● LUNI, 25 martie
Ultima zi de prezentare a declarației pe venit pentru întreprinzători și profesioniști
Termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit și de achitare a acestuia de către persoanele care desfășoară activitate de întreprinzător și de către contribuabilii care desfășoară activitate profesională expiră luni, 25 martie, informează Serviciul Fiscal de Stat.
Expozițiile „Moldconstruct” și „Moldenergy” vor avea loc în perioada 28-31 martie, la Moldexpo
Două expoziții tematice, „Moldconstruct” și „Moldenergy”, vor avea loc în perioada 28-31 martie, la Moldexpo. Potrivit șefei Moldexpo, Zinaida Popa, la expoziții sunt înregistrați peste 110 participanți, care își vor etala posibilitățile în domeniul construcțiilor și energiei regenerabile. Potrivit Zinaidei Popa, cele două expoziții oferă „o platformă unde fiecare poate să-și demonstreze toate serviciile și materialele pentru a construi o Moldovă Europeană”. Ea spune că scopul expoziției Moldenergy este de a valorifica eficient resursele energetice, resursele de energie solară, eoliană, pe biogaz, aplicarea tehnologiei de conservare a energiei etc.
● MARȚI, 26 martie
Natalia Gavrilița: Într-o țară în care nu există o justiție corectă este greu să atragi investitori
Într-o țară în care nu există o justiție corectă este greu să atragi investitori străini. O spune ex-premierul Natalia Gavrilița, membru al Consiliului de Supraveghere al BNM. Potrivit fostului prim-ministru, deși autoritățile au o politică fiscală benefică investițiilor, marile companii evită să deschidă afaceri în Republica Moldova din cauza instabilității generate de războiul din Ucraina. Natalia Gavrilița spune că pentru atragerea unor investitori mari este importantă stabilitatea politică și reformarea justiției.
Aeroportul Internațional Chișinău prelungește termenul de desfășurare a licitației publice
Aeroportul Internațional Chișinău prelungește termenul de desfășurare a licitației publice cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages. Cererile de participare pot fi depuse până pe 15 aprilie. Măsura vine ca urmare a finalizării licitației la care a participat o singură companie.
CSE prelungește termenul în care cerealele se importă doar cu permisiunea MAIA
Importul grâului, porumbului și a semințelor de floarea-soarelui în Republica Moldova va fi în continuare permis în baza unei licențe eliberate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit CSE, măsura este prelungită pe un termen de 3 luni cu scopul de a menține pe piața internă un preț sustenabil din punct de vedere economic al produselor cerealiere autohtone.
Venitul lunar minim garantat se va indexa cu 4,2%
Guvernul a aprobat indexarea nivelului venitului lunar minim garantat cu 4,2%, având în vedere rata inflației la sfârșitul anului precedent. Astfel, după indexare, nivelul venitului lunar minim garantat va constitui 1634 de lei pentru un adult și 1700 de lei pentru un copil.
● MIERCURI, 27 martie
Inflația a scăzut cu 30% după diminuarea dependenței de gazul rusesc, guvernator BNM
Republica Moldova a trecut printr-un proces de scădere a inflației de la 34% la 4% în decurs de un an și jumătate. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a declarat că această revenire a puterii de cumpărare a venit în principal din întărirea securității și independenței energetice a țării.
Premierul României: Piața de capital – un pilon esențial al interconectării economice cu Moldova
Piața de capital reprezintă un pilon esențial al interconectării economice dintre Republica Moldova și România. Există zona de energie, unde această interconectare funcționează deja la o intensitate majoră și care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova în ultimul an. Declarația aparține premierului României, Marcel Ciolacu, și a fost făcută în cadrul celei de-a doua ediții a Forumului Moldova - România: Capital Bridges. „Prin tot ceea ce facem, vrem să ajutăm Moldova să facă pași mari și siguri pentru a se apropia de Uniunea Europeană”, a mai spus premierul român.
Moldova, cu depozitul de gaze naturale în Ucraina
După recentul atac cu drone și rachete Kinjal asupra infrastructurii depozitelor de gaze din vestul Ucrainei, folosite nu numai de Republica Moldova, dar și de o serie de țări din UE, Bloomberg a scris, cu trimitere la responsabili de la „Ukrtransgaz” că daunele produse nu diminuează siguranța rezervoarelor subterane din țara vecină.
Parlamentul a ratificat acordul de comerț liber cu Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția
Parlamentul a ratificat un acord de comerț liber cu Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei și Confederația Elvețiană (EFTA). Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, documentul are scopul de a consolida cooperarea economică între state și de a extinde schimburile comerciale.
