● LUNI, 24 septembrie
ZEL Bălți se extinde
Un teren cu suprafața de 23 de hectare, cu destinație agricolă, amplasat în extravilanul satului Crihana Veche, raionul Cahul, urmează să fie transmis din administrarea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cea a Zonei Economice Libere Bălți, cu trecerea acestuia din domeniul public al proprietății de stat în domeniul privat. O decizie în acest sens a fost aprobată de către Guvern. Transmiterea urmează a fi efectuată în 15 zile de la publicarea deciziei în „Monitorul Oficial”. ZEL Bălți va începe construcția spațiilor de producție în domeniul industriei constructoare de mașini, a componentelor pentru industria respectivă, creând noi posibilități de export pentru rezidenții acestei subzone (Cahul) a ZEL Bălți. ZEL Bălți a fost lansată în 2010. Volumul investițiilor atrase în toate Zonele Economice Libere a fost, la finele anului trecut, de 350 mln dolari, cu 22,7% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2016.
● MARȚI, 25 septembrie
Acordul cu Israelul privind angajarea în muncă a moldovenilor a fost prelungit
Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor moldoveni a fost prelungit cu cinci ani, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern. Conform documentului, Acordul în vigoare va fi valabil până la 5 ianuarie 2024, perioadă în care Statul Israel va contribui la asigurarea unui proces de angajare legal și echitabil pentru cetățenii Republicii Moldova, care au drept scop desfășurarea unei activități de muncă în domeniul construcțiilor pe teritoriul Statului Israel. Până în prezent, au fost organizate 12 etape de recrutare și angajare a cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Statului Israel, fiind oferite locuri de muncă pentru un număr de peste 6 mii de lucrători moldoveni, care activează, în baza unui contract individual de muncă, în peste 20 companii israeliene.
Guvernul intervine pentru combaterea și neadmiterea răspândirii pestei porcine africane
Perioada de desfășurare a vânătului, pentru sezonul 2018-2019, la mistreți, vulpi și șacali, va fi prelungită de la 26 februarie până la 31 iulie 2019, astfel încât să cuprindă toată perioada posibilă până la următorul sezon de vânătoare, transmite IPN cu referire la modificările aprobate de Guvern în mai multe acte normative în vigoare. De asemenea, vor fi majorate cotele de vânat la mistreți, inclusiv în cadrul ariilor naturale protejate de stat, pentru diminuarea stabilă a numărului de mistreți, protecției animalelor domestice și culturilor agricole, prevenirii răspândirii pestei porcine și a pagubelor care pot fi cauzate producătorilor din domenii conexe. În aceeași ședință de Guvern, au fost aprobate modificări la Regulamentul-cadru al zonelor umede de importanță internațională – zonele Ramsar. Aceste modificări vor permite vânatul mistreților, șacalilor și vulpilor, în cazul izbucnirii bolilor infecțioase.
Negocieri pentru extindere oportunităților de finanțare ale Proiectului „Livada Moldovei”
Cabinetul de miniștri a aprobat inițierea negocierilor pentru semnarea amendamentului nr. 2 la Contractul de Finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru realizarea Proiectului „Livada Moldovei”, semnat în 2014. Amendamentul prevede extinderea listei activităților investiționale eligibile spre finanțare, printre care se regește procesarea legumelor, dezvoltarea pepinierelor, procesarea strugurilor și dezvoltarea agroturismului. De asemenea, vor avea acces la resursele creditului BEI și micii producători de legume, fructe, nuci și arbuști decorativi din sectorul agricol. Proiectul „Livada Moldovei” prevede acordarea de către BEI a unui împrumut în valoare de 120 de milioane de euro, prin intermediul căruia producătorii pot beneficia de sprijin financiar. Banii pot fi accesați prin operațiuni de creditare sau prin intermediul companiilor de leasing. Costul total al fiecărui sub-proiect nu poate depăși 5 milioane de euro.
Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar în România
Leul moldovenesc va fi acceptat pentru operațiuni de schimb valutar și tranzacții bancare în România. Acest lucru va fi posibil grație conlucrării cu Banca Comercială Română și Banca Transilvania, transmite IPN citind un comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei. La solicitarea BNM, cele două mai mari bănci licențiate din România, cu o cotă cumulativă de circa o treime din piața bancară românească, vor lansa serviciul de schimb valutar lei moldovenești (MDL) contra lei românești (RON) de către persoanele fizice pe teritoriul României, precum și serviciul de transferuri bancare în lei moldovenești de către una dintre acestea. Serviciul de schimb valutar MDL/RON va fi disponibil începând cu 1 octombrie 2018 la sucursalele și ghișeele din principalele orașe din România. Calendarul lansării și detalii suplimentare referitoare la noile servicii vor fi comunicate în mod separat de cele două bănci. Banca Comercială Română este acționar unic al Băncii Comerciale Române Chișinău SA, iar Banca Transilvania este acționar majoritar, împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, al BC „Victoriabank” SA.
Rețeaua 5G va fi testată în Republica Moldova în 2019
Rețeaua 5G va fi testată în Republica Moldova în anul 2019. Odată cu implementarea noii tehnologii, viteza transferului de date va crește, iar timpul de răspuns va fi îmbunătățit. Subiectul a fost discutat în cadrul unei întrevederi dintre premierul Pavel Filip, directorul general adjunct al Grupului Orange, Ramon Fernandez, și directorul operațional pentru Europa, Jean-Marc Vignolles. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, pe lângă planurile de investiții în rețeaua 5G, o altă direcție prioritară a companiei Orange este dezvoltarea serviciilor financiare pe mobil care vor permite efectuarea achitărilor online în țară și peste hotarele ei prin intermediul telefoanelor mobile, inclusiv plata serviciilor comunale și transferuri de la persoană la persoană.
O companie chineză vrea să asambleze autobuze în Republica Moldova
Producătorul chinez de autobuze electrice ZTE dorește să deschidă o fabrică de asamblare în Republica Moldova. Intenția a fost comunicată de reprezentanţii companiei la întâlnirea cu primul ministru Pavel Filip, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului. Prim-ministru și-a exprimat deschiderea pentru proiectele investiționale și a afirmat că vizita oricărui potențial investitor este o bucurie. Când cineva decide să deschidă afaceri în Moldova, este o bucurie dublă. Pavel Filip i-a îndemnat pe investitori să aibă un dialog permanent cu secretariatul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care este o verigă de legătură între executiv și mediul de afaceri.
● MIERCURI, 26 septembrie
EDENRED lansează noi soluții electronice pentru tichetele de masa
Compania franceză EDENRED anunță introducerea pe piața tichetelor de masă din Republica Moldova a unei soluții digitale moderne, formată din tichete electronice (carduri) și platformă digitală. EDENRED a obținut licența de operator pentru emiterea tichetelor de masă în format electronic, care-i permite să completeze în acest fel beneficiile pe care le oferă cardurile de masă. Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței de la Chișinău, aplicația pe care EDENRED a implementat-o cu succes în Cehia și Finlanda, permite beneficiarilor de tichete de masă utilizarea acestui câștig extra-salarial în toate unitățile comerciale cuprinse în rețea. EDENRED a dezvoltat această aplicație împreună cu PayNet și vine să suplinească cererea în acest sens a angajaților obișnuiți cu această formă de plată.
Sute de kilograme de legume au fost retrase din comerț
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a dispus retragerea din comerț a 220 de kilograme de ardei, 180 de kilograme de roșii și 80 de kilograme de castraveți care nu corespund cerințelor minime de calitate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al instituției. În urma controalelor inopinate în unitățile de comerț din municipiul Chișinău, în perioada 24 – 26 septembrie, inspectorii au constatat că pe unele produse lipsesc informațiile despre originea, calitatea, calibrul, categoria, anul recoltei și informația cu privire la tratarea suplimentară a fructelor și legumelor. Inspectorii au descoperit în depozite fructele și legumele neetichetate, legume neconforme plasate spre comercializare precum și fructe și legume în stare de alterare puse în vânzare. Agenții economici vizați s-au ales cu procese-verbale de înlăturare a neconformităților.
