● LUNI, 26 septembrie
Calea Ferată din Moldova a primit un împrumut de 52 de milioane de euro
Calea Ferată din Moldova a primit un împrumut de 52,5 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiţii. Banii au fost acordaţi pentru o perioadă de 15 ani, cu dobânda de 1,5% anual şi vor fi folosiţi pentru procurarea de noi locomotive şi modernizarea infrastructurii. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Iurie Chirinciuc, a declarat la evenimentul de semnare a acordului de împrumut că acesta face parte dintr-un pachet cu cel acordat de BERD, în valoare de 50 de milioane de euro. Astfel, investiţiile în Calea Ferată din Moldova se ridică la peste 100 de milioane de euro.
Calea Ferată a Moldovei raportează despre reducea veniturilor cu 35%
Veniturile la Întreprinderea de Stat Calea Ferată a Moldovei au scăzut cu 35% ca rezultat al situaţiei complicate din Ucraina, care a dus la reducerea exporturilor. Anunţul a fost făcut de directorul CFM, Iurie Topală, la o conferinţă de presă. Iurie Topală a subliniat că lunar CFM are cheltuieli de circa 60 de milioane de lei, dar încasările sunt în jur de 50-55 de milioane. Acesta a mai spus că în această lună întreprinderea este în întârziere cu 5 zile la achitarea salariilor, iar datoriile faţă de angajaţi, acumulate din perioadele anterioare, se ridică la 80 de milioane de lei. „Cheltuielile şi salariile au rămas constante, dar veniturile s-au redus”, a spus Iurie Topală. Directorul CFM a dat asigurări că datoriile faţă de angajaţi vor fi achitate treptat. Totodată, Iurie Topală a menţionat că a avut mai multe întrevederi cu oficiali din Germania şi Rusia, iar începând de luna viitoare exportul pe căile ferate din Moldova va fi majorat.
Acordul de comerţ liber cu Turcia intră în vigoare
La 1 noiembrie intră în vigoare Acordul de comerţ liber dintre Republica Moldova şi Turcia. Documentul prevede promovarea comerţului reciproc, dezvoltarea relaţiilor economice, eliminarea barierelor în calea comerţului şi extinderea schimburilor comerciale. „În total, Republica Moldova şi Turcia vor elimina 99,5% şi, respectiv, 100% din taxele cu valoare comercială. Eliminarea taxelor va permite exportatorilor din Moldova anual să economisească sume importante graţie taxelor vamale ale Turciei reduse. Acordul presupune o liberalizare graduală pentru cele mai sensibile sectoare ale economiei, totodată punând la dispoziţie şi un şir de instrumente de protecţie comercială în conformitate cu practicile internaţionale”, a menţionat Mihaela Gorban, şefa Direcţiei generale cooperare economică internaţională din cadrul Ministerului Economiei. La data intrării în vigoare a Acordului toate taxele vamale de import, precum şi orice taxe cu efect echivalent aplicate produselor industriale, vor fi anulate, cu excepţia unor mărfuri industriale originare din Turcia, precum încălţăminte, mobilier, produse din plastic etc., pentru care Republica Moldova a solicitat instituirea unor perioade de tranziţie de la 3 la 7 ani.
● MARŢI, 27 septembrie
BNM a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat în investigarea fraudei bancare
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a primit a doua notă informativă despre progresul înregistrat de companiile Kroll şi Steptoe & Johnson în investigarea fraudei din sectorul bancar al Republicii Moldova. Până la momentul actual, analiza fluxului de fonduri din cadrul investigaţiei a identificat peste 600 de milioane de dolari SUA care au dispărut pe parcursul anilor 2012-2014, fără a se întoarce în cele trei bănci din Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior. Potrivit notei informative, aceste fonduri au fost disipate în numeroase jurisdicţii străine, iar rezultatele investigaţiei Kroll demonstrează că beneficiarii fraudei se extind dincolo de companiile şi persoanele fizice aflate în legătură cu grupul Şor. Companiile Kroll şi Steptoe & Johnson continuă să colaboreze cu autorităţile de reglementare şi alte părţi interesate relevante din multiple jurisdicţii, inclusiv din Letonia şi Estonia, în vederea obţinerii probelor pentru a identifica beneficiarii finali, astfel încât să se poată întreprinde acţiunile de recuperare a fondurilor delapidate.
