RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24 -30 iulie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 24 iulie

Proiectul politicii fiscale pe 2018 propune o nouă metodă de calculare a uzurii

Evidența mijloacelor fixe în scopuri financiare și fiscale va fi efectuată per fiecare mijloc fix. Clasificarea pe categorii de proprietate va fi  exclusă, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru 2018. De asemenea, se propune stabilirea unei metode noi de calculare a uzurii mijloacelor fixe în scopuri fiscale, metoda liniară. Aceasta implică mai multe avantaje. Și anume: simplificarea modului de calculare, atât pentru agentul economic, cât și pentru organele de control, reducerea timpului și personalului necesar pentru calculul și evidența uzurii în scopuri fiscale, excluderea riscului admiteri unor erori la efectuarea calculului și a sancționării de către organele de control. În opinia Ministerului de Finanțe, va fi asigurat echilibrul, dar și previzibilitatea estimării cheltuielilor permise spre deducere, în condițiile în care reportarea pierderilor fiscale se realizează în mărimi arbitrare.

Topul băncilor privind creditarea persoanelor fizice

Cele mai multe credite luate de persoanele fizice sunt creditele de consum – 3,78 miliarde de lei sau 53,4% din totalul creditelor destinate persoanelor fizice. Acestea sunt urmate de credite pentru procurarea unui imobil – 2,4 miliarde de lei sau 33,9% din total și credite pentru desfășurarea unei afaceri – 0,9 miliarde de lei sau 12,7%. Datele se regăsesc în publicația „Trend Hunter”, autorul căreia este economistul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță, care a efectuat un top al băncilor în materie de creditare a persoanelor fizice, conform mai multor criterii. În studiu se menționează că pe piața din Republica Moldova activează 11 bănci comerciale, iar creditarea persoanelor fizice este concentrată în trei bănci – Moldova Agroindbank, Mobiasbancă și Moldindconbank. Împreună cele trei bănci, care oferă 5,35 miliarde de lei din totalul de 7,08 miliarde de lei, dețin 75% din piața creditelor oferite persoanelor fizice. Acest top, care mai include pe pozițiile patru și cinci  Victoriabank și Fincombank, a fost creat conform volumului de creditare a persoanelor fizice.

Mobiasbancă a fost premiată de Euromoney

Mobiasbancă a fost distinsă cu titlul „Best bank in Moldova – Cea mai bună bancă din Moldova” la Gala Premiilor pentru Excelență Euromoney 2017, care a avut loc la Londra. Premiul a fost oferit ca o apreciere a nivelului internațional al calității și corectitudinii politicilor promovate de Mobiasbancă de a răspunde necesităților clienților prin produse și servicii bancare inovatoare, dar și prin soluțiile  moderne și simplificate oferite clienților. Președintele Comitetului de Direcție – CEO Mobiasbancă, Antoine Gabizon, apune că banca s-a angajat să susțină creșterea afacerilor clienților, să sporească standardele de operare și să ofere încredere în sistemul bancar. „Suntem onorați de această prestigioasă distincție, care reconfirmă rolul Mobiasbancă în finanțarea economiei naționale”, a spus Antoine Gabizon.

MARŢI, 25 iulie

O nouă versiune pentru Legea cu privire la publicitate a fost supusă dezbaterilor publice

Actuala Lege cu privire la publicitate conţine prevederi confuze şi multiple carenţe, iar în ultimii ani a fost amendată de 13 ori, fiind operate 42 de modificări. Un proiect propus să înlocuiască legea în vigoare a fost prezentat astăzi, 25 iulie, în cadrul unor dezbateri organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent. Nadine Gogu, directorul executiv al Centrului, a declarat că dezbaterile vor continua şi în cadrul grupului de lucru din Parlament, creat pentru examinarea acestui proiect. „Sper ca la finalul dezbaterilor să existe un document care să fie adoptat în Parlament. Era necesar un nou proiect de lege pentru că studiile realizate au demonstrat că în ultimii 15 ani, legea actuală a fost amendată de 13 ori, şi acum, dacă am fi propus iar amendamente, erau deja prea multe. În legea actuală există carenţe şi prevederi confuze ce pot fi interpretate. Unele prevederi lipsesc, cum ar fi cea a asigurării concurenţei loiale, mai ales în mass-media”, a mai spus Nadine Gogu.

