RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 iunie-1 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

●LUNI, 25 iunie

Octavian Armașu: „Prima Casă 2” va ajuta angajații din sectorul bugetar să-și procure o locuință

Programul „Prima Casă 2” are menirea să ajute cetățenii din sectorul bugetar să-și procure o locuință. După ce aplică la programul „Prima Casă”, bugetarii vor primi o compensație lunară din partea statului. Declarațiile au fost făcute de ministrul finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune Prime TV. Ministrul finanțelor susține că salariile în sectorul public sunt mai mici decât în sectorul privat și atunci cei din sectorul public au șanse mai puține să acceseze programul „Prima Casă” fără sprijinul statului. „Sperăm ca prin „Prima Casă 2”  să ajutăm și profesori, și medici ca să-și poată procura o locuință”, a menționat Octavian Armașu.

O bancă comercială a fost sancționată cu câteva sute de mii de lei

Comitetul executiv al Băncii Naționale (BNM) a aplicat sancțiune sub formă de amendă față de „Banca de Finanțe și Comerț” SA (FinComBank), în sumă de peste 362 de mii de lei. Totodată, instituției bancare i-a fost aplicată și o sancțiune sub formă de avertisment față de membrii Comitetului de Conducere, aflați în funcție în perioada supusă controlului. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată ca rezultat al controlului complex efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate încălcări.

Focare de molie minieră la tomate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre două focare de molie minieră la tomatele crescute într-un teren protejat din raionul Ialoveni. Plantele atacate au fost distruse prin ardere. De asemenea, s-a recomandat instalarea capcanelor feromonale pentru capturarea dăunătorului în masă, atât în interiorul serei, cât și pe teritoriul aferent. Conform prevederilor legale, în procesul de cultivare a plantelor, persoanele fizice și juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, sunt obligate să ia măsuri pentru prevenirea apariției și înmulțirii organismelor dăunătoare.

BNM sancționează Comerţbank

Comitetul executiv al Băncii Naționale (BNM) a amendat banca comercială „Comerţbank” cu 1,7 milioane de lei, iar pe membrii Comitetului de Conducere ai instituției financiare – cu peste 55o de mii de lei. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată în urma controlului complex efectuat la această bancă, în cadrul căruia au fost constatate mai multe încălcări.

Curtea de Conturi constată unele iregularități în gestionarea patrimoniului public din Bălți

Curtea de Conturi constată mai multe iregularități în gestionarea patrimoniului autorităților publice locale din municipiul Bălți în anul 2017. În evaluarea bunurilor imobiliare folosite pentru procesul de învățământ, valoarea de bilanț a acestora a fost diminuată cu circa 67,1 milioane de lei. La fel, s-a constatat și diminuarea valorii terenurilor proprietate publică – cu circa 16,6 milioane de lei. Proiectul raportului auditului situațiilor financiare aferente procesului bugetar și gestionării patrimoniului public Bălți pe anul 2017 a fost examinat în cadrul ședinței Curții de Conturi din 25 iunie. În urma auditului, Curtea de Conturi a aprobat o opinie cu rezerve, determinată de efectul denaturărilor aferente: în bilanțului contabil – în sumă de 110,6 milioane de lei și în raportul privind veniturile și cheltuielile – în sumă de 22,05 milioane de lei. Iregularitățile care au servit drept bază pentru opinia de audit se referă la mai multe aspecte, printre care și denaturarea și diminuarea elementelor bilanțiere de active nefinanciare, gestionate de Direcția învățământ, tineret și sport.

● MARȚI, 26 iunie

Companiile americane, încurajate să investească în Republica Moldova

Oportunitățile economice și investiționale din Republica Moldova au fost discutate  la Washington în cadrul unei mese rotunde. Evenimentul, găzduit de Asociația de Afaceri Americană-Central Europeană (ACEBA), a reunit reprezentanți ai agențiilor federale și de stat americane în domeniul comerțului, ai companiilor, ai partenerilor de dezvoltare și ai instituțiilor financiare internaționale. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a declarat că angajarea Guvernului Republicii Moldova în procesul complex de implementare a reformelor are menirea să asigure un climat investițional stabil și atractiv pentru investitorii străini. „Suntem un Guvern pro-business și ne dorim să avem cât mai multe investiții străine pentru a putea face investiții sociale. Primele reforme ale executivului au fost focusate anume pe îmbunătățirea mediului de afaceri”, a declarat premierul, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Un sistem de răcire a cireșelor cu apă a fost dat în exploatare în premieră în Moldova

Un sistem de răcire a cireșelor – hydrocooling – a fost instalat în premieră în Republica Moldova în cadrul unei întreprinderi. Hydrocooling-ul este un echipament care timp de șapte minute răcește cireșele cu ajutorul unui jet de apă rece. După răcire, cireșele sunt depozitate în frigider, ulterior sunt trecute prin linia de calibrare pe apă și sunt împachetate în ambalajul solicitat de cumpărător. Sistemul permite răcirea cireșelor într-o perioadă scurtă de timp și asigură păstrarea acestora pentru o perioadă de până la 30 de zile, ceea ce îi oferă producătorului posibilitatea să livreze constant pe piață și să negocieze prețuri avantajoase în extra-sezon. Cireșele răcite în camere frigorifice fără apă au un termen de păstrare de cel mult 7-9 zile.

