesar de opus rezistenţă presiunilor exercitate în vederea acordării de facilităţi fiscale ad hoc, precum şi în vederea majorării salariilor şi pensiilor, chiar şi în cazul în care s-ar materializa careva venituri de o singură dată”, se menţionează  în comunicatul de presă emis la încheierea misiunii FMI.

Deficit bugetar de peste 450 de milioane de lei în primul trimestru 

Executarea bugetului de stat în primul trimestru al anului 2014 s-a soldat cu un deficit de 459,9 milioane de lei. Veniturile au constituit 5,15 miliarde de lei, iar partea de cheltuieli pe toate toate componentele a fost de 5,61 miliarde. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanţelor, comparativ cu perioada similară a anului 2013, veniturile la bugetul de stat au crescut cu 15,3%. La componenta de bază au fost acumulate venituri de 4,68 miliarde de lei (în creştere cu 14,1%), iar veniturile din mijloacele speciale ale instituţiilor publice finanţate de la bugetul de stat au constituit 37,5 milioane de lei (în creştere cu 23,3%).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.