RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 aprilie – 30 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
[● MARŢI, 26 aprilie]
[Modificările legislative recent operate vin să crească gradul de protecţie a intereselor acţionarilor minoritari, expert USAID/BIZTAR]
Gradul de protecţie a intereselor acţionarilor minoritari în societăţile pe acţiuni va creşte, a menţionat Alexandru Sava, expert USAID/BIZTAR, comentând modificările adoptate recent de către Parlament în Legea cu privire la societăţile pe acţiuni. „În mare parte modificările şi completările au fost determinate de studiul BM Doing Business, ultima ediţie, în care se spunea că interesele acţionarilor minoritari în societăţile de acţiuni din Republica Moldova sunt slab protejate”, a menţionat Alexandru Sava. Potrivit expertului, acest grad slab de protecţie a acţionarilor minoritari se explică prin conflictele de interese existente în cadrul acestor întreprinderi, de modul de luare a deciziilor. Modificările aprobate în Legea cu privire la societăţile pe acţiuni prevede că persoanele din conducerea întreprinderii, interesante într-o tranzacţie sau alta, nu au dreptul de a participa la luarea deciziilor SA. Persoana interesată urmează să-şi declare interesul pe propria răspundere. O altă modificare operată vizează procedura obligatorie de răscumpărare a acţiunilor de către acţionarul majoritar la cererea celor minoritari. În proiectul adoptat de Parlament este descrisă procedura de procurare a cotelor-părţi care aparţin acţionarilor minoritari, în special criteriile de formare a preţului. Proiectul mai conţine şi o serie de precizări de ordin tehnic. Acestea au drept scop îmbunătăţirea situaţiei pe interior. „În general SA sunt structuri destul de complicate în ceea ce priveşte modul lor de gestionare, de conlucrare între acţionari, de convocare a adunărilor generale ale acţionarilor şi de luare a deciziilor”, a subliniat Alexandru Sava. Proiectul USAID/BIZTAR acordă asistenţă Guvernului în ameliorarea climatului de afaceri, facilitarea dialogului instituţiilor statului cu agenţii economici, reducerea elementului subiectiv în această relaţie prin implementarea masivă a tehnologiilor informaţionale.
[● JOI, 28 aprilie]
[Efectele creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv vor fi pozitive pentru sectorul TIC , studiu]
Efectele creării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv (ZLSAC) pe termen mediu şi lung vor fi pozitive pentru sectorul Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC), dacă vor fi întreprinse o serie de acţiuni menite să diminueze eventualele probleme ce ar putea apărea. Constatarea aparţine autorilor studiului „Perspectivele de reformare a sectorului telecomunicaţiilor în Republica Moldova”.
O recomandare a studiului ţine de asigurarea unei concurenţe eficiente pe piaţa TIC. În acest sens este necesară elaborarea şi punerea în aplicare a reglementărilor de impunere şi asigurare a îndeplinirii obligaţiilor furnizorului cu putere semnificativă pe piaţă. Alte recomandări se referă la implementarea portabilităţii numerelor telefonice, punerea în aplicare a unui mecanism de utilizare mai eficientă a frecvenţelor, implementarea numărului unic de urgenţă 112.În procesul de restructurare a sectorului TIC şi racordarea acestuia la standardele europene este foarte importată consolidarea independenţei autorităţii de reglementare – Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRGETI). Deşi mecanismul de formare şi administrare a bugetului ANRCETI asigură o independenţă financiară, experţii atenţionează asupra traficului de influenţă din partea structurilor de stat sau operatorilor TIC. Studiul a fost elaborat de către compania de consultanţă Business Intelligent Services, la iniţiativa şi cu susţinerea Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros-Moldova. Potrivit unor estimări, crearea ZLSAC va determina creşterea volumului serviciilor de comunicaţii cu 4,9%. Volumul vânzărilor pe piaţa comunicaţiilor electronice în Republica Moldova s-a majorat de la 4,3 mlrd lei în 2006 la 6,1 mlrd lei în 2010. Ponderea sectorului TIC în PIB constituie circa 10%.
[● VINERI, 29 aprilie]
[Oficiali moldoveni încearcă să atragă investitori români la Chişinău]
Oficiali moldoveni şi români au discutat vineri, 29 aprilie, la Camera de Comerţ a României despre oportunităţile investiţionale în Republica Moldova. Preşedintele interimar, Marian Lupu, a remarcat că, deşi are o economie mică, piaţa Moldovei oferă mai multe avantaje, ţinând cont de un pachet de acorduri de liber schimb atât cu partenerii din vest, cât şi cu partenerii din est. Marian Lupu le-a spus oamenilor de afaceri români că, la mijlocul lunii mai, Moldova va obţine mandatul Comisiei Europene pentru a începe runda oficială de negocieri pentru un Acord de liber schimb cu Uniunea Europeană. Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a prezentat un raport amplu privind realizările Republicii Moldova pe calea depăşirii crizei economice şi instituirea unui cadru legal şi investiţional prielnic. Ministrul s-a referit şi la o serie de scutiri la plata TVA, posibilitatea de a comercializa produsele cu certificate de origine ale Republicii Moldova, fără aplicarea taxei vamale. În discursul său Valeriu Lazăr a menţionat şi despre creşterea Produsului Intern Brut cu 6,9% în anul trecut şi aprecierile misiunii FMI la Chişinău, potrivit căreia Republica Moldova se află pe locul trei la capitolul performanţe economice în 2010. Preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a menţionat că piaţa de desfacere a Republicii Moldova trebuie explorată mai mult de către investitorii români. Acesta a amintit şi despre faptul că în prezent există deja circa 2500 de firme mixte deschise de către cetăţeni moldoveni şi români, însă şi această cifră ar trebui să crească.
[În viitorul apropiat ne aşteaptă o nouă serie de crahuri europene, Dr. Sveatoslav Mihalache]
Europa poate intra din nou în criză, susţine directorul portalului Financial Brains, Dr. Sveatoslav Mihalache. Ceea ce s-a întâmplat în 2008, când în 2 luni euro s-a prăbuşit de la cota de 1.60 la 1.23, se repetă acum cu o asemănare stringentă, dar cu o altă faţetă, notează expertul. În timp ce datoriile tarilor periferice europene cresc, funcţionarii şi politicienii disperaţi continuă să urmeze scenariul din anul 2008: să amâne plăţile. Aceasta înseamnă amânarea crahului, dar şi o incertitudine pentru moneda europeana şi UE. Potrivit lui Sveatoslav Mihalache, politicienii continuă cu speranţă să creadă că vor găsi o cale de la scădere economică la o creştere rapidă şi durabilă. Pentru viabilitatea acestui scenariu este, însă, necesar de a dezvolta o viteza cosmică. Moneda europeană se află în epicentrul problemelor, dar continuă să crească, pentru că UE continuă să caute soluţii pentru a o menţine. Partenerii internaţionali, precum este China, sunt cointeresaţi să ajute Europa să câştige timp.
Recent Banca Centrală Europeană a majorat rata de refinanţare în pofida posibilelor consecinţe negative pentru economia europeană. Pe termen lung această decizie poate provoca colaps pentru euro, deoarece distruge speranţa ţărilor periferice de a reînvia. Timpul poate eroda poziţia monedei europene fiindcă aprecierea duce inevitabil la o reducere în activitatea de afaceri şi scade competitivitatea mărfurilor europene, conchide Dr. Sveatoslav Mihalache.