RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-30 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 24 iunie

Guvernul a avizat excluderea tratamentului fiscal facilitar pentru magazinele duty free


Guvernul a avizat proiectul de lege care prevede excluderea scutirilor de TVA, accize și taxe vamale pentru mărfurile comercializate în magazinele duty free, amplasate la intrarea pe teritoriul Republicii Moldova. Gabriela Cuneva, secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, a menționat că modificările respective au drept scop ajustarea tratamentului fiscal și vamal aferent mărfurilor introduse și comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, implicit în zona de control vamal amplasată la intrarea în țară.

● MIERCURI, 26 iunie

Principalele bariere în atragerea investițiilor în viziunea economiștilor


Principalele bariere în venirea investițiilor în Republica Moldova este imaginea legată de corupție, lipsa unei justiții corecte și insuficiența resurselor calificate de muncă. De această părere este fostul ministru al economiei Alexandru Muravschi. În opinia lui, conducerea țării trebuie să se ocupe de reducerea economiei tenebre, care constituie un procent destul de mare în volumul total al economiei. Declarațiile au fost făcute în platoul Jurnal TV. „Dacă economia tenebră depășește 40% din Produsul Intern Brut, atunci se poate de considerat că statul nu există. Aceasta înseamnă că statul, din punct de vedere economic, nu are pârghii de a influența situația”, spune Alexandru Muravschi.

● JOI, 27 iunie

Agriculturii de un an așteaptă să fie votată legea privind agricultura ecologică


Proiectul de lege privind dezvoltarea agriculturii ecologice în Republica Moldova este o restanță a autorităților. Deși legea trebuia să fie votată de către Parlamentul încă anul trecut, agricultorii constată că agricultura ecologică nu a fost o prioritate pentru deputați. Opiniile au fost exprimate în cadrul unui dialogul deschis pe care l-au avut agenții economici din sector cu ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu. Alexei Micu, agricultor, propune ca în proiectul de lege, „dacă tot nu a fost încă votat”, să se facă unele completări: să fie stabilite penalizări pentru folosirea frauduloasă a termenilor: „ecologic”, „biologic”, „organic”. „Sunt deja cazuri când, în scopuri de marketing, pe produse care nu sunt crescute pe principiile agriculturii ecologice se pun etichete care induc în eroare consumatorul și îi creează o falsă impresie că este un produs ecologic”, a spus Alexei Micu.

Tariful la gazele naturale este menținut artificial, ministru

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, spune că din martie 2018 tariful la gazele naturale este menținut artificial. Astăzi, 27 iunie, la o conferință de presă, ministrul a declarat că fosta guvernare, în loc să ajusteze tariful la realitățile de atunci, l-a micșorat, având economii acumulate, dar nu au luat în considerare că a crescut prețul de achiziție a gazului natural de la Gazprom. Potrivit ministrului, în ultimii ani politicul s-a implicat foarte mult în domeniul economic, iar acest lucru a dus la distorsiunea proceselor economice, determinând și menținerea artificială a tarifelor. Vadim Brînzan spune că Moldovagaz a anunțat deja despre faptul că economiile se epuizează, iar problema tarifelor revine. „Problema tarifelor a existat încă în 2018 și a fost artificial ținută sub capac, din cauza politicului de atunci” , a spus ministrul.

Vadim Brînzan: Tarifele pentru călătoriile cu transportul auto trebuie ajustate

Tarifele pentru călătoriile cu transportul auto trebuie ajustate. Așa cu acestea sunt menținute artificial din 2013, a crescut semnificativ uzura parcului de transport auto în Republica Moldova, ceea ce prezintă pericol pentru cetățeni. Declarația a fost făcută de către ministrul economiei și infrastructuri, Vadim Brînzan, într-o conferință de presă. Potrivit lui Vadim Brînzan, din 2013 și până în prezent multe s-au schimbat: carburanții s-au scumpit, cursul valutar este altul. Ministrul a dat asigurări că păturile vulnerabile vor fi protejate în cazul unei eventuale majorări a tarifelor.

Anularea programului cetățeniei prin investiții va costa statul câteva milioane de euro

Dacă Republica Moldova va întrerupe programul dobândirii cetățeniei prin investiții, va trebui să plătească despăgubiri de câteva milioane de euro consorțiului de companii responsabil de implementare. Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a spus astăzi la o conferință de presă că a fost luată o pauză în desfășurarea programului, până vor fi evaluate toate riscurile legate de acesta. Vadim Brînzan a spus că a avut recent o întrevedere cu responsabilii consorțiului care gestionează programul. Toți s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel ca procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent. Momentan s-a luat o pauză, în condițiile în care Parlamentul a votat în prima lectură anularea programului.

● VINERI, 28 iunie

Rusia a prelungit regimul preferențial la exportul unor mărfuri moldovenești


Guvernul Federației Ruse a luat decizia de a prelungi pentru producătorii din Moldova regimul preferențial de export pentru cinci categorii de mărfuri, care a fost în vigoare de la 1 ianuarie până la 1 iulie 2019. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon într-un comunicat de presă al Președinției. Din categoriile de mărfuri care vor putea fi exportate cu scutiri ale taxelor vamale fac parte legumele, merele, perele și gutuile proaspete, caisele, cireșele, vișinele, dar și conservele și vinurile.

Programul „Drumuri bune” a fost pus pe pauză

Programul „Drumuri bune” a fost pus pe pauză. Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, nu poate spune dacă acesta va continua sau nu. Sunt identificate două probleme legate de implementarea acestuia: sursele de finanțare și transparența decizională. La o conferință de presă, pe 27 iunie, Vadim Brînzan a spus că pentru implementarea programului erau prevăzute două miliarde de lei, iar acum în buget sunt 950 de milioane. Legat de transparența decizională, ministrul spune că nu este clar cine ia deciziile, cine este gestionarul. Nu e clară nici formula după care se alocă banii. „Am înțeles că a fost trimisă o solicitare către primari să vină cu propuneri, care și unde vor să construiască câte un kilometru de drum strategic, care să-l unească la magistrale. Au venit propuneri în sumă de patru miliarde de lei, pe când la buget am înțeles că sunt 950 de milioane”, a spus Vadim Brînzan.

Un moratoriu în sectorul construcțiilor va afecta economia, ministru

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, se pronunță împotriva introducerii unui moratoriu în sectorul construcțiilor, propunere făcută în spațiul public după prăbușirea blocului de la Otaci. Potrivit ministrului, construcțiile au avut un impact semnificativ la creșterea PIB-ului în primele patru luni ale anului curent. „Moratoriul va distruge acest lucru”, a spus ministrul, joi, într-o conferință de presă.

● SÂMBĂTĂ, 29 iunie

Suprafața plantațiilor pomicole este în descreștere, nu și recolta


Suprafața plantațiilor pomicole este în descreștere, comparativ cu acum 40 de ani, din cauza defrișării livezilor bătrâne. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, se menționează că noile livezi ocupă o suprafață mai mică, dar au o productivitate mai înaltă, fiind aplicate cele mai noi tehnologii și practici inovative. MADRM citează date ale Biroului Național de Statistică, precizând că în anul 1980 suprafața plantațiilor pomicole în Moldova era de 178 mii ha, iar producția globală de fructe – de circa 637 mii tone. În 2018, suprafața plantațiilor pomicole constituia 139,6 mii ha, iar recolta globală de fructe – 894,2 mii tone. Deși suprafața a scăzut, recolta globală de fructe este în creștere aproximativ cu 28,7%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.