Aderarea la Acordul OMC privind achiziţiile publice oferă acces la o piaţă de trilioane de dolari
Aderarea Republicii Moldova la Acordul Organizaţiei Mondiale a Comerţului privind achiziţiile publice oferă operatorilor moldoveni posibilitatea de a participa în cadrul licitaţiilor internaţionale. De asemenea, Moldova are acces la o piaţă în valoare de până la 1,7 trilioane de dolari SUA anual. Declaraţia a fost făcută de ministrul economiei, Octavian Calmâc, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Potrivit lui Octavian Calmâc, aderarea la Acordul privind achiziţiile publice constituie o oportunitate pentru creşterea nivelului concurenţei pentru proiectele mari de infrastructură realizate în Moldova.
Ofertă ANSA pentru întreprinderile din domeniul avicol
Chisinau (IPN)
Întreprinderile din domeniul avicol cu ciclu închis de producere, inclusiv fermele de ouă pentru consum şi de producere a cărnii de pasăre, sunt invitate să participe în procesul de evaluare pentru oportunitatea de export pe piaţa Uniunii Europen. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), companiile selectate vor beneficia de consultanţă gratuită la nivel internaţional în vederea stabilirii şi ulterior a implementării unui plan de modernizare a întreprinderii, precum şi includerea lor, în final, în lista companiilor cu drept de export în UE. Întreprinderele interesate sunt invitate să aplice prin îndeplinirea cererii şi a chestionarului pe care le pot găsi pe pagina ANSA. Dosarul urmează a fi expediat pe adresa electronică vitalie.porcescu@ansa.gov.md sau prin poştă la adresa: Chişinău, Str. M. Kogălniceanu 63, MD-2009. Data limită este 10 octombrie anul curent.
●MIERCURI, 28 septembrie
Au fost depistate două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine
Două focare cu suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine au fost depistate în satele Moşana şi Cernoleuca din raionul Donduşeni. Problema a fost discutată în cadrul unei şedinţe de urgenţă la Guvern, convocate de premierul Pavel Filip. Membrii Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova au discutat măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Moldovei. Specialiştii au informat că probele preluate de la animalele decedate au fost transmise la un laborator acreditat din Spania şi miercuri urmează să fie primite rezultatele acestora. Se presupune că virusul a fost adus prin importul produselor din carne din Ucraina, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu pesta porcină africană.
Obiectivele din matricea de politici privind aplicarea DCFTA realizate în proporţie de 55%
Indicatorii din matricea de politici privind aplicarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) pentru perioada ianuarie-septembrie 2016 au fost realizaţi în proporţie de 55%, arată un comunicat de presă al Ministerului Economiei. „Este o tendinţă mai mult decât pozitivă, dat fiind faptul că la finele lunii aprilie acest indicator avea gradul de realizare doar de 11%”, a apreciat Philip Santens, liderul proiectului „Asistenţă Tehnică pentru implementarea DCFTA în Moldova”.„Delegaţia Uniunii Europene rămâne şi în continuare un partener de încrede în implementarea programelor de suport bugetar pentru implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător deoarece în perioada respectivă de timp autorităţile Republicii Moldova au dat dovadă de responsabilitate şi dorinţă de a implementa reformele asumate”, a mai spus Philip Santens.
FISC-ul reia controalele
Serviciul Fiscal de Stat reia, din 1 octombrie, controalele fiscale, odată cu încetarea moratoriului asupra controalelor de stat. Obiectivul stabilit pentru următoare perioadă constituie depistarea şi sancţionarea practicării muncii la negru şi achitării salariilor în plic, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituţiei fiscale. În procesul de planificare şi efectuare a controalelor fiscale pentru perioadele ulterioare, Serviciul Fiscal de Stat preponderent va ţine cont de comportamentul fiscal şi nivelul de conformare voluntară a contribuabililor la respectarea legislaţiei fiscale. Vor fi supuşi verificărilor, în mod prioritar, contribuabilii care întrunesc un grad sporit de risc la compartimentul respectiv.