Modificările la Codul Muncii diminuează drepturile și garanțiile salariaților, opinii

Mai mulți lideri sindicali consideră că modificările operate recent la Codul Muncii și aprobate în Parlament au diminuat drepturile și garanțiile salariaților, întărind în schimb poziția angajatorilor. Reprezentanții mediului de afaceri notează însă că amendamentele aprobate aduc în sfârșit echilibru în reglementarea relațiilor dintre angajator și angajat și ușurează munca administrativă pentru agenții economici, scrie Radio Europa Liberă în pagina electronica. Ca urmare a completărilor aprobate, atingerea vârstei de pensionare a devenit un motiv pe care îl poate invoca angajatorul pentru desfacerea contractului de muncă. Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, notează că acest „temei” servit agenților economici pune stavilă în fața salariaților care vor să muncească după pensionare. „Dacă s-ar referi norma aceasta la o anumită categorie, atunci, mă rog, așa a decis statul ca să protejeze o anumită categorie de salariați. Dar în cazul de față se referă la toate persoanele și deci este o normă care în principiu ar trebui să fie declarată neconstituțională, fiindcă ea va îngrădi dreptul persoanelor în etate de a munci. Pe de o parte, vorbim că este necesar ca persoanele active să muncească în continuare, pe de altă parte – trebuie să le concediem”, a notat Sergiu Sainciuc.

Carburanții se scumpesc din nou

După ce acum două săptămâni, prețurile plafon la benzină și motorină au fost majorate cu 30 și, respectiv 37 de bani, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru următoarele două săptămâni prețuri mai mari. Prețul plafon la benzină a fost majorat cu 20 de bani, iar pentru motorină cu 22 de bani.

Om de afaceri suspectat că a instituit monopol la exportul de fructe și legume în Rusia

Un om de afaceri a fost reținut într-un dosar de abuz de putere. Acesta este suspectat că ar fi instituit, în cârdășie cu angajați ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă. Centrul Național Anticorupție menționează într-un comunicat de presă că administratorul SRL-ului ar fi mituit persoane publice în vederea obținerii certificatelor fitosanitare necesare pentru exportul de produse vegetale în Rusia, fără ca marfa să fie supusă controalelor necesare. Totodată, contra unor sume de bani, agentul economic ar fi acționat în calitate de intermediar în eliberarea certificatelor altor producători agricoli.

PPPDA propune măsuri de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a înaintat o declarație către guvernare prin care propune măsuri de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii „întru reabilitarea social-economică a Moldovei”. Potrivit vicepreședintelui PPPDA, Alexandu Slusari, măsurile vin în contextul adoptării de către Parlament, acum un an, a legii care acordă facilități fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii, lege care însă nu este implementată nici până acum. PPPDA propune micșorarea cu 50% a cotei impozitului pe venit în următorii cinci ani pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii din sfera producerii (cu condiția că la întreprinderile respective sunt angajați câte cel puțin trei salariați și salariul mediu pe întreprindere nu este mai mic decât salariul mediul pe țara). O altă propunere ține de simplificarea evidenței contabile pentru aceste întreprinderi sau menținerea pentru următorii cinci ani a sistemului actual de activitate comercială a persoanelor fizice în baza patentei de întreprinzător.

82 de tone de mere „moldovenești”, nimicite în Federația Rusă

82 de tone de mere declarate ca fiind din Republica Moldova au fost distruse în regiunea Smolensk, Federația Rusă. „Rosselihoznadzor” precizează într-un comunicat de presă că merele nu au avut documentele necesare fitosanitare, iar etichetele de marcaj erau rupte. După ce au fost zdrobite, merele au fost îngropate. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a confirmat într-un comunicat de presă că nu a eliberat documente permisive pentru exportul lotului de mere nominalizat, iar autoritățile de la „Rosselihoznadzor” au confirmat, la rândul lor, că documentele de proveniență și de însoțire nu sunt veridice.

● MIERCURI, 26 iulie

Marea majoritate a cântarelor din pieţe sunt neconforme

În pieţele din ţară multe dintre mijloacele de măsurare nu sunt verificate metrologic şi nu sunt introduse în registrul de stat. Directorul adjunct al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, Grigore Caţer, a declarat într-o conferinţă de presă că în urma vizitelor efectuate recent în mai multe pieţe din ţară inspectorii au constatat că din cele 902 mijloace de măsurare puse în utilizare doar 46% erau conforme, iar 54% erau neadecvate, ilegale sau neverificate metrologic. Inspectorii nu au retras cântarele neconforme pe motiv că au efectuat doar vizite, nu şi controale. Scopul acțiunii a fost de a informa comercianţii şi consumatorii despre utilizarea corectă a mijloacelor de măsurare. Însă, după circa o lună şi jumătate, când vizitele de conformare şi informare vor lua sfârşit, inspectorii vor purcede la controale, iar agenţii economici care nu se vor conforma riscă amenzi de la 120 la 180 de unităţi convenţionale, iar amenzile se vor dubla în cazul abaterilor repetate.

În cadrul Ambasadei Moldovei în Italia va fi instituit un birou comercial- economic

În cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Italia va fi instituit un birou comercial-economic. Italia este un partener economic important al Moldovei, plasându-se pe locul trei după volumul exporturilor. Italiei îi revine locul doi în ceea ce privește investițiile efectuate în Moldova, cu 1225 de întreprinderi al căror capital se cifrează la peste 1,7 mlrd lei. Cercurile de afaceri italiene manifestă un interes constant față de Moldova , există în acest sens un potențial care necesită valorificat, subliniază autoritățile.

