●MIERCURI, 28 august
Canicula a grăbit cultivarea sfeclei de zahăr, dar roada e mai mare ca anul trecut
Agricultorii au fost nevoiţi să înceapă recoltarea sfeclei de zahăr înainte de termen din cauza temperaturilor caniculare şi a secetei din luna august. Cu toate acestea, potrivit prognozelor Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, în anul curent vor fi recoltate cu peste 300 de mii de tone mai multă sfeclă decât anul trecut. „Recoltarea sfeclei a început mai devreme fiindcă am intrat într-o perioadă de secetă. În lipsă de umiditate, sfecla îşi consumă propria substanţă şi a apărut pericolul să pierdem roada. Procentul de zahăr şi masa pe care am dorit-o nu este, dar sfecla are o stare satisfăcătoare totuşi”, a comunicat ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului, nici prognozele meteorologilor nu permit să se întârzie recoltarea sfeclei.
Veniturile din vânzarea serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 14%
În primele şase luni ale anului, veniturile din vânzarea serviciilor de telefonie fixă au scăzut cu 14%. Volumul total al vânzărilor a constituit circa 666,4 milioane de lei. Totodată, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă a crescut, în decursul primului semestru, cu 0,7% (8,9 mii) şi a alcătuit peste 1 milion. Creşterea numărului de abonaţi se datorează exclusiv furnizorilor alternativi ai acestui tip de telefonie. Aceştia au conectat la reţelele proprii peste 9 mii de clienţi noi, iar baza de abonaţi a SA „Moldtelecom” s-a redus nesemnificativ. La 1 iulie SA „Moldtelecom” avea peste 1 milion de abonaţi, iar cei 21 de furnizori alternativi aveau împreună peste 91,6 mii. În aceeaşi perioadă, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) s-a micşorat cu 15,8 p. p. şi a constituit 91,8 lei. SA „Moldtelecom” a înregistrat un ARPU de 95,4 lei (în scădere cu 14,5 p. p.), iar furnizorii alternativi – de 44,1 lei (în scădere cu 24,7 p. p.).
Rusia a rebutat 20 tone de mere din Moldova
20 tone de mere din Moldova au fost declarate necalitative de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) din Rusia. Ministrul moldovean al agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că ministerul a demarat o anchetă ca să vadă dacă fructele cu adevărat nu sunt bune. Rosselhoznadzor a rebutat merele moldoveneşti pe motiv că ar conţine pesticide şi nitraţi care depăşesc norma admisă. Totodată, autoritatea rusă a rebutat şi aproape 60 de tone de struguri turceşti, peste 80 tone de nectarine şi piersici din Spania şi Grecia, şi peste 20 de tone de prune din Serbia.
● JOI, 29 august
Clădirile vor fi testate la performanţa energetică
Clădirile noi, clădirile supuse renovării capitale şi cele expuse la vânzare sau închiriere vor fi supuse certificării din punct de vedere al performanţei energetice. Un proiect de lege în acest sens este pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 29 august, a Guvernului. Cerinţele minime ale performanţei energetice sunt stabilite într-un document normativ. „Clădirile cu o performanţă energetică mai ridicată şi perspectiva unor costuri mai mici pentru încălzire se vor bucura de o cerere mai mare pe piaţă. Astfel, performanţa energetică a clădirilor se va transformă într-un indicator important care va influenţa preţul de piaţă al imobilelor”, s-a arătat convins ministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Marcel Răducan. Certificatul care atestă performanţa energetică urmează să fie afişat la un loc vizibil pentru locatari, cumpărători şi alte persoane interesate. De asemenea, se instituie inspecţia periodică a sistemelor de încălzire şi de climatizare din clădiri.
O misiune a Băncii Mondiale va evalua situaţia la FISC
În luna septembrie, la iniţiativa Băncii Mondiale, va fi efectuat un diagnostic al situaţiei la Serviciul Fiscal de Stat. Analiza va cuprinde mai multe compartimente – transparenţa, evaluarea bunurilor, viziunea strategică de dezvoltare, eficienţa, serviciile oferite contribuabililor şi controlul efectuat. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), speră că analiza şi concluziile acesteia să fie puse la baza unui viitor proiect susţinut de Banca Mondială, privind reformarea Fiscului. „Serviciul Fiscal de Stat mizează mult pe această analiză, având în vedere aria de cuprindere şi seriozitatea instituţiei-partener”, a declarat directorul. Potrivit lui Ion Prisăcaru, necesitatea reformării Serviciului Fiscal de Stat din punct de vedere instituţional este evidentă. Structura actuală – IFPS şi inspectoratele fiscale teritoriale – nu este nici optimală, nici eficientă. IFPS ar trebui să devină un centru metodologic, de planificare şi organizare a activităţilor strategice şi de monitorizare a inspectoratelor fiscale teritoriale, a mai spus directorul instituţiei.
