RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 aprilie – 1 mai. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 26 aprilie]
[Modificări în decizia privind urmărirea preţurilor pe întreg lanţul valoric]
Tranzacţiile comerciale de import vor fi considerate suspecte de către Serviciul Vamal în cazul când valoarea mărfurilor importate va fi mai mică decât 60% (faţă de 40% anterior) din preţul mediu de referinţă pe piaţa internă. Prin acea decizie a fost instituit un mecanism de monitorizare prin transmiterea informaţiei de către Serviciul Vamal Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei şi Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, în vederea verificării preţurilor pe tot lanţul valoric în comerţul intern. Decizia stabileşte că, indiferent de numărul de firme antrenate în procesul de comercializare a mărfurilor importate, adaosul comercial nu poate să depăşească 20% pentru produsele de importanţă socială.
[● MARŢI, 27 aprilie]
[Reforma regulatorie continuă]
În cadrul celei de-a treia etape de revizuire a cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător, în proces de examinare se află autorizaţiile şi alte acte permisive, eliberate de instituţiile publice mediului de afaceri, a menţionat într-un interviu la Radio Moldova Alexandru Gozun, şeful direcţiei generale dezvoltarea mediului de afaceri la Ministerul Economiei, membru al grupului de lucru pe lângă Comisia de Stat pentru reforma regulatorie. Potrivit lui Alexandru Gozun, acest proces face parte din aşa-numita „ghilotina 3” şi presupune o analiză amplă a serviciilor publice prestate contra plată. (În cadrul „ghilotinei 1 şi 2” au fost revizuite hotărârile şi alte acte normative elaborate de ministere şi guvern privind activitatea de întreprinzător – n.r. ) În acest moment, instituţiile publice şi structurile subordonate prestează circa 4000 de servicii. În 2009, volumul fondurilor şi mijloacelor speciale obţinute din prestarea acestor servicii agenţilor economici au fost de 1,4 miliarde de lei.
[●MIERCURI, 28 aprilie]
[Opt din zece agenţi economici încalcă drepturile consumatorilor şi legislaţia privind supravegherea pieţei]
Inspectoratul Principal de Stat privind Supravegherea Pieţei, Metrologie şi Protecţie a Consumatorilor a depistat cazuri de utilizarea a echipamentelor de măsurare neverificate în comerţ şi în transportul de pasageri (taximetre). Iar doi agenţi economici care administrează săli de jocuri de noroc, la doar două săptămâni după verificare, au extras plombele de la aparate. Informaţia a fost comunicată de viceministrul economiei, Octavian Calmîc, la o conferinţă de presă privind rezultatele supravegherii pieţei şi protecţia consumatorilor în primul trimestru al anului curent. Pe parcursul primelor trei luni ale anului, au fost depistate cazuri de comercializare a produselor nemarcate sau marcate neconform, a produselor neînsoţite de informaţia în limba de stat sau cu termen de valabilitate expirat. Există cazuri de înşelare a consumatorilor, în special în pieţe, sau de neacordare a bonului de casă.
[Controalele efectuate la agenţi economici rămân la fel de împovărătoare, şeful filialei CCI din Cahul]
Numărul structurilor cu funcţii de control în ultimul doi ani s-a redus de la 68 la 54. Chiar şi aşa, controalele efectuate la agenţi economici rămân la fel de împovărătoare, subliniază Simion Platon, directorul filialei din Cahul a Camerei de Comerţ. Simion Platon a spus că agenţii economici din raioanele de sud ale republicii – preponderent întreprinderi mici şi mijlocii – se arată nemulţumiţi, în special, de stilul de lucru al organelor de control, care aplică aceleaşi metode de control precum o făceau cu 20 de ani în urmă. De asemenea, lasă de dorit şi atitudinea controlorilor faţă de agenţii economici care, chiar şi în perioada de criză, se străduiesc să menţină locurile de muncă şi să plătească salarii oamenilor, a menţionat Simion Platon.
[Moldcell devine violet purpuriu]
Operatorul de telefonie mobilă Moldcell a prezentat astăzi imaginea reînnoită a mărcii sale. Culoarea care o reprezintă începînd cu prima zi a celui de-al doilea deceniu de activitate în Moldova este violet purpuriu, iar drept element reprezentativ a fost acceptată o piatră traversată de linii albe care sugerează spiritul activ al companiei. Chiril Gaburici, director general Moldcell, a declara miercuri, 28 aprilie, la o conferinţă de presă că decizia de schimbare a imaginii a fost luată acum doi ani, Moldcell fiind cea de-a cincia companie din cadrul grupului TeliaSonera care parcurge această procedură de reînnoire. „Timp de 10 ani de activitate am reuşit să ne facem circa un milion de prieteni, ceea ce înseamnă că jubileul pe care îl marcăm în aceste zile nu este o aniversare doar a noastră, ci şi una a prietenilor noştri,” a declarat Gaburici.
[● JOI, 29 aprilie]
[Anul acesta Moldova şi-a propus să preia 1,5 mii de standarde europene în domeniul aparatelor şi echipamentelor]
Republica Moldova şi-a propus să preia, în acest an, 1503 standarde europene prevăzute în directivele europene privind aparatele de joasă tensiune, cele de stabilire a compatibilităţii electromagnetice, dispozitivele medicale, produsele din construcţie şi echipamentele individuale de protecţie. În total, ţara urmează să adopte 16 mii de standarde europene, 5 mii dintre care au fost traduse de România, a comunicat viceministrul economiei, Octavian Calmîc. documentele traduse de România vor fi oferite Republicii Moldova la preţ simbolic, deşi munca de traducere este foarte complicată, solicită nu doar cunoştinţe lingvistice, dar şi tehnice şi, de aceea costă scump – circa 25-30 euro pentru o pagină, a menţionat viceministrul.
