● LUNI, 26 noiembrie
Ziua Agricultorului – prilej pentru totaluri, dar și pentru a trasa noi obiective
Pe parcursul anului curent în domeniul agriculturii au fost obținute rezultatele care confirmă că procesul de dezvoltare are loc. S-a înregistrat o creștere la mai multe culturi – porumb, fructe, sămânțoase, sâmburoase etc., volumul total al producției crescând cu aproximativ 25%, în comparație cu anul trecut. Totuși, în pofida recoltei bogate, pentru unii agricultori acest an nu a fost unul ușor, întrucât din cauza unui șir de factori, creșterea producției a devenit o povară mare pentru mulți fermieri. Declarația aparține ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediu, Nicolae Ciubuc, și a fost făcută în cadrul unei ceremonii festive organizate cu prilejul Zilei lucrătorului din agricultură și industria prelucrătoare.
Cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Moldova, mai mici decât media din UE, expert
Cheltuielile pentru ocrotirea sănătății în Republica Moldova, raportate la Produsul Intern Brut, sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE. În valori absolute, cheltuielile per/capita din Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE. Despre aceasta scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în publicația Trend Hunter. Potrivit economistului, pentru anul 2019 Moldova planifică să aloce pentru ocrotirea sănătății 8,8 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt banii acumulați și cheltuiți prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătății, iar 1,3 miliarde de lei sunt alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe și investiții. Astfel, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% din PIB, față de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani.
● MARȚI, 27 noiembrie
Podul de la Unguri și Bronnița va fi testat pentru circulația autoturismelor
De miercuri, 28 noiembrie, podul peste râul Nistru, din apropierea localităților Unguri și Bronnița, la frontiera moldo-ucraineană, va fi deschis, în regim de testare, pentru traficul internațional. Vor fi admise mijloacele de transport pentru pasageri și mărfuri, cu masa de până la 3,5 tone. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, asupra deschiderii circulației autoturismelor, în regim de testare, pe podul peste râul Nistru, au convenit premierul Pavel Filip și omologul său ucrainean Volodymyr Groysman, în cadrul întrevederii care a avut loc pe 24 noiembrie, la Kiev.
La Chișinău a început Moldova Business Week 2018
Circa 1500 de investitori, finanțatori, dar și importatori și exportatori din Republica Moldova și din alte 30 de țări participă la Moldova Business Week 2018, care se desfășoară în perioada 27-29 noiembrie la Chișinău. Pe parcursul a trei zile, vor fi organizate prelegeri și sesiuni despre potențialul investițional al ramurilor strategice ale economiei naționale. Evenimentul, care este la cea de-a cincea ediție, este organizat de Agenția de Investiții sub egida Guvernului. Prezent la deschiderea evenimentului, premierul Pavel Filip a declarat că Business Week este un forum care vine să prezinte noi oportunități de afaceri și investiții în Republica Moldova. Premierul a menționat că s-au făcut mai multe reforme care vizează mediul de afaceri și important este că s-au făcut împreună cu mediul de afaceri. A fost aprobată o politică fiscală pentru a asigura o previzibilitate a mediului de afaceri. A fost redusă presiunea asupra mediului de afaceri din partea instituțiilor cu funcții de control, mai ales a organelor de forță, a fost redus numărul instituțiilor de control.
Recolta de fructe și pomușoare a crescut, iar agricultorii nu au unde o exporta, experți
Republica Moldova a înregistrat în ultimii ani o creștere a recoltei de fructe și pomușoare, însă din cauza embargoului rusesc și din cauza supra-producerii pe piețele tradiționale de desfacere, agricultorii moldoveni nu au unde exporta marfa. În cadrul unei conferințe, experții au vorbit despre necesitatea diversificării piețelor de export, în special orientarea către țările unde numărul populației este în creștere. Expertul asociat al Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), Andrei Zbancă, a spus că sectorul de fructe, în special al merelor, se dezvoltă rapid. În acest an s-a înregistrat o producție de circa 530 de mii de tone. Pentru a facilita exportul merelor, Guvernul trebuie să stabilească acorduri de liber schimb nu doar cu UE și țările CSI, ci și cu alte state, ca India, țările din Orientul Mijlociu, unde populația crește rapid. „Rusia în ultimii ani și-a crescut producția internă de mere și tendința aceasta va fi și în următorii ani. Trebuie să ne orientă către diversificarea piețelor”, a spus Andrei Zbancă.
Avem bănci solide și stabile pentru investiții, guvernatorul BNM
După frauda bancară și criza care a urmat, sistemul bancar a fost curățat și acum poate fi spus că există bănci solide și stabile, gata să susțină investitorii, iar cetățenii au recăpătat și ei încredere în sistemul bancar, susține guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea. În cadrul forumului Moldova Business Week 2018, guvernatorul a declarat că băncile din Moldova dețin aproximativ 1,5 miliarde euro care așteaptă să fie investiți în proiecte sau credite și aceasta este o rezervă impunătoare, care va fi baza pentru creșterea viitoare a economiei. „În 2018 am avut trei investitori noi în sistemul bancar moldovenesc. Mă aștept ca în anul viitor să mai vină încă unul-doi investitori noi. Nu este un scop în sine de a schimba structura acționariatului în bănci, dar ne dorim investitori mai experimentați, care să știe cum să canalizeze economiile acumulate sub formă de depuneri în proiecte de valoare care să asigure creșterea țării și bunăstarea socială”, a declarat guvernatorul BNM.