Benzina și motorina se ieftinesc cu 5 și 9 bani

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță prețuri plafon pentru benzină și motorină cu 5 și respectiv, cu 9 bani mai mici. Astfel, începând cu miercuri, 27 iunie, un litru de benzină cu cifra octanică 95 va costa cel mult 19,10 lei, iar un litru de motorină – 17 lei. Prețurile plafon de comercializare cu amănuntul pentru benzină și motorină se calculează în baza cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești reieșind din rata oficială medie de schimb a monedei naționale stabilită de Banca Națională a Moldovei în raport cu dolarul pentru ultimele 14 zile calendaristice. Potrivit ANRE, comparativ cu prețurile plafon actuale, în perioada (12-25 iunie) cotațiile medii Platts s-au micșorat cu 13,26 dolari/tona pentru benzină (-1,86%) și cu 14,66 dolari/tona pentru motorină (-2,22%). Cursul mediu de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul a constituit 16,8264 lei/dolar. Astfel, micșorarea cotațiilor medii Platts recalculate în lei moldovenești a constituit 0,05 lei/litru pentru benzină și 0,09 lei/litru pentru motorină inclusiv TVA.

● MIERCURI, 27 iunie

Curtea de Conturi constată deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului Ecologic 


Un audit al Curții de Conturi constată deficiențe majore în gestionarea mijloacelor Fondului Ecologic Național (FEN) în anul 2017. Raportul de audit a fost audiat în ședință publică pe 26 iunie. Conform situației la 31 decembrie 2017, FEN gestionează 345 de proiecte investiționale, cu valoarea contractelor de antrepriză de 3,29 miliarde de lei, inclusiv contribuția FEN – circa 2,8 miliarde de lei. Nivelul de realizare a mijloacelor FEN în anul 2017 a constituit 79,5%, fiind înregistrat cel mai jos nivel de realizare pentru perioada 2014-2017. Activitatea Consiliului Administrativ în mare parte a fost orientată spre creșterea cantitativă, și mai puțin spre cea calitativă, ceea ce a redus semnificativ eficiența utilizării mijloacelor alocate. Situația este cauzată, în primul rând, de evaluarea subiectivă a proiectelor investiționale, acestea fiind selectate în lipsa unor criterii de prioritate. Unele proiecte au fost aprobate cu tergiversare, în timp ce altele sunt examinate în regim de urgență.

Transportatorii care merg în Bulgaria vor putea tranzita România fără autorizații speciale 

Transportatorii moldoveni care merg în Bulgaria vor putea tranzita România fără a avea nevoie de autorizații speciale. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Comisie mixte moldo-române, care se desfășoară în perioada 26-27 iunie, la București. Ministerul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău precizează într-un comunicat de presă că pe ordinea de zi a ședinței au fost incluse mai multe subiecte cu privire la transportul rutier de marfă și transportul de persoane, printre care problema taxelor pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova, care a fost introdusă pe teritoriul Republicii Moldova din februarie 2018.

Clasamentul performanței bancare la sfârșitul lunii mai 

Moldova Agroindbank, urmată de Mobiasbancă și Moldindconbank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. Topul a fost realizat în urma aplicării metodologiei clasamentului performanței bancare, la sfârșitul lunii mai 2018, de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. Pe fundalul unor performanțe sporite, alte două bănci, ProCreditBank şi BCR Chișinău, înregistrează un avans față lunile precedente. Experții menționează că la nivelul indicatorilor generați pe compartimente specifice, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt: BCR Chișinău; Eximbank și „EuroCreditBank”. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide: „Victoriabank”; Eximbank; și BCR Chișinău. Băncile cu cele mai calitative active: „FinComBank”; BC „Mobiasbanca” și „EuroCreditBank”. Băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului: „Moldindconbank”; „Mobiasbanca” și „Moldova-Agroindbank”, iar băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite: „Moldova-Agroindbank”;  „Moldindconbank” și „Mobiasbanca”.

Furnizorii de internet vor oferi aplicații de securizare a contentului pentru copii 

Furnizorii de servicii de acces la internet vor oferi utilizatorilor finali posibilitatea de instalare a aplicațiilor de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor. Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului a examinat astăzi, 27 iunie, un proiect de modificare a legislației în acest sens. Potrivit proiectului, furnizorii de servicii vor oferi utilizatorilor aplicații de filtrare a conținutului cu impact negativ asupra copiilor. Totodată, vor introduce în meniul principal al paginilor lor web oficiale un compartiment dedicat informațiilor privind siguranța pe internet. Astfel, va fi instituit controlul parental asupra conținutului pe care îl vizualizează copiii.

