RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 26 – 1 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 26 septembrie

Maia Sandu: Nu avem certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz


Autoritățile de la Chișinău nu au certitudinea că furnizorul rus Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Or, din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazului ar trebui să scadă semnificativ. Declarațiile au fost făcute de către președinta Maia Sandu în contextul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc sâmbătă. „Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut iarna trecută”, a notat șefa statului.

Motorina se ieftinește cu 20 de bani

Motorina se ieftinește cu 21 de bani și va costa marți 25,81 lei pentru un litru. Benzina cu cifra octanică 95 se va vinde la pompă cu cel mult 24,02 lei per litru, cu cinci bani mai ieftin. ANRE precizează că scăderile la bursele internaționale influențează în descreștere nivelul prețurilor la carburanți. „Comparativ cu valorile maximale din luna iunie, benzina COR 95 a ajuns să fie comercializată cu circa 10 lei/litru mai puțin, iar motorina cu 6,65 lei/litru”.

Partidul de la guvernare promovează anularea regimului duty free

Regimul duty free urmează să fie anulat pe întreg teritoriu Republicii Moldova. Cu o inițiativă în acest sens a venit deputatul Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe. Odată ce noile prevederi vor intra în vigoare, magazine duty free vor mai putea activa în regim de duty free doar până la expirarea licenței. „Ne amintim foarte bine că regimul duty free, în special în trecut, a fost o sursă de tot felul de... Să nu le spunem doar scheme. Au fost pur și simplu privilegii acordate și un fel de practică care nu tocmai a ajutat concurenței loiale. Ne amintim cu toții cum guvernarea din anii 2016-2019, guvernarea lui Plahotniuc, a promovat aceste principii de inechitate totală pentru a favoriza prietenii săi din regimul duty free. De exemplu, a permis instalarea duty free la intrare în regiunea transnistreană. Atunci a apărut și permisiunea de a instala magazinele duty free pe sensul de intrare. A apărut și ideea năstrușnică de a instala benzinării în regim duty free. S-a votat o lege, dar nu au reușit să o implementeze”, a declarat parlamentarul într-o conferință de presă.

● MARȚI, 27 septembrie

Ziua Națională a Vinului revine în PMAN pe 1-2 octombrie, după doi ani de pauză


Ediția a XXI-a a Zilei Naționale a Vinului va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale, pe 1 și 2 octombrie, sub sloganul „Vinul meu aduce pace, ura-n dragoste preface” – un apel la solidaritate cu întreaga filieră vitivinicolă și efortul depus la dezvoltarea sectorului. Peste 80 de producători de vinuri din întreaga țară se vor reuni pentru a-și prezenta realizările și succesele obținute pe parcursul ultimilor ani.

Oportunitățile investiționale ale Republicii Moldova au fost discutate la Tokyo

Prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat membrii Asociației japoneze a directorilor corporativi (Keizai Doyukai) să examineze avantajele oferite de Republica Moldova pentru investitori. Șefa executivului a punctat zonele economice libere, procedurile vamale simplificate, exportul fără taxe în UE. Subiectul a fost abordat la Tokyo, la întrevederea cu Sam Mogi, președintele Comisiei pentru relații externe a Asociației.

Control comun la vama Leușeni-Albița după principiul „oprire unică”

Traversarea frontierei de stat Leușeni-Albița va fi facilitată în baza unui acord cu autoritățile din România. Timpul de așteptare în punctul de trecere al frontierei va fi redus prin efectuarea controlului comun moldo-român în baza principiului „oprire unică”. Prima rundă de negocieri asupra Acordului cu Guvernul României deja a avut loc.

Prețul benzinei standard a coborât sub 24 de lei

Benzina cu cifra octanică 95 se ieftinește cu 10 bani și va costa miercuri 23,92 lei pentru un litru. Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, este pentru prima dată din februarie când prețul benzinei standard a coborât sub 24 lei/litru. Și motorina se ieftinește cu 36 de bani și va costa 25,45 lei.