● JOI, 27 iulie

UE ajută antreprenori din Găgăuzia să-și lanseze afaceri

16 antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au primit granturi din partea Uniunii Europene în valoare de până la 17.900 de euro fiecare. Banii sunt destinați pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și vor permite crearea a cel puțin 90 de locuri noi de muncă. Antreprenorii au fost selectaţi din cei 87 de participanţi la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri organizat în cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță.

BNM și-a prezentat decizia de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naţionale a adoptat în cadrul şedinţei din 26 iulie hotărârea de a menţine rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 8% anual. Prin urmare, vor fi menţinute şi ratele de dobândă pentru facilităţile permanente. Anunţul a fost făcut de către Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM. De asemenea, Comitetul executiv a decis menţinerea normei rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40% din baza de calcul precum şi menţinerea normelor rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14%. „La baza acestei decizii a stat dinamica indicatorilor macroeconomici, rezultatul celor mai recente analize şi evaluări precum şi necesitatea de a estima impactul acţiunii anterioare de politică monetară”, a declarat Vladimir Munteanu.

Executivul a aprobat cadrul bugetar pentru anii 2018-2020

Cabinetul de miniștri a aprobat cadrul bugetar pe termen mediu (CBTM) pe anii 2018-2020, instrument menit să confere predictibilitate şi continuitate politicilor publice finanţate din buget în perioada de referinţă. Documentul reprezintă o actualizare a cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020. Obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră.

Proiect JICA pentru întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova

Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI) a purtat discuții cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională (JICA) privind posibilitatea implementării unui proiect de asistență tehnică/financiară pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv și a micilor fermieri din țară. O decizie finala va fi luată de către JICA până în luna octombrie curent. Către acea dată va fi cunoscută și suma asistenței tehnice alocate Republicii Moldova în acest sens. Viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii, a menţionat că una din prioritățile Guvernului în procesul de dezvoltare a sectorului întreprinderilor mici și mijlocii constă în crearea instrumentelor de suport pentru valorificarea potențialului regional al agenților economici din țară, dezvoltarea noilor instrumente de marketing a produselor pe piețe străine, netradiționale pentru produsele moldovenești. Experiența Japoniei în susținerea producătorilor locali și valorificarea avantajului competitiv pentru crearea unor poli industriali de dezvoltare regională va contribui esențial la realizarea acestor obiective.

● VINERI, 28 iulie

Bani pentru proprietarii de terenuri agricole după traseul Râbniţa-Tiraspol

Un proiect de hotărâre de Guvern, dat publicității pe platforma particip.gov.md, prevede alocarea a 7,9 milioane de lei din Fondul de rezervă al executivului către Consiliul raional Dubăsari pentru acordarea unor plăţi directe proprietarilor de terenuri agricole amplasate după traseul Râbniţa-Tiraspol pentru anul 2017. Proprietarii de terenuri agricole ar urma să ridice câte 1229,68 de lei pentru un hectar de teren agricol deţinut, în baza unui regulament elaborat şi aprobat de către Consiliul raional Dubăsari.

O întreprindere din Bălți va asambla colectoare solare

Întreprinderea „Răut” din Bălți va produce, în premieră, colectoare solare în cadrul proiectului „Consolidarea capacităților locale privind producția colectoarelor solare în Republica Moldova”. Prima linie de asamblare a 100 de colectoare solare a fost lansată în data de 27 iulie. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, colectoarele solare vor fi asamblate de un personal tehnic specializat instruit în Polonia și Moldova. Materia primă pentru asamblarea lotului de 100 de colectoare solare cu tuburi vidate a fost și ea importată din Polonia.

Pasagerii cursei Roma-Chișinău din 26 iulie vor fi recompensați

Pasagerii cursei Roma – Chișinău din 26 iulie vor fi recompensați de către compania Air Moldova pentru că au fost nevoiți să aștepte pe aeroportul din Fiumicino 1,5 ore, timp în care aeronava a fost inspectată. Compania menționează într-un comunicat de presă că aeronava Air Moldova – Airbus A320 – a fost miercuri inspectată pe Aeroportul Fiumicino din Roma de către inspectorii SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) ai Autorității aeronautice din Italia (ENAC). Aceasta este o verificare la care sunt supuse toate companiile aeriene și toate aeronavele. Acest tip de inspecție este inopinat și autoritățile aeronautice ale fiecărui stat decid când și care aeronavă să fie verificată, de obicei, în mod aleatoriu.

● SÂMBĂTĂ, 29 iulie

Suedia va asista Moldova în realizarea unui studiu în domeniul energetic

Suedia va acorda asistența necesară autorităților Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, diplomatul suedez a menționat că autoritățile de la Stockholm vor susține Guvernul Republicii Moldova în procesul de modernizarea a sectorului energetic național, în special la implementarea proiectelor de eficiență energetică, de eficientizare a sistemului de alimentare cu energie termică a locuitorilor municipiului Chișinău, etc.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.