Parlamentul examinează un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere 

Parlamentarii examinează un nou mecanism de formare a prețurilor la produsele petroliere, urmând să aprobe o serie de modificări la Legea privind piața produselor petroliere. Noul mecanism a fost discutat astăzi în cadrul ședinței Comisiei economie, buget și finanțe și prevede renunțarea la calculele stabilite în baza facturilor comerciale și la rentabilitatea de 10%, care permitea manipularea prețului în situații de micșorare a costului produselor petroliere. „Pentru a diminua prețurile la produsele petroliere o primă soluție ar fi diminuarea accizelor și taxelor. Urmează să discutăm cu Guvernul, în special cu Ministerul Finanțelor, să vedem dacă acest mecanism are acoperire financiară. Cea de-a doua soluție presupune subvenționarea directă pe domenii”, a declarat președintele Comisiei, Ștefan Creangă.

● JOI, 28 iunie

ctavian Calmâc: Avem mari rezerve în ce privește aplicarea Acordului de Asociere de către sectorul privat


Consilierul economic al prim-ministrului, Octavian Calmâc, susține că sectorul privat are mari rezerve în ce privește aplicarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Potrivit lui, acest subiect puțin se discută și puțin se cunoaște. Totodată, sunt necesare multe investiții din partea sectorului privat astfel încât să se armonizeze și să se alinieze pe deplin cerințelor existente pe piața comunitară. Octavian Calmâc spune că Moldova are capacitate de export pentru produsele agricole primare, capacitate bună de export pentru produsele de textile, semifabricate în sectorul automativ. „Ne dorim să trecem la produse cu valoare adăugat mult mai mare. E un proces dificil, un proces de industrializare a țării, dar trebuie să recunoaștem că am pierdut industria”, a declarat consilierul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Proiectul „Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială”, supus auditului

Un audit al Curții de Conturi formulează o opinie cu rezerve aferentă situațiilor financiare ale Proiectului „Consolidarea eficacității rețelei de asistență socială”, întocmite la 31 decembrie 2017. Potrivit constatărilor de audit, rapoartele financiare prezentate Băncii Mondiale și Ministerului Finanțelor oferă o imagine reală și fidelă a situațiilor financiare, cu excepția capitolului mijloace fixe („Clădiri”), care indica, la finele anului 2017, valoarea de 2,3 milioane de lei. Raportul de audit a fost examinat în cadrul ședinței publice a Curții de Conturi din 27 iunie. Potrivit cadrului normativ în vigoare, în cazul efectuării lucrărilor de reparație capitală a mijloacelor fixe aflate la balanța altor structuri, volumele lucrărilor executate în anul bugetar se transmit structurii la balanța căreia se află mijloacele fixe respective. Reieșind din faptul că edificiile renovate se află în gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului, valoarea serviciilor de proiectare și a lucrărilor executate, în sumă de 2,3 milioane de lei, urma a fi transmisă gestionarului clădirii.

TAROM renunță și la cursa aeriană Timișoara – Chișinău

Operatorul aerian român Tarom amână lansarea cursei Timișoara – Chișinău – Timișoara, planificată pentru 2 iulie. Motivul invocat într-un comunicat de presă al companiei aeriene sunt solicitările reduse în această perioadă, scrie Agerpres în pagina electronică. Lansarea cursei va avea loc, cel mai probabil, în toamna acestui an, precizează sursa citată. „Pasagerii care au achiziționat bilete pe această rută vor ajunge la destinație cu zborurile companiei, via București, sau pot opta pentru rambursarea totală”, se spune în comunicatul companiei aeriene.

● VINERI, 29 iunie

 În 2017 ANRE nu aplicat corespunzător cadrul de raportare financiară, audit 


Un audit al Curții de Conturi cu privire la situațiile financiare ale Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică la 31 decembrie 2017 denotă că instituția nu aplică corespunzător normele de contabilitate, precum și cadrul de raportare financiară. Deși, potrivit prevederilor legale, autoritatea auditată urma să organizeze și să țină evidența contabilă în conformitate cu Standardele Naționale de Contabilitate, aceasta a aplicat normele de evidență contabilă și raportare financiară specifice sistemului bugetar. Constatările de audit au servit drept bază pentru exprimarea opiniei cu rezerve cu privire la rapoartele financiare auditate. În cadrul ședinței Curții de Conturi din 28 iunie, s-a menționat că patrimoniul gestionat de ANRE a constituit, la finele anului 2017, circa 23,5 milioane de lei, din care 10 milioane de lei sau circa 43% au revenit creanțelor. Agenția își formează bugetul pentru anul următor în baza plăților regulatorii, stabilite la un nivel suficient, încât să acopere cheltuielile necesare pentru asigurarea activității sale, în conformitate cu legea.

