RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 noiembrie – 3 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 28 noiembrie

Fiecare al doilea cetăţean utilizează internetul mobil


În nouă luni ale anului 2016, numărul utilizatorilor de internet mobil în bandă largă (prin telefoane inteligente, prin modemuri/carduri/USB - acces dedicat) a crescut, faţă de finalul anului 2015, cu 22% şi a depăşit cifra de 1,7 milioane de utilizatori. Potrivit datelor statistice agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), rata de penetrare a serviciilor de acces la internet mobil în bandă largă s-a ridicat la 50%, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare al doilea cetăţean utilizează aceste servicii. Potrivit datelor celor trei furnizori de reţele şi servicii de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), cea mai mare creştere a numărului de utilizatori, în funcţie de suportul tehnic pentru acces, a fost înregistrată pe segmentul servicii acces la internet în baza tehnologiei 4G. În perioada de raport, numărul acestor utilizatori a sporit de mai bine de două ori: de la peste 132 de mii la mai bine de 296 de mii. Volumul total al traficului a sporit, faţă de perioada similară a anului 2015, cu 19%.

Moldova intră în Săptămâna Eco-Energetică

Moldova intră în Săptămâna Eco-Energetică, pe parcursul căreia se vor desfăşura evenimente dedicate promovării eficienţei energetice şi energiei regenerabile. Programul va culmina cu Gala Moldova Eco-Energetică şi ceremonia de premiere a celor mai notabile proiecte din acest sector. Directorul Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihail Stratan, a declarat că motto-ul ediţiei din acest an este: „Energie sigură, curată şi la preţuri accesibile”. Directorul AEE s-a arătat convins că până la sfârşitul acestei săptămâni se va confirma faptul că există mulţi promotori ai acestei idei. Prin organizarea evenimentelor se propune susţinerea celor mai importante iniţiative în producerea, transmiterea, distribuţia şi consumul eficient de energie, în implementarea, dezvoltarea şi promovarea tehnologiilor moderne.

Subvenţionarea agricultorilor se propune în mărime de 900 mln lei

În anul 2017, în Fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli vor intra 900 mln lei, inclusiv 23 mln lei din contul programului de suport bugetar ENPARD al Comisiei Europene. Banii vor fi alocaţi pentru investiţii în exploataţiile agricole, pentru restructurare şi adaptare la standardele Uniunii Europene, şi anume în domeniile producerii legumelor şi fructelor pe teren protejat (sere de iarnă, solarii, tuneluri), în înfiinţarea, modernizarea şi defrişarea plantaţiilor multianuale, inclusiv a plantaţiilor viticole şi a plantaţiilor pomicole etc.

Pomicultorii îşi cer compensaţiile pentru îngheţuri

Pomicultorii care au suferit pierderi în urma îngheţurilor din primăvară au frică că nu îşi vor ridica în acest an compensaţiile promise. De cealaltă parte, responsabilii de la minister dau asigurări că banii vor veni, dar cu o mică întârziere. Preşedintele interimar UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a transmis presei un mesaj din partea pomicultorilor, în care menţionează că „promisiunile făcute de către ministrul agriculturii public, în faţa presei, rămân nerealizate”. „Regulamentul privind modalitatea de acordare a compensaţiilor până în prezent nu a fost aprobat. Sursele de finanţare nu sunt identificate. Statul încă o dată demonstrează faptul că agricultura este o ramură strategică doar pe hârtie”, a declarat Alexandru Slusari. Şeful Direcţiei politici de producţie, procesare şi reglementări de calitate a produselor vegetale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mihail Suvac, a declarat pentru IPN că pomicultorii îşi vor primi compensaţiile promise, doar că mai târziu. „Pe proiectul hotărârii de Guvern merge procedura de coordonare şi va fi examinat în şedinţele imediat următoare. Sunt nişte obiecţii ale Centrului Naţional Anticorupţie care trebuie examinate”, a spus Mihail Suvac. Îngheţurile din 26-27 aprilie anul curent a compromis o parte din roada pomicultorilor.

● MARŢI, 29 noiembrie

Telefonia fixă pierde teren


Telefonia fixă îşi continuă trendul negativ din ultimii ani. În nouă luni ale anului curent, numărul de abonaţi s-a micşorat, faţă de finele anului 2015, cu 1,4% şi a totalizat 1 milion 186 de mii de utilizatori. Datele statistice agregate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), arată că traficul de voce în reţelele fixe a scăzut, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015, cu 12,4%, iar volumul total al vânzărilor de servicii s-a redus cu peste 90 de milioane de lei.

