RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-30 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 24 decembrie

Reducerea plăților la asigurările sociale va permite companiilor să-și transforme veniturile în dividende, opinie


Inițiativa de a reduce încă o dată procentul plăților pentru asigurările sociale din partea companiilor, lansată la Gala Asociației Oamenilor de Afaceri, va permite businessului autohton să adune rezerve financiare pe care le va lansa tot în economie. Totodată, acest lucru va permite companiilor să transforme veniturile în dividende. Directorul general al Asociației Oamenilor de Afaceri, Alexandru Baltag, susține că a doua etapă a reformei fiscale înseamnă continuarea a ceea ce s-a început anul curent. Andrei Jicol, antreprenor în domeniul IT, afirmă că prin această decizie de a anula impozitul pentru capitalul reinvestit se deschide o ușă pentru a face investiții mai mari. Jurnalistul Oleg Cosîh speră că reducerea cotei de achitare în fondul social va permite businessului autohton să adune rezerve financiare pe care le va lansa în economie. Lilia Ranogai, antreprenor în domeniul textilelor, este de părere că la conducerea țării trebuie să fie o guvernare nu atât politică, cât una managerială.

Prețurile la carburanți vor fi stabilite din nou de petroliști

Până pe data de 1 martie 2019, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică urmează să aprobe o nouă metodologie privind formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit acesteia, petroliștii vor stabili și vor modifica de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală prevăzută de Metodologie, dar care nu va depăși 10%. Solicitat de IPN, expertul în energetică, Sergiu Tofilat, a declarat că, odată cu aplicarea noilor prevederi, se revine la vechea metodologie, cu plafonarea profitului la 10%. În opinia sa, seamănă a fi o înțelegere cu petroliștii. Ideal pentru  consumatori ar fi crearea unei piețe concurențiale, așa cum este în majoritatea țărilor dezvoltate. Dar pentru aceasta, potrivit expertului, este necesar un Consiliu al Concurenței și justiție nu doar pe hârtie.

MIERCURI, 26 decembrie

Schimbări în Comisia împuternicită cu desfășurarea concursurilor de privatizare


Funcția de președinte al Comisiei pentru privatizarea proprietății publice prin concurs investițional sau comercial va fi exercitată de către directorul general al Agenție Proprietății Publice. O modificare în acest sens în regulamentul în vigoare a aprobat astăzi Guvernul. Modificarea este operată în contextul în care Agenția Proprietăți Publice a devenit structură subordonată direct Guvernului, în competența căreia se află administrarea proprietății publice a statului.

JOI, 27 decembrie

Anul economic 2018, în viziunea experților


Anii 2017 și 2018, din punct de vedere economic, au fost ani ratați și creșterea care a fost înregistrată, mai degrabă, înseamnă o recuperare decât dezvoltare. De această părere sunt experții Veaceslav Negruță, Veaceslav Ioniță și Sergiu Tofilat. Veaceslav Negruță, expert Transparency International Moldova, susține că din punct de vedere al potențialului de creștere, de investiții, atât anul 2017, cât și 2018 au fost ani ratați. Potrivit lui, investițiile serioase, în special cele din afară, sunt încă în așteptare, iar acest lucru se datorează, în mare parte, lipsei de coerență în politici economice și financiare. În plus, atât în 2017, cât și în 2018 Moldova nu a beneficiat de resurse suficiente din partea UE și FMI din cauza faptului că autoritățile Republicii Moldova au fost ghidate de o agendă de business, de grup. Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că în anii 2017 și 2018 mai degrabă a fost vorba de o recuperare în economie. Expertul numește cea mai mare ratare a anului 2018 incapacitatea autorităților de a restabili relațiile cu partenerii externi. Expertul comunității WhatchDog.md Sergiu Tofilat afirmă că ultimii trei ani de dezvoltare a Republicii Moldova se caracterizează prin „stabilitate în politici incoerente ale guvernării, în cheltuirea irațională a banului public, în decizii care nu se bazează pe logica economică”.

