RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 august – 3 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 28 august

Patronatele fac apel de modificare a Codului Muncii

Confederația Națională a Patronatului din Moldova își exprimă nedumerirea în legătură cu decizia președintelui, după consultarea Confederației Naționale a Sindicatelor, de a nu promulga Legea 188 pentru modificarea și completarea Codului Muncii. CNPM califică această decizie ca fiind una în dezinteresul mediului de afaceri și menționează că businessul este lipsit de posibilitatea de a argumenta necesitatea acestor modificări. Reprezentanții mediului de afaceri consideră necesară promulgarea acestei legi, argumentând că legislaţia muncii existentă, în mare parte, nu stimulează activitatea agenților economici. CNPM solicită președintelui Republicii Moldova să manifeste echidistanță în cadrul consultărilor sale realizate pe subiecte economico-sociale, iar Parlamentului să reexamineze Legea nr. 188 privind modificarea și completarea Codului Muncii, păstrând poziția existentă.

Volumul transferurilor bănești din străinătate, în creștere

În luna iulie a anului curent, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 105,30 milioane de dolari, în creștere cu 8,4% comparativ cu iulie 2016. Cele mai multe transferuri – 35,3% vin din Federația Rusă. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, din Rusia au fost trimiși 37,18 milioane de dolari. Ponderea de 35,3% din total este în scădere cu 3,8 puncte procentuale comparativ cu iulie 2016.  Transferurile din Israel au constituit 15,2 % (15,98 milioane de dolari), din Italia – 12,4% (13,04 milioane de dolari, SUA – 7,9 % (8,33 milioane de dolari), Marea Britanie – 4,9 % (5,20 milioane de dolari). Transferurile din Germania au constituit 4,7% (4,97 milioane USD), Franța – 2,7 % (2,84 milioane de dolari), Turcia – 1,3% la sută (1,38 milioane de dolari) etc. În structura pe valute, transferurilor în dolari SUA le-a revenit ponderea principală de 49,7% (în descreștere cu 1,1 puncte procentuale, comparativ cu iulie 2016). Pe locul doi sunt transferurile în euro  – 39,3 % (în creștere cu 3,3 puncte procentuale) și cele în ruble rusești – 11% (în descreștere cu 2,2 puncte procentuale).

MARȚI, 29 august

O echipă BERD va veni în Moldova pentru a discuta Strategia pentru anii 2017-2022

Directorul executiv BERD pentru economie, politică și guvernare, Mattia Romani, va întreprinde o vizită în Republica Moldova în perioada 25-27 septembrie pentru a discuta aspectele Strategiei de cooperare dintre Republica Moldova și BERD pentru anii 2017-2022 privind dezvoltarea și creșterea economică. Totodată, pe 23 octombrie va avea loc vizita unei delegații a Consiliului Director al BERD, care va constitui o platformă pentru consolidarea cooperării dintre Moldova și BERD, cât și aprobarea unor proiecte finanțate de Bancă, inclusiv pe domeniul eficienței energetice.

● MIERCURI, 30 august

Producătorii examinează piața rusă ca una alternativă de desfacere 

Producătorii moldoveni examinează piața rusă ca piață alternativă de desfacere, nu de bază. Declarația a fost făcută de Octavian Calmîc, ministrul economiei și infrastructurii, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. Totodată, ministrul a menționat că Republica Moldova își dorește să restabilească relațiile cu Federația Rusă pentru că ar fi un păcat să nu fie considerată această piață. „Din păcate, acele discuții care au fost purtate de președintele Igor Dodon în 2016 și 2017 nu aduc rezultate. Sperăm că pe parcursul anului curent vom avea niște îmbunătățiri. Noi mizăm pe anularea acelor taxe vamale care vin în contradicție cu Acordul de comerț liber pe care îl avem în CSI”, a spus Octavian Calmâc. Ministrul a mai declarat că mizează pe faptul că în viitor vor crește exporturile de mărfuri pe piața Chinei dat fiind faptul că în ultimii ani ritmul de creștere este de 50% anual.

Vladimir Garaba: Legea care interzice pungile din plastic are nevoie de un regulament 

Pentru a implementa Legea care prevede interzicerea în comerţ a pungilor din plastic, autorităţile trebuie să adopte neîntârziat Regulamentul privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Despre aceasta a declarat Vladimir Garaba, preşedintele organizaţiei teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste. Acesta spune că Regulamentul dat a fost supus dezbaterilor publice încă acum doi ani, dar din motive necunoscute nu a ajuns la Guvern pentru a fi adoptat. Potrivit ecologistului, Regulamentul ar urma să prevadă toate restricţiile care se impun pentru ca pungile din plastic să nu mai fie produse și nici importate, astfel, treptat, să fie scoase din uz. „Se poate de dirijat acest proces. Toate pungile din plastic pe care le cumpărăm la piaţă, de exemplu, sunt comercializează în magazinele mari specializate. Acestea aduc în Moldova materialul din plastic, aici le croiesc, lipesc aceste pungi din plastic şi se oferă spre vânzare comercianţilor. Dacă vor fi restricţii la producere şi import, ele treptat vor fi scoase din uz”, a precizat Vladimir Garaba.

