RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 – 31 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● LUNI, 26 martie]
[Mobiasbancă are un nou preşedinte]
Noul preşedinte al „Mobiasbancă – Groupe Societe Generale”, Ridha Tekaia, a fost prezentat premierului Vlad Filat. Întâlnirea a fost prilejuită de plecarea din funcţie a lui Jean-Francois Myard, care urmează să preia din aprilie conducerea subsidiarei Societe Generale din Benim. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Jean-Francois Myard a mulţumit premierului Vlad Filat pentru deschiderea cu care a fost tratat de către autorităţi în cei cinci ani de activitate în Moldova. Noul preşedinte al băncii, Ridha Tekaia s-a arătat optimist în ceea ce priveşte viitorul „Mobiasbancă” şi a dat asigurări că banca va continua să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova.
[● MARŢI, 27 martie]
[Moldovatransgaz a majorat nejustificat costurile la reparaţia gazoductului Razdelnaya-Ismail]
Moldovatransgaz SRL a majorat nejustificat, cu 58,7 milioane de lei, cheltuielile pentru reparaţia capitală a gazoductului magistral „Razdelnaya-Ismail”, arată un raport discutat, marţi, într-o şedinţă publică a Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. Tatiana Cebotari, expert în grupul care a efectuat controlul la „Moldovatransgaz” SRL, a spus că întreprinderea nu a respectat principiul costurilor minime la momentul selectării prin concurs a companiei de construcţii contractată pentru lucrările de reparaţie. Pentru reconstrucţia gazoductului a fost desemnată o companie ucraineană, care iniţial a prezentat oferta cea mai avantajoasă – 18,6 mln dolari în total, iar peste 20 de zile părţile au semnat un acord adiţional prin care costul lucrărilor a fost modificat la 25,1 mln.
[●MIERCURI, 28 martie]
[Patronatele solicită o întâlnire cu Vlad Filat]
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului, Leonid Cerescu, a solicitat o întrevedere cu premierul Vlad Filat. Leonid Cerescu a declarat că patronatele se confruntă cu o serie de probleme alarmante, care necesită a fi discutate urgent cu premierul. Discuţiile se vor axa pe condiţiile nefavorabile de activitate pentru agenţii economici în anul 2012. Este vorba şi de impozitare, şi de cheltuielile suplimentare generate de schimbarea legislaţiei pentru incapacitatea temporară de muncă, precum şi aplicarea taxei de valoare la dividente, aplicarea TVA-ului la reciclarea cadrelor şi multe alte lucruri care îngreunează activitatea agenţilor economici, a precizat Leonid Cerescu.
[Pensia medie rămâne sub minimul de existenţă]
La 1 ianuarie, valoarea medie a pensiei în Republica Moldova era de 873,9 lei. În termeni nominali pensia a crescut faţă de anul trecut cu 7,8%. În termeni reali a rămas însă aceeaşi. Pensia rămâne în continuare sub minimul de existenţă, care în trimestrul III al anului 2011 (ultimele date) a fost estimat pentru pensionari la 1206 lei. Guvernul prevede la 1 aprilie o indexare a pensiilor cu 9,6%. După indexare, valoarea pensiei va creşte în medie cu 87 lei.
[Administraţia de Stat a Drumurilor a deschis ofertele pentru reparaţia drumului Orhei-Rezina]
Administraţia de Stat a Drumurilor a deschis, miercuri, ofertele companiilor de construcţii prezentate la concursul pentru selectarea antreprenorului care va efectua lucrările de reabilitare a drumului Rezina-Orhei, tronsonul cuprins între km 21-34. „Deşi pachete de documente au solicitat 8 companii, doar 4 şi-au prezentat ofertele. Dacă e să ne referim la oferta financiară, aceasta oscilează între 75 şi 104 milioane de lei. Dar pe parcursul evaluării acestora vor fi luate în consideraţie şi alte aspecte. Comisia de evaluare are la dispoziţie 45 de zile pentru a evidenţia compania învingătoare, astfel ca să fie începute lucrările de reabilitare cât mai repede”, a declarat Iurie Paşa, manager-şef la ÎS „Administraţia de Stat a Drumurilor”.
[Şefii direcţiilor economice din teritoriu sunt instruiţi cu specificul activităţii ÎMM]
Şefii direcţiilor economice din consiliile raionale participă la un curs de instruire organizat de către Ministerul Economiei cu sprijinul tehnic şi logistic al proiectului UE „Asistenţă Tehnică pentru Suportul Bugetar Sectorial – Stimularea Economică în Zonele Rurale”, lansat recent în Moldova. Funcţionarii urmează să obţină cunoştinţe legate de noţiunile şi specificul activităţii întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM), precum şi aşteptările agenţilor economici din acest sector. Temele de formare includ aspecte privind stabilirea contactelor cu un antreprenor, promovarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, măsurile şi etapele-cheie în consilierea micilor antreprenori etc. Cursul de instruire este susţinut de experţii internaţionali ai proiectului, precum şi de formatori locali din Ministerul Economiei şi Organizaţia de Dezvoltare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Moldova (ODIMM).