Micii întreprinzători îşi cer dreptul de a activa în bază de patentă şi după ianuarie 2017
Micii întreprinzători care activează în bază de patentă, dar şi mai mulţi primari se declară nemulţumiţi de faptul că din 2017 va fi lichidată activitatea economică în bază de patentă. Proiectul de lege care va reglementa activitatea comercianţilor de la 1 ianuarie 2017 a fost discutat în cadrul unor dezbateri organizate de Asociaţia Micului Business şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova. Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţia Micului Business, a comunicat celor prezenţi la eveniment că, potrivit schiţei de proiect, micii întreprinzători ar urma din 2017 să ducă evidenţă fiscală, să aibă contabilitate, aparat de casă şi control. Aceştia ar urma, de asemenea, să achite 1% din obiectul impunerii, dar potrivit lui Eugen Roşcovanu, nu se cunoaşte ce va constitui acest obiect al impunerii – cifra de vânzări sau profitul. În primul caz suma impozitului ar fi catastrofal de mare, dar în cel de-al doilea ar fi acceptabilă, subliniază preşedintele Asociaţia Micului Business. Eugen Roşcovanu a ţinut să sublinieze că guvernarea trebuie să ţină cont de prevederile Acordului de Asociere cu UE, care prevede că iniţiativele legislative trebuie făcute în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii.
Andrian Candu propune facilităţi pentru investitorii din domeniul IT
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, propune acordarea facilităţilor pentru investitorii din domeniul IT, care îşi vor putea desfăşura activitatea pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi documentaţi cu permis de şedere temporară. O iniţiativă legislativă a oficialului urmează a fi introdusă în procedură legislativă în perioada următoare pentru dezbateri. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, proiectul de lege prevede un şir de completări la Legea privind regimul străinilor în Republica Moldova, prin precizarea condiţiilor de aflare pe teritoriul ţării a persoanelor cu funcţie de conducere, investitorilor şi specialiştilor de înaltă calificare în domeniul IT.
Castel Mimi ia Marele Premiu în domeniul vitivinicol
De Ziua Națională a Vinului, Marele Premiu pentru merite deosebite în domeniul vitivinicol va fi decernat întreprinderii Castel Mimi. Castel Mimi este o companie privată, membră a Regiunii Geografice Delimitate Codru. În ultimul timp a depus eforturi susținute și consecvente în modernizarea și retehnologizarea producției, sporirea calității vinurilor fabricate și diversificarea piețelor.
● JOI, 29 septembrie
Se interzice importul animalelor şi produselor receptive la pesta porcină
Importul din Ucraina a animalelor receptive la virusul pestei porcine africane (porcii domestici și mistreți), a materialului seminal, a cărnii, preparatelor, produselor și subproduselor de origine animală provenite de la animale receptive la virusul pestei porcine africane, precum și a materiei prime pentru furaje temporar se interzice, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. Decizia este urmare a şedinței Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova din 27 septembrie 2016, convocată de premierul Pavel Filip şi la care a fost aprobat Planul de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul prevede, între altele, că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va coordona acţiunile de prevenire a răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Moldovei şi va asigura fondurile necesare pentru desfăşurarea activităţilor în vederea controlului virusului.