● JOI, 27 septembrie
Rusia este interesată să investească în Republica Moldova, expert economic
Rusia este interesată să investească în producere în Republica Moldova pentru ca ulterior producția să fie exportată pe piața din Vest. Acesta a fost unul din mesajele centrale ale Forumului economic moldo-rus, care s-a desfășurat recent la Chișinău. Declarații în acest sens a făcut economistul Mihail Poisic la postul de televiziune NTV Moldova. Economistul consideră că prin acest forum, Federația Rusă a invitat Republica Moldova la masa de dialog, dar guvernarea nu s-a arătat interesată de acest eveniment la care a participat doar instituția prezidențială. El s-a arătat nedumerit de astfel de poziție a guvernării și a menționat că Moldova exportă unele produse în Est și altele în Vest. „Se știe că actualmente nu vindem niciun kilogram de carne în UE și nici nu vom vinde în viitorul apropiat, niciun litru de lapte sau produs lactat, niciun fel de articole tehnice complicate nu vindem – acestea sunt pentru piața Estului”, a spus Mihail Poisic. Deputatul socialist Vladimir Golovatiuc consideră că acest forum va permite intensificarea potențialului de export al Republicii Moldova atât în direcția rusească, cât și în cea europeană. „Nu în zadar o secțiune din cadrul forumului s-a numit „Moldova, între Vest și Est”, a afirmat Vladimir Golovatiuc. Deputatul spune că forumul a demonstrat că socialiștii nu pot fi împotriva Uniunii Europene.
BNM va prelungi desemnarea unui administrator temporar ori de câte va fi necesar
Banca Națională a Moldovei va putea prelungi, în mod excepțional, perioada de desemnare a unui administrator temporar ori de câte ori va fi necesar. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind redresarea și rezoluția băncilor, votat în prima lectură în ședința de joi, 27 septembrie, a Parlamentului. Perioada de desemnare a unui administrator temporar nu trebuie să depășească un an. BNM, în calitate de autoritate competentă, este responsabilă pentru a determina în ce măsură sunt îndeplinite condițiile pentru menținerea unui administrator temporar și pentru a justifica o astfel de decizie în fața acționarilor. Potrivit autorilor, care sunt deputații democrați Andrian Candu și Sergiu Sârbu, în prezent, această perioadă poate fi reînnoită, în mod excepțional, în cazul în care condițiile privind desemnarea administratorului temporar continuă să fie îndeplinite. Legislația în vigoare nu prevede de câte ori poate fi prelungită perioada de desemnare a unui administrator temporar. Modificările urmează a fi votate în lectură finală.
● VINERI, 28 septembrie
Prioritățile noului ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului
Noul ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, își propune să combată riscurile de producție în agricultură, dar și să sporească producția de lapte în Republica Moldova. Unele dintre prioritățile mandatului pe care îl deține, Nicolae Ciubuc le-a prezentat în cadrul emisiunii „Important” de la postul de televiziune TVC21. Nicolae Ciubuc spune că în activitatea sa se va axa pe combaterea riscurilor de producție prin stimularea investițiilor în infrastructura necesară, pe irigare. De asemenea, ministrul spune că trebuie creat cadrul legal pentru prevenire și despăgubire în cazul producerii riscurilor.
Grant pentru dezvoltarea gazoductului Ungheni-Chișinău
Compania Transgaz va beneficia de un grant de 46 de milioane de euro, din Programul Operațional Infrastructură Mare, pentru dezvoltarea capabilităților Sistemului Național de Transport gaze (SNT), în zona de Nord-Est a României. Alocarea banilor vizează și dezvoltarea interconectării cu Republica Moldova. Potrivit ministrului economiei, Chiril Gaburici, urmează lansarea cât mai urgentă a lucrărilor de construcție, astfel încât conducta de gaz să fie operațională către sfârșitul anului următor. Contractul de privatizare a ÎS „Vestmoldtransgaz” de către compania românească „Transgaz” a fost semnat la 28 martie. Compania și-a asumat obligația construcției gazoductului Ungheni-Chișinău în termen de până la doi ani și angajamentul de a investi în acest scop până la 93 de milioane de euro.