RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 decembrie – 31 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 26 decembrie]
[Anul bugetar 2011 se va încheia cu un minus de 100 de milioane, Dorin Chirtoacă]
„Anul bugetar 2011, după 4 ani de activitate şi 4 ani de reforme, va fi încheiat cu minus 100 de milioane de lei în cont”, a declarat primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, în şedinţa de luni de Primărie. Edilul a menţionat că, deşi banii vor fi recuperaţi anul viitor, situaţia este complicată şi e creată în mod deliberat. Dorin Chirtoacă a declarat că este îngrijorător faptul că pentru al patrulea an în faţa Primăriei sunt puse sarcini noi în ceea ce priveşte încasarea veniturilor, însă resursele rămân limitate. „Sper să fie ultimul an când ne confruntăm cu astfel de lucruri. Care este rostul să îmbunătăţim parametrii la fiecare capitol, dacă în final lucrurile merg altfel”, a subliniat primarul. Bugetul pentru 2011 a fost aprobat cu venituri de 1 889, 8 milioane lei şi cheltuieli de 2 310, 4 milioane lei.
[● MARŢI, 27 decembrie]
[9500 de pasageri au ales zboruri cu escală la Chişinău]
Compania aeriană Air Moldova a transportat de la începutul acestui an 9500 de pasageri pentru care Aeroportul Internaţional Chişinău a constituit punct de tranzit. Potrivit Tatianei Popa, manager relaţii cu publicul al companiei, călătoriile aeriene din Moscova spre capitalele europene şi în direcţie inversă, cu escală prin Chişinău, sunt posibile cu Air Moldova din iunie 2009. Pasagerii pot aprecia comoditatea Aeroportului Internaţional Chişinău ca punct de tranzit, timpul de transfer de la o cursă la alta fiind în medie 35 de minute. Air Moldova este cel mai mare operator aerian pe piaţa moldovenească, deţine circa 50% din transporturile aeriene din Moldova. Pe parcursul anului 2011 compania a transportat peste 480 mii de pasageri spre 20 de destinaţii.
[Sumele obţinute din privatizare au fost de 3 ori mai mici decât cele planificate iniţial]
În 2011 din privatizarea proprietăţii de stat s-au obţinut 120 de milioane de lei. Cifra este de 3 ori mai mică decât cea stabilită iniţial. După adoptarea modificărilor şi completărilor la Legea bugetului acest indicator a fost corectat şi constituie 110 milioane de lei. Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice,Tudor Copaci, spune că la licitaţiile desfăşurate de către Bursa de Valori a Moldovei, precum şi la concursurile investiţionale şi comerciale de privatizare au participat preponderent investitori locali. În primele luni ale anului viitor se va face o inventariere a proprietăţii de stat, se vor analiza rapoartele financiare prezentate de către companiile în care statul are cotă majoritară. În 2012 urmează să fie expuse la privatizare pachetele de acţiuni ale statului în întreprinderile Floare-Carpet şi Viorica Cosmetic. În ceea ce priveşte SA Moldtelecom şi Banca de Economii, Guvernul va decide dacă să le scoată la privatizare după ce consultanţii financiari internaţionali vor face o evaluare a acestora.
[Plătitorii de TVA mai au câteva zile pentru a accesa serviciul „Declaraţie electronică”]
Cu începere de la 1 ianuarie 2012, subiecţii impunerii cu TVA deserviţi de inspectoratele fiscale teritoriale din municipiile Chişinău şi Bălţi, Direcţia marilor contribuabili, precum şi de către Direcţia administrării fiscale din Comrat urmează să prezinte în mod obligatoriu dările de seamă fiscale on-line, prin intermediul serviciului „Declaraţie electronică”. Şeful Centrului de Asistenţă şi Contact, ÎS Fiscservinform, Viorel Bolocan, a menţionat într-o emisiune la Radio Moldova că din 15 mii de agenţi economici care urmau să se conecteze la acest serviciu 14,5 mii au reuşit s-o facă. Reprezentanţii acestora au fost instruiţi gratuit în cadrul unor seminare privind utilizarea acestui serviciu. Plătitorii de TVA din aceste unităţi administrativ-teritoriale care nu se vor conecta la acest serviciu până la 31 decembrie vor putea să o facă după 1 ianuarie 2012 , dar deja contra plată – 550 de lei pentru conectare, plus costul instruirii. Rapoartele fiscale după 1 ianuarie vor fi primite de către subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat exclusiv pe cale electronică. Din 2013 la sistemul de la raportare electronică urmează să treacă şi plătitorii de TVA din alt unităţi administrativ-teritoriale, în număr de circa 8000 potrivit estimărilor SFS.
[Bugetul de stat pentru 2012 a fost votat în lectură finală]
Bugetul de stat pentru 2012 a fost adoptat în lectură finală. Deputaţii din fracţiunea comunistă au votat împotrivă. Până a fi supus votului, deputaţii au discutat bugetul timp de aproape o oră. Fracţiunea PCRM a cerut retragerea proiectului şi remiterea din nou în comisii, motivând că unele cifre aprobate în lectura a doua au fost schimbate neregulamentar. Proiectul bugetului a fost susţinut de către 55 de deputaţi. Veniturile bugetului de stat în 2012 sunt planificate la nivel de 21,36 miliarde de lei, în creştere cu 11,9% faţă de anul curent. Cheltuielile sunt preconizate la nivelul de 22,16 miliarde de lei, deficitul bugetar fiind de 797 milioane de lei. Deficitul urmează să fie acoperit din mijloace obţinute din vânzarea hârtiilor de valoare de stat, din surse externe şi din privatizarea patrimoniului public.