Moldova are şanse să fie apreciată de japonezi pentru vin şi gastronomie, opinie
Natalia Ţurcanu, directoarea executivă a Asociaţiei Naţionale pentru Turism Receptor (ANTRIM), e de părere că pe piaţa japoneză Republica Moldova are şanse să fie văzută şi apreciată în special pentru vin, dar şi pentru deliciile sale gastronomice. Declaraţii în acest sens au fost făcute în contextul participării delegaţiei Republicii Moldova, pentru a şasea oară, cu un stand propriu la expoziţia internaţională de turism „JATA Showcase 2016”, desfăşurată la Tokyo în perioada 22-25 septembrie. Vizita a fost organizată de către Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor, cu suportul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova. Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova a spus că sectorul turismului din Republica Moldova este o industrie strategică şi competitivă, care este într-o continuă creştere şi contribuie la dezvoltarea socio-economică a ţării. „Piaţa niponă este de un interes sporit pentru noi, atât pentru valoarea adăugată cu care contribuie turiştii din ţara soarelui răsare, cât şi pentru vinurile noastre, care devin tot mai căutate, iar Japonia ca piaţă de desfacere pentru ambele produse creşte de la an la an”, a menţionat Doina Nistor. Cei aproximativ 1200 de participanţii la eveniment au putut să deguste dulceaţa produsă de compania „Orhei-Vit” şi au avut ocazia să se delecteze cu vinuri puse la dispoziţie de vinăriile „Chateau Vartely”, „Asconi”, „Et Cetera” şi „Purcari”. Cei interesaţi au avut şi posibilitatea de a cumpăra vinurile produse în Moldova.
Pesta porcină a fost adusă în Moldova de persoane fizice
Ca urmare a unei analize epidemiologice s-a constatat că pesta porcină a fost adusă în Republica Moldova de către persoane fizice, la sfârşitul lunii august, când a fost marcat hramul în multe localităţi din raionul Donduşeni. Potrivit vicedirectorului Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Vsevolod Stamati, persoane fizice au mers în oraşul Moghilău din regiunea ucraineană Viniţa, de unde au adus produse din carne de porc infestate. Potrivit lui, carnea a fost prelucrată, iar resturile au fost date porcilor din gospodărie, astfel a fost creat lanţul virotic. Peste 12-14 zile, după perioada de incubaţie, a început boala. „Din cele zece porcine care se suspectă că ar fi infestate cu pesta porcină, opt au pierit şi două au fost nimicite”, a afirmat Vsevolod Stamati. Probele pentru confirmarea sau infirmarea infectării cu pesta porcină au fost expediate la un laborator din Spania. Între timp, a mai apărut un caz în satul Cernoleuca din acelaşi raion, unde din trei porci suspecţi că ar fi infectaţi cu pesta porcină unul a pierit şi doi au fost nimiciţi.
Piaţa de plasare a forţei de muncă peste hotare e dominată de intermediari informali, studiu
Activitatea agenţiilor private care plasează forţa de muncă peste hotare se află într-o stagnare evidentă. Această situaţie este cauzată de concurenţa intermediarilor informali, dar şi de procedurile complicate de obţinere a licenţei şi legalizării activităţii. Concluziile se regăsesc într-un studiu realizat în cadrul proiectului NEXUS Moldova. Autorul studiului, Mihail Cebotari, a declarat, în cadrul unui eveniment de prezentare, că agenţiile private de plasare în câmpul muncii deţin pe această piaţă o cotă de doar 20%, iar restul este ocupată de intermediari informali. Studiul arată că, în timp ce pentru agenţii există proceduri complicate la obţinerea licenţei, pentru intermediarii informali nu există restricţii. Aceştia acţionează liber şi dominant şi riscă amenzi mici sau penalităţi care puţin probabil să le fie aplicate. Potrivit cercetării, majoritatea agenţiilor din Moldova au încheiate acorduri de colaborare cu intermediari şi nu cu angajatori finali. Autorul afirmă că procedurile stabilite de legislaţia naţională pentru negocierea acordurilor de colaborare şi proiectelor de contracte individuale de muncă pot prelungi procesul de negociere a acestor acte pentru perioade de luni de zile, implicând cheltuieli semnificative.