A fost lansată o platformă informaţională privind piaţa biomasei şi energiei

Consumatorii vor putea găsi toate informaţiile necesare despre produsele de pe piaţa biomasei şi a energiei pe o platformă online lansată la Forumul Bioenergie, desfăşurat în cadrul săptămânii Moldova Eco-Energetică. Platforma reprezintă o oportunitate şi pentru producătorii care doresc să-şi promoveze produsele de acest tip, plasând diverse anunţuri. Ion Cozma, directorul adjunct al Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, a declarat că crearea platformei a reieşit din necesitatea de a face legătura între consumator şi producător. Potrivit lui, anunţurile din acest domeniu, existente până acum, erau cu un grad scăzut de plauzibilitate, or pe această platformă informaţională se vor putea înregistra acei producători care deţin certificate de calitate şi care vor prezenta datele companiei, iar acestea ulterior vor fi verificate.

Carburanţi mai scumpi

Preţul plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni, stabilit de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, este mai mare. Noile preţuri intră în vigoare de miercuri, 30 noiembrie, şi sunt valabile până pe 13 decembrie. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit preţul maxim de 16,30 lei, comparativ cu 15,98 lei până acum. Un litru de motorină va costa cel mult 14,21 lei, în comparaţie cu 13,86 lei.

Training internaţional gratuit cu şi pentru managerii din Moldova

CBC România, împreună cu Asociaţia „100 pentru Moldova” şi Institutul Muncii, organizează un training gratuit destinat directorilor generali şi proprietarilor de firme, cu tema: „Reorganizarea companiei, folosind o metodologie de consultanţă”. Evenimentul se va desfăşura la Chişinău în perioada 1-2 decembrie şi va fi condus de expertul Petre Nicolae, managerul general CBC România. Potrivit organizatorilor, scopul cursului este motivarea top managementului unei companii de a se implica în reorganizarea, dezvoltarea şi consolidarea companiei. Conducerea propriilor schimbări organizaţionale din interiorul companiei şi asumarea eforturilor echipei manageriale de a iniţia şi a conduce toate schimbările necesare. Managerii vor cunoaşte mecanisme de reorganizare, dezvoltare şi consolidare a afacerii după formate profesionale de business. Programul educaţional va oferi companiilor cadrul şi instrumentele necesare pentru a controla obiectivele, activităţile şi acţiunile angajaţilor. Vor fi explicate metodele profesionale pentru creşterea performanţei companiei, pentru a deveni una organizată şi consolidată în mod profesional şi sistematic.

MIERCURI, 30 noiembrie

Socialiştii se îngrijorează că ar putea fi majorate tarifele la energie

Deputaţii socialişti se îngrijorează că ar putea fi majorate tarifele la energia termică şi electrică cu cel puţin 30% începând cu 1 ianuarie 2017. Într-o conferinţă de presă, socialiştii au declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla după ce Ministerul Economiei a încheiat un Aranjament cu compania Gas Natural Fenosa, prin care ministerul a recunoscut pierderile furnizorului de energie electrică în sumă de 1,7 miliarde de lei şi s-a obligat să le acopere din contul tarifelor achitate de cetăţeni. „Creşterea cheltuielilor pentru producerea agentului termic s-a produs, în mare măsură, în urma reorganizării iraţionale a complexului termoenergetic al capitalei (comasarea CET-1, CET-2 şi Termocom). În consecință, administrarea acestor întreprinderi a fost preluată de persoane incompetente, care distrug conştient complexul termoenergetic al Chişinăului. Astfel, întreprinderea Termocom, în prezent, a ajuns în faliment, CET-1 este conservată, iar CET-2 funcţionează la jumătate din capacitate, ceea ce conduce la majorarea esenţială a tarifelor pentru consumatori”, a menţionat deputatul PSRM, Vlad Batrâncea. Socialiştii au menţionat, de asemenea, că Guvernul şi-ar fi asumat majorarea tarifelor la energia electrică şi agentul termic atunci când a semnat Memorandumul cu FMI. Potrivit PSRM, punctul 32 al acestui Memorandum prevede că „devierile de tarif, acumulate de companiile energetice, urmează să fie compensate prin includerea acestora în tarif”, şi aceste devieri echivalează cu suma de 2,2 miliarde de lei.

