RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 - 31 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 26 decembrie

În Rusia se scumpește mâncarea


După ce ouăle au devenit un subiect al teleconferinței anuale a lui Vladimir Putin, populația din Rusia se pregătește să înfrunte o nouă majorare a prețurilor la produsele alimentare, transmite IPN cu referință la mass-media rusă regională, care scrie că marile lanțuri de retail au primit notificări de la producători și furnizori cu privire la creșterea prețurilor de livrare a unui sortiment extins de bunuri, chiar de la începutul anului viitor.

Astăzi expiră termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru 2023

Termenul limită de achitare a impozitului pe avere pentru anul 2023 expiră astăzi, 26 decembrie. În cazul în care impozitul pe avere nu va fi achitat până la această dată, pentru fiecare zi de întârziere aferentă anului curent se va aplica majorarea de întârziere (penalitatea) în mărime de 0,0740% per zi.

Din 2024, antreprenorii vor prezenta mai puține rapoarte

Începând cu anul viitor, vor fi eliminate 15 rapoarte din cele 92 percepute de Biroul Național de Statistică și Serviciul Fiscal de Stat de la agenții economici. Altele 9 vor fi digitalizate, iar 14 vor fi simplificate semnificativ, fiind redus conținutul acestora. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, într-un briefing de presă.

Peste 90% din patentari au tranzitat la activitate independentă sau la SRL

De la 1 iulie toți deținătorii patentei de întreprinzător au fost obligați de lege să tranziteze spre activitatea independentă și să ofere cumpărătorilor bon fiscal. De atunci, spune vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, peste 90% din toți cei puțin peste 4 mii de deținători de patentă au tranzitat la activitate independentă sau la regim de SRL. De asemenea, potrivit lui, de atunci și până în prezent, au fost emise peste 2 milioane de bonuri fiscale în sumă totală de peste 325 de milioane de lei.

Bugetul municipal pentru 2024 trebuie adoptat cu un consens politic larg, expert

Expertul de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, este de părere că municipiul Chișinău va intra în noul an fără a avea un buget aprobat. În opinia sa, documentul încă nu a fost aprobat, deoarece în cadrul Consiliului municipal Chișinău nu s-a reușit crearea unei coaliții și nu s-a ajuns la un consens mai larg. Expertul consideră că bugetul pentru 2024 trebuie să fie un buget al unui consens politic larg, axat pe investiții, acoperite din surse noi de venituri.

Moratoriul la angajările în sectorul bugetar va fi extins cu încă un an

Moratoriul instituit în 2022 la angajările în instituțiile bugetare finanțate de stat urmează să fie prelungit cu încă un an. Într-un proiect de hotărâre de Guvern publicat pentru consultări publice se menționează că măsura respectivă este o normă cu caracter temporar, fiind aplicabilă până pe 31 decembrie 2024. anciare disponibile și a direcționării lor spre domeniile prioritare, se propune prelungirea moratoriului privind încadrarea personalului în sectorul bugetar pe funcțiile vacante înregistrate și pentru anul 2024”, se mai menționează în proiectul de hotărâre.

● MIERCURI, 29 decembrie

Dumitru Alaiba: Liberalizăm piața muncii pentru cetățeni din Turcia și alte state


Vicepremierul Dumitru Alaiba anunță un nou „val” al liberalizării pieței muncii. După simplificarea procedurii de obținere a dreptului de muncă pentru cetățenii țărilor Uniunii Europene, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării anunță că pregătește liberalizarea pieței muncii pentru cetățeni din Turcia, Armenia, Ucraina, Georgia și țările din Balcani. Potrivit ministrului, inițiativa are menirea de a soluționa problema acută a lipsei forței de muncă cu care se confruntă toate sectoarele economiei.

