RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24 – 30 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”

● MARȚI, 25 aprilie

Agenții economici vor fi taxați pentru greutatea ambalajelor puse pe piață, nu per unitate


Agenții economici care generează deșeuri din ambalaje vor achita taxa de poluare pentru greutatea acestora, nu per unitate, cum este în prezent. Totodată, antreprenorii care vor colecta și vor recicla deșeurile din ambalaje vor beneficia de scutiri, în funcție de țintele atinse. Prevederile se conțin într-un proiect de lege prezentat în cadrul unor consultări publice organizate de către Comisia parlamentară mediu.

Peste 21 de mii de tone de grâu alimentar vor fi eliberate din rezervele de stat

Agenția Rezerve Materiale, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, anunță concurs privind împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele de stat. Astfel, urmează să fie selectați beneficiarii finali de grâu alimentar din rezervele de stat în cantitate de peste 21 de mii de tone. Grâul alimentar va fi eliberat prioritar producătorilor de pâine, panificație și produselor de morărit, iar în lipsa cererilor din partea acestora, tuturor agenților economici solicitanți.

● MIERCURI, 26 aprilie

Șeful Serviciului Fiscal de Stat: Până la sfârșitul anului anticipăm o creștere cu 10% a încasărilor


Încasările din taxe și impozite, colectate de Serviciul Fiscal de Stat, ar putea fi cu 10% mai mari față de anul trecut. Estimările aparțin șefului SFS, Petru Rotaru, potrivit căruia până la sfârșitul anului instituția ar urma să colecteze de la cetățeni și agenții economici 60 de miliarde de lei. Șeful SFS anunță cetățenii că data de 2 mai este termenul limită de prezentare a declarației cu privire la impozitul pe venit de către persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător pentru anul 2022. Potrivit oficialului, față de anul trecut au fost depuse mai multe declarații pe venit, fapt ce confirmă atât gradul înalt de responsabilitate a cetățenilor, cât și simplificarea procedurilor.

Energocom a returnat 35 de milioane de euro din împrumutul luat de la BERD

SA Energocom a returnat 35 de milioane de euro din prima tranșă a împrumutului luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare anul trecut, sumă pe care avea obligația s-o ramburseze până pe 1 mai. Închiderea primei tranșe de 100 de milioane de euro este prevăzută la 1 iulie.

Împrumut de 76 mln euro de la Guvernul francez pentru infrastructura feroviară

Guvernul lansează negocierile asupra proiectului Protocolului financiar cu Guvernul Republicii Franceze privind finanțarea proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare Chișinău – Ungheni. Protocolul prevede acordarea unui împrumut de 75,77 milioane de euro pentru îmbunătățirea infrastructurii feroviare pe respectivul tronson, din parte Guvernului Republicii Franceze.

Mai exact, suma este alcătuită dintr-un împrumut de la Trezoreria franceză în valoare maximă de 35 mln euro, precum și dintr-un credit bancar garantat de către Bpifrance Assurance Export, în numele și pe contul Guvernului Republicii Franceze, în sumă de 40,77 mln euro. Ultima va putea fi mărită în funcție de suma definitivă a revizuirii prețurilor, în limita a 50% din suma acestei asistențe financiare.

Tratament prioritar la vamă pentru operatorii economici autorizați

Agenții economici care vor obține statutul de operatori economici autorizați vor beneficia de controale reduse la vamă și tratament prioritar la vămuire și la controlul transporturilor.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei Subcomitetului vamal Republica Moldova-Uniunea Europeană, adoptată la Bruxelles la 3 octombrie 2022, cu privire la recunoașterea reciprocă a Programelor privind operatorii economici autorizați (AEO).