Produsele petroliere vor putea fi revândute şi de către titularii de licență 

Titularii de licență pentru importul și comercializarea cu ridicata a produselor petroliere vor putea efectua operațiuni de revânzare a produselor petroliere. Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 29 iunie, un regulament în scopul facilitării comerțului cu ridicata a produselor petroliere. „Odată cu reglementarea și plafonarea de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a prețurilor de panou la comercializarea produselor petroliere cu amănuntul, restricția revânzării nu este actuală în condițiile de piață existente”, a spus ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în timpul prezentării proiectului de lege.

Pneurile vor fi vândute doar cu etichetă identică celei folosite în statele UE 

Furnizorii și distribuitorii de pneuri vor putea să le comercializeze doar cu etichetă energetică identică celei folosite în statele UE. Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de vineri, 29 iunie, un regulament care stabilește responsabilități pentru comercianții de pneuri, metodele de testare și parametrii după care anvelopele vor fi clasificate. Eticheta lipită pe banda de rulare va conține date privind clasa de eficiență a consumului de combustibil, clasa de aderență pe teren umed și clasa de zgomot exterior de rulare. După primii doi parametri, anvelopelor le va fi atribuită una din cele șapte clase, de la „A”, până la „G”, iar valoarea zgomotului urmează a fi indicată în decibeli. Veridicitatea claselor declarate va fi verificată de Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

S-a constituit Rețeaua Națională pentru Dezvoltarea Rurală din Moldova 

Organizațiile din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale se unesc sub o „umbrelă instituțională” – Rețeaua Națională pentru Dezvoltarea Rurală din Moldova. În cadrul Rețelei, urmează să fie asigurată facilitarea și consolidarea participării la dialogul politic în contextul agro-rural național. De asemenea, pe această platformă, părțile interesate vor avea posibilitatea să comunice cu autoritățile naționale competente în ceea ce privește politica agro-rurală și inițiativele propuse pentru o performanță mai bună a sectorului agricol și cel al dezvoltării rurale și elaborarea de poziții comune între actorii din teren și organele lor reprezentative. Adunarea de constituire a Rețelei a avut loc vineri, 29 iunie. Rețeaua va îndeplini rolul de punte de legătură între autoritățile publice și reprezentanții grupurilor de interese din teren, dar și va consolida capacitățile organizațiilor membre de a oferi un feedback administrației cu privire la situația din sectorul rural. Un alt obiectiv este promovarea unui flux eficient de informații, schimb de cunoștințe, idei și bune practici între părțile interesate prin furnizarea de instruiri, mese rotunde, ateliere de dezbateri, seminare, conferințe.

Relațiile de cooperare în domeniul turismului dintre Moldova și România vor fi consolidate 

Republica Moldova și România își vor extinde relațiile de cooperare în domeniul turismului prin crearea condițiilor favorabile pentru atragerea investițiilor în domeniu. Guvernul de la Chișinău a aprobat, în ședința din 28 iunie, un proiect de hotărâre cu privire la semnarea unui acord în domeniul turistic cu Guvernul României. Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, a spus în ședință că acordul exprimă voința statelor de a face schimb de bune practici în domeniul infrastructurii turistice și pregătirii profesionale a personalului din industriile turistice ale ambelor părți. Ministrul spune că turismul este un factor cheie pentru progresul socio-economic al Republicii Moldova. Țara dispune de un bogat potențial pentru a dezvolta un sector turistic viabil, care să genereze venituri, posibilități de încadrare în câmpul muncii, precum și alte beneficii.

● SÂMBĂTĂ, 30 iunie

FMI a aprobat o nouă tranșă de finanțare pentru Republica Moldova


Republica Moldova va primi cea de-a treia tranșă de aproape 34 de milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional. Decizia a fost aprobată, vineri seara, 29 iunie, de către Consiliul de directori executivi al FMI. 22,5 milioane de dolari se află deja în conturile Băncii Naționale a Moldovei. Încă 11,25 milioane de dolari vor ajunge în Republica Moldova săptămâna viitoare. Prim-ministrul Pavel Filip menționează, citat într-un comunicat de presă remis de Guvern, că alocarea unei noi tranșe din asistența FMI este o recunoaștere a eforturilor executivului în realizarea angajamentelor asumate în Acordul cu FMI și a reformelor convenite. Premierul a mulțumit experților FMI pentru buna colaborare pe care o au cu autoritățile Republicii Moldova, reiterând determinarea Guvernului de a duce la bun sfârșit reformele începute, rezultatele cărora vor fi resimțite în mod direct de către cetățeni.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.