RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26-31 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 26 decembrie

În Transnistria a fost extinsă lista activităţilor practicate în bază de patentă

În regiunea transnistreană a fost extinsă lista activităţilor de întreprinzător practicate  în bază de patentă individuală. Astfel, de acum înainte se permite, fără constituirea persoanei juridice, de a presta servicii sportive în sala de forţă, fără a dispune de studii speciale, în cazul în care sala se află într-o încăpere separată, nu este inclusă în componenţa altor complexe sportive sau hoteliere, cu suprafaţa de până la 500 de metri pătraţi. De asemenea, pot obţine patentă de întreprinzător persoanele care au deschis spălătorii de maşini cu autoservire, cu locuri special amenajate pentru acordarea serviciilor. Costul patentei variază în funcţie de numărul locurilor disponibile. Şi întreprinzătorii care oferă servicii de agrement - plăcerea distracţiei la mini carusele cu arcadă, îşi pot desfăşura activitatea în bază de patentă, cu condiţia ca să nu dispună de mai mult de cinci unităţi de agrement.

● MARŢI, 27 decembrie

Preţurile plafon la benzină şi motorină au fost din nou ridicate


După ce acum două săptămâni Agenţia pentru Reglementare în Energetică a anunţat preţuri plafon mai mari pentru benzină şi pentru motorină, astăzi, 27 decembrie, acestea au fost din nou ridicate. Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 preţul maxim în următoarele două săptămâni va fi de 17,36 lei, în comparaţie cu preţul plafon anterior de 16,97 lei. Motorina va costa cel mult 15,17 lei, comparativ cu 14,91 lei în ultimele două săptămâni. Noile preţuri intră în vigoare de miercuri, 28 decembrie, şi sunt valabile până pe 10 ianuarie. Acum două săptămâni preţul plafon la carburanţi a fost majorat de către ANRE cu circa 70 de bani.

MIERCURI, 28 decembrie

Guvernatorul BNM: Anul se termină mai bine decât a început

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Sergiu Cioclea, consideră că anul se termină mai bine decât a început. Cursul leului s-a stabilizat în acest an, inflaţia a scăzut, economia dă semne de învigorare şi rata de bază, care este un termometru al economiei, a coborât de la 19,5% la 9%. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă. „Deci, ca un medic, aş spune că condiţiile unei convalescenţe sunt întrunite. Acum sistemul bancar, desigur, reacţionează la aceste îmbunătăţiri ale mediului de afaceri cu anumită întârziere. De altfel, în 2016 noi vedem în bilanţurile băncilor problemele acumulate din 2014-2015, când au fost ani grei, în primul rând a fost o secetă puternică, ratele s-au ridicat foarte mult şi activitatea de creditare s-a diminuat, ceea ce este o mare problemă deoarece funcţia principală a băncilor este creditarea”, a notat guvernatorul. Sergiu Cioclea consideră că anul 2016 a fost un an de cotitură pentru sistemul bancar, deoarece acele reforme care au fost iniţiate şi de precedenta conducere în sfârşit au căpătat un cadru sistemic în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

● JOI, 29 decembrie

Reciclarea echipamentelor chimice nu este rentabilă economic

Cifrele arată că, din punct de vedere economic, nu este fezabil ca în Moldova să se construiască întreprinderi de reciclare a produselor şi echipamentelor chimice, cu conţinut de metale grele, ci doar o infrastructură de colectare şi transportare a acestora peste hotare ţării pentru a fi reciclate acolo. Svetlana Bolocan, şefă de direcţie la Ministerul Mediului, a declarat într-o conferinţă de presă că responsabilitatea de utilizare a produselor chimice şi expunerea sănătăţii la pericolul acestora o poartă fiecare consumator în parte. Ministerul Mediului şi-a stabilit ca scop principal interzicerea utilizării substanţelor chimice în mărfurile şi produsele care ajung pe piaţa internă de consum. Astfel, statului îi revine sarcina de elaborare a politicilor şi stabilire a mecanismelor de reducere a cantităţilor de producere a substanţelor chimice.

Noi abordări pentru Zona de comerţ liber cu UE în stânga Nistrului, opinie

Uniunea Europeană şi autorităţile de la Chişinău trebuie să vină cu noi abordări pentru a facilita implementarea Zonei de comerţ liber, aprofundat şi cuprinzător (ZLSAC) în regiunea transnistreană, în condiţiile în care autorităţile de la Tiraspol nu se vor grăbi s-o facă sub diferite pretexte. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Valentin Lozovanu, care a semnat un studiu la acest subiect. Expertul spune că este necesar de a asista în continuare sectorul privat din regiune care desfăşoară exporturi pe piaţa Uniunii Europene şi este în mod natural interesat să se conformeze cerinţelor înaintate. Acest lucru va permite de a evita politizarea excesivă a dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol şi găsirea unor soluţii care ar răspunde cerinţelor oamenilor de afaceri, cât şi a locuitorilor din regiunea transnistreană. Schimbările din structura economică a regiunii, care deja se observă, nu au cum să nu influenţeze factorii de decizie din regiune. Această abordare, împreună cu unele evoluţii în plan regional şi internaţional favorabile, ar putea duce la o îmbunătăţire a dialogului politic şi căutare a unor noi soluţii de compromis, reieşind din interesele comune.

