RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 februarie-3 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MIERCURI, 27 februarie

Numărul locuințelor date în exploatare a scăzut în 2018


În perioada ianuarie-decembrie 2018, au fost date în exploatare șase mii de apartamente și case individuale de locuit, mai puțin cu 17,5% comparativ cu perioada similară a anului precedent, transmite IPN cu referire la datele Biroului Național de Statistică. În mediul urban, au fost date în folosință 5330 de locuințe, în scădere cu 25,0% față de ianuarie-decembrie 2017. În mediul rural – aproape 700 de locuințe, ceea ce constituie cu 55,4% mai mult față de aceeași perioadă a anului 2017. A crescut, din punct de vedere regional, darea în exploatare a locuințelor în regiunea Nord, cu 37,9%, în regiunea Centru, cu 33,5%, în regiunea Sud, cu 12,8%. Scăderi s-au înregistrat în municipiul Chișinău, cu 28,4%, și în UTA Găgăuzia, cu 9,3%.

Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării devine instituție publică

Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării, de pe lângă Ministerul Finanțelor, va fi reorganizată în instituție publică, cu aceeași denumire, al cărei fondator va fi Ministerul Finanțelor, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern. Instituția publică Camera de Stat pentru Supravegherea Marcării va exercita funcțiile exclusive ale statului în domeniul probării, marcării și expertizării articolelor din metale și pietre prețioase, la solicitarea organelor de drept. De asemenea, va efectua controlul modului de executare a prevederilor Legii privind spălarea banilor și finanțarea terorismului de către persoanele fizice și juridice, care practică activități cu metale și pietre prețioase.

● JOI, 28 februarie

ANRE urma să aprobe până pe 1 martie noua metodologie de formare a prețurilor la carburanți


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urma să aprobe, până pe 1 martie, o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit acesteia, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăși 10%. Ofițerul de presă al ANRE, Galina Sanduța, a declarat pentru IPN că metodologia este expusă pentru consultări publice, iar data ședinței publice urmează să fie anunțată. Metodologia urmează să intre în vigoare după aprobarea și publicarea în Monitorul Oficial.

40% din totalul apartamentelor procurate sunt achiziționate în ipotecă

Pe parcursul anului trecut, piața imobiliară din Republica Moldova a înregistrat un număr record de tranzacții – 20,4 mii, cu 10,8% mai mult față de anul precedent. Numărul de apartamente vândute crește, nu și suprafața medie a unui apartament vândut. Constatările aparțin experților Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”. Pe piața primară, acum 15 ani, suprafața medie a unui apartament vândut depășea 120 de metri pătrați, iar acum este sub 70 de metri pătrați. Lumea preferă apartamente cu suprafața redusă. 78% din toate apartamentele noi vândute sunt cu una-două camere, față de doar 10% acum 15 ani.

Practicile defectuoase în domeniul controlului de stat vor fi examinate de un consiliu

Practicile defectuoase în domeniul controlului de stat vor fi examinate de un consiliu, regulamentul căruia a fost aprobat de către Guvern. Consiliului Național de Soluționare a Disputelor în Domeniul Controlului de Stat va fi constituit din conducătorii organelor de control, reprezentanți ai asociațiilor de întreprinzători/mediul de afaceri și conducătorul autorității de supraveghere a controalelor, care va prezida ședințele Consiliului. Membrii Consiliului nu vor beneficia de remunerare pentru activitatea desfășurată în cadrul acestuia. Ședințele Consiliului vor fi publice, iar lucrările de secretariat ale Consiliului vor fi asigurate de subdiviziunea din cadrul Cancelariei de Stat responsabilă de supravegherea activității controlului de stat asupra activității de întreprinzător.

Noi tendințe în materie de frumusețe, la Beauty 2019

Companii din industria esteticii exterioare din Italia, România, Rusia, Turcia, Ucraina și Republica Moldova participă la ediția din acest an a expoziției internaționale specializate în cosmetică, parfumerie și echipamente pentru industria frumuseții Beauty 2019. Acestea își prezintă produsele în perioada 28 februarie-3 martie, la Moldexpo. Secretarul general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, a spus în deschiderea evenimentului, că expoziția vine să inspire noi tendințe în materie de frumusețe, companiile să-și împărtășească experiențele și să se familiarizeze cu noile apariții pe piață. Este un instrument eficient în promovarea mărcilor comerciale și extinderea rețelei de dealeri.

● VINERI, 1 martie

Ministrul Chiril Gaburici cere Agenției Naționale Transport Auto să efectueze controale


Ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici a cerut Agenției Naționale Transport Auto să controleze corectitudinea prestării serviciilor de transport pasageri, precum și starea tehnică a unităților de transport. Solicitarea vine în contextul unei scrisori a reprezentanților celor mai mari companii de transport pasageri, care reclamă concurență neloială din partea unor întreprinderi care activează ilegal. „Companiile care deservesc rutele internaționale pentru transportul auto trebuie să garanteze pasagerilor confort, siguranță, prețuri accesibile și operativitate. Avem toate instrumentele la îndemână pentru a crea aceste condiții. Trebuie să lichidăm, în mod urgent, fenomenul transportatorilor ilegali, care prestează servicii cu microbuze reutilate, fără autorizație și revizie tehnică sistematică, respectiv punând în pericol securitatea pasagerilor”, a declarat ministrul Chiril Gaburici.

● SÂMBĂTĂ, 2 martie

Ce reprezintă rezervele de aur ale băncilor naționale


Republica Moldova este statul care ține aproape în întregime rezerva țării în valută. Ultimul raport al Băncii Naționale, pentru situația la 22 februarie anul curent, arată că în total activele oficiale de rezervă constituie aproximativ 2 miliarde 808 milioane de dolari americani (2,808,270.40 mii), iar valoarea rezervei de aur este puțin peste trei milioane de dolari (3,207.52 mii). Contactat de IPN, fostul ministru al finanțelor, Veaceslav Negruța, actualmente expert Transparency International Moldova, a menționat că rezerva de aur mică pe care o deține Banca Națională a Moldovei se explică prin faptul că țara nu deține zăcăminte de aur și nu a fost niciodată un jucător important pe piața regională sau mondială a aurului. Aurul din rezerva Băncii Naționale a Moldovei a fost moștenit de la Visteria Națională după ce această instituție a fost lichidată.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.