Târg de idei Eco-Responsabile

Idei eco-responsabile din sectorul energiei regenerabile şi eficienţei energetice – de la panouri fotovoltaice până la fabrici de producere a materialelor izolante din lână de oi – au fost prezentate la Moldexpo, în cadrul unui eveniment din agenda săptămânii Moldova Eco-energetică. Autorii de proiecte şi-au prezentat ideile în faţa potenţialilor sponsori, donatori şi parteneri de dezvoltare. Alexandrina Şian, reprezentanta Companiei Sandilana, a declarat că ideea sa eco constă în fabricarea izolaţiei naturale din lână de oi, produs care poate fi utilizat atât în gospodării, cât şi pentru instituţii de producere. Materialul poate fi folosit pentru pardoseală, pentru pereţi, pentru tavan etc. „Atuul principal al acestui produs este că el menţine calitatea înaltă a aerului în încăpere. Este un sistem de condiţionare natural, capabil să absoarbă excesul de vapori în perioadele umede ale anului şi le emană înapoi în încăpere atunci când uscăm excesiv încăperea, mai ales iarna”, a notat Alexandrina Şian. Potrivit ei, în Moldova se produce anual peste două mii de tone de lână, însă pentru industria textilă se utilizează mai puţin de o pătrime, pe motiv că este prea aspră, prea groasă etc. În aceste condiţii, cea mai mare parte din lână este depozitată prin podurile gospodăriilor sau este aruncată. Pentru producerea materialului izolant nu este nevoie de lână fină şi nu contează culoarea sau grosimea firului. Alexandrina Şian a mai spus că acest produs, spre deosebire de alte materiale izolante, cum ar fi vata minerală sau sticla, este mai scump, însă termenul de exploatare este practic de două ori mai mare. În cazul lânii de oi ajunge la peste o sută de ani. Alt avantaj al izolaţiei din lână e şi rezistenţa la factori naturali, şi anume că la temperatură înaltă nu se emană fenoli, acest produs nu se macină. Un material natural este deja pregătit pentru diverse condiţii.

● JOI, 1 decembrie

Mediul farmaceutic din India, interesat să se facă mai prezent pe piaţa din Moldova


Aproximativ a zecea parte din medicamentele care se comercializează în Republica Moldova sunt de origine indiană, iar mediul farmaceutic din India este cointeresat să se facă mai prezent pe piaţa din Moldova. Reprezentanţi a peste 30 de companii din domeniul medicinii şi farmaceuticii din India participă la Forumul de afaceri Moldova-India, organizat la Chişinău de Camera de Comerţ şi Industrie, în parteneriat cu Consiliul de Promovare şi Export de Produse Farmaceutice din India. Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Mihai Bâlba, a declarat că evenimentul este organizat la fiecare doi ani, iar numărul oamenilor de afaceri indieni care participă la acesta este în continuă creştere. Mihai Bâlba a spus că, după forumul de afaceri, vor fi organizate şi întâlniri bilaterale, unde oamenii de afaceri din ambele state vor discuta despre posibilităţile de import a medicamentelor din India. Preţurile medicamentelor produse în India sunt avantajoase. În acest context, Mihai Bâlba a dat asigurări că toate produsele farmaceutice sunt supuse unor verificări riguroase şi sunt şanse minime ca pe piaţa autohtonă să ajungă medicamente de proastă calitate.

Carnea procurată la licitaţiile trucate e din Ucraina, declaraţie

Carnea de calitate dubioasă procurată în cadrul mai multor licitaţii trucate pentru a fi livrată în instituţiile de învăţământ şi în Armata Naţională este de origine ucraineană. Declaraţia aparţine preşedintelui interimar UniAgroProtect, Alexandru Slusari. Într-un mesaj remis presei acesta menţionează că nu o dată autorităţile au fost atenţionate în privinţa condiţiilor inegale de activitate a producătorilor autohtoni de carne de găină şi a celor din Ucraina. Potrivit lui, la începutul anului, când au fost introduse cotele de import pentru mai multe produsele alimentare din Ucraina, în ultimul moment din această listă a fost exclusa carnea de găină. Astfel, analizând statistica importurilor cărnii de găină pentru 10 luni ale anului curent, se vede că importul din statul vecin practic s-a triplat.

Modificări în bugetul pentru 2016

Bugetul de stat pentru anul 2016 se prevede a fi majorat cu 328 de milioane de lei, atât pe partea de venituri, cât şi la partea de cheltuieli, fără să fie modificat deficitul bugetar (4,1 mlrd lei). Necesitatea operării modificărilor este dictată de ajustarea indicatorilor bugetari, reieşind din evoluţia încasărilor la buget, majorarea transferurilor de la bugetul de stat către BASS pentru acoperirea deficitului în legătură cu reducerea încasărilor de venituri proprii comparativ cu cele aprobate iniţial. Totodată, modificările sunt necesare pentru realizarea plăţii ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului, precum şi pentru asigurarea transferurilor cu destinaţie generală pentru bugetele locale. Potrivit Ministerului Finanţelor, veniturile bugetului de stat vor creşte în special pe baza încasărilor de TVA şi altor taxe percepute de Serviciul Vamal de la operaţiunile de comerţ exterior.