[Forumul interregional moldo-român la Bălţi a întrunit peste 200 de participanţi]
Peste 200 de persoane, oameni de afaceri din România şi din Republica Moldova, reprezentanţi ai ministerelor, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord din Republica Moldova şi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest din România, ambasadori şi reprezentanţi ai ONG-urilor s-au întrunit miercuri, 28 martie, la Băţi în cadrul Forumului economic interregional moldo-român „Promovarea potenţialului economic şi crearea oportunităţilor de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Nord”. Participanţii abordează aspecte legate de turismul în regiunea de nord a Republicii Moldova, investiţiile-cheie pentru economia regiunii, inclusiv în sectorul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, în sectorul agroalimentar, în Zonele Economice Libere, precum şi necesitatea elaborării Planurilor Urbanistice Generale. Sunt prezentate oportunităţile de colaborare şi cooperare economică între cele două regiuni de dezvoltare din Republica Moldova şi România.
[● JOI, 29 martie]
[Turcia a acceptat o serie de concesii pentru produsele agroalimentare din Moldova]
Delegaţia din Turcia a acceptat de principiu o serie de concesii pentru produsele agroalimentare moldoveneşti. Despre aceasta s-a discutat în cadrul celei de-a treia rundă de negocieri asupra Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova şi Republica Turcia. În cazul aprobării Acordului în varianta actuală, exportatorii din Republica Moldova vor putea livra în Turcia, fără achitarea taxelor vamale în limita cotelor convenite, carne de porc, unt, caşcaval, cereale, sucuri şi vin. Totodată, a fost obţinută scutirea de 50% din taxa vamală aplicată de către Turcia pentru o serie de produse moldoveneşti precum ar fi nucile, produsele de brutărie şi patiserie şi tutunul neprelucrat.
[Obiectivul Forumului economic interregional moldo-român a fost îndeplinit, concluzii]
Obiectivul Forumului economic interregional moldo-român de la Bălţi a fost îndeplinit, a concluzionat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord (ADRN), Ion Bodrug. Acesta a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că agenţii economici din România, au înaintat propuneri privind parcurile industriale şi zona de liber schimb din Bălţi. Potrivit lui Ion Bodrug, regiunea de nord are un potenţial economic diversificat, iar cartea de vizită a regiunii este zona economică de liber schimb. Aici investitorii din România ar putea să deschidă unele afaceri, printre care o linie de producere a bicicletelor pentru piaţa din Rusia şi Uniunea Europeană. Oamenii de afaceri din România au manifestat interes şi pentru tehnolologii informaţionale, proiectări, dar şi în domeniul turismului. Potrivit directorului ADRN, atragerea investiţiilor în zona de nord va contribui la creşterea calităţii vieţii populaţiei şi dezvoltarea sectorului privat.
[Agenţi economici din România, interesaţi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova]
Agenţii economici din România, care au participat la Forumul economic interregional moldo-român la Bălţi, sunt interesaţi să-şi extindă afacerile în Republica Moldova. Călin Sircuţa, manager de proiecte la Compania Computer Voice Systems România, a declarat este interesat să deschidă o firmă de dezvoltare a aplicaţiilor soft la Bălţi. Managerul a menţionat că a văzut disponibilitatea autorităţilor locale şi centrale din Republica Moldova. „Vrem să deschidem o firmă de dezvoltare a aplicaţiilor soft în Bălţi. Beneficiari ar fi absolvenţii Universităţii din Bălţi. Suntem în faza de cercetare. Plecăm mai optimişti decât am venit şi prognoza este pozitivă”, a precizat Călin Sircuţa.
[● VINERI, 30 martie]
[Contractele de livrare a energiei electrice mai sunt valabile 2 zile]
Companiile Gas Natural Fenosa şi Energocom continuă să negocieze atât cu Centrala de la Cucuirgan, cât şi cu şi cu furnizori din Ucraina noile contracte de livrare a energiei electrice. Contractele în vigoare expiră la 1 aprilie. Ilarion Popa, viceministru al economiei, a spus că mai sunt două zile de negocieri, în care speră să se ajungă la numitor comun asupra condiţiilor şi preţului de livrare a energiei electrice.
[Primul termen limită de achitare a impozitului pe venit de către agricultori a fost amânat]
Primul termen limită de achitare a impozitului pe venit de către agricultori a fost amânat de la 31 martie, cum prevede legislaţia în vigoare, până pe 30 septembrie. Deputaţii au votat vineri, 30 martie, un proiect de lege în acest sens în lectura a doua. Deputatul Oleg Sârbu, PDM, a declarat că acest proiect de lege are drept scop protejarea intereselor agricultorilor, dar şi menţinerea echilibrului între veniturile şi cheltuielile bugetare. În prezent Codul Fiscal stipulează că agricultorii urmează sa achite în avans o pătrime din impozitul pe venit pentru anul în curs, până pe 31 martie, perioadă care coincide cu principalele lucrări agricole de primăvară şi implică investiţii semnificative.
[● SÂMBĂTĂ, 31 martie]
[Ministerul Economiei pregăteşte premise de finanţarea activităţii inovaţionale de risc]
Ministerul Economiei intenţionează să elaboreze o lege specială, care ar crea premisele legale necesare funcţionării fondurilor de finanţare a capitalului de risc al activităţii inovaţionale. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, băncile nu sunt dispuse să finanţeze activităţi inovative, pentru că implică un grad mare de risc, astfel nu este stimulată dezvoltarea acestui domeniu. PNUD va acorda asistenţă ministerului pentru elaborarea unei analize a impactului de reglementare preliminare, privind luarea deciziei asupra necesităţii adoptării unei astfel de legi.