RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-28 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”

● LUNI, 24 noiembrie

În două luni, Acordul de Asociere cu UE a adus rezultate palpabile în sectorul agro-alimentar


La două luni de la intrarea provizorie în vigoare a Acordului de Asociere din Republica Moldova şi UE, există deja rezultate palpabile în sectorul agro-alimentar. O creştere impresionantă, în lunile septembrie-octombrie, s-a înregistrat la exportul de vinuri, mere, prune şi cereale. Estimările econometrice ale Centrului  Analitic Independent Expert-Grup sugerează că implementarea documentului urmează să asigure pe termen lung o creştere economică de circa 5%-6%, aceasta fiind impulsionată, în mare parte, de creşterea exporturilor cu circa 11%. Directorul centrului, Adrian Lupuşor, a menţionat, într-o conferinţă de presă că în luna septembrie agenţii economici au avut o perioadă de analiză a noilor proceduri de export, dar deja în luna octombrie s-a mărit numărul tranzacţiilor, crescând şi volumul produselor exportate.

● MARŢI, 25 noiembrie

Milioane de euro economisiţi datorită eliminării barierelor tarifare în UE


Agricultorii vor putea economisi peste 11 milioane de euro datorită eliminării barierelor tarifare în UE, susţine economistul Centrului Analitic Independent „Expert Grup” Tatiana Savva. Aceştia bani vor putea fi reînvestiţi în dezvoltarea şi modernizarea afacerilor în domeniul agricol. Într-o conferinţă de presă, Tatiana Savva a spus că, până la semnarea Acordului de Asociere cu UE, agricultorii moldoveni nu au exportat pe piaţa UE din cauza taxelor vamale, dar şi a barierelor non-tarifare, în special a măsurilor sanitare şi fito-sanitare. Agricultorii erau orientaţi pe consumatorul pieţei de est, neavând un produs pe care să-l poată vinde pe piaţa europeană. Semnarea Acordul de Asociere oferă acces pe o piaţă de 500 de milioane de consumatori, care au o putere de cumpărare de cinci ori mai mare decât cea a consumatorilor de pe pieţele tradiţionale ale statelor CSI, în special Rusia, Belarus, Kazahstan.

Zilele culturii italiene, sărbătorite la Aeroportul Internaţional Chişinău

SRL „Avia Invest” organizează Zilele culturii italiene la Aeroportul Internaţional Chişinău (AIC), Italia fiind o destinaţie care se bucură de o mare popularitate în rândul pasagerilor moldoveni. În perioada 25 - 27 noiembrie, în zona de aşteptare după trecerea controlului de frontieră, pasagerii aeroportului vor avea posibilitatea să admire decorul special care reflectă tradiţiile italiene, să facă fotografii şi să participe la degustaţii de produse tradiţionale oferite de „Casa Rinaldi". În cadrul evenimentului de deschidere au fost prezenţi invitaţi precum ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, şi alţi invitaţi ai ambasadei, reprezentanţi ai Camerei de Comerţ şi Industrie Moldo-Italiană, ai băncii „Eximbank-Gruppo Veneto Banca” (partenerul general al evenimentului) şi ai companiei „Casa Rinaldi”. Grupul muzical Brio Sonores a prezentat un tablou animat prin intermediul căruia au fost transmise emoţii tuturor pasagerilor moldoveni şi celor străini.

MIERCURI, 26 noiembrie

Premierul a solicitat elaborarea conceptului de „Raport Consolidat”


Premierul Iurie Leancă a solicitat instituţiilor de resort elaborarea conceptului de „Raport Consolidat”, adresat de către agenţii economici concomitent mai multor autorităţi ale statului. Prin realizarea acestei reforme va avea loc simplificarea sistemului naţional de raportare. Va fi exclusă dublarea datelor din diferite rapoarte, precum şi dublarea rapoartelor prezentate către diferite instituţii. În prezent, atât statul, cât şi agenţii economici suportă separat costuri pentru asigurarea proceselor de colectare, prelucrare şi stocare în paralel a informaţiei de aceeaşi natură în cadrul a diferite instituţii publice. Astfel, informaţia colectată deseori se dublează, iar sistemul de raportare este atât de complicat încât antreprenorilor începători le este dificil să perfecteze rapoartele corect. Acest fapt îi impune să investească resurse financiare substanţiale în angajarea personalului suplimentar.

● JOI, 27 noiembrie

În Moldova va fi creat un laborator pentru detectarea organismelor modificate genetic

Republica Moldova va avea un laborator de biologie moleculară pentru detectarea organismelor modificate genetic. Statul Israel va acorda 300 de mii de euro pentru deschiderea laboratorului, memorandumul de înţelegere fiind deja semnat. Viorica Gâra, specialist principal în Direcţia Marketing şi Relaţii Internaţionale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, a declarat că 250 de mii de euro vor fi cheltuiţi pentru procurarea echipamentului, iar 50 de mii pentru instruirea specialiştilor moldoveni care vor activa în noul laborator. Instruirea se va face în Israel.