Expozițiile „Moldconstruct” şi „Moldenergy”, inaugurate la Moldexpo
Cele mai noi tehnologii, echipamente și materiale pentru construcţii, dar și cele mai inovative produse din industria de conservare a energiei, instalațiilor termice și a echipamentelor de condiționare a aerului sunt prezentate la expozițiile internaționale „Moldconstruct”, ediţia a XXVI-a, şi „Moldenergy”, ediţia a XXV-a. Expozițiile, care au adunat peste 130 de participanți, se vor desfășura în perioada 28-31 martie, la Moldexpo.
● VINERI, 29 martie
Premierul către antreprenori din Găgăuzia: Sunteți partenerii Guvernului în dezvoltarea țării și crearea locurilor de muncă acasă
Oamenii de afaceri, inclusiv cei din Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, sunt partenerii principali ai Guvernului în dezvoltarea economică a țării și crearea locurilor de muncă acasă. Acesta a fost mesajul premierului Dorin Recean adresat unui grup de antreprenori din autonomia găgăuză, formulat în cadrul în cadrul întrevederii cu aceștia, organizată de Asociația oamenilor de afaceri „Next”, în parteneriat cu Asociația Businessului European (EBA). În cadrul evenimentului care a avut loc în comuna Congaz au fost purtate discuții privind sprijinul Guvernului pentru oamenii de afaceri din toată țara, soluțiile pentru obstacolele cu care se confruntă aceștia, dar și reformele orientate spre creșterea economică.
Precizări privind utilizarea scutirii personale pentru 2023 de către persoanele fizice
Fiecare contribuabil-persoană fizică rezidentă care are un venit anual impozabil mai mic de 360 de mii de lei, cu excepția anumitor venituri, are dreptul la o scutire personală anuală. Scutirile se acordă fie la locul de muncă de bază, fie la locul de muncă prin cumul. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, venitul impozabil se determină din venitul brut obținut de contribuabil din toate sursele într-o anumită perioadă fiscală. În cazul în care contribuabilul a obținut pe parcursul perioadei fiscale un venit impozabil ce constituie 360 de mii de lei și mai mult, scutirea personală nu poate fi utilizată.
Începe construcția Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău
Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene de 400 kV pe direcția Vulcănești-Chișinău au fost lansate astăzi la Congaz, UTA Găgăuzia. Construcția liniei electrice va traversa opt raioane, pe o distanță de 158 de kilometri, și va fi finalizată în anul 2025. De asemenea, se lucrează la următoarele trei linii de interconectare cu România și Ucraina: Bălți-Suceava, Strășeni-Gutinaș și Vulcănești-Arciz, din regiunea Odesa.
Tot mai multe persoane aleg să nu scoată banii de pe card și să efectueze plăți fără numerar
Tot mai multe persoane aleg să nu scoată banii de pe card, așa cum procedau acum câțiva ani, și optează pentru plățile fără numerar. Acest fapt denotă că în rândul populației crește încrederea în sistemul bancar. În mare parte deținătorii de carduri sunt tinerii, persoane cu venituri mai mari și care sunt din orașe. Datele au fost prezentate în cadrul unui club de presă organizat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în parteneriat cu Banca Națională a Moldovei.
Veniturile lunare disponibile ale populației ajung la 5 mii de lei în medie pentru o persoană
Anul trecut, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4915,6 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent. În termeni reali, cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum, veniturile populației au înregistrat o majorare cu 1,9%.Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 52,5% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2022.
● SÂMBĂTĂ, 30 martie
Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 9%
Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 9,1% comparativ cu sfârșitul anului 2022 și la 31 decembrie 2023 a totalizat 10 465,65 milioane de dolari. Raportul datoriei externe brute raportate la PIB a constituit 63,3%, fiind cu 2,8 puncte procentuale mai mic față de 31 decembrie 2022, transmite IPN cu referire la datele preliminare prezentate de Banca Națională a Moldovei.
Condițiile în care persoanele fizice pot comercializa produse sau servicii în nume propriu
Persoanele care creează obiecte manual, fabrică producție sau prestează servicii și le vinde, în nume propriu, pentru a-şi asigura o sursă permanentă de venit, trebuie să se înregistreze sub una din formele organizatorico-juridice, cum ar fi cea de întreprinzător individual. Aceste persoane trebuie să dețină aparat de casă și control și să achite impozite, iar dacă nu o fac sunt pasibile de amenzi.