A fost lansată Platforma de asistență pentru comerț a Parteneriatului Estic

Uniunea Europeană, în parteneriat cu Centrul de Comerț Internațional și Ministerul Economiei al Republicii Moldova, a lansat în limba romană Platforma de asistență pentru comerț a Parteneriatului Estic (EaP Trade Helpdesk).

● MIERCURI, 28 septembrie

Asociațiile de profil vor un organ al administrației publice centrale de specialitate în turism


Reprezentanții mai multor asociații de turism pledează pentru crearea unui organ al administrației publice centrale de specialitate în domeniul turismului – Oficiul Național de Turism. Potrivit lor, industria turistică nu trebuie privită ca o simplă ramură în economia țării, care trebuie „purtată” de la o instituție publică la alta. Ea trebuie să se regăsească într-un organ al administrației publice centrale de specialitate care să asigure transpunerea în viață a politicilor de stat în turism.

CUB cere anchetarea persoanelor care au negociat contractul de livrare a gazelor în 2021

Comitetul pentru Unitate și Bunăstare solicită anchetarea tuturor persoanelor de demnitate publică care au negociat în anul 2021 termenii contractului de livrare a gazelor naturale – sub acuzația de subminare intenționată a economiei naționale și susținerii separatismului. Reprezentanții mișcării cer încetarea imediată a livrărilor gratuite de gaze naturale pentru consumatorii care nu-și achită datoriile în raioanele de est, numite teritorii ocupate de un regim separatist, și denunțarea explicită a datoriilor acumulate de partea stângă a Nistrului care nu pot fi atribuite să fie achitate de consumatorii casnici sau industriali din Republica Moldova și nici datoriei publice.

Distribuirea plăților salariale în sectorul bugetar se va face prin MPay

Distribuirea plăților salariale de către autoritățile publice ar putea fi efectuată prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice „MPay”, după modelul distribuirii prestațiilor sociale. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de către membrii Comisiei economie, buget și finanțe.

● JOI, 29 septembrie

„Piste de solidaritate” pentru facilitarea comerțului ucrainean, forum


Războiul din Ucrainei a dus la blocarea coridoarelor de transport, în special a porturilor ucrainene. Acest lucru a mobilizat Uniunea Europeană, dar și țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Republica Moldova, să ofere sprijin și noi inițiative pentru coridoarele de transport, creând așa numitele „piste de solidaritate”. Subiectul a fost discutat la „Forumul Internațional de facilitare a Comerțului – Răspuns la blocarea coridoarelor de transport din Ucraina”, organizat la Chișinău.

Proiect privind crearea și menținerea stocurilor de gaze naturale pentru situații excepționale

Guvernul a aprobat proiectul hotărârii cu privire la crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. Autoritățile precizează că scopul inițiativei este de a asigura soluții de rezervă privind aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în situație de urgență. Potrivit documentului, societatea pe acțiuni „Energocom” va fi desemnată în calitate de entitate pentru crearea și menținerea stocurilor de securitate de gaze naturale. În același timp, „Energocom” va crea  în termen de cel mult o lună de la intrarea în vigoare a hotărârii un cont bancar distinct dedicat realizării obligației de creare și menținere a stocurilor de securitate.

Guvernul a aprobat unificarea salariului minim la nivel de țară

Cabinetul de miniștri a aprobat unificarea salariului minim la nivel de țară pentru un program complet de lucru de 169 de ore. Salariul minim pe țară va constituie 3500 de lei, atât în sectorul bugetar, cât și în cel real.

● VINERI, 30 septembrie

Victor Parlicov: Ceva se coace. Gazprom nu a rezervat capacități pentru transportul gazului


De la 1 octombrie concernul rus Gazprom fie ne va sista complet livrările de gaze naturale, fie va reduce volumele. O spune expertul în domeniul energetic, Victor Parlicov, potrivit căruia trecerea la formula de iarnă, care este una avantajoasă pentru Republica Moldova, ar putea determina Rusia să ne închidă robinetul. Potrivit expertului, partea bună a lucrurilor este că autoritățile anticipează acest scenariu, iar planul de economisire și procurare a gazelor naturale din surse alternative este unul realist.