Moldova și Georgia vor coopera pentru impulsionarea relațiilor comerciale 

Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republici Moldova și  Guvernul Georgiei privind cooperarea în domeniul standardizării, metrologiei, evaluării conformității și supravegherii pieței. Scopul Acordului este recunoașterea reciprocă a sistemelor de standardizare, a organismelor de acreditare, laboratoarelor de încercări acreditate, rezultatelor încercărilor pe teritoriul ambelor state. Acordul va fi încheiat pe o perioadă nedeterminată și va intra în vigoare după ce părțile vor efectuata toate procedurile interne care se cer.

Acordul cu NEFCO, propus pentru ratificare 

Guvernul a aprobat un proiect de lege privind ratificarea acordului-cadru între Republica Moldova și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), semnat la Chișinău la 21 iunie anul curent. Documentul este aliniat la obiectivele Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P). Finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi şi garanții acordate prioritar pentru proiectele care au impact benefic asupra mediului. Acordul este destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public și va crea noi oportunități pentru autoritățile locale și municipale. La modul concret, este vorba de proiecte pentru întreprinderile de stat și instituțiile care și-au propus să-și raționalizeze consumul de energie.

● VINERI, 1 septembrie

Ministerul Economiei negociază extinderea programului de pregătire a managerilor în Germania

Ministerul Economiei și Infrastructurii va iniția negocieri cu Ministerul Federal al Economiei și Energiei din Germania pentru extinderea termenului Programului moldo-german de pregătire a managerilor pentru întreprinderile din diferite sectoare ale economiei Republicii Moldova. Programul a fost lansat în 2009 și expiră la 1 ianuarie 2018. La el au participat 270 de manageri. Mulți din ei au stabilit  relații cu parteneri din Germania.

Ghișeul unic funcționează cu scârț, expert 

Deși Republica Moldova are legea ghişeului unic pentru facilitarea activităţii de întreprinzător,  acesta funcționează cu scârț, iar businessul se plânge pe birocrație și tergiversarea emiterii actelor. Este opinia exprimată de către expertul IDIS Viitorul, Viorel Pârvan, în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”. Potrivit lui Pârvan, ghișeul unic există doar la nivel de legislației, în condițiile în care oamenii de afaceri se confruntă cu aceleași probleme de corupție, pierdere de timp și bani pentru obținerea actelor permisive. „Principalele motive care frânează activitatea ghișeului sunt lipsa unei înţelegeri conceptuale comune a principiului de „Ghişeu Unic”, interconexiunea insuficientă dintre instituţii, lipsa schimbului electronic de informaţii între autorități, slaba cooperare a autorităților/instituţiilor publice în prestarea serviciilor publice, rezistența instituțională și a funcționarilor publici și implicarea politicului”, a remarcat expertul.

Rusia a interzis importul a 19 tone de prune din Moldova 

Nouăsprezece tone de prune din Republica Moldova au fost returnate de către inspectorii Rosselhoznadzor din Rusia în urma verificării fitosanitare la punctul de control auto internațional „Novîie Iurkovici”. Potrivit unui comunicat de presă postat pe pagina electronică a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, în cele 19 tone de prune moldovenești a fost descoperită molia orientală (Grapholitha molesta Busck), motiv pentru care toată producția a fost returnată exportatorului.

Volumul investițiilor în parcurile industriale a constituit 53,4 mln lei în primul semestru 

În primul semestru al anului curent, în cele zece parcuri industriale din țară, au fost atrase investiții în valoare de 53,4 milioane de lei, iar în șase ani cifra respectivă constituie peste 1,1 miliarde de lei. Conform datelor Ministerului Economiei și Infrastructurii, în perioada respectivă de timp volumul producției realizate de rezidenții parcurilor industriale a crescut cu peste 43%, atingând cifra de 781,3 milioane lei. La 30 iunie curent, în cadrul parcurilor industriale activau peste 2 700 de persoane, cu 559 de persoane mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Investițiile străine directe s-au majorat cu 24%

Intrările nete de investiții străine directe s-au majorat în primul semestru al anului curent cu 24%, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, investițiile străine directe au înregistrat intrări nete în valoare de 40,2 milioane de dolari, ca urmare a creșterii nete de pasive cu 41,9 milioane de dolari, în timp ce activele nete s-au majorat cu 1,7 milioane dolari. Într-un comunicat de presă se menționează că pe parcursul trimestrului, investitorii din Republica Moldova au efectuat investiții directe în străinătate sub formă de acțiuni în întreprinderile de peste hotare în valoare de 1,5 milioane de dolari. Totodată, investitorii direcți din străinătate au achitat 0,2 milioane dolari din datoriile lor față de întreprinderile-fiice rezidente.

● SÂMBĂTĂ, 2 septembrie

Mărfuri de peste 100 mln lei au fost reținute la vamă de la începutul anului 

Valoarea mărfurilor nedeclarate sau de contrabandă, reținute la vamă în primul semestrul al anului curent, se cifrează la 102,4 milioane de lei. În comparație cu perioada similară a anului 2016, se înregistrează o creștere de circa 60%. În cazul în care mărfurile reținute fac obiectul unei infracțiuni sau contravenții, în privința acestora este aplicată confiscarea specială de către instanța de judecată sau, după caz, de către organul constatator. Potrivit unui regulament aprobat de Guvern, bunurile se transmit de către autoritățile care le-au sechestrat Serviciului Fiscal de Stat pentru a fi comercializate. Bunurile care nu pot fi vândute, prelucrate sau folosite în calitate de deșeuri utilizabile, precum și cele confiscate în baza prevederilor Legii cu privire la tutun și produse din tutun, se distrug. Decizia o ia șeful sau șeful adjunct al inspectoratului fiscal.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.