● VINERI, 30 septembrie
Pavel Filip: Am fost nevoiţi să alegem răul cel mai mic
Premierul Pavel Filip recunoaşte că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea privind returnarea datoriilor către Banca Naţională pentru a debloca finanţarea externă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Pachetul de legi pentru care ne-am asumat răspunderea, reprezintă o precondiţie impusă de către FMI. Noi am fost puşi în situaţia de a le adopta în regim de urgenţă, pentru a debloca finanţarea externă. Chiar şi acel credit de 60 de milioane de euro, acordat de către Guvernul României, ne-a fost dat după ce am promis că vom face totul pentru semnarea Acordului cu FMI. Finanţarea externă pe care o vom primi în urma semnării documentului va fi de peste trei miliarde de lei”, a precizat Filip.
Munca zilierilor în agricultură va fi reglementată de o nouă lege
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional, desfăşurate de zilieri. Proiectul reglementează raporturile de muncă temporare în agricultură, drepturile şi obligaţiile zilierilor, modul de activitate al acestora, în derogare de la prevederile Codului Muncii. Durata zilnică a activităţii unui zilier nu poate depăşi 8 ore, 5 ore pentru persoanele de 15 ani şi 7 ore pentru cele de 16-17 ani. Durata activităţilor zilierului pentru unul şi acelaşi beneficiar va fi de 90 de zile într-un an calendaristic.
Politici de dezvoltare a micului business, discutate de către experţi internaţionali
Politicile de dezvoltare a micului business în spaţiul Parteneriatului Estic au fost subiectul unei mese rotunde organizate vineri, 30 septembrie, la Chişinău cu participarea experţilor internaţionali din Ucraina şi Georgia. În cadrul evenimentului, Eduards Filippovs, preşedinte al Consiliului Uniunii Oamenilor de afaceri din Letonia, a vorbit despre importanţa acestui sector şi despre experienţa ţării sale în acest domeniu. Masa rotundă a fost organizată de către Asociaţia Micului Business şi Forumul Societăţii Civile. Eugen Roşcovanu, preşedintele Asociaţiei Micului Business, a declarat că ţările europene reprezintă un model de organizare a micului business pentru Republica Moldova, dar şi pentru Ucraina şi Georgia.
Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată, studiu
După şocul economic, valutar şi bancar din anii 2015-2016, Republica Moldova a devenit mai vulnerabilă ca niciodată. Deşi autorităţile au menţinut ţara pe linia de plutire şi au evitat o catastrofă sistemică, Republica Moldova nu mai dispune de acea pernă de siguranţă, care a amortizat şocurile din 2015-2016, arată datele unui studiu realizat de Centrul Analitic Independent Expert Grup şi organizaţia Friedrich-Ebert-Stiftung. Studiul arată că epopeea cu „furtul miliardului” nu s-a rezumat doar la decapitalizarea şi eşuarea a celor trei bănci importante, reducerea cu o treime a rezervelor valutare şi la creşterea datoriei de stat, ci a condus şi la fisurarea semnificativă a securităţii economice şi financiare a ţării, aceasta devenind vulnerabilă la o serie vastă de şocuri fiscale, valutare şi sociale.
● SÂMBĂTĂ, 1 octombrie
Vinul – cartea de vizită a Republicii Moldova
Industria de vinificaţie este foarte importantă pentru economia Republicii Moldova, iar vinurile moldoveneşti sunt cartea de vizită a ţării. Acest sector oferă zeci de mii de locuri de muncă şi reprezintă produsul de bază al ţării pentru export. Astfel de aprecieri au făcut oficialii şi diplomaţii prezenţi la deschiderea Zilei Naţionale a Vinului, care se desfăşoară pe 1 şi 2 octombrie în centrul capitalei. Premierul Pavel Filip a remarcat că vinul este băutura zeilor, un produs cu care cetăţenii moldoveni se pot mândri. „Vinurile noastre sunt apreciate în ţară şi peste hotare, mă mândresc că vinurile noastre primesc cele mai înalte distincţii la festivalurile internaţionale. Vinurile prezentate aici sunt cunoscute şi de mulţi oficiali străini care le apreciază. Vă asigur de toată deschiderea şi susţinerea Guvernului”, a spus oficialul.