Deputații susțin anularea regimului duty free

Deputații au votat în primă lectură proiectul care prevede anularea regimului duty free pe întreg teritoriu Republicii Moldova. Odată ce noile prevederi vor intra în vigoare, magazine duty free vor mai putea activa în acest regim doar până la expirarea licenței. Autorul proiectului, deputatul Dumitru Alaiba, a precizat că scopul inițiativei legislative este promovarea principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale din zonele vamale.

O platformă consultativă la nivel parlamentar ar impulsiona dialogul cu businessul, discuție

Mediul de afaceri își dorește să fie parte a procesului decizional și consultările care implică businessul să nu rămână formale. O platformă consultativă la nivelul Parlamentului ar impulsiona dialogul, a remarcat Viorel Pirvan, expert juridic la Centrul de Antreprenoriat și Politici Economice, în cadrul unei discuții publice. Crearea de platforme consultative este una din acțiunile pe care și le propune Moldova în parcursul său european. Platformele ar urma să fie instituite în funcție de specificul comisiilor parlamentare. Acolo vor fi invitate asociațiile de business relevante și comisia parlamentară de fiecare dată când va examina un proiect de lege care are impact asupra businessului va trece proiectul de lege prin consiliu. Dacă nu va fi discutat pe platforma, proiectul să nu treacă mai departe, a sugerat Viorel Pîrvan.

● SÂMBĂTĂ, 1 octombrie

Strategia „Chișinău Oraș Verde”, prezentată la Forumul Economic Chișinău 2022


Strategia „Chișinău Oraș Verde”, parte a planului-cadru pentru orașe verzi, a fost prezentată în cadrul Forumului Economic Chișinău 2022 „Invest in Chișinău”. Strategia urmărește creșterea performanței ecologice și îmbunătățirea condițiilor sociale și economice în Chișinău. Modernizarea rețelelor de apeduct și de canalizare, protejarea și amenajarea spațiilor urbane verzi, reabilitarea râului Bâc, sustenabilitatea și eficiența energetică, managementul deșeurilor. Acestea au fost principalele subiecte discutate în cadrul evenimentului.

Datoria externă brută a statului s-a diminuat neesențial pe parcursul trimestrului II

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a diminuat neesențial pe parcursul trimestrului doi al anului curent, cu 0,9%. Pe 30 iunie, datoria externă brută a totalizat 8 687,24 milioane de dolari, ceea ce constituie 60,9% raportat la Produsul Intern Brut (-3,2 puncte procentuale față de 31 decembrie 2021), transmite IPN cu referire la datele preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei. Cea mai mare parte a soldului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung, care a constituit 6 173,26 milioane de dolari la 30 iunie 2022. Datoria externă pe termen scurt a crescut cu 0,4% pe parcursul trimestrului II 2022 și la 30 iunie a constituit 2 513,98 milioane de dolari.

Moldovagaz i-a solicitat Gazpromului rezervarea unor capacități zilnice suplimentare

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, spune că în cazul în care compania rusească Gazprom își va onora obligațiile contractuale, capacitățile necesare „Moldovagaz” pot fi asigurate prin intermediul licitațiilor zilnice. În acest sens, „Moldovagaz” a expediat către „Gazprom” solicitarea de a rezerva suplimentar pentru perioada 1-7 octombrie capacități zilnice suplimentare pentru ambele maluri ale Nistrului.

Ziua Națională a Vinului adună lume în centrul capitalei

Zeci de oameni au venit de dimineață în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde aproape 90 de vinării vor fi azi și mâine pentru a-și prezenta produsele vinicole. Potrivit organizatorilor, ediția din acest an vine să facă o retrospectivă a succeselor din ultimii 21 de ani, este un omagiu adus comunității vitivinicole, este un apel la solidaritate pentru industria vitivinicolă și pentru toți cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.