Noi măsuri de angajare în câmpul muncii

Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor beneficia gratuit de instruiri și cursuri de formare profesională, iar angajarea unor categorii de șomeri va fi subvenționată de stat. Executivul a aprobat 11 proceduri noi privind accesul la măsurile de ocupare a forței de muncă, implementarea cărora va contribui la prevenirea și reducerea șomajului, diminuarea decalajului între cerere și ofertă, precum și la creșterea ratei de ocupare, în mod special în mediul rural. Documentul stabilește procedura de înregistrare a persoanelor cu statut de șomer și scoaterea acestora de la evidență. Înregistrarea persoanei aflate în căutarea unui loc de muncă va fi posibilă prin adresarea la subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). De asemenea,  sunt reglementate aspectele ce țin de plata ajutorului de șomaj - cuantumul acestuia va fi calculat în funcție de stagiul de cotizare și de venitul mediu lunar al persoanei în perioada anterioară. Proiectul mai prevede subvenționarea locurilor de muncă, destinate persoanelor care necesită suport suplimentar pe piața muncii. Astfel, angajatorul va primi lunar 30% din mărimea salariului mediu pe economie, timp de 6 luni, pentru fiecare șomer angajat. De suport vor beneficia și angajatorii care creează sau adaptează locuri de muncă destinate persoanelor cu dizabilitați. ANOFM urmează să compenseze acestora 50% din cheltuielile suportate.

● VINERI, 28 decembrie

Erodarea cadrului de luptă împotriva spălării banilor – tendință îngrijorătoare în 2018


Anul economic 2018 a fost marcat de suprapunerea unor tendințe economice pozitive, care au fost mai curând de suprafață, cu tendințe negative, care sugerează conturarea unor constrângeri profunde de dezvoltare. Astfel, chiar dacă la prima vedere se observă o creștere economică constantă de circa 4%, acompaniată de o moderare inflaționistă esențială și chiar revigorarea ușoară a activității investiționale private, ritmurile de relansare sunt mult prea mici în raport cu baza de comparație scăzută. De asemenea, insuficiente pentru o convergență reală în raport cu țările din regiune. Constatările se regăsesc într-o ediție a publicației „Realitatea Economică”, elaborată de către experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”. Potrivit autorilor, ocuparea informală continuă să crească, iar sectorul agricol – cel mai important angajator din țară – stagnează. Acest fapt denotă calitatea scăzută a creșterii economice și impactul limitat a acesteia asupra ameliorării calității vieții. Chiar dacă se observă o dinamizare a reformelor în sectorul financiar-bancar, nivelul de intermediere financiară continuă să scadă, iar băncile sunt mai interesate să crediteze statul, decât sectorul real. În pofida stabilizării finanțelor publice pe fundalul creșterii încasărilor bugetare, reforma fiscală și proiectele infrastructurale finanțate din bani publici vor șubrezi esențial poziția financiară a Guvernului, iar deficitul bugetar ar putea crește esențial în 2019, cu repercusiuni negative asupra creșterii economice.

Transportul de pasageri la CFM generează pierderi de milioane de lei

Veniturile întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” sunt acumulate din transportul mărfurilor. În cazul transportului de pasageri, cheltuielile sunt mult mai mari ca veniturile, iar pierderile ajung la 100 de milioane de lei pe an. Administrația întreprinderii susține că pe parcursul anului curent au fost destul de multe realizări, inclusiv legate de plata salariilor. Chiar și așa, la CFM mai este mult de la lucru.  Directorul general al întreprinderii, Iurie Topala, a declarat, într-o conferință de presă, că atunci când a preluat conducerea, CFM înregistra datorii și restanțe salariale. După trei ani, situația a fost remediată, iar în cel mai scurt timp, angajații își vor primi salariul la zi. În această lună a fost virată o parte a salariilor deja pentru luna noiembrie. Totodată, administrația întreprinderii se află în plin proces de negociere cu Federația sindicatelor de profil, pentru a majora coeficientul salarial al fiecărui angajat din sistemul feroviar cu 35%. În prezent, salariul mediu al unui angajat de la CFM este de 4500 de lei.

● SÂMBĂTĂ, 29 decembrie

Termenul de ședere a transportatorilor de mărfuri și pasageri din Moldova în Ucraina va fi extins


Termenul maxim de 90 de zile, în care transportatorii de mărfuri și pasageri din Republica Moldova se puteau afla pe teritoriul Ucrainei, va fi extins. Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a anunțat despre punerea în aplicare, în cel mai apropiat timp, a protocolului, care va soluționa problema transportatorilor de mărfuri și pasageri. Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip. Premierul Pavel Filip a menționat că la capitolul proiectelor commune, statele avansează într-un ritm dinamic, iar problemele apărute se rezolvă în ritm rapid și în beneficiul cetățenilor ambelor state. Drept exemplu, premierul a menționat demararea controlului comun moldo-ucrainean pe mai multe segmente de frontieră, inclusiv cel transnistrean. În context, Petro Poroșenko a exprimat disponibilitatea extinderii controlului comun și în alte puncte de trecere a frontierei de stat. De asemenea, președintele Ucrainei s-a pronunțat pentru intensificarea acțiunilor comune pentru asigurarea securității în regiune și promovarea suveranității și integrității teritoriale ale celor două state.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.