Producătorii de fructe se orientează spre vânzări extra-sezon
Cantităţile mari de prune din acest an nu înseamnă neapărat şi venituri mai mari pentru producători. Directorul executiv al Asociaţiei „Moldova-Fruct”, Petru Stratan, a spus că oferta generoasă duce la scăderea preţurilor. În speranţa de a câştiga mai mult, producătorii depozitează prunele în frigidere pentru a le comercializa în extra-sezon. Petru Stratan spune că în acest an majoritatea frigiderelor sunt pline cu prune. În alţi ani se obţineau preţuri foarte bune în extra-sezon. „Toată lumea s-a orientat spre segmentul acesta de piaţă, dar nu cred că se va repetra situaţia din anul trecut, când preţul prunelor s-a majorat simţitor”, a spus Petru Stratan. Potrivit directorului „Moldova-Fruct”, cea mai mare parte din prunele recoltate în Moldova sunt exportate în stare proaspătă. Prunele moldoveneşti sunt la mare căutare în Federaţia Rusă, Belarus şi Ucraina.
Eco-Garant va administra Parcul Industrial Edineţ
Întreprinderea Eco-Garant va administra Parcul Industrial Edineţ. Decizia a fost luată joi, 29 august, de către Guvern. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că acesta este al şaselea parc industrial din reţeaua de parcuri pe care şi-a propus Guvernul să-l creeze. Volumul total al investiţiilor pentru crearea şi dezvoltarea infrastructurii tehnice şi de producţie a Parcului Industrial Edineţ este preconizat în sumă de 7,5 mln euro, în afară de investiţiile rezidenţilor.
● VINERI, 30 august
Numărul abonaţilor la serviciile de internet mobil a crescut cu 17%
Numărul abonaţilor la serviciile de internet mobil a crescut cu 17% în prima jumătate a anului. În acelaşi timp, numărul abonaţilor la internet fix s-a majorat cu doar 5%. Cel mai mare număr de abonaţi noi la serviciile internet mobil l-a înregistrat compania SA „Orange Moldova”, iar cel mai mic – marca comercială „Unite”. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei, cei mai mulţi abonaţi la internet fix, peste 18 mii, s-au conectat la reţeaua de acces fix în bandă largă a SA „Moldtelecom”, iar SRL „Starnet” şi „Sun Communications” au atras circa 3 mii şi, respectiv, 1 mie de abonaţi noi. Datele ANRCETI arată că, în perioada de raport, veniturile celor trei furnizori de reţele mobile provenite din vânzarea serviciilor de acces dedicat la internet mobil au sporit, faţă de primul semestru al anului 2012, cu circa 28% şi au însumat peste 132 de milioane de lei. Volumul total al vânzărilor înregistrat de cei 50 de furnizori de servicii transmisiuni de date şi internet fix au crescut cu peste 20% şi au depăşit cifra de 460 de milioane de lei.
Negocierile pentru darea în concesiune a aeroportului continuă
Negocierile asupra contractului de dare în concesiune a întreprinderii de stat Aeroportul Internaţional Chişinău nu s-au încheiat. Despre aceasta a anunţat presa vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. „Nu avem blocaje, dar au apărut clauze pe care nici noi nu le-am cunoscut şi pe care trebuie să le negociem”, a declarat oficialul. Potrivit deciziei aprobate în luna mai de Guvern, Aeroportul Internaţional Chişinău urmează să fie dat în concesiune pentru 49 de ani. Executivul speră să modernizeze această întreprindere importantă pentru economie, şi anume: pistele de decolare şi aterizare a aeronavelor, sistemele de iluminare şi alte sisteme vitale, să construiască o parcare multietajată în imediata apropiere a aeroportului.
Ministrul cheamă transportatorii la o soluţie de compromis
Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, este preocupat de efectele pe care le va avea majorarea tarifelor în transportul interurban şi a venit cu o propunere către transportatori să participe la un dialog constructiv şi să găsească o soluţie de compromis. Prezent la o întrevedere cu asociaţiile patronale de transportatori, ministrul a menţionat că această majorare tarifară obligatorie îi va afecta pe cetăţenii social-vulnerabili. „Avem nevoie de o soluţie de compromis, care să fie adoptată în următoarele zile, în aşa mod ca majorarea să nu fie operată integral acum. Chiar şi după pronunţarea deciziei de judecată, este posibilă o înţelegere amiabilă pentru o majorare eşalonată”, a spus ministrul.
Contractul de concesionare a aeroportului din Chişinău trebuie atent analizat
Autorităţile de la Chişinău trebuie să fie atente la prevederile contractului de concesionare a Aeroportul Internaţional, pentru că o astfel de acţiune uneori poate aduce rezultate negative. Sugestia vine de la Henrik Hololei, directorului de cabinet al vicepreşedintelui Comisiei Europene, responsabil pentru transporturi. Henrik Hololei a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la Chişinău, că autorităţile statului nu deţin capacităţile necesare pentru a administra eficient un aeroport. De aceea, este nevoie de o companie cu experienţă, care să vină şi să preia administrarea aeroportului. Nicio companie nu va dori să administreze un aeroport dacă nu va primi în schimb nişte garanţii că acel aeroport va putea fi concesionat pentru o anumită perioadă de timp. Experienţa Europei în acest domeniu a fost diferită. Au existat practici pozitive de concesionare a aeroporturilor, dar şi negative. „Se spune că diavolul se ascunde în detalii. De aceea, urmează să vedem ce va include acest contract de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău şi vreau să le urez succes autorităţilor moldoveneşti să încheie un acord bun”, a mai spus Henrik Hololei.