● MIERCURI, 28 noiembrie
Informațiile despre starea și accesibilitatea drumurilor ar putea fi obținute dintr-o aplicație mobile
Informațiile despre starea și accesibilitatea drumurilor, inclusiv pe timp de iarnă, ar putea fi obținute prin intermediul unei aplicații mobile. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că o asemenea aplicație ar putea fi creată pentru smartphone-uri. „Vrem să facem o aplicație pentru utilizatorii de smartphone-uri, astfel ca să fie informația la îndemână în orice moment al zilei sau al nopții pentru oricine dintre noi”, a menționat Chiril Gaburici. În ceea ce privește utilajele pentru curățarea drumurilor pe timp de iarnă, ministrul spune că o parte dintre acestea, cele învechite, vor fi înlocuite. „Suntem pregătiți, avem echipamentele necesare. O parte din echipamente sunt învechite, noi le vom reînnoi. Avem pregătit material antiderapant, se achiziționează volume noi – nisip, sare și tot de ce este nevoie”, spune oficialul. Despre securitatea energetică pe perioada rece a anului Chiril Gaburici spune că nu există pericole pentru Republica Moldova.
BNM încurajează femeile de afaceri să acceseze de la bănci produsele financiare
Banca Națională a Moldovei încurajează femeile de afaceri să fie mai îndrăznețe în a solicita și a accesa de la bănci produsele financiare de care au nevoie. Îndemnul a fost făcut de către viceguvernatorul BNM, Cristina Harea, care a participat marți, 27 noiembrie, la conferința „Inovații care transformă businessul”, organizată la Chișinău, de Echipa Consultanță pentru Micul Business BERD Moldova și alți parteneri internaționali, în cadrul inițiativei Ziua inovației pentru femei în afaceri. Cristina Harea a vorbit, în special, despre finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a antreprenorilor individuali, dar și despre utilizarea unor inovații și instrumente de plată noi, precum plățile prin internet și cele mobile etc. Viceguvernatorul băncii centrale a specificat că femeile, de obicei, sunt mai rezervate în a accesa credite, însă au o disciplină de plată mai bună decât bărbații.
Piața serviciilor de telefonie mobilă, în scădere în nouă luni ale anului
În primele nouă luni ale anului, pe piața telefoniei mobile volumul traficului de voce a scăzut cu 28,2 milioane de minute (-0,6%), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, totalizând 4,6 miliarde de minute. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, numărul utilizatorilor s-a micșorat, față de anul 2017, cu peste 96 de mii (-2,2%) și a totalizat 4,3 milioane. Într-un comunicat de presă al instituției se spune că traficul mediu lunar de minute vorbite de un utilizator în perioada de raportare a însumat 271 de minute. Volumul veniturilor pe această piață a scăzut cu peste 147 de milioane de lei (-5,8%) și a însumat 2,3 miliarde de lei. Venitul mediu lunar per utilizator a alcătuit 72,9 lei.
● JOI, 29 noiembrie
Audit la Agenția Națională Antidoping
Curtea de Conturi nu a identificat denaturări semnificative în rapoartele financiare ale Agenției Naționale Antidoping (ANA). Rapoartele oferă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă cu privire la performanța și poziția financiară a autorității respective, la situația din 31 decembrie 2017, se menționează în Raportul auditului situațiilor financiare ale ANA, prezentat în ședința publică a Curții de Conturi din 28 noiembrie 2018. Potrivit Raportului de audit, resursele financiare destinate funcționării Agenției, potrivit cadrului normativ, sunt constituite din sursele bugetului de stat. În anul 2017, valoarea totală a resurselor finanțare a constituit 1 mln 301,2 mii lei sau 79,9% din totalul prevederilor bugetare pentru anul 2017.
Taxa licenței pentru companiile de asigurări, majorată
Taxa pentru eliberarea licențelor pentru companiile de asigurări crește de la 13 mii de lei, în prezent, la 20 de mii de lei, conform unui proiect de modificare și completare a legislației în acest sens, votat în lectură finală de Parlament. Potrivit proiectului, taxa pentru eliberarea copiilor autorizate, cea pentru reperfectarea licenței, precum și cea pentru eliberarea duplicatului licenței va fi de 10% din taxa pentru eliberarea licenței. Autoritatea de supraveghere va decide asupra eliberării licenței în termen de 30 zile lucrătoare de la data recepționării tuturor documentelor aferente declarației pentru eliberarea licenței, iar în cazul reperfectării licenței – în termen de 14 zile lucrătoare, de la data depunerii declarației pentru reperfectarea licenței.