Consilier economic nou la Ambasada Chinei în Moldova

Ambasada Chineze în Moldova are un nou consilier economic şi comercial. Xuejun Song a preluat mandatul de la Tongai Xu, care s-a aflat în misiune timp de 5 ani. La o întrevedere cu reprezentanţii ambasadei, viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a accentuat bunele relaţii dintre cele două ţări şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de susţinerea oferită de misiunea diplomatică în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice dintre Moldova şi China. Oficialul i-a urat bun-venit noului consilier, Xuejun Song. „ Sunt convins că vom avea în continuare o colaborare fructuoasă şi împreună vom dezvolta noi proiecte ce vor consolida relaţiile economice între ţările noastre”, a spus Valeriu Triboi.

SUA şi Moldova au semnat un acord privind schimbul reciproc de informaţii fiscale

Ambasadorul SUA, William H. Moser, şi ministrul finanţelor, Anatol Arapu, au semnat un acord interguvernamental pentru implementarea prevederilor Actului privind îndeplinirea obligaţiilor fiscale cu privire la conturile străine (FATCA) pentru a promova transparenţa între ambele ţări cu privire la taxe. Acest acord accentuează cooperarea internaţională crescândă pentru a pune punct evaziunii fiscale. „Când contribuabilii de peste hotare evită să plătească ceea ce datorează, alţi contribuabili trebuie să suporte o parte disproporţionată a obligaţiunii fiscale. Acordul interguvernamental FATCA este o parte importantă a efortului guvernului SUA de a aborda această problemă”, a menţionat William Moser. FATCA devine standardul global în efortul de a reduce evaziunea fiscală off shore. Până în prezent, Statele Unite au semnat 47 de acorduri interguvernamentale FATCA, dispune de 54 de acorduri esenţiale şi este angajată în discuţii tematice cu multe alte jurisdicţii.


● VINERI, 28 noiembrie

Sindicaliştii din construcţii insistă pe crearea Tribunalului Muncii


Federaţia Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „Sindicons” insistă pe necesitatea creării în Republica Moldova a Tribunalului Muncii, care ar soluţiona litigiile şi conflictele de muncă. Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, a spus la un seminar destinat acestei propuneri, că astfel de tribunale există în alte state. „Există deja asemenea instituţii în ţările europene, care activează de mulţi ani. Am dori ca şi în Republica Moldova cererile din judecată să fie examinate cât mai profesionist şi calitativ şi să nu aibă nevoie solicitantul să mai apeleze la o altă instanţă”, a declarat Victor Talmaci, citat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova.

Mai mulţi abonaţi şi venituri mai mari pe piaţa de internet mobil

În nouă luni ale anului 2014, pe piaţa serviciilor de acces la internet mobil a continuat creşterea dinamică a numărului de abonaţi şi a veniturilor obţinute din vânzarea serviciilor respective. Numărul abonaţilor a sporit cu 9% şi a depăşit cifra de 266,7 mii, iar volumul de vânzări al acestor servicii a crescut cu 28,3 milioane de lei. Traficul mediu lunar generat de un abonat la serviciile de acces la internet mobil s-a ridicat la 8,3 GB. În perioada de raport, toţi furnizorii de reţele de comunicaţii mobile au înregistrat creşteri ale veniturilor provenite din vânzarea serviciilor de acces la internet mobil. Vânzările Moldtelecom au crescut cu 31,1% , ale Moldcell – cu 19,9% şi cele ale Orange Moldova – cu 1,9%. Venitul mediu lunar per abonat a scăzut cu 14,3%.

La UTM a fost inaugurat un centru de cercetări în vinificaţie

Catedra de Enologie a Universităţii Tehnice din Moldova fost dotată cu echipament de ultimă generaţie, care va permite creşterea instruirii viitorilor vinificatori. De asemenea, studenţii vor face ore  în laboratoare renovate. Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menţionat că o industrie vitivinicolă dezvoltată, care priveşte cu încredere în ziua de mâine, nu poate exista fără bază educaţională. „Sectorul vitivinicol rămâne unul strategic pentru ţara noastră şi noi vom continua să-l sprijinim. Vorbim despre o ramură importantă a economiei naţionale care angajează direct sau indirect peste 200 de mii de oameni. Produsele vitivinicole constituie circa o pătrime din totalul exporturilor noastre. Sunt cifre care ne obligă să sporim calitatea vinurilor, să aplicăm metode moderne în procesul tehnologic, să educăm tineri calificaţi care să poată dezvolta industria”, a spus premierul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.