RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 aprilie – 5 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 29 aprilie

Compania italiană LEONEVA a deschis o fabrică de procesare a fructelor la Căinari


Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele. Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe.

Se scumpesc călătoriile cu trenul la Iași

Începând cu data de 10 mai, cresc tarifele la biletele de călătorie cu trenul pentru cursa zilnică Chișinău- Iași (Socola) - Chișinău. Majorările sunt între 20 și 40 de lei, în funcție de clasă.

Calea Ferată din Moldova precizează că prețul pentru un bilet va fi:
- 110 de lei pentru clasa III, în comparație cu 90 de lei tarif actual

● MARȚI, 30 aprilie

Banca Mondială acordă Moldovei un pachet de finanțare de 105,98 milioane de dolari


Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui pachet de finanțare Republicii Moldova în valoare de 105,98 milioane de dolari destinat Proiectului „Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP), care va ajuta țara să-și îmbunătățească conectivitatea rutieră rezilientă la schimbările climatice în comunitățile rurale, să sporească traficul de tranzit rutier prin punctele de trecere a frontierei cu România și să reacționeze prompt și mai eficient la crize și situații de urgență. MRCP va finanța reabilitarea și modernizarea a circa 95 de kilometri pe trei drumuri locale prioritare.

Dauna medie pentru asigurările RCA a fost anul trecut 18 mii de lei

Anul trecut, dauna medie pentru asigurările RCA internă a fost 18 682 lei/unitate, cu circa 2 mii de lei sau 12% mai mult decât în anul 2022. Pentru asigurările Carte Verde, dauna medie a fost 74 424 lei/unitate, cu circa 5 mii de lei sau 7% mai mult decât în 2022.

Moldova a obținut dreptul să exporte în UE carne de pasăre proaspătă și congelată

Pe lângă carnea de pasăre procesată, agenții economici din Republica Moldova vor putea exporta pe piața Uniunii Europene și carnea de pasăre proaspătă și congelată. Despre obținerea acestui drept a anunțat astăzi premierul Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului.

Va fi construită o a treia linie electrică de interconectare Republica Moldova – România

O a treia linie electrică de înaltă tensiune ce va interconecta sistemul energetic al Republicii Moldova cu cel al României va începe a fi construită la finele anului 2025. Este vorba de o linie de 400 kV care va uni stațiile electroenergetice Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), cu o lungime de 190 de kilometri. Acordul pentru construcția porțiunii moldovenești a fost semnat astăzi la Strășeni de către Ministerul Energiei și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

● JOI, 2 mai

Victor Parlicov: Trecem la etapa când vom avea mulți furnizori de gaz și multe prețuri diferite


Republica Moldova intră într-o perioadă când vor exista mai mulți furnizori de gaz și prețuri diferite pentru consumatori. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova nu mai depinde de gazul oferit de Gazprom, iar piața liberă oferă cetățenilor prețuri mai mici la gaz. Ministrul Energiei spune că pentru luna mai Energocom a reușit să procure gaz de pe piața internațională la un preț mai mic decât prețul oferit de concernul rus.

Gazul se ieftinește din 3 mai

Consumatorii casnici și o parte din consumatorii non-casnici conectați la rețelele de joasă presiune vor plăti pentru gaze un tarif de 12 154 de lei pentru o mie metri cubi (12,1 lei/m3) sau cu 1244 de lei pentru o mie de metri cubi mai puțin ca acum.  Tariful a fost aprobat astăzi de către Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și este ușor mai mic decât tariful de 12 200 de lei pentru o mie de metri cubi propus de către Moldovagaz.

● VINERI, 3 mai

A fost lansată înscrierea pentru programe municipale destinate tinerilor antreprenori

Tinerii au posibilitatea să aplice la programe municipale de suport antreprenorial. Primăria Chișinău a lansat procesul de înscriere la programul municipal de educație antreprenorială, programul „Start-up pentru Tineri și Migranți” și Incubatorul municipal de afaceri.

Dosarele pentru programul municipal de educație antreprenorială pot fi depuse până pe 31 decembrie anul curent. Sesiunile de pregătire antreprenorială vor oferi posibilitatea tinerilor de a-și dezvolta gândirea, abilitățile și cunoștințele antreprenoriale necesare pentru inițierea și gestionarea cu succes a propriilor afaceri, a menționat Primăria Chișinău într-un comunicat de presă.

Carburanți mai ieftini în perioada 4-7 mai

În perioada 4-7 mai, un litru de benzină COR 95 va costa cel mult 26,17 lei, cu 8 bani mai puțin ca astăzi, iar un litru de motorină standard  – 21,23 lei/litru, cu 5 bani mai puțin. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că, după o perioadă de ieftinire doar a motorinei, săptămâna curentă și benzina a intrat într-o curbă descendentă a prețurilor de comercializare cu amănuntul la stațiile de alimentare.

FMI: Redresarea economică a Republicii Moldova este mai lentă decât s-a anticipat

Redresarea economică a Republicii Moldova este mai lentă decât s-a anticipat, în contextul provocărilor persistente și repercusiunilor războiului Rusiei din Ucraina. Este una din concluziile experților Fondului Monetar Internațional (FMI) care au vizitat Republica Moldova în perioada 22 aprilie – 3 mai, în contextul celei de-a cincea evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă și primei evaluări a programului susținut prin Mecanismul de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate.

APP propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor de la Aeroport

Agenția Proprietății Publice propune extinderea termenului de transmitere în chirie a spațiilor din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, de la 3 la 5 ani, pentru compania câștigătoare a licitației.

Carburanți mai ieftini în perioada 4-7 mai

În perioada 4-7 mai, un litru de benzină COR 95 va costa cel mult 26,17 lei, cu 8 bani mai puțin ca astăzi, iar un litru de motorină standard  – 21,23 lei/litru, cu 5 bani mai puțin. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că, după o perioadă de ieftinire doar a motorinei, săptămâna curentă și benzina a intrat într-o curbă descendentă a prețurilor de comercializare cu amănuntul la stațiile de alimentare.

● SÂMBĂTĂ, 4 mai

Cel mai mult migrează din Moldova persoanele de la 25 la 34 de ani, analiză


Grupul de vârstă care cel mai mult migrează în ultima perioadă este de la 25 la 34 de ani. Republica Moldova are oameni în vârstă aptă de muncă, doar că aceștia nu se află în țară. Dintre cei aflați acum în țară, într-un viitor apropiat, mai mult de jumătate vor fi peste hotare. Sunt declarații făcute de către Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei emisiuni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.