● VINERI, 30 noiembrie
Leul moldovenesc la 25 de ani de la punerea în circulație
Leul moldovenesc este o monedă forte și unul dintre cele mai puternice în regiune. Introducerea monedei naționale în Republica Moldova a stimulat mersul reformelor pe toate dimensiunile economiei naționale. La 25 de ani de aflare pe piață leul moldovenesc se bucură de încredere. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei conferințe de presă dedicate aniversării a 25-a de la punerea în circulație a monedei naționale. Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, a vorbit despre mandatul său de aproape trei ani la șefia BNM, timp în care au fost luate măsuri pentru redobândirea încrederii în leul moldovenesc, după criza financiară și frauda bancară. Sergiu Cioclea afirmă că datorită acțiunilor întreprinse în această perioadă, cursul valutar a rămas solid, leul moldovenesc este o monedă forte și unul dintre cele mai puternice în regiune. Încrederea populație în sistemul bancar a crescut, la fel și depunerile de bani.
Pavel Filip: În 2-3 ani va fi realizată interconexiunea sistemelor de energie electrică dintre Moldova și România
În 2-3 ani va fi realizată interconexiune sistemelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România. Declarația a fost făcută de premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. „Noi mergem pe calea instalării unei stații așa numite Back to Back pentru că sistemele noastre sunt diferite – sincron și asincron. Pentru aceasta avem nevoie de această stație, care costă enorm. Vorbim de o singură interconexiune – de proiectul Isaccea-Vulcănești-Chișinău și avem deja contractați banii pentru acest lucru de la Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare, Banca Mondială și Banca Europeană de Investiții”, a declarat prim-ministrul.
Consumul de Internet mobil 4G înregistrează creșteri
În primele nouă luni ale anului 2018, pe piața serviciilor de acces la Internet mobil, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil prin rețele 4G a crescut, față de sfârșitul anului 2017, cu 42,2% și a totalizat 984,2 mii. Totodată, numărul utilizatorilor serviciului de acces la Internet mobil în bandă largă (prin smartphone-uri și acces dedicat (prin modemuri/carduri) a sporit cu 20,9% și a depășit 2,9 milioane de lei. Într-un comunicat de presă, Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației menţionează că volumul traficului, în nouă luni ale anului, a crescut, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 29,8% și a însumat 61,3 milioane GB, iar volumul total al vânzărilor în acest sector a sporit cu 17,3% și a însumat 779,3 milioane de lei.
Curtea de Conturi a examinat Raportul auditului situațiilor financiare ale CSM
Raportul financiar consolidat al Consiliului Superior al Magistraturii prezintă o imagine corectă și fidelă, în conformitate cu cadrul de raportare financiară aplicabil și, în ansamblul său, nu conține denaturări semnificative. Aceasta este concluzia de bază expusă în Raportul auditului situațiilor financiare consolidate ale Consiliului Superior al Magistraturii încheiate la 31 decembrie 2017. Raportul a fost examinat în ședința Curții de Conturi din 29 noiembrie. Consiliul Superior al Magistraturii este autoritate judecătorească independentă, formată în vederea organizării și funcționării sistemului judecătoresc (Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și judecătoriile) și este garantul independenței autorității judecătorești. Patrimoniul gestionat de către Consiliul Superior al Magistraturii și instanțele judecătorești aparține în totalitate statului și a constituit, la finele anului 2017, 351 mln lei. După optimizare, funcționează 20 de instanțe judecătorești.
Fructele din Cantemir și Ialoveni, interzise în Federația Rusă
Federația Rusă a interzis importul de caise, vișine, cireșe, piersici, nectarine, prune şi porumbe proaspete din raioanele Cantemir și Ialoveni ale Republicii Moldova, din cauza infectării prunelor cu agentul patogen Monilinia fructicola. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a fost informată despre acest lucru printr-o scrisoare a Serviciului federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară. Potrivit ANSA, a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a stabili trasabilitatea prunelor, se vor analiza documentele și rezultatele de laborator, iar rezultatele anchetei vor fi publicate. În funcție de rezultatele anchetei, ANSA va solicita partenerilor ruși crearea unei comisii mixte pentru inspectarea depozitelor frigorifice, atât din cele două raioane, cât și din alte raioane, la alegerea părții ruse.
Sistem de management anti-mită la Spitalul clinic „Sfântul Arhanghel Mihail”
În cadrul Spitalului clinic municipal „Sfântul Arhanghel Mihail” urmează să fie implementat un sistem de management anti-mită. Planul de a implementa acest sistem, conform standardului internațional ISO 37001, a fost prezentat în cadrul unei conferințe naționale, organizate în cadrul unui proiect sprijinit financiar de Ministerul Afacerilor Externe al României prin Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare – RoAid. În cadrul conferinței naționale, Artur Răducanu, prim secretar în cadrul Ambasadei României la Chișinău, a reiterat faptul că Guvernul României susține integrarea europeană a Republicii Moldova și are speranțe că direcția Republicii Moldova va fi una europeană. Prin implementarea standardelor europene și internaționale precum ISO 37001 – sistem de management anti-mită, spitalele contribuie la această direcție asumată încă din anul 2009.