100% din rapoartele periodice ale băncilor licențiate sunt prezentate electronic către BNM

O sută de procente din rapoartele periodice ale băncilor licențiate din Republica Moldova sunt prezentate în format electronic Băncii Naționale a Moldovei, prin intermediul sistemului SIRBNM. Din 1 iulie la BNM vor raporta aproximativ 500 de entități, după ce banca centrală va deveni responsabilă și de supravegherea activității sectorului financiar nebancar, a menționat Eugeniu Aftene, director al Departamentului raportări și statistică la BNM, în cadrul unui eveniment cu genericul „Descoperă lumea datelor la BNM”.

Octavian Armașu, despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR

Datorită reformelor promovate de Banca Națională a Moldovei, inclusiv cu sprijinul Băncii Naționale a României, sectorul bancar din Moldova este acum mai puternic, mai rezilient, mai transparent și mai bine guvernat. Despre avantajele unui parteneriat durabil între BNM și BNR a vorbit guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, la conferința „Navigând printre crize suprapuse”, organizată de Banca Națională a României și Academia de Studii Economice din București.

● JOI, 27 aprilie

Fly One anunță că își mărește flota cu care va opera curse din Republica Moldova


Compania aeriană Fly One anunță că își mărește flota cu care va opera curse din Republica Moldova.

„În sezonul de vară, Fly One va opera din Chișinău către/dinspre 29 destinații precum: Larnaca, Valencia, Berlin, Madrid, Tbilisi, Roma, Milano, Munchen, Amsterdam, Frankfurt, Tel Aviv, Londra (Luton & Stansted), Parma, Verona, Dublin, Lisabona, Paris, Istanbul, Erevan, Bruxelles, Dusseldorf, Nisa, Barcelona, Antalya, Heraklion, Sharm El-Sheikh, Hurghada, Tivat, Tirana”, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Durata maximă a parteneriatului public-privat nu va putea depăși 50 de ani

Durata maximă a contractului de parteneriat public-privat nu va putea fi mai mare de 50 de ani. Totodată, partenerul privat, indiferent de forma parteneriatului public-privat, va fi obligat să suporte cel puțin 50 la sută din riscurile comerciale. Prevederile se conțin în-un proiect de lege aprobat de Parlament în prima lectură.

Totodată, obiect al parteneriatului public-privat nu pot fi întreprinderile de stat, cele municipale sau societățile comerciale în care statul ori autoritatea publică locală deține cota-parte în capitalul social, din profitul net al cărora pot fi acoperite mai mult 30 la sută din investițiile planificate pentru realizarea contractului de parteneriat public-privat. Finanțarea investițiilor curente se va face exclusiv din fondurile partenerului privat.

FMI: Republica Moldova poate accesa imediat 96 de milioane de dolari

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat a treia evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Acest lucru permite debursarea imediată a 96 de milioane de dolari, banii care vor fi folosiți pentru suport bugetar. Suma totală debursată în cadrul programului ECF/EFF va fi circa 371 de milioane de dolari.

A fost lansat e-AEO, sistemul care vine să faciliteze comunicarea mediu de afaceri – vamă

Programul Agent Economic Autorizat (AEO) care reprezintă agenții economici care îndeplinesc în mod voluntar criteriile reglementate de legislația vamală și stabilesc o relație strânsă de cooperare cu autoritățile vamale, pentru a asigura siguranța și securitatea lanțului de aprovizionare, va fi gestionat de exclusiv digital de Sistemul Informațional e-AEO. Sistemul a fost lansat astăzi în cadrul unui eveniment public.

Vadim Ceban: Moldovagaz a rambursat integral datoria către Energocom

Președintele Moldovagaz a anunțat despre rambursarea integrală a datoriei către Energocom. Vadim Ceban a precizat că Moldovagaz a transferat 79,8 milioane de lei.

Informații mai detaliate pe etichetele produselor alimentare

Etichetele produselor alimentare vor conține informații mai detaliate despre conținutul acestora. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Parlament în lectură finală.