[BCR Chişinău are un sediu nou]
„Mutarea noastră în casă nouă este un prim pas în noua politică a BCR Chişinău în implementarea Strategiei de dezvoltare a băncii. Sperăm că experienţa acumulată de noi pe parcursul a mai mulţi ani, precum şi experienţa internaţională în cunoaşterea mecanismelor pieţei ne va permite să putem acorda un ajutor real atât clienţilor noştri, cât şi economiei Republicii Moldova în ansamblu”, a declarat la ceremonia de inaugurare a noului sediu al Băncii Comerciale Române, sucursala Chişinău, preşedintele executiv al instituţiei, Sorin Andrei. noul sediu central al BCR Chişinău se află în centrul capitalei, pe strada Puşkin 60/2 , într-o clădire cu o arhitectură unică.
[● VINERI, 30 aprilie]
[Moldova se împrumută cu 25 de milioane de dolari de la Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare]
Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare va acorda Moldovei un credit de 25 de milioane de dolari pentru implementarea politicilor corective pe termen scurt incluse în Programul de stabilizare şi relansare economică. guvernul a aprobat o decizie privind iniţierea negocierilor Acordului de credit şi a delegat un grup de negociatori, condus de ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă. Potrivit ministrului finanţelor, mijloacele vor fi orientate pentru asigurarea cheltuielilor prioritare necesare relansării economice şi protecţiei sociale şi pentru finanţarea acţiunilor post-criză ce se referă la susţinerea exporturilor şi investiţiilor private.
[Investitorii internaţionali şi-au dat întâlnire la Chişinău la sfârşitul lunii iunie]
Forul Internaţional Investiţional – eveniment organizat, de obicei, în luna octombrie – se va desfăşura în acest an între 22 şi 25 iunie şi va fi parte a programului Săptămânii Investiţionale „Moldova Business Week 2010”. viceministrul economiei, Octavian Calmîc, a spus că subiectul central al discuţiilor va fi criza mondială, impactul acesteia asupra economiei Moldovei şi oportunităţi de dezvoltare. Scopul acţiunii este de a atrage atenţia investitorilor străini asupra Moldovei, de a promova proiecte de perspectivă şi a facilita dialogul între investitori, companiile locale şi autorităţi, în special în zonele rurale. Programul Săptămânii Investiţionale include sesiuni de afaceri cu participarea agenţilor economici din România, Federaţia Rusă, Turcia, Cehia, Polonia şi din alte ţări.
[Laureaţilor Premiului de Stat în domeniul calităţii le vor fi oferite statuete hexagonale din metal ştemuit – simbolul concursului]
Întreprinderile învingătoare ale concursului pentru decernarea Premiului de Stat în domeniul calităţii pe anul 2009 vor obţine diplome ale guvernului şi statuete hexagonale confecţionate din metal ştemuit pe suport de marmură (pentru laureaţii de gradul I) şi pe suport de lemn (pentru laureaţii de gradul II), cu aplicarea logo-ului concursului. Guvernul a alocat din fondul său de rezervă 64,9 mii de lei pentru confecţionarea acestor statuete. În anul 2009 la concursul pentru decernarea Premiului de Stat în domeniul calităţii au participat 18 întreprinderi, 9 dintre care au devenit laureate de gradul I.
[Pomicultorii au nevoie de frigidere şi... de bani]
Pentru a asigura piaţa internă cu fructe proaspete, inclusiv iarna, Republica Moldova are nevoie de capacităţi frigorifice de circa 320 de mii de tone. Estimarea a fost făcută vineri, 30 aprilie, în cadrul unei întruniri a pomicultorilor la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA). Capacităţile funcţionale de păstrare a fructelor în prezent sunt de 70 de mii tone, sub limita stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură – 400 de grame de fructe şi legume proaspete pe care trebuie să le consume o persoană într-o zi. Pintilie Pîrvan, şeful Direcţiei Industrie Alimentară în cadrul MAIA, a declarat că, pentru a asigura capacităţile frigorifice de care are nevoie Republica Moldova, sunt necesare aproximativ 130 de milioane de lei.
[● SÂMBĂTĂ, 1 mai]
[Cadrul legislativ naţional privind protecţia plantelor este ajustat la cel european]
Guvernul a aprobat proiectul Legii privind protecţia plantelor şi carantina fitosanitară.
Potrivit lui Vasile Bumacov, viceministru al agriculturii şi industriei alimentare, documentul a fost elaborat în scopul armonizării legislaţiei naţionale în domeniul respectiv la cea europeană. Proiectul de lege are drept scop prevenirea introducerii în ţară a organismelor de carantină, evitarea pierderilor de recoltă şi obţinerea unei producţii agricole ecologice. Printre prevederile principale ale documentului se evidenţiază cele ce ţin de consolidarea controlului fitosanitar la locul de producere, accentuarea exigenţelor controlului calităţii produselor de uz fitosanitar, înregistrarea producătorilor, importatorilor, depozitelor şi centrelor de expediere a plantelor şi produselor vegetale.