Alexandru Slusari: Moldova categoric are nevoie de alt ministru al economiei

„Moldova categoric are nevoie de alt ministru al economiei, deoarece omul este rupt de realitate și este axat pe obiective, care în prezent nu pot contribui absolut la salvarea economiei”. Declarația aparține directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, care a criticat dur rezultatele prezentate ieri de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării.

„Cu mare fast ministru a declarat că Republica Moldova încheie anul 2023 cu o creștere economică de 1,5%. PIB-ul țării a fost cu 0,4% mai mic în primele nouă luni ale lui 2023, față de aceeași perioadă din anul 2022, în care economia națională s-a prăbușit cu peste 10%. În România, de exemplu, în primele 9 luni ale anului 2023 economia a crescut cu 2,2 %. Iar în situația în care este Moldova, noi avem nevoie timp de 10 ani de creștere anuală a PIB-lui cu 8-10%”, menționează Alexandru Slusari.

Două segmente de drum naționale vor face parte din rețeaua transeuropeană de transport TEN-T

Segmentele de drum Soroca-Drochia-Costești, frontieră cu România, și Anenii Noi-Căușeni-Ștefan Vodă, frontieră cu Ucraina, vor face parte din rețeaua transeuropeană de drumuri. La fel, în rețea vor fi incluse tronsoanele de cale ferată Chișinău-Căinari-Basarabeasca și Bălți-Ocnița. Acest lucru îl prevede Memorandul de înțelegere la nivel înalt între Uniunea Europeană și Republica Moldova privind hărțile indicative ale rețelei transeuropene de transport (TEN-T) din Republica Moldova.

Moldova ratifică Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea în lumea muncii

Republica Moldova ratifică Convenția Organizației Internaționale a Muncii privind violența și hărțuirea în lumea muncii, adoptată la Geneva, pe 21 iunie 2019 și care a intrat în vigoare pe 25 iunie 2021. Scopul documentului este de a asigura un mediu de lucru sigur, liber de violență și hărțuire. Proiectul care prevede ratificarea a fost aprobat de către Cabinetul de miniștri.

Statul va împrumuta 5 milioane de euro de la Bank Gospodarstwa Krajowego

Statul va împrumut de la Bank Gospodarstwa Krajowego din Polonia 5 milioane de euro pentru susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectul acordului de împrumut a fost aprobat miercuri de Guvern.

Potrivit proiectului aprobat, împrumutul de la BGK va fi contractat pentru un termen de 7 ani, inclusiv 12 luni perioadă de grație. Împrumutul va fi debursat în 2 tranșe. Prima tranșă în sumă de 2 milioane de va fi debursată în trimestrul I 2024, iar a doua tranșă în mărime de 3 milioane de euro – în trimestrul II al anului 2024.

109 agricultori au primit finanțare de 16,5 milioane de euro cu suportul UE

Peste 100 de agricultori au primit în acest an finanțare în valoare de 16,5 milioane de euro. Acțiunea a fost posibilă în cadrul programului „Livada Moldovei”, finanțat de Uniunea Europeană.

Moldova a devenit al treilea exportator mondial de prune proaspete și lider în Europa

Republica Moldova a atins în acest an un nivel record în exportul de prune proaspete, stabilindu-se ca al treilea exportator la nivel mondial și lider incontestabil în Europa. În perioada ianuarie-septembrie 2023, producătorii moldoveni au exportat peste 47 de mii de tone de prune proaspete, generând venituri de peste 22,8 milioane de dolari.

CSE: Enegocom va încheia până pe 29 decembrie contracte de procurare a energiei electrice pentru 2024

Societatea pe acțiuni „Enegocom” urmează să încheie până pe 29 decembrie contracte de procurare a energiei electrice pentru anul 2024. De asemenea, până pe 29 decembrie, SA „Moldovagaz” și „Energocom” vor încheia un contract pentru livrarea gazelor naturale pentru ianuarie-aprilie 2024. O decizie în acest sens a fost aprobată miercuri de către Comisia pentru Situații Excepționale.