Guvernul a creat o comisie pentru inventarierea complexului Cricova

Guvernul a creat o comisie pentru delimitarea suplimentară a unor obiecte ale complexului Combinatului de vinuri Cricova. Este vorba de galeriile carierei de piatră, de structurile subterane, inclusiv sălile de degustare. De asemenea, vor fi inventariate construcţiile terestre şi vinurile de colecţie. În anul 2004, Combinatul de vinuri Cricova a fost recunoscut drept parte a patrimoniului cultural-naţional al Republicii Moldova. De atunci,  a fost modernizată parţial infrastructura, au fost construite mai multe obiective pentru dezvoltarea turismului vitivinicol. Acestea urmează să fie incluse în patrimoniul cultural naţional „Cricova”, conform unei liste întocmite de comisie.

Creditul polonez pentru Moldova va fi renegociat

Creditul de asistenţă oferit Moldovei de către Guvernul Poloniei, în mărime de 100 de milioane de euro, în baza acordului semnat în mai 2014 la Chişinău, va fi renegociat la 50 de  milioane de euro. În baza acestui acord, întreprinderile agricole din Moldova pot achiziţiona diverse utilaje, echipamente şi servici pentru dezvoltarea şi modernizarea afacerilor. Contractele sunt încheiate de către antreprenori din Polonia şi agenţi economici din Moldova, fiind aprobate de către ministerele Finanţelor ale ambelor ţări. Însă, chiar la bun început, deşi condiţiile de recreditare de către Ministerul Finanţelor din Moldova au fost apreciate ca fiind foarte bune (dobânda fiind de 2%), valorificarea împrumutului s-a desfăşurat cu greu. La diverse întruniri agenţii economici au spus că motivul ar fi barierele birocratice în accesare împrumutului.

● VINERI, 30 decembrie

Gazprom şi Moldovagaz au prelungit contractele până la 31 decembrie 2019 

SA „Moldovagaz” anunţă că termenele contractelor încheiate cu „Gazprom” au fost prelungite prin acordul părţilor până la 31 decembrie 2019. În acest scop, părţile au încheiat acorduri adiţionale la Contractul privind condiţiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova în perioada anilor 2007-2011 şi la Contractul privind condiţiile de tranzitare a gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova din 2011. Pe durata contractelor se va aplica aceeaşi formulă europeană de stabilire a preţurilor la gazele naturale pentru consumatorii din Republica Moldova, formulă bazată pe valoarea medie aritmetică a preţului de vânzare a gazelor naturale de către SAP „Gazprom” în ţările europene şi cotaţiile preţurilor la produsele petroliere.

● SÂMBĂTĂ, 31 decembrie

În regiunea transnistreană, în 2016, productivitatea a scăzut comparativ cu anul 2015
 

În 11 luni ale anului ce se încheie, în regiunea transnistreană a fost înregistrată o inflaţie de 3,79% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, comunică în raportul său autoritatea regională de industrie şi dezvoltare economică. Dintre produsele alimentare cel mai mult a crescut preţul la ouă (cu 25,9%), zahăr (cu 13,5%) şi produse din carne (cu 11%). În domeniul nealimentar cele mai scumpe pentru populaţie, în 2016, au devenit produsele din tutun (cu 26,81%), electrocasnicele (cu 13,68) şi materialele pentru construcţii (cu 10,12%). În raport, se menţionează că principala cauză ce a determinat scumpirea serviciilor în sfera de consum este creşterea cheltuielilor pentru activitatea bancară.

FMI ar putea reevalua acordul încheiat cu Republica Moldova 

În cazul în care unele angajamente, legate de asigurarea obiectivelor în cadrul programului cu Fondul Monetar Internațional vor fi anulate, FMI va trebui să reevalueze dacă mai pot fi realizate obiectivele majore ale programului, se arată într-un comentariu al Fondului la acest subiect acordat pentru Radio Europa Liberă. Reprezentanta rezidentă la Chișinău a FMI, Armine Khachatryan, a făcut acest comentariu drept reacție la recenta declarație a președintelui Igor Dodon privind anularea deciziei de transformare în datorie publică a creditului acordat de Banca Națională a Moldovei celor trei bănci devalizate, care ulterior au ajuns să fie lichidate. În comentariu se menționează că Legea privind convertirea garanțiilor guvernului emise Băncii Naționale în 2014-2015 în hârtii de valoare ale Guvernului, deci în datorie publică, a fost una din acțiunile prealabile în cadrul programului cu FMI, așa cum e menționat și în Scrisoarea de intenții semnată de autorități și în Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare.

Tiraspolul a micșorat taxa pentru patenta de întreprinzător 

Taxa pentru patenta de întreprinzător în regiunea transnistreană va fi de 4 ruble transnistrene lunar pentru producerea de mărfuri și prestarea de servicii și 6 ruble pentru comerțul cu amănuntul. Echivalentul în moneda națională este de 7 și, respectiv, 10 lei. Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a semnat un proiect de lege care a prevăzut micșorarea taxei pentru patenta de întreprinzător. Taxele au fost stabilite pentru perioada 2017 – 2019. Vadim Krasnoselski a și fost autorul acestei inițiative încă de când făcea parte din sovietul suprem de la Tiraspol, așa-zisul parlament al regiunii. Acesta a argumentat că modificările vor ajuta oamenii să nu rămână fără resurse de venit.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.