Documentul prevede că etichetele produselor vor conține, în mod obligatoriu, informații despre prezența alergenilor, precum și despre prezența sau absența glutenului în alimente. De asemenea, va fi indicată țara de origine sau locul de proveniență a ingredientului primar, care nu este același cu țara de origine sau cu locul de proveniență precizat a produsului alimentar.

● VINERI, 28 martie

Energocom va procura 290 de mii MWh de la MGRES pentru luna mai


SA Energocom va procura pentru luna mai 290 de mii MWh de la Centrala termoelectrică Moldovenească (MGRES) din regiunea transnistreană. Aceasta reprezintă 92% din necesarul de energie electrică. Prețul este de 66 de dolari/MWh, agreat luna trecută pentru o perioadă de șase luni.

Potrivit Energocom, restul energiei electrice va fi achiziționată de la Ukrhidroenergo, un volum total preliminar de 30 de mii MWh. Prețul pentru orele de zi constituie 95 dolari/MWh, iar pentru orele de noapte – 55 dolari/MWh. Este primul contract semnat de SA Energocom care are prețuri distincte pentru orele de zi și de noapte.

Economia Moldovei va recupera scăderea înregistrată anul trecut, prognoze Expert-Grup

Economia Republicii Moldova își va reveni în 2023 și va recupera scăderea înregistrată anul trecut, generată de multiplele crize cu care s-a confruntat. Scenariul de bază al actualului orizont de prognoză se bazează pe o redresare economică în 2023 de 4,7 % și pe o creștere economică în anii următori (5,4 % în 2024 și un coridor de creștere de 4-5 % în 2025-2027). Prognozele se regăsesc în cea de-a 24-a ediție a publicației MEGA - Moldova Economic Growth Analysis, elaborată de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

Air Moldova acuză o bancă comercială de constrângeri financiare și împingere spre faliment

Operatorul aerian Air Moldova susține că este dispusă să achite datoriile față de prestatori și să-și onoreze obligațiunile față de pasageri, dar problemele financiare cu care se confruntă compania la ziua de azi sunt cauzate de acțiunile unei bănci comerciale. Potrivit operatorului, la banca respectivă sunt blocați 150 de milioane de lei, bani care ar permite companiei să achite prestatorilor de servicii pentru a nu anula curse zilnic, bani care ar permite suplinirea flotei proprii și bani care ar asigura activitatea companiei fără constrângere. „Faptele vorbesc de la sine, iar acțiunile băncii par a urmări scopul de a împinge compania spre faliment”, se arată într-un comunicat de presă al Air Moldova.

● SÂMBĂTĂ, 29 aprilie

Pentru a promova o cultură în domeniul securității în muncă este nevoie de un program național, opinii


Situația în domeniul securității și sănătății la locul de muncă este destul de gravă. Pentru a promova o cultură în acest domeniu este necesară elaborarea și adoptarea unui Program național în domeniul securității și sănătății în muncă. Este important periodic să evaluăm starea de securitate a muncii ca să înțelegem la ce nivel ne găsim. Opinii în acest sens au fost exprimate de participanții unei mese rotunde cu genericul: „Munca în condiții sigure și sănătoase – un drept fundamental al salariaților la locul de muncă”.

Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul agriculturii

Republica Moldova și România ar urma să-și consolideze cooperarea instituțională în domeniul agriculturii. Subiectul a fost abordat de ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, și omologul său român, Petre Daea, în timpul EuroGrainHub Exchange & Forum de la București.

Air Moldova, sancționată pentru încălcări la rambursarea banilor în contextul zborurilor anulate

Air Moldova a admis mai multe încălcări privind rambursarea mijloacelor bănești în contextul zborurilor anulate. De exemplu, a fost depășit termenul de rambursare. Potrivit prevederilor legale, întregul cost al biletului la prețul de achiziție se efectuează în termen de șapte zile, nu de 30 de zile cum practica operatorul. Constatările aparțin Autorității Aeronautice Civile care a efectuat un control de stat inopinat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.