Nordgaz Furnizare: Decizia ANRE de suspendare a licenței este ilegală și va fi contestată în instanță

Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind suspendarea licenței pentru furnizarea gazelor naturale a companiei Norgaz Furnizare este ilegală și va fi contestată în instanță. Contestate vor fi și acțiunile Vestmoldtransgaz care au dus la respectiva suspendare. O spune Alexandr Grosu, director al Nordgaz Furnizare, într-un briefing de presă.

În 3 ani, Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial va constitui cel puțin 723 mln lei

În următorii trei ani, Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial (FEERM) va avea un buget de cel puțin 723 de milioane de lei. Potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern, banii urmează a fi colectați de la întreprinderile din sectorul energetic. Inițiativa se referă la Programul de obligații de eficiență energetică, ce va intra în vigoare începând cu anul 2024.

La frontieră va fi instituit rândul electronic pentru camioane

Traficul camioanelor prin punctele de trecere a frontierei de stat urmează să fie fluidizat. Cabinetul de miniștri a aprobat instituirea Sistemului informațional de programare a rândurilor electronice la frontieră. Totodată, au fost aprobate Regulamentul privind funcționarea Sistemului și Regulile de programare la punctele de trecere a frontierei de stat.

Importul de cereale va fi permis doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii

În următoarele 3 luni importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui, inclusiv sfărâmate va fi permis doar în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. O dispoziției în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale.

● JOI, 4 ianuarie

Oleg Tofilat despre restanțele salariile la CFM: noi existăm din ce câștigăm


Directorul Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, recunoaște că entitatea se confruntă cu probleme financiare, iar din această cauză angajații nu și-au primit încă lefurile. Potrivit directorului, întreprinderea are doar banii pe care-i câștigă, iar reducerea încasărilor a generat restanțe salariale. Oleg Tofilat mai spune că războiul din Ucraina a blocat și intenția autorităților de a procura locomotive și vagoane noi.

În 2024, marja maximă aplicată pentru creditele Prima Casă rămâne la nivel de 3%

Mărimea marjei maxime, pe care creditorii o vor putea aplica pe parcursul anului 2024 pentru creditele garantate de către stat în cadrul Programului Prima Casă, va rămâne în mărime de 3% anual. În anii 2022-2023, băncile au aplicat o marja maximă similară.

Măsuri de asigurare a securității aprovizionării cu gaze naturale, aprobate de Parlament

Guvernul va fi obligat să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura utilizarea, până la 1 noiembrie a fiecărui an, a capacității de stocare a gazelor naturale în instalațiile de stocare din alte țări părți ale Comunității Energetice și din statele membre ale Uniunii Europene. Capacitatea de stocare trebuie să corespundă unui nivel de cel puțin 15 % din consumul mediu anual de gaze naturale al consumatorilor finali din Republica Moldova racordați la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de sistem licențiați, determinat pentru ultimii 5 ani. Prevederile se conțin într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală.

● VINERI, 5 ianuarie

Se extinde perioada de rambursare a TVA pentru agricultori


Perioada în care agenții economici din domeniul agriculturii vor beneficia de rambursarea taxei pe valoare adăugată (TVA) se extinde cu un an. Potrivit unui proiect adoptat de Parlament în două lecturi, rambursarea se va efectua și pe parcursul anului 2024.

Consumatorii mari vor fi obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă, ministru

Consumatorii mari vor fi obligați să-și cumpere gaze doar de pe piața liberă începând cu 1 ianuarie 2025. Despre aceasta a anunțat la un club de presă ministrul energiei, Victor Parlicov, precizând că această opțiune va permite atragerea mai multor consumatori și furnizori pe piață.

Victor Parlicov: Suntem aproape de a avea reguli pe piața gazelor pentru furnizori veritabili

Cu ultimele modificări ale legislației, suntem aproape de a avea reguli pe piața gazelor care să permită „o activitate a furnizorilor veritabili”. Așa a comentat ministrul energiei, Victor Parlicov, modificările la Legea cu privire la gazele naturale care au fost votate joi, în a doua lectură, de Parlament.