[Accizele la importul de automobile nu s-au majorat]
Accizele la importul de autoturisme nu s-au majorat, contrar unor aşteptări, şi acesta constituie unul dintre cele mai importante amendamente ale politicii bugetar-fiscale pentru 2012, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă. Potrivit deputatului liberal-democrat, accizele nu vor creşte aşa cum a şi propus iniţial Guvernul, ci doar se vor indexa la rata inflaţiei. Potrivit lui Ioniţă, dacă accizele ar fi crescut, acest lucru ar fi lovit în primul rând în populaţie. Veceaslav Ioniţă a menţionat că şi gazul lichefiat va fi supus accizelor. S-a convenit că transportatorii vor plăti o taxă de 1800 de lei pentru o tonă. Aceasta însă nu va afecta consumatorii casnici. Cât priveşte instituirea taxei pentru posesorii de automobile, Veaceslav Ioniţă a menţionat că aceasta ţine de competenţa autorităţilor publice locale. Politica bugetar-fiscală pentru anul 2012 a fost votată la 23 decembrie de către parlamentarii AIE. Grupul PCRM a părăsit sala în semn de protest.
[● MIERCURI, 28 decembrie]
[Gazul rusesc se ieftineşte uşor]
În primul trimestru al anului viitor Republica Moldova va importa gaze din Rusia la preţul de 395 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu 5-6 dolari mai ieftin faţă de preţul actual, conform datelor operative. Anunţul a fost făcut de către vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Deocamdată nu se ştie dacă acest lucru va influenţa tarifele pentru consumatorii finali. Urmează ANRE să facă calculele necesare şi să anunţe dacă vor fi sau nu operate ajustări la tarife. Potrivit lui Valeriu Lazăr, pentru a elimina presiunea timpului în negocierea unui nou contract de livrare a gazelor, Guvernul Moldovei şi concernul rus „Gazprom” au convenit să prelungească pentru trei luni contractul care expiră la 31 decembrie curent.
[● JOI, 29 decembrie]
[Inspectoratul Fiscal va efectua razii şi de Revelion]
Inspectoratul Fiscal Principal de Stat anunţă că în seara zilei de 31 decembrie va efectua razii la agenţii economici care propun servicii de divertisment. Se va verifica numărul de locuri pregătite pentru clienţi, preţul pentru o persoană şi se va compara cu informaţia reflectată în evidenţa contabilă. Fiscul precizează că aceste controale au ca scop prevenirea desfăşurării ilicite a activităţii de întreprinzător în noaptea dintre ani. În cazul stabilirii divergenţelor între datele iniţial stabilite şi cele reflectate în evidenţa contabilă pentru ziua respectivă, ulterior, după data de 1 ianuarie, faţă de aceste întreprinderi vor fi aplicate sancţiuni prevăzute de legislaţie şi instituite posturi fiscale cu recalcularea obligaţiunilor fiscale prin metode şi surse indirecte. Inspectoratul efectuează monitorizarea activităţii a 211 agenţi economici de pe teritoriul republicii care în perioada sărbătorilor de iarnă prestează servicii de organizare a banchetelor, inclusiv în noaptea de Revelion.
[● VINERI, 30 decembrie]
[Fiscul nu stopează activitatea agenţilor economici în timpul controalelor, director]
Serviciul Fiscal de Stat nu stopează sub nicio formă activitatea agenţilor economici în timpul controalelor fiscale. O declaraţie în acest sens a făcut directorul serviciului, Nicolae Platon. Nicolae Platon a precizat că verificările se fac la contabilitate, nu în sala unde se deservesc clienţii şi aceasta nu ar trebui să afecteze afacerea agentului economic. Recent, Fiscul a anunţat că inspectorii săi vor efectua controale la o serie de localuri care oferă servicii de divertisment în seara de Revelion. În cazul stabilirii divergenţelor între datele iniţial stabilite şi cele reflectate în evidenţa contabilă pentru ziua respectivă vor fi aplicate sancţiuni prevăzute de legislaţie şi instituite posturi fiscale cu recalcularea obligaţiunilor fiscale prin metode şi surse indirecte.
[Moldova a făcut paşi buni în politica externă, dar a înregistrat şi regrese, analist]
Republica Moldova a făcut paşi importanţi privind politica externă în anul 2011, în ceea ce priveşte semnarea unor acorduri sau pornirea unor negocieri. Însă, dacă e să vorbim de adaptarea la practicile şi standardele europene, aici nu s-au înregistrat progrese atât de mari. Lucrurile merg greu deoarece nu este dorinţă şi înţelegere. De această părere este analistul economic Alexandru Fala. Referitor la negocierile privind Acordul de Liber Schimb, care vor începe în 2012, Alexandru Fala a menţionat că este un pas important pentru Republica Moldova. Însă aici lucrurile trebuie de analizat dintr-o dublă perspectivă. Pe de o parte, Republica Moldova va avea costuri. Potrivit lui Alexandru Fala, şi la nivel de instituţii publice va fi nevoie de reforme mai profunde pentru a face economia mult mai competitivă, mai imună şi mai adaptată la ceea ce se întâmplă în lume. „Şi acesta este marele plus”, a subliniat analistul. „Ceea ce putem face în cadrul negocierilor este să obţinem un termen de tranziţie pentru anumite sectoare, adică la anumite produse s-ar putea să nu fie scutite totalmente sau deodată taxele. Ar putea exista o perioadă când aceste taxe să fie micşorate, în acest felul producătorii se or putea adapta”, a ,ai spus analistul economic. Potrivit lui Fala, odată cu apropierea Republicii Moldova de UE se va intensifica concurenţa pentru producătorii locali, multe firme vor avea mari probleme şi unele din ele ar putea chiar să falimenteze.