● VINERI, 2 decembrie

For de afaceri moldo-chinez

Colaborarea comercial-economică moldo-chineze este dinamică, apreciază viceministrul economiei, Vitalie Iurcu, şi în acest context a venit cu un apel către companiile chineze să fie mai active şi să investească în economia moldovenească. Apelul a fost făcut la forul de afaceri moldo-chinez, desfăşurat în cadrul celei de-a opta sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru colaborare comercial-economică. Comisia s-a întrunit la Chişinău, în perioada 1-2 decembrie. „Organizarea unor asemenea reuniuni reprezintă o oportunitate foarte bună de a dezvolta relaţiile noastre bilaterale, de extindere a domeniilor de colaborare reciproc avantajoasă”, a menţionat Vitalie Iurcu, citat într-un comunicat de presă al Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO). Directorul adjunct al Departamentului de Afaceri Euroasiatice, preşedintele delegaţiei chineze, Luo Weidong, s-a arătat optimist cu privire la evoluţia ascendentă a investiţiilor chineze în economia Republicii Moldova.

● SÂMBĂTĂ, 3 decembrie

Au fost desemnaţi învingătorii concursului Moldova Eco-Energetică 2016

Iniţiativele de dezvoltare a tehnologiilor eco-energetice în Moldova sunt atractive nu doar pentru sectorul privat, dar şi pentru sectorul public. Toate proiectele participante la concursul naţional Moldova Eco-Energetică demonstrează că ţara este capabilă să dezvolte domeniul energiei regenerabile. Astfel de aprecieri au fost făcute la Gala Moldova Eco-Energetică, desfăşurată vineri seara, unde 16 proiecte de succes în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi a eficienţei energetice au fost premiate cu câte 1000 de euro. 48 de dosare s-au înscris în Competiţia Moldova Eco-Energetică, ediţia 2016. Proiectele inovative în utilizarea şi promovarea energiei regenerabile şi eficienţei energetice au fost depuse de persoane fizice, instituţii publice, companii private, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media. Printre ideile implementate premiate sunt proiecte în domeniul energiei geo-termale, energiei solare termice, energiei solare fotovoltaice, bio-energie, eficienţei energetice în gospodării private şi în sectorul industrial. Au fost premiate şi iniţiative ale mass-media de a promova domeniul eco-energetic.

Evoluţia bugetului şi a datoriei de stat în 2016

Anul bugetar 2016 va intra în istorie prin aprobarea foarte târzie a bugetului, în luna iulie 2016. În perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2016, în principal ca rezultat al convertirii garanţiilor de stat acordate BNM, a sporit semnificativ datoria de stat, ajungând la 50,2 miliarde de lei sau circa 37,9% din PIB. Informaţiile se conţin într-o notă analităcă a Expert-Grup care subliniază că nu nivelul datoriei este problema, ci modul în care s-a ajuns la acest nivel. Experţii menţionează că la doar o lună de la aprobare, în septembrie, bugetul a avut nevoie de o revizuire substanţială prin diminuarea cheltuielilor cu circa două miliarde de lei. Această diminuare a fost cauzată de reducerea drastică a veniturilor din granturile externe pentru suport bugetar şi diminuării încasărilor unor taxe faţă de nivelul planificat. Într-o perioadă la fel de scurtă, pe 25 noiembrie, Guvernul vine cu un alt proiect de modificare a bugetului, de data această pentru a valorifica resursele adiţionale, de circa 330 de milioane de lei, ce se aşteaptă a fi încasate din taxe până la sfârşitul anului. Ca rezultat al acestor două modificări, cele mai mari reduceri au fost efectuate în sectorul energetic, drumuri şi subvenţii.

O misiune FMI va sosi în Moldova în februarie

O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional va sosi în Republica Moldova în februarie 2017. Despre aceasta s-a anunţat la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu Ivanna Vladkova-Hollar, şefa misiunii de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, care s-a aflat în vizită în Republica Moldova. Premierul a comunicat în context că, după semnarea Acordului cu FMI, şi UE a deblocat finanţarea pentru Republica Moldova. Astfel, până la finele acestui an Moldova va primi 45 de milioane de euro pentru suport bugetar, iar în perioada următoare încă 100 de milioane de euro – susţinere macrofinanciară, implicit 40 de milioane sub formă de grant. Premierul a specificat că, pe lângă accesul la finanţare, Acordul cu FMI este şi un certificat de încredere, iar Guvernul este acum şi mai mobilizat, şi mai determinat să continue implementarea reformelor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.