Statul acordă peste 63 mln lei pentru lichidarea unui focar de pestă porcină la Nisporeni

Statul va acorda 63,6 milioane de lei pentru lichidarea focarului de pestă porcină africană izbucnit în satul Soltănești din raionul Nisporeni. O hotărâre cu privire la alocarea mijloacelor financiare a fost aprobată vineri de Guvern.

Străinii nu vor avea dreptul să dețină în proprietate terenuri agricole sau forestiere

Dreptul de proprietate asupra terenurilor cu destinație agricolă sau din fondul forestier nu va putea fi dobândit sau deținut de cetățenii străini, persoane fizice sau juridice. Acest lucru este prevăzut în noul Cod Funciar aprobat de Parlament în lectură finală și care intră în vigoare peste un an.

Va fi creat Registrul de stat în domeniul construcțiilor

Pentru prima dată în Republica Moldova va fi creat Registrul de stat în domeniul construcțiilor. Acesta va conține date cu privire la întreprinderile care desfășoară activități în domeniul urbanismului și construcțiilor. Crearea Registrului, care va fi în gestiunea Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică, este prevăzută în Codul Urbanismului și Construcțiilor, aprobat de Parlament în lectură finală.

Directorul ODA demisionează: E timpul să transmit ștafeta unui alt conducător

Directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, își anunță demisia, precizând că cererea a fost depusă la începutul lunii noiembrie. „Consider că e timpul să transmit ștafeta unui alt conducător care să gestioneze mai departe acest capital solid de resurse financiare, o echipă valoroasă, care a depus un efort colosal în susținerea antreprenorilor în ultimii doi aniˮ, a declarat Dumitru Pîntea la un briefing de presă.

SÂMBĂTĂ, 6 ianuarie

Iurie Fală, director executiv „Moldova Fruct”, despre câte prune au fost exportate, unde și cât au costat


Țările din Uniunea Europeană au fost principalele destinații în exportul prunelor în primele 11 luni ale anului 2023 – 76%. În Uniunea Euroasiatică au fost exportate de aproape patru ori mai puține prune – 19%. Alte 5% din exporturi au mers în alte țări.

Datoria externă brută a țării a crescut cu aproape 2%

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 1,8% comparativ cu sfârșitul anului 2022, iar la sfârșitul trimestrului III al anului curent a totalizat 9 763,88 milioane de dolari. Raportul datoriei externe brute la PIB a constituit 62,4%, fiind cu 3,7 puncte procentuale mai mic față de 31 decembrie 2022, transmite IPN cu referire la datele provizorii ale Băncii Naționale a Moldovei.

Datoria externă publică a reprezentat 34,3% din totalul datoriei externe, însumând 3 347,51 milioane de dolari (+2,6% comparativ cu finele anului 2022). Datoria externă privată s-a cifrat la 6 416,37 milioane de dolari (+1,4%).

Din 1 ianuarie, informațiile necesare vămuirii vor putea fi prezentate electronic

Începând cu data de 1 ianuarie, informațiile necesare vămuirii vor putea fi prezentate în format electronic. De asemenea, solicitantul va avea dreptul la replică asupra unei decizii vamale, iar termenul de depunere a contestației asupra deciziilor se extinde de la 10 zile până la 30 de zile. Prevederile se conțin în noul Cod Vamal, care intră în vigoare din 2024.

Poziția investițională internațională a Republicii Moldova

Poziția investițională internațională a Republicii Moldova, la data de 30 septembrie 2023, a totalizat -6 452,75 milioane de dolari (sau -41,2% raportat la PIB), soldul net debitor aprofundându-se cu 4,3% față de situația de la sfârșitul anului 2022, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naționale a Moldovei.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.